Szia, Vendég
Felhasználói név: Jelszó: Emlékezz rám

TÉMA:

Re: Autóval Thassos-ra 2013 júl. 16 11:33 #12817

Sziasztok,

Olvasom folyamatosan a hozzászólásokat és nagyon sok hasznos infót írtok - már csak rendszereznem kellene őket :)
Első autós utunk lesz Görögország eme csodás vidékére (3 éve busszal voltunk Thassos szigetén, meg előtte pár helyen szintén busszal), így igyekszem mindenhonnan szemezgetni.
Bp-ről történő indulás esetére van valami jól bevált tuti receptetek? :D (augusztus közepe, pénteken indulunk)

@Zelfi írtad, hogy 1,5 éves csemetétekkel keltetek útra, hogyan bírta az utazást, volna számomra valamilyen tanácsod?
Csenge lányunk 2 éves múlt júniusban.

Előre is köszönöm.

Kérjük, hogy Belépés vagy vagy Fiók létrehozása, hogy csatlakozhass a beszélgetéshez!

Re: Autóval Thassos-ra 2013 júl. 14 07:47 #12806

Kati!
Ypszárió! Ha gyalog teszitek meg csodás élményben lehet részetek,nem sétagalopp,de megéri!

Szia Bocsika! Az egyik tippem az Ypszárió. Belenéztem ági Írásaiba, de annyi csodás hely van, választani nagyon nehéz.

Kérjük, hogy Belépés vagy vagy Fiók létrehozása, hogy csatlakozhass a beszélgetéshez!

Re: Autóval Thassos-ra 2013 júl. 13 09:31 #12804

Kati!
Ypszárió! Ha gyalog teszitek meg csodás élményben lehet részetek,nem sétagalopp,de megéri!

Re: Autóval Thassos-ra 2013 júl. 12 21:14 #12799

Zszuzsi! Ok. Megnézem az írásokat is, köszi a tippeket. itthon is már olyan helyekre szeretünk menni, ahol lehet gyalotúrázni, ugyanis elegem lett abból, hohy ha valami nevezetességet meg akarok nézni, akkor jól levesznek mindenhol. Csodaszépet ingyér is lehet kapni. De a szigeten még nem volt alkalmunk így kirándulni, mert a gyermek sem volt rá még alkalmas. Most viszont ő is benne van.

Re: Autóval Thassos-ra 2013 júl. 12 12:39 #12795

Most olyanokat szeretnénk megnézni, amit még nem láttunk.Szeretnénk egy kicsit gyalogtúrázni. Tipp?

Kati! Friss gyalogtúrás tippeket találsz a Hellaszon, nem régen erről volt szó, éppen. Szerintem érdemes lenne átnézned, van benne pár idei infó, mert azért vannak változások a szigeten. :)
Kmm, nem reklámnak szánom, mielőtt ....

És Lovas Zsuzsi is most volt, az ő beírásait is kukkold meg, azt már nem a szomszédvárban. :wink:

Kati! Szeretnétek gyalogtúrázni?Ági irása sok tippet ad. Május eleji szezonnyitó-Ochre bányabarlang-Barlang part-na meg a Márványpart gyalog, a kocsit az integetős mólónál hagyjátok aztán nosza! Mi a Marines tónál lévő vízesés falat akartuk megnézni de a szárazság miatt nem volt látható.Jó kis séta még a Teologosba bementek a most feltett fényképeinken látsz egy Óratornyos templomot ott hátul megkerülitek és jobbra letértek egy kiépitett sétaútra /lámpák szegélyezik/ akkor eljuttok s Makedon hídig meg egy bájos pihenőig. Nagyon el volt hanyagolva amikor most mentünk de remélem már összetakarították.

Re: Autóval Thassos-ra 2013 júl. 12 11:20 #12793

Most olyanokat szeretnénk megnézni, amit még nem láttunk.Szeretnénk egy kicsit gyalogtúrázni. Tipp?

Kati! Friss gyalogtúrás tippeket találsz a Hellaszon, nem régen erről volt szó, éppen. Szerintem érdemes lenne átnézned, van benne pár idei infó, mert azért vannak változások a szigeten. :)
Kmm, nem reklámnak szánom, mielőtt ....

És Lovas Zsuzsi is most volt, az ő beírásait is kukkold meg, azt már nem a szomszédvárban. :wink:

Re: Autóval Thassos-ra 2013 júl. 12 11:00 #12792

Zelfi! Melus! Köszi
Alakul a kép.Míg máskor van félévem tervezni, most adódott két hetem rá. De nem baj ez, végül is csak emlékeimet kell feleleveníteni.
Zelfi! És hogy tetszett? Most olyanokat szeretnénk megnézni, amit még nem láttunk.Szeretnénk egy kicsit gyalogtúrázni. Tipp?

Nagyon tetszett talán még jobban mint két éve,ugyanis akkor voltunk előszőr.Ez a nyaralás teljesen más volt mint a korábbi mert közben született egy gyermekünk most 1,5 éves.De nagyon jó volt vele is! :) Gyalog túrában én nem tudok segíteni sajnos,babakocsival kicsit érdekes lett volna. :)

Re: Autóval Thassos-ra 2013 júl. 12 09:56 #12791

Zelfi! Melus! Köszi
Alakul a kép.Míg máskor van félévem tervezni, most adódott két hetem rá. De nem baj ez, végül is csak emlékeimet kell feleleveníteni.
Zelfi! És hogy tetszett? Most olyanokat szeretnénk megnézni, amit még nem láttunk.Szeretnénk egy kicsit gyalogtúrázni. Tipp?

Re: Autóval Thassos-ra 2013 júl. 12 09:46 #12789

A macedón tankolást, véleményem szerint, érdemes az új RT kúton bonyolítani. :D Mármint tavaly volt új, és ha nem porzik addig a tank. :wink:
A görög határtól 15 km-re van, mindkét oldalon, és előtte jól ki van táblázva. Nagyon kulturált, kifejezetten szép környezetben, tiszta mosdókkal, árnyékolós parkolóval. Rövid pihenésre is alkalmas, arról nem is beszélve, hogy még kedvezőbb áron lehet megtölteni naftával a járgányt.
www.rtpetrol.mk/default.aspx?cid=1362&l=47

Re: Autóval Thassos-ra 2013 júl. 12 07:34 #12788

Tankolás!!! Ahogy beértek Makedóniába Kumanovo közvetlen közelében van egy nagy LUKOIL kút ott tankoltam odafele kártyával,és makedónia végén a Casnónál ott is kártyával semmi gond nem volt,hazafele úgyszintén a görög-mac határ után rögtön a macpetrolnál,igaz visszafelé elbaltáztuk a lukoil kutat mert ott le kell menni az autópályáról de utána volt egy kis kút és ott megtudtunk tankolni kártyával.Röviden ennyi.
Üdv:zelfi

Re: Autóval Thassos-ra 2013 júl. 12 07:08 #12787

Szia Messinia!
Keramotinál megyünk át, most megyünk harmadjára, de esküszöm olyan mintha először. Eleinte nem is mertem elhinni, hogy megyünk. Most meg már elkapott az útiláz.Minden információt egyszerre akarok.Brrrr... meg a férjem is bombáz a kérdéseivel, mert általában én vagyok a tervező és ő a kivitelező. Már össze is koccantunk az este, mert legutóbb egy táblát néztem el és 80 kmt kerültünk, csak. És tudom hol volt az a hely, de ő vitatkozik velem. Még ilyet? :D Például most arra sem emlékszem, hogy a macedónoknál hol tankoltunk, tudom , hogy Makpetrol, csak milyen helység után, vagy előtt. Akkor majdnem találkozhattunk volna.

Szia Kati!!! Most értünk haza még nincs egy hete.Mindenhol elfogadják az új típusú sz.igazolványt,macedóniában minekünk sikerült itthonról vinni denárt,de ahogy már leírták papír alapu euróval tudsz fizetni és dénárban kapsz vissza 5 euró kevés de 10 euróból még jövőre is marad,3 kapu van (50,60,50 dénár) visszajáróra figyeljetek minket lenyúltak a második kapunál 30 dénárral :(.Görögben Keramotiig 2 fizetőzető kapu van mindegyiknél 2,40 eurót kell adni.A kapuk Thessalóniki után vannak.Ha kérdésed van még csak bátran ,szívesen segítek!
Üdv:zelfi

Re: Autóval Thassos-ra 2013 júl. 11 22:41 #12786

Szia Messinia!
Keramotinál megyünk át, most megyünk harmadjára, de esküszöm olyan mintha először. Eleinte nem is mertem elhinni, hogy megyünk. Most meg már elkapott az útiláz.Minden információt egyszerre akarok.Brrrr... meg a férjem is bombáz a kérdéseivel, mert általában én vagyok a tervező és ő a kivitelező. Már össze is koccantunk az este, mert legutóbb egy táblát néztem el és 80 kmt kerültünk, csak. És tudom hol volt az a hely, de ő vitatkozik velem. Még ilyet? :D Például most arra sem emlékszem, hogy a macedónoknál hol tankoltunk, tudom , hogy Makpetrol, csak milyen helység után, vagy előtt. Akkor majdnem találkozhattunk volna.

Re: Autóval Thassos-ra 2013 júl. 11 22:21 #12785

Szia Kati!
Nem kell váltani macedón pénzt, papir euroból adnak vissza - igaz dénárt, de jó lesz visszafelé is. :) (azokba a bódékba én sem szívesen dugdosnám be a kártyámat... :) )
A kapuban nem vagyok biztos, a görög részen a határtól Keramotiig én egy kapura emlékszem (mi arrafelé mentünk), de ez nem tuti...majd megerősítik.:) Ti Kavalából kompoltok át?
(mi csak aug. elején megyünk)

Re: Autóval Thassos-ra 2013 júl. 11 22:10 #12784

Próbálok infokat szerezni, mert 2010-ben voltunk utoljára és látok néhány változást, de megerősítést kérek a tapasztaltaktól.
Azt már tudom, hogy új személyivel mehetünk. A macedónoknál váltani kell dénárt? Vagy kártya? Nem szívesen adom ki néhány helyen a kezemből. Thessaloniki után Kavala felé hány kapu van és mennyi? Egyelőre ennyi. Majd azért még kutatok.

Re: Autóval Thassos-ra 2013 júl. 07 22:23 #12754

Köszönöm, legalább árügyileg van viszonyítási alapom. :)
Gondolom ez már minden hipermarketben kapható, meg fogom nézni, úgyis megyünk a héten nagybevásárolni. :) Az akkor nincs is megkötve, hogy mekkora kell, hogy legyen?

És meg kell nézni az eü. láda lejárati dátumát is, mert gyanús, hogy már az sem jó.

Re: Autóval Thassos-ra 2013 júl. 07 21:35 #12753

................ poroltótok, ...............

Itt még föl is van sorolva pár darab:
bolthely.hu/munkaruhazati/lista/4da2a5c60af74&lepes=1&rend=ar&irany=no?gclid=CJ7VmMOPnrgCFYSV3godfCQAwQ
Elég a kicsi...

Re: Autóval Thassos-ra 2013 júl. 07 20:59 #12752

Köszönöm Pamag, akkor lehet, hogy muszáj lesz beszerezni egyet. Tényleg csak általános körkérdésnek szántam, hogy Nektek van-e poroltótok, merthogy nekünk ez eddig még eszünkbe sem jutott...ezek szerint hiba volt. :)

(és bocsánat, hogy másolgatnod kellett, nem néztem szét... :oops: )

Re: Autóval Thassos-ra 2013 júl. 07 20:32 #12751

Ezt a részét ide átmásolom:

Szép napot Mindenkinek! :)

A szomszédvárban volt róla szó, hogy Szerbiában kötelező kellék a poroltó a kocsiban...nálunk még egyetlen egy utunk során sem volt, valóban kell? Nektek van az autóban? Hallottam már róla, de nem tudtam, hogy kötelező, és büntethetnek érte.
...........................

2004-ben mentünk először autóval, saját szervezésben Görögországba. (Egyetlen buszos út előzte meg.)
Már akkor azt találtam az információkeresés során, hogy a görögöknél kötelező a tűzoltókészülék. Mondták is sokat utazó kollégáim, hogy nem csoda, sok az erdőtűz, biztosra akarnak menni, ezért nem szabad benzint sem kannában szállítani az országban.
A szerbekről a vontatókötél stb. mellett a fekete hullazsákról szóltak a rémtörténetek...
Tehát mi mindent beszereztünk, vontatókötéltől fekete nylonon (erről később azt mesélték, hogy csak fuvarozóktól kérték eredetileg is) át a kis tűzoltókészülékig. A mienk nem teszkós, de kicsi, azóta a Tesco meg a többi áruház is árul ilyen kicsit. Viszont ezeknek is ellenőrizni kell a lejáratát... mint az elsősegélycsomagnak... :wink:

Hogy kötelező és büntethetnek...
a) Ha valaminek van értelme (pl. vontatókötél), baj esetén tud hiányozni.
A pici tűzoltókészüléknek túl sok értelme nincs, de meg lehet mutatni, hogy van... :wink: nem tudom, mekkora kezdődő tüzet lehetne megakadályozni vele, de valamire biztos jó.
b) Néhány évvel ezelőtt még jóval elterjedtebb volt a délebbi országokban, hogy ha a rendőr (határőr, fizetőkapus fickó...) elhatározta, hogy most pedig ő keres egy kis pénzt a saját zsebébe, akkor addig kutatott-keresett az autósnál, amíg nem talált valamit, ami hiányzott, és akkor büntetett érte... illetve hagyta magát megvesztegetni ugye. De mióta mindegyik állam be akar kerülni az EU-ba, elkezdték letörni a korrupciós dolgokat, több-kevesebb sikerrel (és némi időbeli csúszással).

Re: Autóval Thassos-ra 2013 jún. 27 17:39 #12630

Nem hiszem,hogy az útlevél,vagy a személyi volt a gond,hanem elindultak a török vendégmunkások ezerrel.

Re: Autóval Thassos-ra 2013 jún. 26 18:57 #12625

Sziasztok!

Érdekes ez a macedón dolog.
Nekünk kifelé, június elején (Apollon busszal) minden határon a kártyás személyi előkészítését kérték a sofőrök. Ennek megfelelően (1-2) ember kivételével azt adtuk oda, köztük a macedón határőröknek is. Semmi gond nem volt. Szerencsére gyorsan átjutottunk.
Hazafelé én szinten mindenhol a személyit adtam, mint sokan mások, és szerencsére haladtunk is a határokon. Viszont az tény, hogy pl. hazafelé a személyautóknál (görög-macedón, macedón-szerb határ) láttam kisebb sort. És mintha lassabban haladtak volna, mint a többi határátkelőn. Persze lehet csak váltás volt, vagy ilyenek.
Ugyanakkor az a csoport, akik minket váltottak, sokat álltak a határokon. Mi pl. görög idő szerint 5-kor léptünk be Görögországba, míg ők 8-9 között. :-(

Szóval szerintem az a legbiztosabb, ha van útlevél és személyi is :-)
A határ meg...hát szerintem ezekben az országokban lutri. Néha pörögnek a határőrök, néha meg nem. Persze simán elfogadom, hogy a személyautóknál esetleg várnak egy kis pénzt zsebbe. A busznál ugye nem tudjuk, hogy van-e ilyen :-)

Mondjuk én kifelé jobban viselem a várakozást, hiszen előttünk a hét (van akinek két hét)...hazafelé már nyűgösebb vagyok :-)

Na...sokat beszélek (főleg innen melóból :-) ) ...

Mindenkinek jó és biztonságos utat, na meg jó nyaralást kívánok.

Nem baj, sőt !!!! :lol: ...Örülünk neki! :D
Beszélj csak itt nekünk, minél többet! :D
Mesélj többet! Egy kis beszámolót is kérünk! :D

Re: Autóval Thassos-ra 2013 jún. 26 18:08 #12624

Most olvastam az indexen stewie tollából:

Rossz hír: július 1-től a szerb autópályadíjakra is áfát kell fizetni (eddig ez 0% volt), így az útdíj egy áfányival, azaz 20 százalékkal drágul... :-(

Ezek szerint odafele mi már az emelt díjat fizetjük. :(

Re: bolgár tranzit 2013 jún. 26 14:39 #12621

Sziasztok!

Érdekes ez a macedón dolog.
Nekünk kifelé, június elején (Apollon busszal) minden határon a kártyás személyi előkészítését kérték a sofőrök. Ennek megfelelően (1-2) ember kivételével azt adtuk oda, köztük a macedón határőröknek is. Semmi gond nem volt. Szerencsére gyorsan átjutottunk.
Hazafelé én szinten mindenhol a személyit adtam, mint sokan mások, és szerencsére haladtunk is a határokon. Viszont az tény, hogy pl. hazafelé a személyautóknál (görög-macedón, macedón-szerb határ) láttam kisebb sort. És mintha lassabban haladtak volna, mint a többi határátkelőn. Persze lehet csak váltás volt, vagy ilyenek.
Ugyanakkor az a csoport, akik minket váltottak, sokat álltak a határokon. Mi pl. görög idő szerint 5-kor léptünk be Görögországba, míg ők 8-9 között. :-(

Szóval szerintem az a legbiztosabb, ha van útlevél és személyi is :-)
A határ meg...hát szerintem ezekben az országokban lutri. Néha pörögnek a határőrök, néha meg nem. Persze simán elfogadom, hogy a személyautóknál esetleg várnak egy kis pénzt zsebbe. A busznál ugye nem tudjuk, hogy van-e ilyen :-)

Mondjuk én kifelé jobban viselem a várakozást, hiszen előttünk a hét (van akinek két hét)...hazafelé már nyűgösebb vagyok :-)

Na...sokat beszélek (főleg innen melóból :-) ) ...

Mindenkinek jó és biztonságos utat, na meg jó nyaralást kívánok.

Re: Autóval Thassos-ra 2013 jún. 25 15:33 #12611

Balázs!!! Görögben Thessalonikitől kétszer kell autópálya díjat fizetni, ára 2,40x2 euro,ha jól emlékszem akkor a leírásban egy kaput írtál és 2 eurot.

Javítottam, köszönjük!

Re: Autóval Thassos-ra 2013 jún. 25 14:41 #12609

Balázs!!! Görögben Thessalonikitől kétszer kell autópálya díjat fizetni, ára 2,40x2 euro,ha jól emlékszem akkor a leírásban egy kaput írtál és 2 eurot.És még jó hír!!! Ágit megkérdeztük és fellehet menni az Ypsariora saját autóval Maries felől mert letolták az utat.Na de ezt majd ha már felmentünk akkor megerősítem!!!
Üdv: Tamás

Szia Zelfi!

Pontosan hol vannak a kapuk? Mikor utóljára ott jártam még csak az elsőt kezdték építeni, nem foglalkoztam vele. De most már beraknám görög POI-k közé...

Kössz: KissG

Re: Autóval Thassos-ra 2013 jún. 25 09:06 #12608

Balázs!!! Görögben Thessalonikitől kétszer kell autópálya díjat fizetni, ára 2,40x2 euro,ha jól emlékszem akkor a leírásban egy kaput írtál és 2 eurot.És még jó hír!!! Ágit megkérdeztük és fellehet menni az Ypsariora saját autóval Maries felől mert letolták az utat.Na de ezt majd ha már felmentünk akkor megerősítem!!!
Üdv: Tamás

Végigjártuk mi is, Marinesből felmentünk igaz jeeppel mert esős volt az idő, de az előző nap a hotelből a fiatalok felmentek személyautóval, nem tudom hogy, de amikor átkeveredtünk a potamiai völgy oldalára már az út megkívánta a jeepet.Én nem kockáztatnák,föleg olyan járművel amivel haza akarok jönni.A kis Márványpartra vezető ut azokkal a vízzel teli mély?? lukakkal sem kocsi kímélő.

Oldalmegjelenítési idő: 0.288 másodperc