Szia, Vendég
Felhasználói név: Jelszó: Emlékezz rám

TÉMA:

Re: Általános 2009 jún. 16 10:00 #2832

A nyelvtudásról....
Mikor kerestük Theologosban a macedon kőhidat, legjobb megoldásnak azt találtuk,hogy egy supermarketben,ahol kapható volt olyan képeslap, amin a kőhíd van, azt a képeslapot odavittük az eladóhoz,és mutogattunk, hogy hol van ez? és ő kb. 4 nyelv keverékén (1 mondatban!!!) elmondta,hogy merre...voltak benne német, angol, görög szavak,meg valami szláv nyelv is, de a lényeget megértettük :lol: !

Kérjük, hogy Belépés vagy vagy Fiók létrehozása, hogy csatlakozhass a beszélgetéshez!

Re: Általános 2009 jún. 16 08:09 #2829

Ági! Tökéletesen igazad van, nekem is működött a rendszer. De azt a tíz-tizenöt szót meg kell tanulni.
Jut eszeme: megkerült az elveszett kamerakazetta. A szalámihoz csomagolva. Szuper!

Kérjük, hogy Belépés vagy vagy Fiók létrehozása, hogy csatlakozhass a beszélgetéshez!

Re: Általános 2009 jún. 16 06:40 #2828

Van az irodában számítógép. De valóban nem használom. Csak a fönökébe kukkantiok be néha ha fontos. Pnteken vagyok bent 11.2 óráig meg szombat hajnaltól addig, még a buszos csoport meg nem jelenik. nnyi a Limenasi irodázás. És amit tudok itthonról intézwek.

Re: Általános 2009 jún. 16 06:35 #2827

Gyerekek, nyugodtan használhatjátok szép magyar nyelvünket egy két udvariasági görög szóval megtűzdelve. Mutogatás, és egy mosoly, gesztikulálás és tökéletesen meg fognak érteni. Aki akar! Aki meg nem akar, az akkor se fog, ha idegennyelvet beszélsz.

Re: Általános 2009 jún. 16 04:45 #2826

Hát, Kölyök, most sincs jó hírem. Bár inkább ne legyen igazam.
Olaszul azokon a területeken beszélnek, amelyeken olasz uralom volt valameddig, vagy a világháborúban olaszok szállták meg. Pl Korfu.
De Thassos környéke török terület volt, nem valószínű, hogy elterjedt népnyelv. Viszont a kézzel-lábbal kommunikálásban nagyok. Kénytelen leszel egy minimális szókincset elsajátítani, hogy legalább a kezdet legyen biztató. Utána már halandzsa, és gesztusok. Itt a lapon is van görög szógyűjtemény, Ági dolgai között. Azt tanulmányozd.

Re: Általános 2009 jún. 15 23:08 #2823

SZEKALMI, nagyon rendes vagy, hogy felajánlottad, ám valóban, nem a szomszédban lakom, így sajnos ez nem megoldható… Viszek ki lemezt is, majd valahogy megküzdök az xp-vel, a billentyűzet annyira nem zavaró, az olaszon is kiigazodtam – persze kellett hozzá 3 nap ;)
Viszont ha már nyelvelünk: PAMAG sajnos nem tudta, így a Ti segítségeteket is kérném: én személy szerint csak és kizárólag olaszul tudok megszólalni, mint idegen nyelv. Szakmai németet tanultam, de nem hiszem, hogy ott annyira a húsleves és a bélszín sztroganoff receptjeit kellene prezentálnom. Értik-e a csizma-ország nyelvét odakünn? Melyek azok a tavernák és boltok, ahol tutira igen (Limenariasban)? Persze ha nincs ilyen, akkor sem esek kétségbe, van kezem, lábam, tollam/ceruzám és papírom :)
NICA12: nagyon szépen köszönöm az információkat, ki fogom próbálni valamennyit ;) Árban még nem is olyan egetverően sok (volt), főleg, ha van akkora adag, mint mondjuk a Nyugatival szembeni török kajázóban… :)
Jaj, SZEKALMI, már most csorog a…. :) Az a görög sali sok-sok olívával…. Nyammm :D

Re: Általános 2009 jún. 15 22:59 #2822

Kölyök!
Fontos ! Innivaló mindig legyen nálad, sapka (napszúrás ellen), napszemüveg kell!
Naptejet itthonról érdemes vinni, kint drága, de fontos használni, mert ott sokkal erősebben tűz a nap.
:úszógumi:

Re: Általános 2009 jún. 15 15:22 #2821

Oké! Elismerem. Ha már pitában van, akkor már szinte ugyanaz. A görög sali meg mese, csak legyen hozzá bőven olivaolaj. És ne feledkezzünk meg a valődi pitákról sem... Forrón isteniek...

Re: Általános 2009 jún. 15 14:57 #2820

Kölyökk!
Ellent kell mondjak az előttem szólókkal:
mi nagyon sok sétálós gyrost ettünk (pitában, 1,5-2 EURO körül tavaly),és isteni finom! Van benne sült krumpli is, és a pita nagyon finom,friss, sárga tésztájú. Szeritnem érdemes kipróbálni egy görög sali kíséretében!
A souvlaki is nagyon finom, főleg a Farönkösben Skala Potamiaban! Szabad téren csak arra kell vigyázni, hogy a darazsak is szeretik....

Re: Általános 2009 jún. 15 11:50 #2817

Helló Kölyök!
Ki kell hogy ábrándítsalak. Ági irodájában nem hinném hogy van számítógép, tudtommal csak a lakásán. De ha viszel üres dvd-t, és az usb-kábelt, jó eséllyel kiírhatod egy internet-kávézóban. Csak meg kell küzdeni az angol billentyűzettel, meg az angol xp-vel. Pendrájvval az a gond, hogy nem tom a kinti nethelyeken engedik-e a gépre másolni a képeket. Vagy tudod-e direktben pendrájvra tölteni. Ha közelebb laknál, mondanám, hogy adok kölcsön kártyát, de alig 300 kilóméterről macerás...

Re: Általános 2009 jún. 15 09:34 #2815

Jaj, tényleg, az egy másik topic volt! De hülye vagyok... :D
Na mindegy, rohanok oda is :)
Ennek nem örülök, mert gőzöm sincs, tudnék-e bárhol még kártyát szerezni bele, venni meg nem telik másikat, max marad az annyi, hacsak nem lesz valakinek a közelben egy lap-topja. Legrosszabb esetben egy olyan napon, amikor Ági fogadónapot tart és az irodájában van, teljesen véletlenül arra sétálok, és jaj de jó lesz, mert pont nálam lesz minden :D (Na, erre is rá kell kérdeznem majd a levélben. Már tervezgetek ám! ;))

Kölyök!
Írtam neked a fotós topicba,
Van Thassoson több internet-hely, de elég drága. És a Fujiról pendrive-re tölteni elég soká tart. Inkább szerezz minél több kártyát, és csak cserélni kell, ha tele. Vigyázz a felbontással. A Fuji mobiltelefon-minőségtől a szuperig állítható.

Re: Általános 2009 jún. 15 05:42 #2814

Kölyök!
Írtam neked a fotós topicba,
Van Thassoson több internet-hely, de elég drága. És a Fujiról pendrive-re tölteni elég soká tart. Inkább szerezz minél több kártyát, és csak cserélni kell, ha tele. Vigyázz a felbontással. A Fuji mobiltelefon-minőségtől a szuperig állítható.

Re: Általános 2009 jún. 15 01:35 #2812

SZEKALMI, nem sokat tévedtél :) De csak óvatosan lesz az a bí-bííííííííííp ;)
PAMAG: eddigi hajózásaimat mind-mind remekül bírtam (ami esetleg nagyobb kilengésű volt, az a horvát tengeren tett sziget-körút), remélem a busz sem fog jobban ;)
Igen, ettől félek én is, hogy szépet csak a buszból látok, s ott fotózni nem lehet majd, annyira nem profi a gépünk, bár nem értek hozzá… (Lentebb feszegettétek ezt a témát, nekünk Fujifilm Finepix S5800 digitális kameránk van – és még rá van írva, hogy 10× optical zoom…)
Már csak egyben reménykedem: lesz valahol lehetőség majd a fényképeket feltölteni pendrive-ra, mert Prágában megszívtam vele: örültem, juppí, 6000 fényképet lőhetek, és csak itthon a gépen láttam, hogy elég silány a minősége, ezért a tesóm valamit állított rajta, és így nem „csak” 400 kép készíthető. Lődözni meg szeretek, főleg, mert már kaptam a meghívást a kedvenc kávézómba egy élménybeszámolóra, képvetítésekkel :)

Re: Általános 2009 jún. 14 21:24 #2811

..................... mivel emeletes busszal megyünk, .....................

Nem egyértelműen pozitív a busz emelete. Jobban megszorul a levegő (bár légkondi van ezeken a buszokon), és rendesen kileng ott fölül. Tengeribetegségre hajlamosaknak nem igazán ajánlott. Tovább tart be- meg kimászni... de kétségtelen, a kilátás jobb.

A megállóknál azért ne számíts szép helyekre... :wink: ált. benzinkút vagy útmenti vendéglő...

Re: Általános 2009 jún. 14 19:58 #2810

Szia Ági!
Örülök, hogy volt időd felkukkantani. Bár asszem kb. nyakig vagy most a melóban.
(De milyen szép melóban...)
Lehet, hogy nem láttad az előzményeket, Kölyök most jött a kórházból, ezért nem javasoltuk neki a bringát. Amúgy is túlpörgős típus, nem akartam lovat (biciklit) adni alá. Remélem ezt ő is érti. És nem mellesleg Balázs se javasolta. De ahogy a Kölyköt megismertem, gyalog is... Azt mondja: biii-biiííí, és átmegy gyalogkakukkba. Csak vigyáznia kell, hogy azért nem egy őrült rohanás legyen az a pár nap.
Take is Easy!

Re: Általános 2009 jún. 14 17:21 #2809

Sziasztok!

PAMAG, igyekszem :) Imádok utazni, ezért nem hiszem, hogy sokat alszom majd az odafelé vezető úton! Már csak imádkozom, hogy mivel emeletes busszal megyünk, a helyem az első ülésen legyen a magasban! Frenetikus lehet onnan a kilátás –bár még nem utaztam emeletessel.
Én csak örülök, ha sokat állunk egy-egy szép helyen, úgy gondolom, az az 1-2 óra plusz nem ront el semmit. Tehát, innen üzenem a buszon lévő hölgyeknek: miattam ugyan, ne siessenek :)
Igen, az oldalról már szép lassan szedem le az infókat, és másolom, apu nyomtatja, hogy legyen mivel eltölteni az utat, meg ha sikerül találkozni a sráccal a suliból, tudjam neki mutatni.
SZEKALMI, szuper, legalább van egy ország, ahol nem tévedek el :D (Tapasztalataim alapján jó a tájékozódó képességem, ha már nagyon nem látom a végét, sikítok :D)
ÁGI, örülök, hogy itt is látlak :) Nem vagyok nagy bicajos, de szeretek. Lošinj szigete (Horvátország) nagyon hasonlít Thassosra, ott nem volt gond tekerni, főleg a városon belül, át a szomszédos településekre :) Majd úgyis ott döntöm el, hogy a terep jó e vagy sem, de örülök, hogy van lehetőség rá. Ági, remekül beskatulyáztad a járművek bérlőit, melyet részben támogatok is, persze minden egyed függő, viszont egy biztos: ha bulizni vágyom, itthon maradok, látni megyek, és élvezni a nyarat! (Persze a görög estet kihagynom nem szabad ;))
A privát levelet még ma elküldöm, de most is el kell rohannom, hihetetlen, hogy nincs 20 szabad percem :D :S

Re: Általános 2009 jún. 14 16:15 #2805

Gyerekek, most kukkantottam be. Mi, az hogy lebeszéltek valakit a bicajról?! Honnan tudjátok az ő képeségeit?! Limenárjában a gyaloguton vannak biciglitúrás kirándulási lehetőségek is. Meg az egyetlen akiken nem döbbenek meg az Ypszárió tetején: BICAJOSOK!
És imádom őket és irigykedem rájuk, hogy ők még bírják! Tuti, hogy jó kondi kell hozzá és jó jármű. De csoda utakat lehet tenni. Volt már magán vendégem is, aki hozta otthoni járművét, és azzal kanyarta a sziget minden porcikáját! Rajta bicajosok, ne torpanjatok meg az én eltunyult, elkényelmesedett kis családomtól!
Bérelj nyugodtan. És még csak azt sem mondom, hogy korlátok közé vagy szabva. Nagyszerű a bicaj, de nem a lustiknak.
A Motorosok java része csak bulizni akar. Az autóbérlők is csak koca turások. A gyalogosoknak lassuak. A bicaj tökéletes!!!!

Re: Általános 2009 jún. 14 15:38 #2803

Kedves Pamag!
Nem kritikaként írtam a pisiszünetek hosszát, nálunk is nőtöbbség van, ismerem a problémát, de ami tény, az tény: egy nagy busznak nagy megállásai vannak. És ez bezony nagyon megemeli a menetidőt. Bár jó alkalom, hogy a kockás ülepek időnként visszanyerjék eredeti fazonjukat...
Kölyök! Térképből elég egy vázlatos, mert a sziget úthálózata nem bonyolult, és minden kifogástalanul ki van táblázva. (tanulhatnánk tőlük, mert az idegenforgalmi, alig ismert látványosságok is.)

Re: Általános 2009 jún. 14 15:33 #2802

.........................de biztos vagyok abban, hogy nagyon szép országokon megyünk keresztül.
....................................

Szia Kölyök!
Vigyázz Magadra! Még sokáig szükséged lesz magadra!

Az út Bulgária felé azért nem annyival hosszabb. A táj nagyon szép. Csak sajnos a legszebb részeken éjszaka mentek át. Ha ébren vagy, azért pislogj ki az ablakon. Nis után a sicevói szoros nagyon szép (ha nem úgy értek oda, mint mi anno, akkor még talán világos lesz), és később Bulgáriában a Sztruma völgye is elvarázsolt. (A Szófiától délre menő út második fele.) Buszból ugyanis magasról láttam - autóból, lentebbről már nem ugyanaz az élmény...
A megállók olyan félórásak, igen, de ebben nem egészen vagyok Szekalmival egy véleményen, ugyanis a nők számára hosszabb ideig tart elintézni a folyó ügyeket, különösen, ahol esetleg csak egy fülke van és 20-30 sorbanálló...
Prospektus magyar nyelven nincs. A fellelhető készlet fönt van a honlapon. Magyar nyelven itt van ez a honlap...<!-- ia0 -->olvas.gif<!-- ia0 -->

Re: Általános 2009 jún. 14 15:18 #2801

Sziasztok!
Rendben, a bicikliről letettem! Nem szívesen, de na jó, legyen :)
BALÁZSH, most már ezzel nem lesz gond :D
Igen, SZEKALMI, már most félek az úttól! De nem baj, meg fogja érni! Érzem, tudom :D
Szinte semmi alkoholt nem fogyasztok, ha mégis, ebben elég sznob vagyok (cinZano pezsgők vagy Moscatso, némi Mojito koktél, és azt hiszem, ezzel be is zártam a kört…), viszont meg fogom kóstolni a helyi italokat is, persze ami nem tartalmaz gyümölcsöt…
Még nem ismerem azt a srácot, aki a sulinkból jön ide velünk, neki a nővére és annak barátnője lesz a csoportban, valamint egy házaspár, akiket szerintem még ugyancsak nem ismerek… Majd a buszon :D
Degradált kérdés, de sosem vezettem még (hazudok, van 100 méter tapasztalatom személyautóban: 5 évesen, apu ölében :D, meg quadot vezettem már rendezvényeken), nem tudom, kell e jogsi utóbbihoz? Mert az nagy buli, az tetszett :)
Na, eszem én is végre – SZEKALMI, szépen fogom tálalni, teszem ki a blogomra ma estig, nyálcsorgatásra felkészülni! Lesz egy görögös beütésű is a menüben ;)
:Thassos-fan:

Re: Autóval Thassos-ra 2009 jún. 14 15:13 #2800

Sziasztok!!
Megérkeztünk szerencsésen !Csodás a sziget mindenkérdésre szivesen válaszolok,írok bővebben is csak pakolásban vagyok mert tegnap este értünk végleg haza,voltegy ballagásunk szombaton Egerben!

Isten hozott itthon!
Nagyon kíváncsiak vagyunk!
:conf :dumcsi

Re: Általános 2009 jún. 14 14:54 #2799

Helló Kölyök!
Kösz, fincsi volt az ebéd, de nem görögös... Prospektuson nincs, túl általánosak, de ha végig kurkászod ezt a lapot tól - ig, abszolút fölkészülten vághatsz neki. BICIKLI??? Jóóól vagy...? Felfelé nem megy, lefelé életveszély. Ide extrém biciklisek jönnek gyakorolni, spéci szereléssel. Viszont a helyi busz még mindig ott van. Van szigetkerülő járat is. Legalábbis én Limenasban láttam egyet. Az odavezetőúttal ne áltasd magad. Nagyon fárasztó, és egy része éjszakai menet. Ha valamilyen szeszt bír a szervezeted, az tán segít elbambulni, hogy aludhass az úton. Na és a végeláthatatlanul hosszú pisi-megállók... Nekem az Adria is a világ végén volt busszal, pedig az Pestről 7 óra alatt lent volt. A csoporttársaidnak sincs jogsija? Egy kisautóba befértek öten, vagy ott a robogó és a quad.
Vagy a buszon utazók közül valakiket beszervezni. Idő lesz rá...

Re: Általános 2009 jún. 14 14:52 #2798

Sajnos motort nem tudok bérelni majd, mert nincs semmilyen jogsim sem, viszont egy bicót szeretnék, remélem lehet majd :)
...............
TÉNYLEG: Ha valakinek vannak prospektusai, nagyon hálás lennék, ha bescannelné nekem, és elküldené (<!-- e --><a href="mailto:enricobenetti89@gmail.com-enricobenetti89@gmail.com)! Köszönöm előre is!

Bicaj? Öngyilkosság! Azokon a hegyeken, abban a párás melegben fehér ember nem áll neki tekerni. Én sokat bicajoztam, de nem vállalnám.

Prospektusokat keresd a letöltések között! De előtte jelentkezz be! :D

Re: Általános 2009 jún. 14 14:19 #2797

Sziasztok!
PAMAG, igazad van, kevertem, tényleg török az a fránya gyros… :D Dicsérték a tavalyi nyaralók, de a Szuvlaki jobban vonz :)
SZEKALMI: igen, kicsit túlpörögtem, szerencsére a színházban olyan lehetőségek adódtak, melyeket csak a hülye mondott volna vissza, és nagyon sokat dolgoztam, pörögtem májusban, és a drága szervezetem így köszönte meg… De már jól vagyok, és pihenek, ahogy tudok :)
Sajnos motort nem tudok bérelni majd, mert nincs semmilyen jogsim sem, viszont egy bicót szeretnék, remélem lehet majd :)
Köszönöm a térképes tippeket, Ágival egyeztetek, mik a lehetőségek és tervezek, és persze felteszem ide is a tervet, hogy tudjatok mondani nekem ötleteket :)
Előre félek a 22-24 óra busztól, mikor Prágába csak (!) 7 órát utaztam, már azt alig bírtam ki, de biztos vagyok abban, hogy nagyon szép országokon megyünk keresztül.
BALÁZSH: köszönöm, sikerült belépnem, meg is változtattam az e-mail címemet :)
Az index-en a spam is tök üres volt…
BOCSIKA: Szívesen olvasunk nagy-nagy élménybeszámolót, árakkal, képekkel, leírásokkal!
TÉNYLEG: Ha valakinek vannak prospektusai, nagyon hálás lennék, ha bescannelné nekem, és elküldené (<!-- e --><a href="mailto:enricobenetti89@gmail.com-enricobenetti89@gmail.com)! Köszönöm előre is!
SZEKALMI, remélem finom volt a kaja :)

Re: Általános 2009 jún. 14 13:07 #2796

Kösz!

Oldalmegjelenítési idő: 0.218 másodperc