Szia, Vendég
Felhasználói név: Jelszó: Emlékezz rám

TÉMA:

Re: Autóval Thassos-ra 2009 máj. 30 15:35 #2536

Gyerekek!
Aki hajnalban ér oda, vigyázzon, legyen naftája, mert itt a kutak nincsenek nyitva éjjel, csak a multik. Szalonikiig emelkedett a fenekem az ülésen, 6 liter maradt a 80 literes tankban, és nem tom, meddig veszi ki.

Kérjük, hogy Belépés vagy vagy Fiók létrehozása, hogy csatlakozhass a beszélgetéshez!

Re: Autóval Thassos-ra 2009 máj. 30 12:12 #2533

Szekalmi!
Lélegzetvisszafojtva várjuk a többit! Olyan jó olvasni!
:lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:
:hahoo:

Kérjük, hogy Belépés vagy vagy Fiók létrehozása, hogy csatlakozhass a beszélgetéshez!

Re: Autóval Thassos-ra 2009 máj. 30 06:26 #2531

Az a kártya trükkös dolog, ugyanis kifelé nem adnak. Visszafelé viszont kérik. Mindenféleképpen fizetni kell. A korrupciós táblát láttuk, ők is, és magasról... Ne nagyon keménykedjen senki a telefonálással, mert azzal csak plusz pár óra álldogálást szerez magának. Nekünk előadta a magánszámot, hogy nem tud semmilyen más nyelven, aztán félreállított, pedig rendőrnek nézett a Poligon felirat miatt. De nem hatódott meg. Amikor látta, hogy nem boldogul velem, mert egyre csak mondom neki, hogy ne rázumem, akkor két útlevelet visszaadott, és mondta (angolul), hogy a harmadikba tegyek bele tíz eurót, és úgy vigyem vissza. Azonnal visszaadta utána, és udvariasan elköszönt. Angolul. Szóval így cseszik el a macedónok az országuk imidzsét. De jobb kifizetni, mert a finánc húsz méterről sasol, és ha nem adsz a másiknak, szétszedi az autót. Ki van ez dolgozva...
Novi Sadnál jó hosszan útjavítás van. Ott is van rendőr, mint mindenütt. Mi Belgrádig 11 helyen láttunk, de nem állított meg, és nem is radarozott. Radar csak visszafelé, Nis előtt volt, de ott is a szembejövőket mérte. Mi minden ilyen gyanús hejyen beálltunk egy szerb vagy macedón Schumacher mögé, és mint a lányom mondja: suvíííí...! Várjátok meg, amég két öngyilkosjelölt is megelőz, és ezerrel utána. Már ha bírjátok. Mi így 120-130-cal mentünk az 50-es részeken is. Csak kicsit zavaró, amikor nincs 2 méter a sáv.És a terelőoszlopok súrolják a tükröt. De műanyagból vannak, el lehet őket ütni. A jobb kanyarokban használjátok nyugodtan a vízelvezetőket, vezet, mint a sín. Csak Panagia környékén néha van benne egy-egy kétmázsás kő. A szigeten mostanra kész az útfelújítás. Iszonyat volt felfelé menni a ragacsos aszfaltban. Úgy csúszik, mint a jég, és büdös, meg rázós. De nagyon gyorsan haladtak vele, mire visszaindultunk, csak 20 méter hiányzott a készhez. Vigyázzatok, a Mio néha meghülyül Belgrádban és Szalonikiben. Előbb fordít be egy sarokkal, ha közel vannak egymáshoz. És közel vannak. Kavala és Keramoti között több út is van, a gps itt is bekavarhat. Akinek nem a legfrissebb progija van, annak nem jelzi az autópálya egy részét. Autópályadíjat euróban fizettük. Szerb: 11-3-8-2,50, Macedón 2-2-3. Visszafelé a szerbeknél 11 helyett csak 3-at kértek. Az ÖMV kutaknál mindenütt lehet euróban fizetni, de 2 € egy kávé. De tiszta a wc!
Larissa felől felfelé kétszer 2 € a fizetnivaló. Kalambaka főutcáján, túl a központon, a baloldalon van egy ingyen parkoló, ki is van táblázva. Görögországban NEM kell nappal a tompított! És indexelni se divat. Ha indexelsz, mazsolának néznek. Told be a kocsi orrát a másik elé, és mehetsz. Nincs anyázás, nincs duda. A kresz csak elméletben létezik. Három sávon öt sorba mennek az autók. Vigyázzatok, jobbról is előznek, és simán kijönnek eléd bárhonnan. Ne idegeskedjetek, kapjátok el a ritmust. Belgrádban szakadó jégesőben 80-90-nel kavartunk át, a kocsisorban, gond nélkül. Egyelőre ennyi tanács. Kérdezzete, ha tudok rögtön válaszolok.
Jó suhanást mindenkinek. És az elindulásaitok száma egyezzen az érkezésekével!

Re: Autóval Thassos-ra 2009 máj. 29 13:37 #2524

Ezt a Macedon dolgot érdekesnek tartom. Tavaly is többeknél próbálkoztak ezzel, azzal, de mi eddig mindig megúsztuk. Lehet, hogy szerencsénk volt? Majd 30 nap múlva meglátjuk.

Érdemes hozzátenni Stevie válaszát is:
Ezt a macedon hataron fotoztam, az egesz hatarallomas ki van plakatozva. Ha korrupcio jelet tapasztaljuk, azonnal hivjuk a 197-es telefonszamot. Ezt a tablat nyilvan az ott dolgozok is ismerik. Ha latvanyosan eloveszel egy telefont, es elkezded tarcsazni a 197-et, szerintem megvaltoznak az eroviszonyok.
<!-- ia0 -->stevie.gif<!-- ia0 -->

Re: Autóval Thassos-ra 2009 máj. 28 22:32 #2520

Mai hozzászólás az Indexen :

Pár friss infó (most jöttem haza): Fizető kapuk, Szerbia: 330/240/730/190. Macedónia: 50/80/50. Szerbiában, ha nem számolod ki apróban, hanem nagy címletet adsz, például 730-nál 1000 dinárt akkor pofátlanul visszaadnak úgy mintha 930 lett volna, de adják a 730-as blokkot is. Ha nem nézed, meg rögtön akkor így jártál. Nekünk kétszer sikerült baleknak lenni, összesen 300 dinárunk bánta. Euróban is ki van írva, azzal is fizettünk egyszer, ott nem próbálkoztak semmivel. A Macedón kapuknál nem volt semmi gond de volt probléma a határon: tavaly szintén előszezonban voltam kint és akkor még nem volt az a kis kártya amit az útlevél kezelő szó nélkül bele csúsztatott az útlevelünkbe. Ez egy üres kártya, amibe be kell írni az adataidat. Látni láttuk, de mivel szó sem esett róla nem töltöttük ki, gondoltuk, hogy ha fontos, akkor majd kilépéskor beírjuk. Kilépéskor csóválta az útlevél kezelő a fejét, de visszaadta üresen és ki engedett Macedóniából. A meglepetés hazafelé ért minket, amikor a vámos közölte, hogy mivel nincsen kitöltve ezért menjünk be az irodába és fejenként 50, azaz 4 főre 200 euro-t fizessünk be. Hasonló próbálkozással már találkoztam Macedón vámosnál még régebben, de a kártya új volt. Annyit sikerült megérteni, hogy az útlevél helyett a kártyát bélyegzik le. Itt egy 20 perces vita következett, megfenyegetett a gyökér, hogy megbilincsel stb. Rendkívül kiábrándító volt az egész, elvette a kedvemet az egész országuktól. Végül adtam neki 5 eurót és kb. 2,5 eurónyi denar-t. Nagy kegyesen végül is beengedett az országába a paraszt. Persze angolul egyik sem volt hajlandó megszólalni. Figyeljetek oda és ne legyetek lusták kitölteni azt a kis fecnit, mert azonnal lecsapnak rátok a hiénák!

Egyebek: Szerbiában a szokásos helyen voltak rendőrök tehát a kezdeti szerb szakaszon Belgrádig bezárólag. Macedóniában egyáltalán nem láttam rendőrt.

A Görög oldalon hazafelé az utolsó kút zárva volt este 10 körül, de 30 eurónyi denar váltása után sikerült lehúzásmentesen jó minőségű üzemanyagot tankolni az első Macedón kúton, mindjárt a határ után.

Re: Autóval Thassos-ra 2009 máj. 04 22:43 #2345

Sziasztok!!!

Én szeretem mindig az adott ország pénznemét használni és akkor nem érhetnek meglepetések...
Most is váltottam Szerb és Macegón dinárt itthon..

Kellemes estét és éjszakát kívánok mindenkinek...

Üdv:Robi

Re: Autóval Thassos-ra 2009 máj. 04 21:43 #2344

A fene bánja milyen, csak legyen... Mit szok kérni egy röpke vendégszereplésért? Vagy inkább jobb megállni egy útszéli parkolóban és oldalba-becsülni a gépjárművet? Vallon biztonságos ezt éjjeli átkelésen abszolválni?
(Van egy csapattag, aki sűrűbben...)

1/2 vagy 1 euró, attól függ milyen vastag a bőr.
Tavaly a Macedón határon egy oldalfalat lecsinálós helyért 1 eurót kértek volna, és még víz sem volt kezet mosni. Csak bűz. :(

De természetesen vannak tiszta helyek is!

Re: Autóval Thassos-ra 2009 máj. 04 20:18 #2342

A jugoknal mar teljesen zokkenomentes minden!
En Belgrad utan szoktam mindig kifulladni, mivel este 6 ora korul hagyom el Roszket. Belgrad utan van a holtpontom, es mindig benzinkutnal szoktam megallni. Ott meg tusolunk is, ha kell. Tisztak, kedvesek, udvariasak akkor is, ha semmit nem vasarolok. Es ott alszunk meg a parkoloban egy oracskat. Meg kell viszon valogatni, mert nemelyiknel hangos ejszakai bar is van a tam tam zenevel, amitol nem tudunk aludni.

A fene bánja milyen, csak legyen... Mit szok kérni egy röpke vendégszereplésért? Vagy inkább jobb megállni egy útszéli parkolóban és oldalba-becsülni a gépjárművet? Vallon biztonságos ezt éjjeli átkelésen abszolválni?

Re: Autóval Thassos-ra 2009 máj. 04 17:53 #2341

Re: Autóval Thassos-ra 2009 máj. 04 17:35 #2340

Üdv Mindenkinek!
Egy butácska, ámde fontos kérdés: Szerbia mennyire van ellátva útmenti illemhelyekkel, és azokat mennyire ajánlott (avagy nem) igénybe venni? Vagy rekettyés? A benzinkutaknál nyűgösek ha csak könnyíteni állunk meg?

Minden benzinkútnál van lehetőség. Nem nyűgösek, max. pénzt kérnek érte.
Minőségük a nagy kutak kivételével hagy némi kívánnivalót maga után. Én személy szerint az ÖMV kutakat részesítem előnyben.
De volt hogy a szükség úgy hozta és Macedóniában egy kis benzinkútnál balkáni pottyantós WC-t találtunk. De a szükség nagy úr. Sajnos a Görög határon lévő WC is elég dzsuvás.
Szóval ki kell fogni! De mi azért egyszerűbben megoldjuk, mint a hölgyek. :)
Azért hosszas :WC: senki ne készüljön. :D

Re: Autóval Thassos-ra 2009 máj. 04 16:58 #2339

Üdv Mindenkinek!
Egy butácska, ámde fontos kérdés: Szerbia mennyire van ellátva útmenti illemhelyekkel, és azokat mennyire ajánlott (avagy nem) igénybe venni? Vagy rekettyés? A benzinkutaknál nyűgösek ha csak könnyíteni állunk meg?

Re: Autóval Thassos-ra 2009 ápr. 09 15:26 #2229

Ebben lehet valami... Személyes tapasztalat szerint a kereszteződéseknél is jobb vigyázni, mert aki hamarabb odaér, az kanyarodik először. Vagyis az erősebb győz elve érvényesül. A jobbkézszabály kevésbé....

Re: Autóval Thassos-ra 2009 ápr. 09 12:07 #2228

Ági ez igaz????

Index fórum:
azt tudjátok, hogy Gör.o.-ban általában (:nincs macisajt tábla) nem a körforgalomban lévő járműnek van elsőbbsége, hanem jobbkéz szabály szerint a becsatlakozó útról jövőnek!? Ezért szokott dugó lenni náluk a körforgalomban...

Re: Autóval Thassos-ra 2009 ápr. 08 13:37 #2223

Üdv mindenkinek!
Nem tudja véletlenül valaki, a szerbek hova sorolják a Mercedes Vitót az autópályadíjnál. Az a 130 cm, az pont határeset, lehet hogy annyi, lehet, hogy picivel több.
szekalmi

Üdv!

Szerintem simán el fog menni az 1 kategóriában, (személy) ha max 9 személyes vito-ról van szó és szerintem aggódni sem kell a kekeckedésük miatt.

Helló!
A próféta szóljék belőled. Mert a háromszoros díj az már necces a kasszára nézve. 9 személyes a kocsi, pontosabban 8 és fél. Ennél több ezekbe bele nem fér. Köszi az infót!
szekalmi

Re: Autóval Thassos-ra 2009 ápr. 08 12:19 #2221

Üdv mindenkinek!
Nem tudja véletlenül valaki, a szerbek hova sorolják a Mercedes Vitót az autópályadíjnál. Az a 130 cm, az pont határeset, lehet hogy annyi, lehet, hogy picivel több.
szekalmi

Üdv!

Szerintem simán el fog menni az 1 kategóriában, (személy) ha max 9 személyes vito-ról van szó és szerintem aggódni sem kell a kekeckedésük miatt.

Re: Autóval Thassos-ra 2009 ápr. 07 09:46 #2211

Üdv mindenkinek!
szekalmi

Hm. Nem tudom, csak jár az agyam...
Ül a pacák a kuckóban, és amikor odagördül az autó, bent megnyom valami gombot(gondolom), ami kiadja a jegy cetlijét. Tehát az ember dönti el, melyik gombot nyomja. De lehetséges, hogy talán a fülke oldalánál van valami mérce jelölve, amit figyel - határesetnél lehetséges, hogy ha jó alaposan meg van terhelve a szekér, az lejjebb nyomja a kocsiszekrényt... :wink:

Re: Autóval Thassos-ra 2009 ápr. 07 04:59 #2209

Köszi! Bár szép kis felkerekítés lesz. A másik kategória 3-szoros díjat jelent. Jupppííí....!

Re: Autóval Thassos-ra 2009 ápr. 06 09:21 #2208

Üdv mindenkinek!
szekalmi

Szerintem attól függ, melyik szerbet fogod ki :)
De inkább felfelé kerekítenek.

Re: Autóval Thassos-ra 2009 ápr. 06 07:03 #2207

Üdv mindenkinek!
szekalmi

Re: Autóval Thassos-ra 2009 márc. 31 20:58 #2196

No, frissítettem. A szerb ÖMV, MOL kutakat, a fizetőkapukat és a határátkelőket kategorizálva betöltöttem:

Re: Autóval Thassos-ra 2009 márc. 29 19:44 #2193

Ugyanezek a pontok a Russa program alá.
(Balázs, ha vannak még fontos pontjaid ezeken kívül, szívesen beletenném egy állományba :D )

Re: Autóval Thassos-ra 2009 márc. 28 22:50 #2191

Szintén az IGO8 alá kell bemásolni, majd poi-ként lehet kezelni.
A pontok:
Lidl áruház még Kavala előtt a szárazföldön. Előtte le-és fel lehet hajtani az autópályára.
A BP kút az utolsó szárazföldi benzinkút, ahol bankkártyával lehet fizetni.
A szigeten egyszer kellett tankolnom, az Aegean kútnál szintén kártyával tudtam fizetni.
A többi ponthoz nem kell kommentár :)

Re: Autóval Thassos-ra 2009 márc. 27 18:05 #2181

Isten fizesse meg !!! Ez nagyszerű!

Köszi kollegina :)
Helyesen azt akartam írni, hogy IGO8-hoz való. A korábbival nem tudom működik-e.
Tervezem, hogy Thassos-on rögzített néhány fontos pontomat is megcsinálom ugyanígy (Márvány part, Paradise Beach, Szirének medencéje, Souzi asszony...) :)

Re: Autóval Thassos-ra 2009 márc. 27 10:09 #2179

A szerbiai és a macedóniai fizetőkapukat, a határátkelőket és az OMV kutakat összeraktam egy állományba, amelyet az IGO-ban poiként lehet használni. Ha ezek közül a szükségeseket beszúrjátok köztes célpontként, akkor útközben pontosan tudni lehet a következő kút, kapu, határ távolságát.

(Ki kell csomagolni a zip-et, majd a kapuk.kml állományt bemásolni a PDA/PNA-ra az IGO\content\userdata\poi\ mappába, és a következő indításkor már ismeri őket az IGO)

Isten fizesse meg !!! Ez nagyszerű!

:autóvezető: :autóvezető: :autóvezető: :autóvezető: :autóvezető: :autóvezető: :autóvezető: :autóvezető: :autóvezető: :autóvezető: :autóvezető: :autóvezető: :autóvezető: :rajzoló:

Re: Autóval Thassos-ra 2009 márc. 27 09:27 #2178

A szerbiai és a macedóniai fizetőkapukat, a határátkelőket és az OMV kutakat összeraktam egy állományba, amelyet az IGO-ban poiként lehet használni. Ha ezek közül a szükségeseket beszúrjátok köztes célpontként, akkor útközben pontosan tudni lehet a következő kút, kapu, határ távolságát.

(Ki kell csomagolni a zip-et, majd a kapuk.kml állományt bemásolni a PDA/PNA-ra az IGO\content\userdata\poi\ mappába, és a következő indításkor már ismeri őket az IGO)

Oldalmegjelenítési idő: 0.153 másodperc