Folyt.:
A hétfő délelőtt még Rómáé volt. Úgy határozott a vezetés, hogy jó korán reggel a szállás kápolnájában tartsunk misét, ne hagyatkozzunk az útközben ki tudja hova szervezett helyszínre. Csakhogy ehhez igen korán kellett kelni, mise után reggeli, majd a csomagok kihurcolása a buszhoz.
Az iroda által összeállított programot már eddig is felülírtuk a római tartózkodás alatt – most úgy döntöttek a vezetőink, menjünk a Szent Péter bazilikába, megnézni a két új szent sírját.
Busz, metró, séta – aztán ismét terelés… aztán sűrűsödött a befelé tartó sor. Araszoltunk… balról énekelve előztek a lengyelek, jobbról furakodva… Végre-végre – az erős könyököket használni kellett - a teret körülölelő kollonnádhoz értünk, alatta voltak a beengedő átvilágító-kapuk. Bent voltunk! És akkor kiderült, hétfőn délelőtt 10-kor hálaadó mise volt a Szent Péter téren… akkor eszembe jutott, hogy valóban olvastam róla… de hát nem az én dolgom volt megszervezni a programokat… Hát várjunk… Tűzött a nap, néhányan, akik elvettek maguknak római Metró újságot, a fejükre tették, aztán egy kézügyeséggel megáldott társunk elkezdett a lapokból papírcsákókat gyártani

Végül csak kiderült, hogy a mise után ki fogják üríteni a teret, és újból sorba lehet állni a bejutásért… a lelkivezetőnk meg az idegenvezetőnk emellett kardoskodott, de a bajai pap sarkon fordult és ment vele a csoport fele kifelé. Na, ő végre tudott csoportot mozgatni. Pisiltünk, vettünk enni-innivalót, mégis nyugisan, kapkodás nélkül eljutottunk a Lateráni Szent János bazilikához. Bementünk, ki-ki megnézte vagy ment, amerre akart, találkozó 30 perc múlva… Én leültem bent mindjárt a bejárathoz közel. Nem mentem körbe. Hiába műalkotás egyenként az a sok szobor-kép-freskó – így együtt engem nyomaszt, taszít, zavar. Sok. Túl sok. Nem tudom befogadni.
Aztán átmentünk a Santa Maria Maggiore bazilikához – bent egy lengyel zenekar próbált éppen a koncertre, hangulatos volt.
Végül újból irány a metró, cél a Falakon kívüli Szent Pál bazilika. (Az ókori római városfalon kívülre esik, azért ez a neve. Ahogy a San Pietro Szent Péter sírja fölé épült, ez Szent Pál sírja fölé.) Itt volt a találkozó a csoport másik felével és a buszunkkal, indultunk haza Rómából. Itt végig kellett menni a templomon, mert a másik oldalán kimenve vannak a mellékhelyiségek

Ebben a templomban vannak körben megfestve a pápák képei, az összes – már Ferenc pápa képe is ott van, és van még 6 üres hely.
Megtaláltuk a buszunkat (sok-sok busz várakozott ott), és indultunk északnak, hazafelé. Útközben esett az eső, jártak az ablaktörlők, a hátsó rész beázott… de előttünk hosszan fénylett egy hatalmas szivárvány.
Firenzétől nyugatra, egy fürdővárosban, Montecatini Termében volt a szállásunk. Vacsorára a hús mellé babot kaptunk. Finom volt, de gyorsan végiggondoltuk, hogy a szállodai szoba ablaka ugyan nyitható, de a busz ablakai nem… Egyik zarándoktársunk aznap ünnepelte az 50. születésnapját, kapott tortát, éneklést és körbecsókolózást.

Itt, az utolsó helyen kértem bort a vacsorához. Csak utána sehogysem tudtam elaludni. Pedig korán volt ébresztő, mert 6-tól már reggelizni lehetett és 7-kor indultunk. Seholsem vitték túlzásba a reggeliztetésünket (svédasztal csak Anconában volt), de itt ki volt rakva az asztalra 8 személyre 8 szelet felvágott és 4 szelet lapkasajt…

Pedig nagyon kedves volt a személyzet… de legalább a kávét előre lefőzték és kancsóban rakták ki és a tejet is – a római zarándokházban megmakacsolta magát a kávéautomata és egy idő után nem volt hajlandó működni.
Csodák csodájára 7.03-kor el is tudtunk indulni – 14 órára volt foglalásunk a postojnai cseppkőbarlangban. Ott megint a szokásos – várunk-várunk, aztán rohanás a bejárathoz… Mindenki kapott egy-egy magnót, audio guide készüléket a nyakába, magyar nyelven. Úgy lehetett kérni, hogy vagy mindenki, vagy senki. Én végül nem hallgattam, mert zavart, de igen jól szervezetten meg vannak számozva a barlangban a látnivalók és a megfelelő számot benyomva a készüléken a megfelelő ismertetés hallatszik. A barlang hatalmas és lenyűgöző.
Kisvonat viszi be a látogatókat kb. a barlang feléig. Sajnos, a szerelvény úgy vágtat, hogy nincs idő rácsodálkozni egy-egy alakzatra, sem a cseppkövek teljes gazdagságára. Értem, hogy ha nem lassan megy, akkor a hülye turistának nem támad kedve kimászni a mozgó kocsiból… meg így azonos idő alatt több látogatót tudnak megmozgatni…

de ez kicsit csalódás volt. Onnan kiépített ösvény van korlátokkal – lépcső nincs egyáltalán, csak lejtős járda, tolókocsit is végig lehet gurítani rajta. Viszont szemben a hagyományos vezetéssel, ahol a vezető megáll egy-egy látnivalónál és elmondja róla a tudnivalókat, itt a kütyü nőtt az emberek füléhez és így sehol nem kellett megállni (csak mikor előttünk a japánok megtorpantak…), csak menni-menni folyamatosan…
Turistakopasztás itt is van – bemenetkor sűrűn villogtak a fényképezőgépek, hát kijövet ki voltak rakva a képek sok-sok tablón… 6 eurórért… hát én nem vettem a fáradságot, hogy megkeressem magamat és főleg nem akartam érte ennyit adni…
Viszont majdnem szomjan haltam, hát a kinti pavilonban muszáj volt innivalót vennem – csillagászati árért. És nagyon jeges volt

Aztán mentünk tovább. A kiadott program szerint mise Slovenska Bistricán. (Ahol egyébként semmi turisztikailag érdekes nincs.) De már elhagytuk és csak mentünk-mentünk, aztán lementünk a Magyarország felé menő autópályáról… míg végül megérkeztünk Ptuj városába, amit érdemes fölkeresni, mert bájos kisváros, de miért oda? Aztán valahogy fölnavigáltak a főtérre, gyorsan szálljunk ki, mert a busz ott nem maradhat… ott egy templom… ez az??? Templom zárva, plébánia sehol, ember sehol… az utca túloldalán valamelyikünk bement egy boltíves kapun és fölfedezte, hogy van vécé, nosza megrohantuk mindannyian… nyilván a tömeg keltette fel a figyelmet, hogy mit keres ott ennyi ember, ahova senki nem hívta őket, de valahonnan előkerült a helyi plébános. A hercegszántóiak a déli országhatár mentén élnek, sok a faluban a délszláv, így horvát nyelven a szlovén pappal szót értettek. Szegény plébános semmiről nem tudott semmit (nyilván elnyomtunk valamit a gps-ben és másik település Szent György templománál kötöttünk ki, mint ahova igyekeztünk volna

), de készségesen kinyitotta nekünk a templomot, hogy meg tudjuk tartani a misét.

Utána a sofőrök elkezdték számolgatni, hogy reggel 7-re érünk majd Budapestre… de a visszafelé sorrendben előbb Nagykanizsán raktuk le az odavalósiakat, aztán látszott, hogy Bajára már korábban érünk majd egy órával… aztán annyira nyomták (a sofőrök is haza akartak érni), hogy korábban értünk, és Budapesten a Népligetben megálltunk reggel negyed hatkor. Korábban kellett fölkelteni a házitaxist