Szia, Vendég
Felhasználói név: Jelszó: Emlékezz rám

TÉMA:

Re: Általános 2008 nov. 24 16:57 #1701

Thassoson vajon esik a hó?????

Kérjük, hogy Belépés vagy vagy Fiók létrehozása, hogy csatlakozhass a beszélgetéshez!

Re: Általános 2008 nov. 08 14:18 #1662

Vandaba! Isten éltessen!

Kérjük, hogy Belépés vagy vagy Fiók létrehozása, hogy csatlakozhass a beszélgetéshez!

Re: Általános 2008 nov. 08 08:20 #1657

Jéééé !!!
Kiírta, hogy Vandabának születésnapja van !!!
(Bocsánat, hogy napközben csak bejelentkezés nélkül kukkantottam ide, és úgy nem láttam!)
Bocs a késésért, de Isten éltessen sokáig! sok boldogságot, örömöt, nyugalmat, jó egészséget!!!

:lol: :lol: :lol: :futyul: :futyul: :futyul: :pohárköszöntő: :legjobbakat:

Tényleg ilyet írt ki?
Én észre sem vettem. :(

Hát akkor utólag is boldog 21. születésnapot! :)

Bár lehet, hogy nem is jár errefelé így nem fogja olvasni amit írtunk.
Mostanában nem hallani róla. :(
Igaz valamikor lehetett itt, ha beírta a születésnapját. :)
Lehet, hogy sok a bevándorló, így sok a munkája?

Re: Általános 2008 nov. 07 23:52 #1656

Jéééé !!!
Kiírta, hogy Vandabának születésnapja van !!!
(Bocsánat, hogy napközben csak bejelentkezés nélkül kukkantottam ide, és úgy nem láttam!)
Bocs a késésért, de Isten éltessen sokáig! sok boldogságot, örömöt, nyugalmat, jó egészséget!!!

:lol: :lol: :lol: :futyul: :futyul: :futyul: :pohárköszöntő: :legjobbakat:

Re: Általános 2008 nov. 03 19:52 #1648

Részvétem a sok elhunyt ismerősödért kedves Ági!
Milyen érdekes dolgokat írtál! Nagyon köszönjük! A halottak mosdatása nem újdonság, az itt is szokás. De pl. Nálunk mindenkit boncolnak, aki kórházban hal meg. ( vagy kétségesek a halálána a körülményei. Gondolom Görögországban is az jelent kivételt, amikor felmerül a bűncselekmény gyanúja)
Nagyon tetszik az a bensőséges megemlékezés, ahogy a halottat körülveszik!
Érdekes a két év utáni kihantolás is. Nálunk időközönként be kell fizetni a bérleti díjat a sírhelyért , ha jól tudom 25 évenként.
Én eddig azt gondoltam, hogy a csontokat így ahogy leírtad csak a szerzeteseknél gyújtik össze- mint ahogy láttam is erre példát a Meteoráknál. Ill. pont ma volt a Duna Tv-n egy riport ott az Athosz kolostorairól volt szó, és ott is láttam példát a csontok összegyűjtésére.Görögországban ezek szerint inkább koporsós temetés van? Nem is szoktak hamvasztani?
És az asszonyok gyásza?! Mi történik, ha fiatal az elhunyt férj, és az özvegy is fiatal ? Egyedül marad az özvegy, és soha többé nem mehet férjhez? Vagy ha letelik a 2 év akár ferjhez is mehet? Ez a nyugati keresztényeknél pl. engedélyezett.

Re: Általános 2008 nov. 03 10:04 #1647

Most nyitottam ki a gépet 10 nap óta. Bocsánat, hogy eltűnök, de ez bevett szokásom évek óta. Októbertől január első hetéig csak takarékon vagyok.
Nagyon szomorú témát nyitottál Verus.
Az idén annyi, de annyi halottam volt.
Csak rendkivüli esetben boncolnak. Az általános és bevett szokás, hogy azonnal megmosdatják az elhunytat, ünneplőbe öltöztetik és 2-3 órán belül nyitott koporsóba helyezik, szívén a keze összekulcsolva, kezében egy ikonnal. aki jön hozzá látogatni hozz egy kis csokor virágot, ráhelyezi, a homlokát megcsókolja, elbeszélget vele. Gyújt egy gyertyát, azért dob beegy tálba jó sok pénzt, ami a hozzátartozó költégeihez való járulás. 24 óra elteltével a koporsó megtelik virággal, a vendégek által hozott sok kávé, mavró dafni vörös édes bor, metaxa, sütikék mind mind elfogynak. Majd másnap van a temetés. 3 nap, egy hét, két hét, egy hónap, nyegyvenedik nap, amikor a végrendeletet is felolvassák, két hónap, fél év, egy év, két év. Ilyenkor tartanak halotti torokat.
Mi a halotti tor?
A meghívó mindig egy kenyérke, egy kruaszán, ami fel van cimkézve, hogy kiért küldik, hanyadik napjáért. Itt a faluban 450 db kenyérke kell. Házanként adogatjuk. Ismerösök segítenek a szétosztásba.
A ceremónia a temetőben kezdődik egy rövid misével. Gyertyagyújtás, liturgia a sírnál. Majd búzamaggal, vörösborral meghintik a sírt. ezután a háznál készített dolgot szétmérik. Egy kávé, egy metaxa, egy tányérkába egy keverék: dió, mandula, zsemlemorzsa, porcukor, fahéj, vanilia, meg a jó ég tudja mimindent tesznek még bele.
Majd a háznál folytatódik. Ott ugyanezt ac keveréket felfőzik és bögrébe melegen isszák a halott emlékére.
A templomba vasárnaponként még ceremónia, halotti kenyér.
Ami számomra a legszőrnyübb.
A nők legalább kétévig, de legtöbben egész életükbe feketébe járnak. Az időseknek a fekete kendő is kötelező. Ez csak a nőkre vonatkozik.
A férfiak, ha nagyon gyászolnak, nem borotválkoznak, és egy fekete karszalagot viselnek.
A férfi 40 nap után letudhatja a gyászt.
2 évig nem lehet ünnepelni, hangos zeneszó, vidám jelenetek a háznál nem lehetnek. Öregebbeknél azt is látom, egy terítővel le van fedve a tükör és a tv.
Itt a temetők nagyon sűrűn látogatottak.
Esténként az oliva mécsesek világítanak.
Ha eszünkbe jut az elhunyt, vagy vele álmodunk, kötelező utána kimenni a sírjához egy gyertyát gyújtani.
Két év után kihantolnak, egy ikonostásit állítanak, a csontok pedig egy kládikóban a temető raktár szerű helyiségbe.

Re: Általános 2008 nov. 01 15:20 #1645

Nagyon szívesen!
Találtam egy rövid leírást az ortodoxok hogy emlékeznek meg ezekről az ünnepekről.

Ortodox (görögkeleti) ünnep:
A nyugati és a keleti egyház között 1054-ben következett be a végleges szakítás, a liturgiában és a teológiában légyeges különbségek alakultak ki. Az ortodox egyházaknak nincs a pápához hasonló, egyetemesen elfogadott vezetője, a nemzeteknek általában saját egyházfőjük van. A mindenszentek pünkösd utáni első vasárnapra esik (minden szentek vasárnapja), a halottakról pedig többször is megemlékeznek. A legfontosabb ezek közül a nagyböjtöt előtt tartott húshagyó szombat (halottak szombatja), amikor ételt szentelnek a templomban, kiviszik a sírhoz, és ott elfogyasztják.

Re: Általános 2008 nov. 01 14:16 #1642

Ez nagyon szép, Verus köszönjük!

Re: Általános 2008 nov. 01 14:06 #1641

Verus, köszönjük!

Re: Általános 2008 nov. 01 09:59 #1640

Ezen a hétvégén Mindenszentek, és Halottak napja.
Eredetéről itt találtok cikket:

www.unnep.eu/kereszteny-unnepek/mindenszentek-es-halottak-napja.html - www.unnep.eu/kereszteny-unnepek/ ... napja.html

Ki tud valamit az ortodox szokásokról? Ők hogy emlékeznek meg a halottaikról?

Re: Általános 2008 okt. 31 22:46 #1639

Hát akkor én meg szép jó estét kívánok.
Vagyis inkább jó éjszakát! :)

Jó éjszakát neked is!

Re: Általános 2008 okt. 31 21:47 #1638

Hát akkor én meg szép jó estét kívánok.
Vagyis inkább jó éjszakát! :)

Re: Általános 2008 okt. 31 09:15 #1635

Szép jó reggelt mindenkinek :D

Neked is szép jó reggelt!

Re: Általános 2008 okt. 31 05:51 #1634

Szép jó reggelt mindenkinek :D

Re: Általános 2008 okt. 30 12:17 #1623

Hát az inkább kulturális hagyomány, hogy milyen a szertartás, amivel a halottól elbúcsúznak.
Ezek szerint elég különböző lehet területileg.

Re: Általános 2008 okt. 30 09:52 #1622

Vagy csak egészen egyszerűen a különböző családoknak más-más a vérmérséklete és a tűrőképessége.

Valakinek az elvesztése mindig fájdalmas. Nekem viszont úgy tűnt, mintha előre felkészült siratóaszonyok siratták volna a halottat. Volt valami mű ebben a jajveszékelésben.
Szerintem ezek a szokások is attól függnek, milyen más kultúrák hatottak erősebben az adott földrajzi területre-ahogy pl. a táncnál is.
Halkidiki lakóinak nagy részének is kisázsiai menekültek az ősei. Ők voltak az első benépesítői a Halkidiki félszigetnek is.
Biztos a családi hagyományok is meghatározóak, ez viszomt azért nagyjából biztos megegyezik a nemzeti kultúrával, mint ahogy pamag beszámolójában is volt azonos momentum azzal , amit én láttam...

Re: Általános 2008 okt. 30 07:10 #1620

Vagy csak egészen egyszerűen a különböző családoknak más-más a vérmérséklete és a tűrőképessége.

Re: Általános 2008 okt. 29 22:20 #1618

.................................
Lehet, hogy Görögország egyes területein mások a szokások?

??? Talán lehet. Érdekes.
Amit az előbb a druszámtól származó ismertetést betettem, abban az információ Ágitól származik. Egy másik alkalommal én is így hallottam tőle.
Ha valaki ismer más (görög) szokást is, kérjük, írja meg!

Re: Általános 2008 okt. 29 21:38 #1617

Aztán hallottunk a mai szokásokról is. Ha valaki meghal, általában otthon
ravatalozzák föl. Ide látogatnak azok, akik el szeretnének búcsúzni tőle.
De nem siratják, hanem beszélnek hozzá, felidéznek az együtt megéltekből.

Szia Pamag! Én Sartin ennek pont az ellenkezőjére láttam példát.
A halott ugyan otthon volt felravatalozva, nyitva volt ugyanis a templom körüli kicsi görög házikók egyike.
( ezekbe amúgy is úton útfélen belátni. Az őslakók megadóan tűrik az egyre növekvő túristaforgalmat)
A nyitott ajtónak volt támasztva a koporsó teteje. A halott a szoba közepén elhelyezett ágyon feküdt. De bizony ott nem volt békés sürgés forgás, hanem hangos siratás jajveszékelés! Fekete fejkendős és ruhás asszonyok siratták a halottat. Miközben az utcán a szoásos sürgés forgás ment.
Lehet, hogy Görögország egyes területein mások a szokások?

Re: Általános 2008 okt. 29 19:34 #1616

Halottak napja közeledik.
A görögök viszonya a halottaikhoz más, mint a mienk.

Érdekességül hadd adjam közre: derinebmagdi írta egy másik helyen, megkértem, hadd másoljam be a fórumunkra.

Más kultúra

Nyár óta tartogatom ezt a témát, eljött az ideje a közlésnek.
KASTRÓ városában jártunk. Itt 30 éve tűzvész pusztított.
Azóta lakatlan, lakói lemenekültek a hegyről.
Egy szomorú, kihalt, lepusztult terület.
Kísérőnk felhívta figyelmünket a temetőre is. Sírok már nincsenek,
akinek még vannak hozzátartozói , azokat kihantolták és elvitték.
Megkért bennünket, ne lépjünk a gödrökbe, mert azok voltak a sírok.
Tiszteletben tartva kérését, no meg kegyeleti okokból is, igyekeztünk
a keskeny párkányokon közlekedni. Amikor egy nagy csoport ember
csöndben van, az jelent valamit. Mindannyian megdöbbenve néztünk be
az egykori ravatalozó roskadozó épületébe.
Szemben velünk egy halomnyi csont. Azoké a hajdanvolt lakosoké, akiket
nem tudtak beazonosítani.
Akit beazonosítottak, de nem vitt el senki , azok megjelölt ládákban
pihennek itt tovább.
A fényképezés engedélyezett, csak a furcsaság miatt csináltunk két képet.

Aztán hallottunk a mai szokásokról is. Ha valaki meghal, általában otthon
ravatalozzák föl. Ide látogatnak azok, akik el szeretnének búcsúzni tőle.
De nem siratják, hanem beszélnek hozzá, felidéznek az együtt megéltekből.
Itt nincs csend, a gyerekek ugyanúgy játszanak, az élet folyik tovább.
Ebbe nőnek bele, más a gyász feldolgozása.
A temetést tor követi, majd 1 hónap - 1 év - 2 éves fordulókon ismét
összejönnek és emlékeznek az elhunytra.

Én még Görögországban elhanyagolt temetőt nem láttam, akkor sem,
ha közel - távol nem volt lakott település.
A gaznak határt szabnak, még a sírok között is járólapok vannak, vagy csak
lesimított beton. De rend van.

Mivel mostanában sokan megyünk ki a temetőbe , úgy gondolom,
érdeklődésre tarthat számot egy más nép más kultúrája, ebben a témában.

A temetéssel kapcsolatos dolgokat magam is hallottam Ágitól.
Még azt is mesélte : az út menti ikonosztázikat is a halottak emlékére állítják. A hely valamilyen kapcsolatban áll az elhunyttal - vagy ott halt meg, vagy ott volt a telke stb... Az elhunyt emlékére kell esténként mécsest gyújtani az ikonosztázikban, ez a családtagok kötelessége - általában idős nénik indulnak útnak estefelé, hogy felkeressék és meggyújtsák a lámpást. Ezeknek mindig az út mellett kell állniuk, hogy a hegyoldalakon járó emberek - főleg pásztorok - a sötétben is rátaláljanak az útra.

Re: Általános 2008 okt. 27 22:32 #1603

Balázs! Nyugodtan szedd le amint tudod a Zante témájú képeimet! Áttenni épp olyan munka, mint megint feltölteni-szerintem! Azért köszönöm a megértésedet!

Re: Általános 2008 okt. 27 21:51 #1602

Már csak a a kérdés, hogy mi kerüljön a fórumon a zenei topikra? A rövidebb bejegyzések?
Gondoltam arra is, hogy a modern gr.zene is érdemelne szót. Lehetne monjuk egy-egy előadót bemutatni. Csak kérdés, hogy cikkben tegyem, vagy itt a topicon?
Ezekhez fénykép is tartozna, és egy-egy videoklipp, esetleg dalfordítás...
A táncokról sem lehet szerintem videofelvétel hozzáadása nélkül beszélni!
Tehát a kérdés, melyik hová kerüljön?

Más: A fotóalbumom itt a fórumon nem csak Zakynthost, hanem Lefkadát Kefalóniát, Ithakát is tartalmazza.Lehetne pl. Jón szigetek a címe
Tudom, tárhelyet kellene csinálnom, de addig is....

A fórumra szerintem rövid társalgások valók.
Cikkbe pedig hosszabb lélegzetvételű leírások.
Fénykép jöhet, zene csak a megbeszéltek szerint, videók pedig csak link formájában legyen.

Fotóalbum maradjon kizárólag Thassos témájú (szerintem hamarosan leveszem a Zakynthost is). Az egyéb képeidet tényleg egy picasa-s albumba kellene tenni.
Nem látom sok értelmét annak, hogy most sok munkával feltöltöd, majd egyszer csak letörlöm.

Re: Általános 2008 okt. 27 21:25 #1601

Te jóóóég !! MIt csináltam???
ööö ...bocsi :roll:

Semmi gáz. Pity-puty kijavítottam. :)

Már csak a a kérdés, hogy mi kerüljön a fórumon a zenei topikra? A rövidebb bejegyzések?
Gondoltam arra is, hogy a modern gr.zene is érdemelne szót. Lehetne monjuk egy-egy előadót bemutatni. Csak kérdés, hogy cikkben tegyem, vagy itt a topicon?
Ezekhez fénykép is tartozna, és egy-egy videoklipp, esetleg dalfordítás...
A táncokról sem lehet szerintem videofelvétel hozzáadása nélkül beszélni!
Tehát a kérdés, melyik hová kerüljön?

Más: A fotóalbumom itt a fórumon nem csak Zakynthost, hanem Lefkadát Kefalóniát, Ithakát is tartalmazza.Lehetne pl. Jón szigetek a címe
Tudom, tárhelyet kellene csinálnom, de addig is....

Re: Általános 2008 okt. 27 21:08 #1600

Semmi gáz. Pity-puty kijavítottam. :)

Re: Általános 2008 okt. 27 21:05 #1599

Nya, Balázs jelentem belekontárkodtam a dolgokba-hála Neked! Van cikk, és vannak zenék is! Kukkants be OK?
Ha ez kezdetnek jó, akkor folyt köv. :lol: :lol: :lol:

Láttam. :shock:
Átszerkesztetted a címlapot is. De vissza csináltam. :)

És lett a leírásokban egy zene-tánc kategória is.

Oldalmegjelenítési idő: 0.605 másodperc