Szia, Vendég
Felhasználói név: Jelszó: Emlékezz rám

TÉMA:

Re: Általános 2012 ápr. 05 17:01 #9527

Imádom az ilyen okos gondolat váltásokat.
Veleje és ereje van.
Nem tudtam ezeket.
Nagyon érdekes a múlt egy egy mai is megjelenő motívumán vissza pörgetni a fonalakat.

Kérjük, hogy Belépés vagy vagy Fiók létrehozása, hogy csatlakozhass a beszélgetéshez!

Re: Általános 2012 ápr. 05 09:57 #9526

Igen, igen. A virágvasárnap elnevezés pedig onnan származik, hogy amikor Jézus bevonult Jeruzsálembe, a nép virágokat szórt a lába elé az útra. Erre való emlékezésül virágvasárnap a neve ennek a napnak. Magyarországon ebben az időszakban sok helyen még leginkább csak a barkás virágzatú növények virágoznak, ezért szerepel a barkaszentelés liturgiája az egyházi ünnepen. Azt hiszem.

Kérjük, hogy Belépés vagy vagy Fiók létrehozása, hogy csatlakozhass a beszélgetéshez!

Re: Általános 2012 ápr. 04 19:32 #9522

Hadd okoskodjak még egy kicsit. :wink:

Magyarországon a néphagyomány és az élő vallási események (már) nem kapcsolódnak szorosan egymáshoz.

Megint kell egy kis történelmi áttekintést tenni.
Ezer évvel ezelőtt (1054) kettévált a keleti kereszténység meg a nyugati, római kereszténység.
Úgy ötszáz évvel ezelőtt a római egyházról nagy darabok szakadtak le a reformáció következtében.
De mindegyik - a pravoszláv (azt hiszem, ez sem pontos meghatározás), a római katolikus, a protestáns irányzatok - a lényegben azonos : mind ugyanannak az egy Istennek a hitén vannak, ugyanannak a Jézusnak a tanítását követik, az általa való megváltást hirdetik. Különbség a részletekben van.

Görögországban a nép, a falvak, de lényegében a városok lakossága is egyvallású.
Magyarországon nemcsak a városok, sok helyen a falvak is több vallásúak. Sok helyen, kisebb falvakban is, nemcsak egy, hanem két, sőt néha három templom van: katolikus, református, evangélikus. Nézzünk végig a Balaton északi partján - mindenütt két tornyot látunk. (És van sok vallás nélküli ember is.) A nép a saját templomába megy a vallási ünnepeket megünnepelni, nem teljesen azonos szertartásokkal. Ritka az, hogy egy település népe egy emberként ugyanazt teszi.
Ahol egyvallású a lakosság, ott aki kihúzza magát a mindenki által egyformán művelt dolgokból, az azt kockáztatja, hogy kizárja magát a közösségből. Magyarországon ez nem így működik.

Re: Általános 2012 ápr. 04 12:02 #9518

Nemnemnemnem, semmiféle virágvásár nincsen.
Kifejezetten az egyház használja erre az ünnepre a virágvasárnap nevet. Semmi de semmi világi nincs benne, ez a fogalom, hogy virágvasárnap, egyértelműen vallásos ünnep. A református vallásról nincsenek ilyen információim, de amerre katolikusok élnek, ott a húsvétvasárnap előtti vasárnap Jézus Jeruzsálembe vonulásának ünnepe és magyarul virágvasárnapnak hívja az egyház. Természetesen az erdélyi katolikusok is.
(Amúgy aki tartja a vallását, azaz Jézust akarja követni, az rendszeresen, minden vasárnap jár misére, nemcsak egyes ünnepeken. Hát Magyarországon sok az ateista.)

Valamelyik évben volt tévéközvetítés a Vatikánból a virágvasárnapi pápai miséről, akkor ott láttam rengeteg pálmaágat.

Tehát ennek az egyházi ünnepnek más-más neve van területenként.
Pálmavasárnap - babérvasárnap (ez a Vái, ha jól értem) - mifelénk virágvasárnap... lehet, hogy még másként is hívják, de ugyanarról szól. Jézus szenvedéstörténetének kezdetét mondja el.

Re: Általános 2012 ápr. 04 07:14 #9517

Igazad lehet otthon.
De, hogy itt teljesen szétvált a virág vasárnap és a vái egyházi ünnepe az biztos.
Mert Virág vasárnap az tényleg volt elmúlt vasárnap. Ott virágokat árultak kirakodó vásárszerűen.
Míg nálunk Vái ünnepe most vasárnap lesz a templomba.
Annáék itt lesznek otthonról. Gyanítom, hogy a templomi összejövetelt kihagyjuk és jeep safarira váltjuk.
Anyósom viszont beöltözteti majd a papát, és elmennek a templomba. Nekünk korán kell majd aznap indulni, mert 7-8 órától az egész falu ünneplőbe kik ki gyertyával a kezükbe mennek a templomba. Mama majd délutánra meglepi Jehova menyét az ikonostásira kitett templomi babérral, amit jővőig ott kell majd őriznem.

Nagyon köszönöm a kutatásod. Én is minden évben gondolkoztam mit jelenthet ez az ünnep, de odáig soha nem jutottam, hogy utána nézzek.

Arra lennék még kíváncsi, hogy Erdélyben vajon az egyház által ünneplik??? Mert otthon biztos nem mentetek vasárnap templomba.
Tévednék?
Erdélyi magyar falvakban viszont inkább templomi ünnepnek képzelem, mint virágvásárnak..
.

Re: Általános 2012 ápr. 03 10:11 #9510

............... Mert itt is volt vasárnap virágünnep. Kirakodó vásár. .................

Nem, nem.
Az egyházi ünnep neve virágvasárnap.
hu.wikipedia.org/wiki/Vir%C3%A1gvas%C3%A1rnap
jelesnapok.oszk.hu/prod/unnep/viragvasarnap
www.szeretlekmagyarorszag.hu/ma-viragvasarnap/
www.keresztalja.ro/2012/04/01/viragvasarnap/

Tehát sok országban pálmavasárnap a neve. De ahol nem honos a pálma, ott más növényt használnak ilyenkor. Valamelyik cikkben olvastam, hogy bizonyos helyeken babért. Akkor így helyére kerül az elnevezés : a görögöknél a babér a legfontosabb növény, amihez mindenféle hagyomány kapcsolódik, ezért ott
babérvasárnap = Vái.

Nálunk virágvasárnap a neve, és fűzfabarkát szentelnek.
De sose gondolkodtam azon, miért is hívjuk így. Amit a következő cikkben olvastam, engem is meglepett, sose hallottam róla:
A virágvasárnap a virághét utolsó napja. Azért hívják (hívták...) a nagyhét előtti hetet virághétnek, mert hagyományosan akkor vetették el a virágmagokat.
www.nyest.hu/hirek/viragvasarnap-barkak-es-barikak

Re: Általános 2012 ápr. 02 22:58 #9508

Nem tudtam, hogy otthon a katolikus ünnep szerint tegnap volt Húsvét Vái ünnepe.
Tehát a katolikus vallásban is van ez. Most véletlenül láttam a híradóban, miszerint a Pápa nagy misét tart Vái ünnepére.
Otthon milyen időtök lesz hétvégére, Húsvétra???
Mert ha jól gondolom most vasárnap hétfőn lesz otthon...

Ági, mit jelent , hogy vái ??

Jézus Jeruzsálemi útjára emlékezve. Vái váion, azaz Dafni, azaz babér. Ezek görög szavak.
Otthon azt mondja Pamag virágünnepként hívják.
Azt gondolom az más. Mert itt is volt vasárnap virágünnep. Kirakodó vásár. De itt Vái ne ünnep nem volt, mint amit a híradóban láttam a Pápa által kihirdetve. Tehát más az egyházi Vái ünnep húsvét böjtihét vasárnapja, és más a virágünnep máprilis első vasárnapja. Ez most csak véletlen egybeesés lehet.
És egyébként amit Pamag írt.Az mind okosan igaz.
Valószínű ógörög szó...

Re: Általános 2012 ápr. 02 22:42 #9507

Nem tudtam, hogy otthon a katolikus ünnep szerint tegnap volt Húsvét Vái ünnepe.
Tehát a katolikus vallásban is van ez. Most véletlenül láttam a híradóban, miszerint a Pápa nagy misét tart Vái ünnepére.

Ági, mit jelent , hogy vái ??

Re: Általános 2012 ápr. 02 22:09 #9505

.................es alig varjuk, h ismet mehessunk! iden mar 3-an :)

Ez az igazi jó hír ! :lol: :lol: :lol:
Menjetek még sokszor! és mindig eggyel többen ! :lol: :pápá:

Re: Általános 2012 ápr. 02 12:28 #9503

Udvozlet mindenkinek! szeretnem megkoszonni a forum tagjainak a sok hasznos informaciot, mivel regota olvasgatom ezt a szuper forumot!!! :)

2 eve voltam eloszor thasoson parommal, hihetetlenul jol ereztum kagunkat es alig varjuk, h ismet mehessunk! iden mar 3-an :)

Re: Általános 2012 ápr. 02 11:05 #9502

Virágvasárnap.
Annak emlékére, hogy Jézus bevonult Jeruzsálembe - addig vidéken tanított -, szamárháton, a nép örömmel üdvözölte, pálmaágakat lengettek meg szórtak eléje az útra.
(Itthon nincs pálma, rügyező fűzfabarkát szentelnek a misén.)
Ezután kezdődött meg az üldözése, ami a halálával végződött - a keresztények hite szerint nem is azzal végződött, hanem a feltámadásával. Ezért a feltámadás ünnepe - ami az eredeti történésben a zsidó húsvét idejére esett - a keresztények legnagyobb ünnepe.

Re: Általános 2012 ápr. 02 07:46 #9498

Re: Általános 2012 márc. 30 19:32 #9489

Designer nem kell? :D :örül:

De, azzal hadilábon állok. :)
De amúgy szeretem az egyszerű dolgokat! :)

De akkor most kijelenthetem, hogy beállítottam az új rang képeket!
Köszönjük Robi!

Re: Általános 2012 márc. 30 19:01 #9488

Designer nem kell? :D :örül:

Re: Általános 2012 márc. 30 18:57 #9487

Alapító?

Na akor fokozzuk: ISTENKIRÁLYCSÁSZÁR vagy! :)
Az legyen!

Re: Általános 2012 márc. 30 18:56 #9486

Alapító?

Re: Általános 2012 márc. 30 18:50 #9485

Istenkirály vagy! Ahogy az egyik kollégám mondaná. :)
A középest kijavítottam. :)

De még kellene egy, az Áginak piros betűvel.
Tulajdonos, vagy Az Ági.
Nem tudom melyik lenne a jó.......

Re: Általános 2012 márc. 30 18:07 #9484

Moderátort (Zöld)
Kezdő Thasos-fan (Kék)
Haladó Thasos-fan (Kék)
Középes Thasos-fan (Kék)
Aktív Thasos-fan (Kék)
Profi Thasos-fan (Kék)
Az igazi Thasos-fan (Kék)

Re: Általános 2012 márc. 29 19:05 #9482

Ági, Kisborskatalin, Balázs ! Köszönöm Nektek is! Ági, valóságos kis meseországot építhetsz! :táncikálós:

Re: Általános 2012 márc. 29 09:32 #9481

Balázs!
Ezt tudtam kihozni a dologból:

Robi!
Ha már ilyen nagy grafik mester vagy, akkor kérek ebből a következő felirattal is:
Moderátort (Zöld)
Kezdő Thasos-fan (Kék)
Haladó Thasos-fan (Kék)
Középes Thasos-fan (Kék)
Aktív Thasos-fan (Kék)
Profi Thasos-fan (Kék)
Az igazi Thasos-fan (Kék)

A pontok értelemszerűen egyre több, ahogy haladunk felfele. (A moderátor full pontos! :))
És persze kisebb betűkkel, mert nem fog kiférni. :)

Köszönjük!

Re: Általános 2012 márc. 29 09:26 #9480

Verus!
Én is utólag kívánok boldog születésnapot!

Re: Általános 2012 márc. 29 09:19 #9479

Verusnak utólag is boldog szülinapot kívánok!
Kicsit lemaradtam a fórumon, mert ilyenkor sok a tennivaló. Azért igyekszem be-benézni. Remélem mindenki jól van. Kicsit rosszabb idő jön, de hát ha lesz egy kis eső, ami nagyon kell a kertekbe.

Re: Általános 2012 márc. 29 08:04 #9478

Ó, Verus! Sok sok boldogságot kívánok!
Bocsánat, hogy elvagyok veszve de nagy hajrában vagyok.
El kell készülnöm mindennel április 5.ig az első érkező barátaimig. És most vagyok költésbe. Tegnap kibújt a tojásból az első libuci.
Medencét építettetünk nekik. Meg költenek a többi jószágok is és szétválasztó ketrecek építésében vagyunk.
Meg szántásban, vetésben. Hiába a paraszt ilyenkor szánt vet....
A gépnél sokat vagyok, de látod igy is kicsúsztam....
Sok puszi:

Re: Általános 2012 márc. 28 21:57 #9477

Most látom az új titulusomat ! :D :D :D :D

Re: Általános 2012 márc. 28 20:26 #9475

Sziasztok !!! Köszönöm a köszöntéseket! Aranyosak vagytok !!! :D :D :D :D

Oldalmegjelenítési idő: 0.190 másodperc