Szia, Vendég
Felhasználói név: Jelszó: Emlékezz rám

TÉMA:

Re: Általános 2012 ápr. 11 17:33 #9568

Látjátok, itt van a lélek. Itt van az, hogy mit éreztek ti velem kapcsolatban, mit érzek én veletek kapcsolatban.

Figyelek most egy változó tendenciát. A mostani népszámlálás szerint kimutatták,-erről már valamikor írtam-hogy elhagyják a városokat és költöznek falura emberek. Főleg nagy városi fiatalokról van itt szó. A legtöbbje magas végzettségű. Sok szülői segítséget is igénybe vesz az új életforma kezdéshez, mások esetleg az E. U programokat is. És csodálatosan kombinálják a rég tudását a ma tudásával. Mezőgazdászok és állat tartók lesznek. A kereskedést is modern úton oldják meg. Viszont eladó nélkül, interneten. Itt ez most kezd elterjedni. Ők persze nagyban szeretnék tenni ezt az életmód váltást.
De belegondolok abba, hogy valamikor beköltöztünk lakótelepi lakásba. Mit mondtunk róla. Kényelem, tisztaság, könnyedség.
Akkor voltak munkahelyek.
Most, hogy egyre megszűnőben vannak a munka lehetőségek, mitől lett megfosztva az ember?
Otthonszerű HÁZ.
Képzeljetek el egy kis takaros házat. Kis konyha kerttel, kis állattartási lehetőséggel, és szabadidős közösségi részekkel. Értek alatta gyermek játszót, flekkenezőt. Mondom, azt hogy ez mind meglegyen kell egy holdnyi terület.
Ez esetben, megvan a lehetősége egyéni ellátásra, és lelki felüdülésre is. Ennek rendbetartásához persze kezek és derekak kellenek. Kell egy család 3 gyermekkel, ahol a férj és a feleség is rendelkezik 8-8 órás munkával, minimális fizetéssel, és kell hogy a gyerekek is részt vegyenek a minden napi otthoni munkában is. Ha csak 1-1 órát, de a bevonásuk nélkülözhetetlen.

Mire rendezkedtünk be ehelyett. (POLITIKAI PROGRAMKÉNT)
Lakótelep. Autó. Zárt kert.
Gyerekek családi munkára való nélkülőzése.
Szétszakították a családot is!
Kell üzemanyag. Plusz ingázások. Emelkedett üzemanyag ár. A közös költséget fizetni alig tudod, a fűtésről nem beszélve.

Tehát ami egységben és egészségben volt, szétszakították.
Ma már a gyerekek a városok bárjaiban, internetjeiben lógnak. Kis családokban élünk. Egymástól szétszakítva. A kis panelben a közös nagy családi élet lehetetlen. A megélhetésünk nem adja meg, hogy egy kert fenntartásához ingázzunk, hogy biztonságban tartsuk. Míg régen egyben volt minden, egy kis szöszöléssel ez is, az is rendben volt, ez is az is kikerült. Ma már csak a tehetősebbek és az egészséges nyugdíjasok tehetik meg, hogy a kiskertbe költözve nyáron azt rendbe tartják. De olyankor fut a városi lakás.

Látjátok mit tettek velünk?! Velem is. 30 év kellet, hogy erre rájöjjek...
Megvolt a család összetartás, az idősek tisztelete és hasznos funkciójuk. Megvolt a gyerekek munkára és összetartásra nevelése. Ma már gyereket sem merünk szülni, meg nem kell a dolgos kéz, hisz hol fér el, és miből neveled fel.

Képzeljetek el egy kis takaros házat. Kis konyha kerttel, kis állattartási lehetőséggel, és szabadidős közösségi részekkel.
Értek alatta gyermek játszót, flekkenezőt. Mondom, azt hogy ez mind meglegyen kell egy holdnyi terület.

Kell egy család 3 gyermekkel, ahol a férj és a feleség is rendelkezik 8-8 órás munkával, minimális fizetéssel.

Egy olyan álomképet, egy idilli képet írok itt le, amire még emlékszünk, amit még megéltünk, de ma már csak ritkán látunk.
Próbálkozunk itt ott összeállítani ezt az élettereret, de amit 30 évig romboltak, lehet, hogy vagy soha nem lesz már, vagy legalább ennyi év kell, hogy vissza tudjuk állítani.

Vagy ez csak az én álmom? Akik itt rendszeresen beszélgetünk, szerintem egyre vágyunk...

A nyújtófát elfogadom. :oops: De csak személyesen tőled. Tudod kezdődik a szezon, és annyi mindenbe belefogtam, és szerencsére hideg esős idők amikor már nincs mit tennem, olyan már nem lesz. Addig elboldogulok a meglevő idétlen nyújtómmal, meg kis kapa nyelet vettem ma, annak végeit, hogy egyenletes legyen, holnap levágatom. Ez elég nehéz és vastag.
Az ősszel meg majd látom nyáron hogyan boldogulunk a kerttel, az állatokkal és a vendégekkel. Akkor döntjük el, hogy le vagy felredukálunk. Befektetünk-e vagy marad a jelenlegi állomány.
Az biztos, hogy azt majd tudni fogjátok, hogy hol a kapu kulcs, és jövet menet egy vödör friss vizet majd önthettek a jószágaimnak. :wink:

Tudjátok hol a papa kert, ahol a szárnyasok vannak?
Tutira emlékeztek rá. Az Achilles és az Aethrion közt az aszfaltos úton félúton. Tavaly egy dzsungeles kert volt, ott ahol jobbra egy kicsi kutya dróton ugrabugrált, balról egy derékig érő kutya ugatott meg bennetek. Ahol a kicsi kutyát etettétek ott gépek is voltak az olíva ligetben. A derék öreg jószág kilehelte életét. A kis kutyát megtaláljátok.
Remélhetőleg termés is lesz. Bár sok friss ültetés van, amik csak 1-4 év múlva hoznak gyümölcsöt. De ehető dolog mindig lesz benne! :D

Kérjük, hogy Belépés vagy vagy Fiók létrehozása, hogy csatlakozhass a beszélgetéshez!

Re: Általános 2012 ápr. 11 12:53 #9566

Tudjátok, én nap mint nap tapasztalom meg a múlt érintését. Sajnos egyre kevesebb az az idős ember, akivel érdemben lehet beszélni a múltról, de szerencsére még vannak. Engem itt, az otthonban élő idősek tanítottak meg pl. a gyúrt-tészta készítésére (ld. metélt :D ). Szóban. Elmondták hogy , mint kell: mennyi tojás, mennyi liszt, stb. Nem egyszer, sokszor. Hogy sütötték a kenyeret, mi is volt az a kovász, hogy tudom azt a leghatásosabban a mai körülmények között előállítani, pótolni.
A kenyeret magam sütöm (nem kenyérsütőben). Nem pont úgy, ahogy az időseinktől hallottam, mert nekem már rendelkezésemre áll a dagasztásban és a sütésben a technika.
Gyűjtöm az agyagedényeket, amiben főzök és tárolok. Pl. a hagyma és a fokhagyma agyag tárolóban van, a burgonya amolyan ala-natúr fonott vesszőkosárban és még sorolhatnám. Amikor megvettük azt a házat, ami a mostani helyén állt, sok értékes dolgot találtam. Ezek persze mások számára szemétre valók, én mégis megmentettem a lekváros szilkéket, még ha csorba volt is, a fonott kerti fotelt és társaikat. A szomszédban az udvar végében kidobva láttam néhány korsót, azt is el akartam kérni, de felkeltettem az érdeklődést irántuk, mert nem adták, sőt elvitték a kerítés mellől. Rájöttek, hogy ha valakinek érték, akkor talán nekik is jó lesz valamire.

Én szerencsésnek érzem magam, mert sok mindent hallok a régi öregektől. Megismerni a múltat, a cselédsorsot, a kubikoséletet olyan, mintha így egy kicsit tovább élnének bennünk ezek a rég elfeledni vélt dolgok.

Kérjük, hogy Belépés vagy vagy Fiók létrehozása, hogy csatlakozhass a beszélgetéshez!

Re: Általános 2012 ápr. 11 11:22 #9562

Kedves Ági! Szomorúan olvasom, hogy ott mindent kidobnak, Szabó Ági barátnőm imádná azt a sok régiséget.
Azért hozzáteszem, néha átesünk a ló túloldalára, mert nálunk semmit nem szabad kidobni jó lesz még valamire címszóval. Ezáltal rengeteg felesleges dolgot őrzünk és lassan már nem fér.

Re: Általános 2012 ápr. 11 08:52 #9561

Én pesti születésű leány 1972-ben leköltöztem Polgárdiba, a férjem állatorvosként dolgozott ott, láttuk a rengeteg kidobott, azaz a sufnikban porosodott cserépedényeket, cilinderes lámpát, rokkát, famozsarat, s akkor beindítottam a cserekereskedelmet kristálypoharakat adtam értük amit berakhattak a vitrinükbe.Mentettem a múltat, hogy a gyermekem megismerjen régi használati tárgyakat, és ez által munkafolyamatokat, pld. mire kell a kereszfa, miért akkora a lisztes lapát, mi célt szolgált a szilke,a belül mázas köcsög, igy a falun született barátnői is becsülni kezdték a tárgyakat és helyet kaptak az otthonukba. Engem amikor ezeket az eszközöket néztem akkor az jutott eszembe, hogy mennyi munkát fektettek bele amikor elkészítették, Volt egy rokkám abba egy fia vas sem volt, fával csapolták, van egy mozsaram amivel a búzát tudnák törni. Ági ha kell a sodrófa (a vékony, mert a metéltet arra tudod feltekerni) szólj, az első turnussal megyünk Görögországba és akkor a buszos fiúkkal elküljük.

Re: Általános 2012 ápr. 11 06:46 #9560

Elmúlt húsvéthétfő. :lol:
(Nekem meg lassan kezdődik a visszaszámlálás...)

Tehát:

Aki szeretne részt venni a tavaszi fórumtalálkozón,
jelentkezzen a THASOS.HU TALÁLKOZÓK/THASOS.HU - III. találkozó! \Szeged\ topikban !

A részleteket meg kell beszélni!

ANNYI ANNYI SZEGED ÉS KÖRNYÉKI TÖRZS VENDÉGEM VAN.
SZERETNÉM, HA MINÉL TÖBBEN OTT LENNÉTEK...

Re: Általános 2012 ápr. 11 06:15 #9559

Ügyes vagy Ági! Egyszer gondoltam egyet, megtaláltam apósom csigapödrő alkalmatosságait, igazi régiségek. Majd én kézzel készítem a csigatésztát!.Pedig gyerekkoromban sokat segítettem a szomszédnéninek, mégis rá kellett jönnöm, nem a mai rohanó világba való foglalatosság ez. Jó volt, mert az én kezem munkája, de annyi időm sajnos nincs, hogy kézzel készített levesbetéteket gyártsak. A lényeg, hogy átvettem az öregektől azt, amit lehet, és amíg lehet.

Látod mit írsz itt?!!!
átvettem az öregektől azt, amit lehet, és amíg lehet

Itt pedig tudjátok mit csinálnak?
Kidobják a teherautóval a sitt telrpek helyett dozerral leöntik a folyó medrekbe, a tengerbe.
Jobb eset, ha kevés a bontással együtt egy szemét telepre kerül.
Szerencsére minden faluban van 3-4 megszállott rakoszinelektes Szemétgyűjtő.
A legcsodálatosabb szőttes, gyapjú szőnyegek, mennyasszonyi kellékek, kézimunkák, konyhai eszközök kerülnek ki onnan. Én ezekhez tartozom. Mentjük ami menthető. Csodálatos dolgok kerülnek ki a gazdag örökösök kidobált holmiai közül. Amin szomorkodom, hogy még a fotóikat is kidobálják. Azóta is sírok, mikor kb 10 éve hazaérve a házunk előtt egy teherautó állt, teli csoda holmikkal, többek közt hatalma olivás agyagedényekkel. Csodás öreg amforákat képzeljetek szeméthalmaz, betontörmelék, és hulladék közt. Én felugrottam a teherautóra és cibálni kezdtem az amforákat. Anyósom kiugrott, hogy nem szégyellem magam, hogy szégyent hozok becses fejükre, hogy a szomszéd szemetét kunyerálom. Leparancsolt a furgonról. Pános nem volt itthon. Este sírva meséltem neki a története. Mondta nem kellett volna foglalkoznom mamával. azóta csak olyan helyről gyűjtök, ahol anyósomék nem látják. A művész kertünkben többen jártatok. Még a törött amfora is egy csodálatos műalkotás. Beépítettem a kőkerítésünkbe. A mama meglátta. Ill, nálam ott műanyagot senki nem lát. Azóta mondja lopjak neki is ilyen amforákat. Szomorú szemrehányással emlékeztetem a házunk előtt történt jelenetre...
A fene ette meg a modern korunkat.
Most épp az asztalunkat szidom. Drága nehéz szalon étkező asztal. hogy utálom. semmit nem lehet tenni rajta. Csak dísz, meg vigyázni kell rá, hogy meg ne sérüljön. És nincs műhelyünk, ahol lenne egy olyan asztal, ami megfelel az asztal funkciónak.
De nem is lehet már olyat kapni.
Ha pénzünk lesz, készítetek.
Emlékeztek a régi konyha asztalokra?
Csomómentes fenyőfából volt, ahol az erősségre volt szükség ott tölgy betoldással.
Fiókja volt, és volt nyújtó fája is fiókként berakva.
Azt tudjátok, hogy itt még az ágyaknak sincs ágynemű tartója. Nincs is szavuk rá!

Nem mondom, hogy otthon minden házban élik a hagyományokat. De falun, ill. családi házakban igen.
Otthon nálunk a lakótelepek hozták a kárhozatot.Az nem megfelelő valóban arra, hogy a régi életét élje a család.
És belegondolok abba, hogy a görögöknél szinte csak falvak vannak, és ott csak családi házak. És semmi semmi már nem él a múltból.
No, nem kesergek tovább. Csak úgy kibukott belőlem.
Az időnk mára lett szép. Két nap mini telünk volt, ma már tavasz, holnaptól nyár lesz!
EMLÉKEZTEK MI MOST MEGYÜNK BELE A NAGY NAGY GÖRÖG HÚSVÉTBA!
MiLYEN NAP LEHET MA? cSÜTÖRTÖKTŐL KEZDŐDNEK A NAGY FELHAJTÁSOK...

Re: Általános 2012 ápr. 10 22:15 #9558

Elmúlt húsvéthétfő. :lol:
(Nekem meg lassan kezdődik a visszaszámlálás...)

Tehát:

Aki szeretne részt venni a tavaszi fórumtalálkozón,
jelentkezzen a THASOS.HU TALÁLKOZÓK/THASOS.HU - III. találkozó! \Szeged\ topikban !

A részleteket meg kell beszélni!

Re: Általános 2012 ápr. 10 21:51 #9557

............ NYÚJTÓ FÁT HA A MÚZEUMBÓL ELLOPOK, AKKOR TUDOK BESZEREZNI. Az asztalostól kel majd ezeket megrendelnem. Megértetése külön figyelmet szükségeltet majd a mestertől, mert Itt ha van nyújtófa, az kerek tepsi nagyságú és nyeles. Ez volt a dédiknek. A maiaknak semmi. ..............

Ne kínlódj az asztalossal!
Ha valaki megkérdezi, mit vigyen neked, kérjél sodrófát!
Viszünk!
:lol:

Re: Általános 2012 ápr. 10 19:37 #9556

Ügyes vagy Ági! Egyszer gondoltam egyet, megtaláltam apósom csigapödrő alkalmatosságait, igazi régiségek. Majd én kézzel készítem a csigatésztát!.Pedig gyerekkoromban sokat segítettem a szomszédnéninek, mégis rá kellett jönnöm, nem a mai rohanó világba való foglalatosság ez. Jó volt, mert az én kezem munkája, de annyi időm sajnos nincs, hogy kézzel készített levesbetéteket gyártsak. A lényeg, hogy átvettem az öregektől azt, amit lehet, és amíg lehet.

Re: Általános 2012 ápr. 10 18:52 #9555

Ági!
Ezek gyönyörűek, kicsit vékonyabbra /ha jól látom/ és már tökéletes is ha nem megy segítek a nyáron megtanúlni! :örül:

Re: Általános 2012 ápr. 10 17:04 #9554

Hát jól lebőgtem Anna előtt...
Utazás előtt kérdezte Anna, hogy mit hozzanak ki.
Az utolsó pillanatban jutott eszembe, hogy nem tudok mit kezdeni a sok tojással, és gondoltam tésztát kellene készíteni belőlük. Kértem volna egy kicsi nyújtó gépet, de csak gagyik voltak, így hozta csak a lúdgége készítőt. És mondta egyszerűbb és gyorsabb, ha magam nyújtom és vágom. Ezt olyan kézenfekvőn mondta, hogy féltem megkérdezni hogyan is? Az interneten kikerestem a készítését a levesbetéteknek, és tegnap hideg unalmasnak ígérkező estét rászántam. Egy kg lisztet begyúrtam a tojásokkal, és számomra csoda tésztát készítettem. Ma reggelre kicsit összetapadtak, de kibogyóztam azokat. Jöttek Annáék, és büszkén mutattam a száradni kiterített szalma sárga tésztákat. Irultam pirultam , mikor mondta mit hogyan kellett volna, hogy gyorsabban haladjak, ne tapadjon össze, és hogy még szebb legyen. Húsvét után Anna technikát vezetek majd be. Amin mosolyogtunk, hogy ahogy mondogatta mit hogyan kellett volna, Pános is én is visszaemlékeztünk, hogy 30 évvel ezelőtt tényleg így láttuk, hogy készítik...
No, látjátok, milyen jó, hogy húsvét volt??? :D
LEGYETEK HÁT BÜSZKÉK, HOGY A MAGYAR JOBBAN ÉLI A RÉGI HAGYOMÁNYAIT MINT A GÖRÖG!
MINDEN MAGYAR ASSZONY BÜSZKÉN DAGASZTHATJA A MELLÉT!
EL SEM TUDJÁTOK KÉPZELNI MENNYIT TANULOK TŐLETEK.
A HELYIEK CSAK A DÉD SZÜLŐK ÁLTAL DOLGOKORA EMLÉKEZNEK. NYÚJTÓ FÁT HA A MÚZEUMBÓL ELLOPOK, AKKOR TUDOK BESZEREZNI. Az asztalostól kel majd ezeket megrendelnem. Megértetése külön figyelmet szükségeltet majd a mestertől, mert Itt ha van nyújtófa, az kerek tepsi nagyságú és nyeles. Ez volt a dédiknek. A maiaknak semmi. Mert az üzletek tésztáját készen veszik, ill amit készítenek az csak a trahana.
ILLENDŐ LENNE A VILÁG ELŐTT KIHIRDETNI, HOGY MI IGEN IS ÁPOLJUK A HAGYOMÁNYOKAT.
A görögöt ezért tisztelik, mert ő ezt mondja magáról. De hol van ez már?
Az igaz az: őseiket tisztelik és nem hagyomány ápolok.
Jaj, megint a régi nótát fújom... De bizony isten a déli krétai falvakon túl nincs hagyományos élete és konyhája a görögnek.
Míg minden közös beszélgetésünk alapján veletek arra jutok, hogy nálunk a mában élnek a hagyományok, csak elfelejtünk büszkék lenni rá.
És, ahol krétán élik a régi hagyományokat, arra meg azt látom, hogy ugyan az mint a miénk!!!!!!!!!!!!!!!!
Ezzel nem azt mondom most, hogy tőlünk vették át. Hanem, hogy az egész világon egységes lehetett egy éghajlati klímán.

( Talán nem ebbe a témába illik gondolatom...)

Re: Általános 2012 ápr. 09 20:05 #9551

Én is küldenék neked tojást Balázs, de nem pirosat, mert nekünk csak zöld festékünk volt otthon. :D

Re: Általános 2012 ápr. 09 12:05 #9550

:lol: :lol: :lol: :húsvét:

Ezért jár Neked a piros tojás!

Re: Általános 2012 ápr. 09 07:31 #9549

<!-- ia0 -->locsolas.jpg<!-- ia0 -->
Kedves Lányok, Asszonyok!
Ennél finomabb locsolást, de sokat kívánok Nektek, hogy el ne hervadjatok!
Mindezt azért, hogy még sokszor eljussatok Thassosra!

Re: Általános 2012 ápr. 08 09:51 #9545

Egy ismeretterjesztő cikk

Mi köze a nyúlnak a feltámadáshoz?
index.hu/tudomany/tortenelem/2012/04/08/a_titokzatos_husvet/

Re: Általános 2012 ápr. 08 09:50 #9544

.....
...
Bocsánat, amiért belekotrok, de hosszú volt a leírás.
Az itt kezdődő érdemi részt átmásoltam a Görög programok Magyarországon topikba. pamag

Bocsánat... nekem valami megártott tegnap este, úgy látszik... :roll:
Hiszen ezek nem görög programok, hanem színtiszta magyarok... :szivárványos:

Re: Általános 2012 ápr. 07 20:19 #9540

Én is áldott Ünnepet kívánok Mindenkinek!

Re: Általános 2012 ápr. 07 18:56 #9538

http://t3.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcQuN1J356prQIdIxS7ibBmJXrvj3Z1tT7CVXIQR3Ks84OJW18vJ :D

Re: Általános 2012 ápr. 07 17:55 #9537

Gyerekek!
Szeretném megköszöni a sok hozzám és szállásokra érkezett jó kívánságokat.
Valamint szeretnék otthoni program ajánlót adni.

Senkit nem szeretnék a gép előtt látni e napokban!
Hu, micsoda csudi programok várnak benneteket!

Irány az ünnepi asztal, a család a barátok, ilyen és hasonló programok!
Élvezzétek e szép napokat!

richpoi.com/cikkek/kultura/hetvegen-var-a-budavari-husveti-sokadalom.html - richpoi.com/cikkek/kultura/hetve ... dalom.html
A Budavári Húsvéti Sokadalom programjai:
...
...
...
Bocsánat, amiért belekotrok, de hosszú volt a leírás.
Az itt kezdődő érdemi részt átmásoltam a Görög programok Magyarországon topikba. pamag

Re: Általános 2012 ápr. 07 15:08 #9536

Egy kicsit viccesen:

Re: Általános 2012 ápr. 07 11:07 #9535

Kellemes húsvéti ünnepeket kívánok mindenkinek!

Re: Általános 2012 ápr. 07 09:23 #9534

Kellemes, békés, szeretetben eltöltött ünnepet kívánok mindenkinek!

Re: Általános 2012 ápr. 06 16:42 #9532

Jó bizony.
Mi meg nem megyünk. :(
Pedig jó lett volna.

Re: Általános 2012 ápr. 06 08:29 #9530

Jajjjj de jó lehet nekik!!!! :oops:

Majd az útinfót azért kérjük mond nekik!

Re: Általános 2012 ápr. 06 07:56 #9529

Befutottak Annáék!!!

Oldalmegjelenítési idő: 0.159 másodperc