Szia, Vendég
Felhasználói név: Jelszó: Emlékezz rám

TÉMA:

Re: Triccstraccs topik 2013 okt. 20 23:33 #13509

Jesszus, de hülyeség:
Koccints a macskáddal
index.hu/bloghu/minuszos/2013/10/20/elet_koccints_a_macskaddal - index.hu/bloghu/minuszos/2013/10 ... macskaddal

nyaaauuuuuúúúúúú....! ez fáááááááj..... :roll:

Kérjük, hogy Belépés vagy vagy Fiók létrehozása, hogy csatlakozhass a beszélgetéshez!

Re: Triccstraccs topik 2013 szept. 17 11:37 #13401

Zsuzsa, hallottam már Verginálról, csupa szépet és jót, biztosan fantasztikus lehet - nekem ilyen élmény volt most Filippi. :)

Pontosan Vergina miatt gondolkoztam a Chalkidikiben is jövő nyáron, pláne, hogy a párom a Meteorákat sem látta még, oda is elmennék Vele még egyszer - úgyis nagyon rég voltam ott én is. :) És még biztosan van azon a részen látnivaló, ami nekem kimaradt. Ezért vagyok kiváncsi a képeidre, mert Sarti nagyon nem vonz, inkább valami más települést néznék ki arra.
Ugyanis - ilyen még nem volt - teljesen tanácstalan vagyok a jövő évi úticélt illetően (Hellasz az biztos...). :) És mindent igyekszek számításba venni. :)

Mi 2006-ban voltunk az esküvőnk után Toroniban 3 másik családdal a násznépből. Sartit csak futólag néztük meg és ott is a narancsparton fürödtünk ( ami akkor nem volt túl népes, de nagyon szép). És Toroniból utaztunk el megnézni a Meteorákat és nem bántuk meg a hosszú utat, mert gyönyörű. Oda még én is szívesen visszamennék.

Kérjük, hogy Belépés vagy vagy Fiók létrehozása, hogy csatlakozhass a beszélgetéshez!

Re: Triccstraccs topik 2013 szept. 17 11:32 #13400

Üdv. itthon Zsuzsa! Én is várom milyen kalandjaitok voltak.

Re: Triccstraccs topik 2013 szept. 15 16:30 #13398

Zsuzsa, hallottam már Verginálról, csupa szépet és jót, biztosan fantasztikus lehet - nekem ilyen élmény volt most Filippi. :)

Pontosan Vergina miatt gondolkoztam a Chalkidikiben is jövő nyáron, pláne, hogy a párom a Meteorákat sem látta még, oda is elmennék Vele még egyszer - úgyis nagyon rég voltam ott én is. :) És még biztosan van azon a részen látnivaló, ami nekem kimaradt. Ezért vagyok kiváncsi a képeidre, mert Sarti nagyon nem vonz, inkább valami más települést néznék ki arra.
Ugyanis - ilyen még nem volt - teljesen tanácstalan vagyok a jövő évi úticélt illetően (Hellasz az biztos...). :) És mindent igyekszek számításba venni. :)

Re: Triccstraccs topik 2013 szept. 15 16:13 #13397

Zsuzsa, üdv újra itthon! :) Gondolom végig jó időtök volt, és szuper volt minden!
Képeid lesznek majd?

A receptet pedig várjuk majd szeretettel... :) Főleg,hogy ez a húsbuci konkrétan hogyan és miből készül, olyasmit én is ettem kint, és isteni volt. Valószínű semmi nagy durranás nincs az elkészítés módjában, a görögök nem viszik túlzásba, nem bonyolítják. :)

Messi Keress rá Verginára ha valami fantasztikussat akarsz látni az életedben ami nem rom,de mégis 2500 évet takar,tele titokkal hátborzongató eredetiséggel,életem legnagyobb élménye volt.

Re: Triccstraccs topik 2013 szept. 15 15:14 #13396

Zsuzsa, üdv újra itthon! :) Gondolom végig jó időtök volt, és szuper volt minden!
Képeid lesznek majd?

A receptet pedig várjuk majd szeretettel... :) Főleg,hogy ez a húsbuci konkrétan hogyan és miből készül, olyasmit én is ettem kint, és isteni volt. Valószínű semmi nagy durranás nincs az elkészítés módjában, a görögök nem viszik túlzásba, nem bonyolítják. :)

Re: Triccstraccs topik 2013 szept. 15 14:35 #13395

Megjöttünk! Minden terv teljesítve! Most látom nagy fözöcskézés van a forumon,hát ettem olyan finomat hogy megosztanám veletek, füszeres darált hús benne elrejtve egy adag feta sajt és paradicsom szelet és ugy megsütve tepsibe egymás mellé rakták a húsbuckákat és az valami fenséges levet engedett maga álá, és ugy sült.Alig várom hogy én is megcsináljam.

Re: Triccstraccs topik 2013 szept. 13 20:52 #13394

Sziasztok!
Olyan lecsóféleségnek tűnt, de tényleg nagyon finom volt. :)
quote]

Igen, olyan lecsóféleségnek tűnik, mert hogy végül is az. Hisz a lecsó attol az, hogy mindent bele.
Akkor a zakuszka úgy ahogy at Erdélyben készítik.

Ha jó az idő, jobban meg lehet főzni bográcsban a zakuszkát, mert közben puffog és kiszökik a lábasból, meg az íze is finomabb fatüzeléssel.

Hozzávalók: 2 kg gogos vagyis paradicsompaprika, 2 kg piros kápia paprika, 1 kg zöldpaprika, 1 kg hagyma, 1 liter zsenge bivalypaszuly, 6 kg lesütött, megpucolt vineta, 3/4 liter olaj, 1 liter házilag készített paradicsomlé, 9 kiskanál só, bors, babérlevél, majoránna, oregánó és bazsalikom.

Elkészítés: A hagymát és a paprikákat megtisztítjuk és ledaráljuk. A paszulyt megfőzzük, leszűrjük, szintén ledaráljuk. A sült vinetát mixerrel apróra keverjük.
Az olajat bográcsban felhevítjük, a hagymát benne üvegesre dinszteljük lassú tüzön. Hozzaadjuk a paprikaőrleményt, a paradicsomlevet és a fűszereket. Közben kevergetjük és 3 órát főzzük lassú tüzön. Hozzaadjuk a zsenge főtt paszulyt és a vinetát. Még egy órát főzzük, puffogtatjuk. Az üvegeket kimossuk. A kész zakuszkát üvegekbe töltjük, mindenik üveg tetejére késhegynyi szalicilt teszünk és lezárjuk csavaros tetővel. Vizben letakarva az üvegeket kidunsztoljuk. Így télire is el lehet tenni, már, ha addig meg nem esszük.

Re: Triccstraccs topik 2013 szept. 13 18:49 #13393

Sziasztok!
Zakuszkát már én is ettem egyszer, az egyik kislánynak erdélyi a nagymamája, és ő küldött nekem. :) Olyan lecsóféleségnek tűnt, de tényleg nagyon finom volt. :)

Rendeltem két könyvet még a hét elején, régóta kerestem őket, és egy oldalon megtaláltam most mindkettőt, potom pénzért. Az egyik Henry Schliemann életrajzi könyve, a másik egy régészetes könyv az ókori Görögországról. Anyukámhoz rendeltem meg, gondoltam ő otthon van úgyis, a futár hipp-hopp kihozza majd...Ja...pont akkor, amikor elment egy órára a postára. És ezen a ponton ki is akadtam. Mert nem elég, hogy egy hülye cetlit sem hagyott, hogy ott járt, vagy valami, elvileg telefonon egyezkedhetek egy újabb időpontról 5 napon belül, csakhogy hiába hivtam őket reggel 8 órától, szinte folyamatosan, elérhetetlenek. Egyfolytában azt mondja az automata, hogy minden ügyintéző foglalt, közben meg ha véletlenül kicsöngött, akkor senki nem vette fel. Mi a túrónak a telefonos elérhetőség, ha úgysem lehet velük beszélni?
Most irtam az oldalnak is, ahonnan rendeltem, hogy mi van, ha mégis más módon szeretnék a könyvhöz jutni (átvenném postán pl.), és a futárszolgálatnak is küldtem mailt, hogy ugyan vakkantsanak már valamit, hogy most akkor mi a teendőm.

Nem vagyok egy nagy online-rendelős, de azt hittem, hogy ez egyszerűbb lesz...nem is lett volna gond, ha futárcég hajlandó kezelni a telefont... :)
Tanulság: futárral többet nem hozatok semmit, inkább átveszem valahol személyesen.

Re: Triccstraccs topik 2013 szept. 10 19:33 #13391

Ó, én kis buta. Hát elfelejtettem mi is az a zakuszka. A barátnőm isteni jót tud készíteni. Nektek is van olyan süti, vagy étel, amit olyan jó, ha más hozza neked? Például a baklavát csak tőlem várják.

Re: Triccstraccs topik 2013 szept. 10 17:53 #13390

...Mi is az a zakuszka?

Adós vagyok a zakuszka recepttel. A zakuszka egy kenyérfeltét, amolyan krém féle. Pirítóssal isteni finom. Bár talán a gasztro topikba kellene írni, de mivel az előzmény is itt van, ezért mégis ide írom.

Hozzávalók:
-5 kg padlizsán
-3 kg paprika (TV, pritamin, kaliforniai vegyesen)
-kb. 3 kg hagyma
-1-1,5 liter paradicsomlé
-1 liter étolaj
-só, bors, ízlés szerint cukor
A padlizsánt sütőben vagy platnin, esetleg grillen megsütjük. Feketére!!!! Héját lehúzzuk, belsejét összetörjük. A többi hozzávalót vagy ledaráljuk vagy aprító gépben nagyon finomra aprítjuk, hozzávalónként külön-külön. A hagymát az olaj 3/4-én megdinszteljük, majd hozzáadjuk a paprikát, a padlizsánt és a paradicsomlét. Főzzük lassú tűzön, gyakran kavargatva, mert könnyen lekozmál. Só, bors, cukor. Akkor van kész, ha az olaj feljön a tetejére. Ekkor hozzákeverjük a tartósítószert (pl. Na benzonát) és tiszta üvegekbe töltjük. A maradék olajat felhevítjük és minden megtöltött üveg tetejére annyit teszünk, hogy légmentesen lezárja. Ezután az üvegeket kupakkal is lezárjuk, száraz dunsztba tesszük.

Megjegyzés: én aprítógépben aprítottam, teljesen jó lett. A mennyiséget arányosan csökkentettem, kb. ennek a mennyiségnek 2/5-ét készítettem el, az is elég szép mennyiség (főleg, ha azt vesszük, hogy csak én eszem :-) ). Én cukrot nem raktam bele, de ez ízlés dolga.

Re: Triccstraccs topik 2013 szept. 08 21:21 #13388

Pamagtól kaptam. Egy közös van minden filmben mi a linkben megnézhetők.
A link címen nem gondolkoztam, de belenézve minden egyértelmű lett számomra.
mozi.tudozsido.com/tag/mozifilm/ - mozi.tudozsido.com/tag/mozifilm/>;

Ami mosolyra fakaszt a mese, mit gyermek koromban oly szeretettel néztem:
mozi.tudozsido.com/mekk-elek-az-ezermester/ - mozi.tudozsido.com/mekk-elek-az-ezermester/

Milyen jól karakterizálják ezeket az embereket. Gyermekként nem tűnt fel számomra. Persze, hisz csak magyar ember volt körülöttem. Úgy hittem...

Egyébként mind válogatott jó filmek.
Köszönöm Pamag.

Re: Triccstraccs topik 2013 szept. 04 14:15 #13376

Honey!
Hát nem csinálok belőle nagy faksznit az biztos. Az ötlet úgy jött, hogy láttam egy főzőműsorban - épp csak bekapcsoltam a vasalás idejére a tv-t- mozarellás rakott padlizsánt, olaszos ételként mutatták, de én Sc. potamiában is ettem, görög barátaink jóvoltából. Szóval így nézett ki valahogy: a padlizsán elszelve és szeletenkét jól megsütve ( vagy grillezve). Közben készült a szósz, igazából ezt nem tudtam , hogy készült , mert erről a részről lemaradtam. Improvizáltam: Meghámoztam a paradicsomokat ( leforrázva szépen lejön a héja), aztán só, egy pici bors, zúzott fokhagyma ( ízlés szerint) oregáno, majd egy kissé botmixerrel összezutyultam. Hagytam kicsit sűrűsödni és a vége felé beletépkedtem a bazsalikomot. Szép nagy bokor lett a kertemben. Azután egy réteg padlizsán, szósz és rá mozarella sajt karikák, kb. 3 réteg és a tetejére még reszelt sajt, ízlésünk szerinti fajta. Ezt be a sütőbe és készre sütöttem.
Szóval innen jött az ötlet, hogy tegyek el üvegbe is. A következőn annyit módosítottam, hogy egy kis fej vöröshagymát is beleturmixoltam. Forrón beleöntöm kisebb üvegekbe, majd fejreállítom néhány percre, nem kell bele tartósító szer. Hát ennyi. Ezt aztán felhasználhatom spagettihez, akár pizzaszószként is.
Mi is az a zakuszka?

Re: Triccstraccs topik 2013 szept. 02 18:26 #13364

Kati, ez a bazsalikomos-fokhagymás szósz izgatja a fantáziámat. Megírnád hogy készül!?
Igaz, már nekünk nincs paradicsomunk, leérett. Bár az Ágitól kapott paradicsom magból kinőtt növényen vannak zöld bogyók! :-) Mire hazajöttünk a nyaralásból kedvenc paradicsomunk rogyásik érlelte magát. 2 kosárnyit szedtem le. De nem volt nagy kedvem bíbelődni vele, így csak paradicsomlé lett. Mi nem a hagyományos passzírozással szabadulunk meg a magjától, hanem egy nagy darab, tiszta szúnyoghálón át leszűrjük, majd ami a hálóban marad, azt kézzel átnyomkodja a párom. Így egy nagy fazék paradicsom is átpasszírozásra kerül 10 perc alatt.
A hétvégén körtebefőttet tettem el, mert anyukáméknál sok termett. Még egy kis zakuszkára rávetemedek szerintem a héten, ha meglesz hozzá minden alapanyag. Még sosem csináltam, de nagyon szeretem.

Re: Triccstraccs topik 2013 szept. 02 11:20 #13361

Én vagyok, csak ilyenkor még annyi a dolog, hogy csak olvasni tudok néha, írni már nem. A konyhában van a gépem és mikor főzök, akkor szoktam beszélgetni itt. Néha rohangálok ide-oda, baj csak akkor van, ha éppen palacsintát sütök, volt már hogy barnábbak lettek :D Most éppen paradicsomot hámoztam és fokhagymás-bazsalikomos szószt készítek télire. Múlt héten is csináltam, de máris bontottam fel belőle, mert kellett.
És szilvaszezon is van, jaj, nagyon sokat kell felszedni, mert ugye először a pálinkának, majd csak aztán a lekvárnak-

Re: Triccstraccs topik 2013 aug. 31 18:29 #13360

Én is bele-belenéztem a kajak-kenuba, büszkék lehetünk rájuk. :)
Ha nem néztem volna, is hallottam volna minden szót, lent a garázsoknál az egyik szomszéd bácsinak egy tévéje is van (azt mondja ott azt néz, amit akar, nem cseszegeti a felesége... :) ) és ő is azt nézte, jó hangosan. :)

Re: Triccstraccs topik 2013 aug. 31 18:00 #13359

Szép nap volt ez a mai :D
Kajak-kenu :D
10 számból 10 érem, fele arany :D :D :D :pompomlány:

Re: Triccstraccs topik 2013 aug. 31 15:13 #13358

Tényleg nagyon uborkaszezon van errefelé...Merre jártok? :)
Megint kellett egy adag méreg a darazsaimnak (bárcsak nem az enyémek lennének, mehetnének már igazán máshová! :) ), tegnap délelőtt észrevettem, hogy megint köröz egy-kettő az erkély körül, szóltam is gyorsan a rovarirtónak. Este még egy adagot befújt, most valami jóval erősebbet. De legalább be nem jött egy sem. Kérdeztem, hogy nem lehetne, hogy befalazzuk azt a kis lyukat, de közölte, hogy ha egy is életben maradt odabent, az simán kirágja magát. :shock:
Eddig is volt bogárfóbiám, de innentől azt hiszem a darazsak állnak a rovargyűlölő toplistám élén. Ezek után a pókokat azt hiszem kifejezetten szeretni fogom. :) :)

Re: Triccstraccs topik 2013 aug. 29 14:16 #13346

Pamag, így már értem az ablaküveges dolgot. :) Nem hülyeség ez a mobil klima, mi is másodikon lakunk, és nyáron bizony 30 fok is van idebent, egész déltől idesüt a nap. :)
És tényleg ott vannak a képeim...köszi. :oops: :)

Zsuzsa, jó utat Nektek, és jó pihenést! :)

Re: Triccstraccs topik 2013 aug. 29 11:31 #13345

Én még ma vagyok /holnap 12-kor indulunk/ utálok pakolni, igaz Toroniba nagyon minimális cucc kell mert a szállás és a tenger között 30 métert kell megtenni kajakos gunyában ,/fürdöruha, fehér poló/az étterem a tulajé ezért borzasztó házias a filling,de két hetet leszünk ott és most csak ketten, barátok nélkül.Most a kajakos utvonal terv észak felé megyünk Neos Marmaras felé, Pamag majd nézd meg az Earth be a felhozott képeket találtunk olyan helyet ami dagálykor sziget apálykor meg félsziget. Likitos beach.Legyetek jók!Puszi mindenkinek!

Re: Triccstraccs topik 2013 aug. 29 11:24 #13344

............netán minden télre ablakot kellene cserélni, amikor már nincs szükség a klimára? .........
........................
........................
És nem tudom mit főzzek ma, valami egyszerűt. Talán valamiféle tésztát kellene. :)

........................................

(Magdika a fotóalbumomat betennéd a 'tagok képei a világhálón' részhez? :) )

1. Hát a klímához adtak egy fém(nek kinéző) lécet is, amibe bele lehet applikálni a cső végét, amit valahogy egy lakótelepi ablakhoz lehet tenni... nem tudom pontosan, hogyan, mert a mienk régi fajta ablak. Gondban is voltunk a vásárlás előtt, hogyan oldjuk meg... arra akartam rávenni az uramat, hogy valami tölcsérfélét csináljon a kályhacsőszerű cső végére, hogy keskenyebb helyen lehessen kidugni... de fogta az ablakot és kivágatta az üvegessel, pedig előtte lovagoltam rajta, hogyan lehet aztán üveget cserélni... Hááát... a tanulság az, hogy tág tere nyílik a leleményességnek :D

2. Én káposztástésztát kívántam meg mára... csak az nem egyszerű :mrgreen: . le kell reszelni, mert nincsen gépesített bicskagépem... pedig már mit sóhajtoztam utána... viszont megkaptam a harmadik tök alap sima keverőgépet ajándékba :roll: .pedig a legrégebbit szeretem használni :wink:

3. Ott van :D ... A Messinia fotogalériája pont alatt benne van az összes három albumod, amit eddig beletettél :D :igen: :wink2:

Re: Triccstraccs topik 2013 aug. 29 08:23 #13343

Szia Pamag!
Nagyon tetszik ez a klímareuma szó... :)
És az is, hogy francisalátás tál van az ablaküvegetekbe dugva. :) :) :)
Hivatalosan ez úgy működne, hogy netán minden télre ablakot kellene cserélni, amikor már nincs szükség a klimára? Vagy ilyenkor mint Ti, mindenki megoldja valahogy a lyuk betömését... :)

Megkezdődött az iskola...meg a bolondokháza. :) A tankönyvek osztása katasztrofális, a pedagógus óraszámok-meg a sok újdonság detto... :)
A darazsaim végképp kipusztultak, nagyon remélem, hogy még egyszer nem környékeznek meg. Állítólag ugyanabba a fészekbe nem jönnek vissza.
És nem tudom mit főzzek ma, valami egyszerűt. Talán valamiféle tésztát kellene. :)

Tényleg nagyon kihalt a fórum, merre jár mindenki? :)

(Magdika a fotóalbumomat betennéd a 'tagok képei a világhálón' részhez? :) )

Re: Triccstraccs topik 2013 aug. 28 22:02 #13342

Hát - vége a nyárnak. Elcsomagoltuk a mobilklímát.
Nagyon jól szolgált a hőségben. Csak persze meg kell tanulni együtt élni vele, mert hiába nem magunkra fújatjuk a szelet, azért a mozgó levegőben kell még egy réteg ruha, hogy ne sújtson a klímareuma. Ma vagy tegnap olvastam ezt a kifejezést... :wink:
Az ablaküvegen meg ott maradt a kivágott lyuk, amin a csöve volt kivezetve. Végül üveglap helyett éppen belepasszolt a franciasalátás műanyagtál :lol: duplán, fedővel... :lol: hőszigetelés is lesz így :D ... úgy néz ki, mintha gyári dugó lenne ... :lol:

Re: Triccstraccs topik 2013 aug. 25 20:22 #13337

Ami a konfitálást illeti, én még nem csináltam ilyesmit. De! Télen disznóvágáskor az oldalast mind meghagyjuk, feldaraboljuk és lesózzuk. Másnap pedig kisütjük sütőben. ÉN egy nagy fazékba lerakom szépen sorban a húsokat. Aztán azzal a finom, fehér zsirral, ami a tepertőből kisül, leöntjük az egészet. De csurrig, hogy teljesen ellepje. Nyár derekáig ehető. Mindig csak annyi húst kell kivenni a zsírból, amennyi elfogy, ha ráéhezünk. Azt kimelegítjük, sütünk hozzá krumplit és hipp-hopp kész az ebéd. A zsírt visszaöntjük, hogy ismét légmentesen le legyen zárva a hús a zsírban. Én a mai napig készítem, ha vágunk malacot (tavaly vágtunk :) ). De lehet karajt is lesütni ugyanígy és kolbászt is. Sőt kacsacombot is! És nagyon, de nagyon finom. Más ízű, mint a frissen sült hús, de isteni!!!

Ez az! Régi főzési módszert alkalmazunk, és a lassú viszonylag alacsony hőfokon lévő zsir a hús molekulájában lévő vízzel helyet cserél és attól lesz omlós a hús mert nem hirtelen távozik a sülés során.Mivel gáz átalányt fizetünk nem lényeges mennyi ideig sütöm a húst akár három négy órát is sülhet ,lassú gyöngyöző módon.Az eredmény fenséges!

Re: Triccstraccs topik 2013 aug. 25 19:25 #13336

Ami a konfitálást illeti, én még nem csináltam ilyesmit. De! Télen disznóvágáskor az oldalast mind meghagyjuk, feldaraboljuk és lesózzuk. Másnap pedig kisütjük sütőben. ÉN egy nagy fazékba lerakom szépen sorban a húsokat. Aztán azzal a finom, fehér zsirral, ami a tepertőből kisül, leöntjük az egészet. De csurrig, hogy teljesen ellepje. Nyár derekáig ehető. Mindig csak annyi húst kell kivenni a zsírból, amennyi elfogy, ha ráéhezünk. Azt kimelegítjük, sütünk hozzá krumplit és hipp-hopp kész az ebéd. A zsírt visszaöntjük, hogy ismét légmentesen le legyen zárva a hús a zsírban. Én a mai napig készítem, ha vágunk malacot (tavaly vágtunk :) ). De lehet karajt is lesütni ugyanígy és kolbászt is. Sőt kacsacombot is! És nagyon, de nagyon finom. Más ízű, mint a frissen sült hús, de isteni!!!

Oldalmegjelenítési idő: 0.284 másodperc