Szia, Vendég
Felhasználói név: Jelszó: Emlékezz rám

TÉMA:

Re: Általános 2010 máj. 06 11:51 #5317

Kérjük, hogy Belépés vagy vagy Fiók létrehozása, hogy csatlakozhass a beszélgetéshez!

Re: Általános 2010 máj. 06 11:15 #5316

Szia Ági!

Érződik vmi Thassos-on a görög válságból? Az árak nem szabadultak el? Járnak a kompok?

Kérjük, hogy Belépés vagy vagy Fiók létrehozása, hogy csatlakozhass a beszélgetéshez!

Re: Általános 2010 máj. 04 19:33 #5313

Re: Általános 2010 máj. 03 20:00 #5311

A céllövöldéről szerencsére sikerült lebeszélni a Gergőt!
Nahát Gergő!
Ha Pános ott lett volna, a céllövöldést kifosztottátok volna!!!! :lol:
Mondanám, hogy itt kipróbáljátok, de itt csak a kerti egerünket nyerhetnéd meg! Bár azt meg lehet, hogy kifüstőletem. Teliszedtem a kunyhónkat szárítandó fűszenövényekkel, aminek a tömjény illatát nem viselték a hosszú farkú házi állataink, és most, hogy hová menekültek, nem tudom...

Na látod! Mi is pont ezzel győztük meg. Apósomnak van légpuskája is és légpisztolya is. Lőhet itthon annyit, amennyit akar. :)
Nyerni meg köröket fog. :D

Re: Általános 2010 máj. 03 10:13 #5309

A céllövöldéről szerencsére sikerült lebeszélni a Gergőt!
Nahát Gergő!
Ha Pános ott lett volna, a céllövöldést kifosztottátok volna!!!! :lol:
Mondanám, hogy itt kipróbáljátok, de itt csak a kerti egerünket nyerhetnéd meg! Bár azt meg lehet, hogy kifüstőletem. Teliszedtem a kunyhónkat szárítandó fűszenövényekkel, aminek a tömjény illatát nem viselték a hosszú farkú házi állataink, és most, hogy hová menekültek, nem tudom...

Bravó, 2 óráiog kerestem. És semmi, már lemondtam a képről, pedig tudom, hogy valahol nekem is itt van. Igen!!!!!
És van egy rakás kép, de nem tudok megint kicsínyíteni... :oops: Ezért kérdetem hogy hogy vagy.....ami azt jelent hol vagy?!
Azért is szeretnék feltenni egy - két képet, mert, ha a fakultativ krándulások ára a csillagos egkig ugrik, akkor a kertünkben fogunk jobb hijján egeret táncoltatni!

Most hívtak a helyi irodától. Rám ijesztettek, hogy hol felejtettem magam, mert megérkezett az első csoport. Majdnem bedőltem a blöffnek... De ugye nem gond, hiszen minden vendégübnk a már ismert arc, és gyorsan felpattantam volna a napszívta fekete, agyon hajtott mocimra, és megtaláltalak volna benneteket.
Vicc, nem vicc, nyakamon a táéli láblóbálás vége. A napokban, -csütörtökre tervezem a Limenasba menetelt, amikor is az irodába is beugrok. Majd mondom az ottani híreket utána.
Május 15. felkerülnek az újjítások fotói.
A kedvezményes utak, amik tudjátok azokból a tört napokból származnak, amik nehezen kiadhatók.
Május 21.-re pedig az Apollonos fakultativ kirándulások.
Árak.
Mentrend.

Re: Általános 2010 máj. 03 09:12 #5305

Ej, ej, senki nem május elsejézett?
Ezt nem hiszem el!

Dehogynem! :)
Azért nem írtam(tunk).

Mi otthon, Keszthelyen voltunk!
Sétáltunk a kastély parkban, meg este lementünk a Balaton partra, ahol rengeteg ember volt.
Elmentünk a vurstliba is, ahol pont az volt, mint ifjú koromban. Ringliseztem és dodzsemeztem párat a gyerekekkel, de közel sem annyit mint anno, mivel az árak..... na arról ne beszéljünk (500 Ft/fő 5 perc ringlis, 800 Ft/autó 2 perc dodzsem). A céllövöldéről szerencsére sikerült lebeszélni a Gergőt. De ettünk vattacukrot is. :)
Minden esetre megállapítottuk, hogy Thassoson olcsóbb volt a dodzsem, mert ugye Thassos, az mindig téma.
Még ha az idei nyaralásról is beszélünk, mindig el-el téveszti valaki az úticélt, és Kefalonia helyett Thassos lesz. :)

Szóval azért szórakoztunk egy kicsit.

Betettem a koszorús képet is, remélem erre gondoltál.
Az utolsó két írásodat meg szintén átmásolom a blogodba is. :)

VÁRJUK A TOVÁBBI KÉPEKET!

Re: Általános 2010 máj. 03 08:29 #5304

Ej, ej, senki nem május elsejézett?
Ezt nem hiszem el!

Mi nagyon jól éreztük magunkat.
Hatalmas kajázások voltak mindenhol.
De volt egy országos rendezvény is, amiről csak vasárnap szereztem tudomást.
Mások mesélték, hogy körbe szerették volna járni a szigetet, de mindenhol rendőri blokádba torkolodtak. Országos kerékpártúra nap volt. Szigetkörbét kerekeztek. Volt aki gyorsan haladt, volt aki fél nap alatt csak a sziget negyedét tette meg. Így akik bulizni mentek azok is estére mire a flekkenező üressen volt, akkor értek az utolsó sütőgető helyre. De nem kell őket sem sajnálni, mert ahol elakadtak, ott is flekkenezés volt. Tehát ettek is, és ittak is.
Mi kora reggel még egy kis kert munklát terveztünk, de a szomszéd ránk rivalt, hogy ma senki nem dolgozik, maximum főzhet. Így 10 órára az egész szomszédság és rokonság összegyűlt Nikoszékhoz és megkeztük a sütőgetést. Volt kolbász, kecskesült, polip, kecskéből zöldséges fehérszaftos frekaszé,- ez a kedvencem-, meg 10 féle saláta. Mind finomabbnál finomabb. És volt egy szakácsunk is, aki irányította a menetet. Ezen jót nevettem, mert Pános mikor meglátta a szakácsot, örömmel üdvözölték egymást, majd a fülembe súgta : Ő az észak görög legelismertebb szakácsa! Valóban isteni dolgokat ettünk a keze által. Viszont vasárnap, mikor Efivel pletykáltuk ki a történéseket, ő nekik szintén észak görög legelismertebb szakácsa főzött!
NO, LÁTJÁTOK, ELÉG VALAKIT A LEGMAGASABB SZINTRE ISTENÍTENI, AZ IS LESZ!!! :D

Egy kis érdekesség.
Pános még indulás előtt kérte tőlem, adjak neki valami piros ruháját. Egy inget találtam. Furcsálottam kérését, mert titokzatos mosollyal mondta. A vendégségbe leltem a megfejtést. Másik kettő asszony volt még piros blúzban. Ez először nem tűnt fel. Csak amikor segítettem a tojást megtisztítani a héjjától. Minden étel friss volt. Viszont a tojások pirossak voltak. Magamban megborzongva kérdeztem a nénit, aki a tojásokat hozta, hol tárolta a húsvéti festett tojásait, hogy még most is ehetők?! Á, kislány,- mondta- te még nem ünnepeltél e napon Panagiakkal együtt?! Tudod, mi ilyenkor pirosra festett tojást festünk még előző este, és mára piros blúzt öltünk, hogy pirossá, tehát hogy ünneplővé szinezzük ki ezt a napot.

Ugyan ez a néni kérte, hogy kóstoljam meg a fetáját és a mizitra túróját. Látszott rajta, hogy házi, és friss. Isteni volt. Más mint a krétai, de majdnem olyan finom. Valahol a mi kertünkhöz közel van egy farmja, ahol van 10 kecskéje. Azok tejéből készíti e finomságokat. Üzletbe nem árulja, csak az ismerösök között fogy el. Kérdeztem nyáron nekem is vannak inyenc vendégeim, akik szeretnének ezekhez hozzájutni, de idáig nem tudtam rajtuk segíteni. Az idén tehát a néni által majd tudok! Árat nem kérdeztem, de magunk számára is rendeltem, akkor tehát azt is fogom tudni.

Este körbeautóztuk Pánossal az öblöt.
Skála Panagiában hatalmas élet volt.
Közel az ugrósziklához a parton 4-5 új bár nyílt.
Abból kettőben este 9 órakkor fülsiketítő tam-tam zene üvöltött. Fiatalok tömkelege rángatozott. Marcitól tudtam meg,- délután az ő kis csapata is eltöltött ott egy órát-, Thesszalonkiiből szerződtetett a bártulajdonos egy emberkét, aki ennek ,-a számomra- szörnyű müsornak lesz a lebonyolítója egész nyáron.
A helyi fiatalok és gondolom egy kettő idegen is örül e hírnek. Aki viszont a csendre és pihenésre vágyik majd itt a közelben.... Hát ezt megkérdőjelezem majd.
Ez volt az a partszakasz, ahol azt írtam idáig, hogy nincs élet. Ha csak a közeli szállások össze nem fognak, akkor e partszakasz egy kis Mikonosz, vagy Hersonissz lesz.
Az öböl közepén a Joánnis hotel, a Golden Alexandra és a Hotel Ellás teltházzal volt. De ott egyébként csend és nyugalom. a mi partszakaszunkon még este is fürdőzők és sok pecás volt. A tavernásoknál már csak békésen borozgatók voltak.
Gondolm egy pár nap múlva kiürül a sziget május közepéig. Akkor először az angol, német, és északi túristák irodái, majd május végére mindenki beindul.

Hát így telt el ez a hétvége. Tv-t senki sem nézett. Hogy a hirekben ti most láttatok-e sztrájkokat?..Itt mindenesetre mindenki vidáman, politika mentesen élte át ezeket a napokat.

Re: Általános 2010 máj. 01 05:26 #5301

Ági!
Nagyon jól megfogalmaztad a különbséget a két ország között.
Nagyon szeretnék én is igy élni talán ez az amitől már 10éve vonzodom az országhoz.
Más!
Vendéglátás:Sajnos itthol is ez van,nekem szerencsém van olyan helyen dolgozni,hogy mindíg friss az árú a séf reggel a piacon kezd saját maga vásárol,fagyasztónk sincs.Bárki bemehet a konyhára szerviz után,és a konyha ajtó mindíg nyitva ami itthol azért teljesen szokatlan.
Kérdés?tervezel az idén is a Tratában vacsora este?

A Tratás est függ majd, hogy találok- e valakit magam mellé táncolni. Pános ha dolgozik, akkor ő ugye nem, Lioliosnak gyászi éve van, tehát a falu megkövezné, ha meglátnák. De azt gondolom, hogy a július 20.-aug 20 ig tartó szakaszon kívül igen. Maximum nem táncolunk. Mert ugye nem arra vagytok kiváncsiak, hogy én hogy táncolok, hanem hogy a görög. Az említett időszak meg annyira teli van göröggel, hogy olyankor én röstelem előttük, meg azt is bevallom, olyankor fáraszt a tömeg. ami nektek nem az, de itt mi megszokva az üres szigetet, azon az emberszámon egy kicsit túl zsúfisnak érezzük.

Kellemes ünnepeket kívánok mindannyiotoknak! :virágszippantós:
Remek, örülök, ha sikerül ebben megelőzni benneteket!

Ma ugye a madarak virágok és fák napja van
!
Mi a családommal hivatalosak vagyunk a kertszomszédunkhoz.
( Eredetileg sógornőmmel Efiékkel szerettük volna a tegnap majdnem levágott kecskénket sütni. De ez két ok miatt vált lehetetlenné. Megsajnáltuk a kecskét. Meg elcsiptek bennünket egy törvényellenes dologgal, és Efinek puszi barátja annak az elnöke, így családostól megy elküldtem a szerv elnökéhez májuselsejézni. Egy terülj asztal mellett törvényessé teszi a mi törvénytelenségünket. Hiába, a családnak néha önfeláldozónak kell lenni.)
Buli lesz. Ki a kertstzomszédunk? A Mágos. Ő a panagiai pék a főtéren. Azonkívül, hogy a legfinomabb péktermékeket készíti, van egy másik hobbija. Mellettünk van egy 5 hektáros kertje, ami teli van madarakkal. Mindenféle tipusú tyúk, kacsa, liba, fácán, fogoly, az idei különleges szerzeménye a páva. Ő, ahogy végez a sütéssel, mivel egész éjjel dolgozik, és bár Panagiában lakik ott pihenni nehezen tud. Kapja - fogja a tegnapról maradt termékeket, és furgonjával hozza a madarainak. Van egy kis házikója is. Kiül a verandára, onnan nézi a csipegető jószágjait. Majd ott szunnyad le napközben. Amikor felébred, összeszedi a sok sok friss tojást, a szezonális gyümölcsöket, zöldségeket, amit szándékosan a péküzlete számára termel, és hazamegy dagasztani.
E sorokat szándékosan írtam, ellenpéldaként az előző írásomra. Látjátok lehet nagyüzemileg is így termelni. A Panagotta péküzlet, Panagiában és Limenásban, csak házi tármékekkel dolgozik. A pizzák, a kis sós sütemények mind- mind a kertjéből kerülnek ízesítésre. Beleérteva dió, zöldségek, tejtermék, tojás, hús. Vagy ami neki megterem, vagy a szomszéd állatartóiót az egyebeket.

No tehát oda vagyunk hívatalosak.
Ma a programon egyébként úgy is az lett volna, hogy már begyűjtöttem a zsálya virág, a dió és a gesztenye virágokat és a friss hajtásokat, és azokat már a kunyhónk fagerendáján szárítom. A kamilla és a csalán van soron. Valamint egy nagy hordot szeretnék még megszedni a dióval és csalánnal, hogy ne csak a teámhoz legyen, hanem a rengeteg kerti növényem permetezéséhez is a levéltetvek ellen.

Utána megyünk majd Nikosékhoz. Pánossal két napja nagy gondban voltunk. Üres kézzel beállítani, nem illik. Mi a csudát vigyünk, hiszen, jobbrára az ő üzletéből vásárolunk baklavát, ha máshová megyünk vendégségbe. Hozzá csak nem állíthatunk be.
Ekkor jött Pános ötlete. Vettünk egy 3 kg óriás polipot. Ezt írekre vágtuk. És a kert legnaposabb részébe kifügesztettük egy szúnyoghálóval ellátott keretbe, hogy rothasszuk. Előtte olívaolajba bemártottam, és mostmár 3. napja ott lóg. Tegnap délutánra már majnem kész volt. A negyedére összeesik. De így rádobva a faszénre, 15 perc alatt puhára sül. Ehhez egy újfokhagymás, kapros, retkes, újhagymás, régi paradicsomos, paprikás, fejessaláta salátát is készítek, és így megyünk majd át ebédidő környékén.
Majd kattintok fotókat hogy a kertembe is benézzetek, meg ha jó a hangulat, megnézzétek mi az a tüntetéses május elseje.
Mert hogy a Tv-ben megint mondták, hogy ez nem ünnepnap, hanem tüntetési nap.
Igen a nagyvárosokban, akik úgy szeretnék kiélni magukat lehet, hogy tüntetni is fognak. De ahogy hallottam azt a programrész átették május 5.-re.
Mert hogy ma igazából ez van. Lásd:
<!-- ia0 -->phoca_thumb_l_novenyek47.jpg<!-- ia0 -->.
Valahol valamikor írtam róla nektek.
Virágkoszorú készítés a templomba, a házad bejárataihoz, az embered nyakába, a csacsidra, vagy jobb hiján az autódra. Az ajtó félfádra, meg egy hatalmas diófa ágat és drakondaszt. Hogy ne beszéljék ki a házadat, meg hogy ne verjék meg szemmel.

melléklet nem található

Re: Általános 2010 ápr. 30 09:41 #5300

Egyetértek bocsikával!
1. én is görög szeretnék lenni. :)
2. sajnos az elüzletesedett világunk ezt hozza. :(

Re: Általános 2010 ápr. 30 08:38 #5298

Ági!
Nagyon jól megfogalmaztad a különbséget a két ország között.
Nagyon szeretnék én is igy élni talán ez az amitől már 10éve vonzodom az országhoz.
Más!
Vendéglátás:Sajnos itthol is ez van,nekem szerencsém van olyan helyen dolgozni,hogy mindíg friss az árú a séf reggel a piacon kezd saját maga vásárol,fagyasztónk sincs.Bárki bemehet a konyhára szerviz után,és a konyha ajtó mindíg nyitva ami itthol azért teljesen szokatlan.
Kérdés?tervezel az idén is a Tratában vacsora este?

Re: Általános 2010 ápr. 29 22:54 #5297

A héten 3 ilyen kérdést kaptam:
Elképzelhetőnek tartod, hogy esetleg a kompot üzemeltető
társaság emberei sztrájkolni fognak a nyáron és akkor nem lehet átjutni a
szigetre? Biztos hülye kérdés...,

A válaszom 1.
Arról meg ne is álmodjatok, hogy itt valaki is sztrájkol!
Fogalmam sincs, hogy otthon milyen ellenprogagandát produkálnak a németek, de itt semmi a szigeten és ahogy tudom az országban sincs más, mint ami mindig is volt. Akik, amig nincs dolguk, jobb hiján időnként tüntetgetnek, mert azt jó bulinak érzik, de amikor beindul a turista szezon, mindenki arra figyel.
Hiszen ebből él.
Ez a görögöknél mindig is igy volt. Húsvétig tüntetések, majd nagy egyházi összejövetelek, majd május elseje utána MUNKA. Augusztusba beindulnak az egyházi bulik, karácsonyig pihennek, majd húsvétig tüntetnek. Ez az élet körforgása. Évről évre tudjuk ki mikor van soron.
A válság pedig nálunk ha lehet mondani most kezdődik. A magyar már felvette a lehető legrosszab kölcsönt, a görög ezt kerülni szeretné, közbe jött a vulkáni por amiatt még a folyamatok, az eszmecseréhez akadoztak, Tehát egy kutya ez az egész országban akár itt, akár ott.
Egyébként meg egy görögöt még gazdasági válságban nem láttam, de azt hiszem nem is fog senki látni.
Itt mondjuk, hogy
I ftoha séli kaló perási! Hogy is fordítsam ezt felétek? A szegény sors vidám, jó életet követel! Eszem, iszom, dinom dánom és közösségi élet. Ezt a család, a vallás és a politika során éli ki.

Válasz 2.
Ritám, hát tényleg megdöbbentett a kérdésetek! Ráadásul ti utaztok a világon mindenfelé. Amikor otthon sztrájkokat mutatnak az az egész országra vonatkozik, vagy csak a parlamentre? Valamint én vagyok legjobban kiakadva, hogy otthon mennyire megfélemlítettek az emberek. Többször előfordul, hogy nem tudom őket kicsalni a teraszra, csak egy hét után, miután látják, hogy az üzlettulaj a milliós értékei az üzletben őrizetlenül hagyja, és a szomszéd üzletbe pizzázik. És nem aggódik. Ez lassan otthonról két éves tapasztalat. A görögöket így beguboztatni soha sem lehet. Én magam sokszor szégyenlem előttetek hogy én hogy élek itt, milyen szabadságban, és milyen nyugalomban. Nehéz úgy részvétet és megértést mutatni, ha valaki jól él. Ezt nem annyira az anyagiakra, mint a harmonikus, szép életre értem. de úgy vagyok vele, hogy a mizéria is és a kiegyensúlyozottság is ragados. Tehát én a jót ragasztom a vendégeimre, és ettől feltöltötten mennek haza. Bár sokszor tényleg nagyon sok erőfeszítésembe telik, mert olyanok mint a kis megfélemlített vadak, akik félnek mindentől. És örülök, ha egy kis felszabadultságot átadok, legalább is egy kisidőre, mert otthon visszazökkennek újból.
Ezentúl nálunk nincs se cigány, se zsidó kérdés. A görög görög marad, ami azt jelenti, hogy külpolitikai beleszólást nem enged. Bár a németek szeretnék.
Otthon ahogy informálodok és ahogy olvashatjátok a politikai részen figyelemmel követem az otthoni helyzetet is egyaránt érzek bel és külpolitikai nehézségeket a magyaroknál. A görögnél külpolitika csak a németekkel és az ókori kincsek miatt az egyéb országokkal. De az nem igazi külpolitikai gond.
Tehát akarjátok hinni vagy sem, a görögök még mindig rózsásabb helyzetben vannak, mint mi magyarok.

Én azt hiszem kielégítő választ adtam a kérdésetekre.
Bazsi, talán ez is Blogba kerülhet.

Re: Általános 2010 ápr. 29 21:15 #5296

Tudjátok miért ez a nagy csönd?

De lassan beindul a szezon és elkezdődik a csevegés.
Minden üzlet péntekre kinyit. Május elsejére nagy forgalom várható.
Ez már most érződik.
Amin ma megdöbbentem.

ÉTTERMI FIGYELMEZTETÉS:
Két hatalmas hütőkamion volt a parton. Az egyik a Janakis-azaz KAPTÁNY étterem előtt, a másik a Korálli étterem előtt.
Ebből én a Janakis ételeket szeretem, a Koráliba egyszer etztem, majd mondtam soha többé.
De ezekután a Janakis is fontolóra veszem.
Hütőládákban adagra csomagolt ételek voltak. Stifádó, csirke, és amin megdöbbentem a hal és rák félék. Ez a másik kisteherautóval érkezett.
Hiába, lassan ide is begyűrüzik a nagyüzemi turizmus.
A parton lakó Alexander tulaját utána kiváncsiságból megkérdeztem hágy hűtőkamionról maradtam le. Azért őt szúrtam ki, mert neki nincs vendégős rokona.
Ő csodálkozva kérdezte, nem tudtam róla, hogy ők így dolgoztak? Csoportokkal menüztetnek, tehát, mint a nagy szállodákban, muszály félkész, teljeskész ételekkel előkészülniük, máskülönben nem megengedhető a sokféle menű . A sokféle menű a friss ételeket kizárja. Igen ez logikus, bár soha nem gondolkoztam rajta, hogy egy szakács és egy segéd, hogy tud hirtelen annyi ételt kiszolgálni.
TEHÁT EGY TANÁCS.
(Persze ahol üresen kong a taverna azt is kerüljétek, mert ott nincs nagy forgása az ételnek, és talán ezért kerülhet a fagyasztóba az étel.)
AKI NEM SZERETNE NYARALÁSA SORÁN TÉLEN ELKÉSZÍTETT ÉTELEKET ÉTTEREMBEN ELFOGYASZTANI, AZ KERÜLJE A KORÁLLIT ÉS A JANAKIST.
Az öbölben több tavernáról egyenlőre nem tudok.

Eszembe jutnak a régi idők hangulatos tavernái. Korfun is Krétán is voltak olyan kis eldugott helyen levő tavernáim, ahol idegenül bementem a konyhába,- mert betessékeltek látva bizanytalanságom, hogy mi micsoda. Nem magyaráztak, hanem belémkaroltak és a konyhában az 50 l-es lábasokban ott rotyogtak az ételek. egy polcon kis tányérok, evőeszözökkel. Felemelhettem minden fedőt, és végig kóstolhattam az összes ételfélét.
Ha ezt a mai európai egészügyi szabályzatok nem is engedik, legalább azt várnám el, hogy ne fél évvel előfőzött ételcsomagot fogyasszak. Minden nagy hotelről tudtam kezdettől fogva, hogy így dolgoznak. Még a kenyeret is néhol fagyasztóttan tárolják be. De hagyományos tavernáról ezt soha nem feltételeztem. Ami nem baj, ha kiírja, ez fagyasztott étel és ez olcsóbb, ez pedig friss, és drágább. Most értettem meg miért mondjátok, hogy garnella rákot ettek és megbetegedtetek tőle. A frisstől senki nem betegszik meg...
Egy időben volt, talán 3 éve az olívaolajjal főzéssel volt cirkusz. Kötelezni szerették volna a tavernásokat, hogy fel kelljen nekik tüntetni azétlapon melyik készült olíva olaj felhasználásával, melyi napraforgó vagy egyéb olajjal. De nem lett törvény.
A kitett olajat is mindig kóstóljátok meg mielőtt a salátátokra öntenétek. Ha egy kicsit fanyar, zöldes, és csípősen pikáns, akkor biztos extraszűz olaj.
Ezek lehet hogy részletkérdések, de egy naralásra egy rossz ételíz rányomhattya a rossz visszaemlékezést. Főleg idegenországban járva.
A görög konyha kiváló és egészséges. Szeretném, ha ti is jó szájjízzel térnétek haza, ezért teszem közre ezt a figyelmeztetést.
Szomorúnak, de fontosnak tartom ezt a hírt.
Bazsi, ezek a sorok majd kerüljenek szem elé a blogba.
Köszönöm.

Re: Általános 2010 ápr. 15 23:26 #5254

Utazási tanácsok 4.rész:

Hogy készüljünk az utazásra?

Minden számlánk kifizetve, közeleg az utazás, de mire is figyeljünk? Semmiképpen nem ajánlatos biztosítás nélkül útnak indulni. Tudnunk kell, hogy a különböző bankkártyákhoz ajándékba adott biztosítások messze nem nyújtanak tényleges fedezetet kinti káreseményekre. Új környezetbe kerülünk, eltérő az éghajlat, az étkezés, az is előfordul, hogy a higiénia is, bár ez utóbbi egyre kevésbé jellemző.

Mi magunk is figyelmetlenebbek vagyunk mind értéktárgyainkat, mind egészségünket illetően, valljuk meg, többet iszunk, eszünk, nassolunk ilyenkor, mint a dolgos hétköznapokon. Bizony potenciálisan lényegesen nagyobb az esélyünk, hogy bajba kerülünk, mint itthon, így bizony nagy segítség lehet a biztosítás, hiszen külföldön helyi kártyánk híján bizony repkednek a százezrek, komolyabb esetben a milliók balesetnél, betegségnél, nem éri meg tehát rizikózni. Ajánlatos a kötvényről fénymásolatot is készíteni, melyet több helyre rakjunk el, hogy esetleges elkeveredés, lopás esetén is tudjunk intézkedni!

Gyógyszereinket se hagyjuk itthon, bár azt azért tudni kell, hogy bizony a távolabb fekvő országokban összeszedett betegségekre nem mindig jók a házi patikából magunkkal vitt medicinák, így mindenféleképpen ajánlott a szálloda orvosa által felírt orvosságot megvenni és beszedni.

Nem lehet elégszer hangsúlyozni a napsugárzás által okozott problémák elleni védekezést, aminek csupán egyik része a leégés, vagy a szemünk romlása. Mindig magas faktorú napkrémmel, és biztonságos helyről vásárolt, tényleges UV szűréssel rendelkező napszemüveggel, kalappal, zárt ruhákkal induljunk útra, nem csupán nyaralásunkat és pihenésünket tehetjük tönkre egyetlen nap alatt, de maradandó károsodásokat is szenvedhetünk a felelőtlen napfürdőzéssel.
Soha ne pakoljunk értéket a bőröndünkbe (telefon, laptop, fényképezőgép stb.), ne adjunk esélyt a tolvajoknak! Ajánlatos nélkülözhetetlen személyes tárgyainkat is kézipoggyászban felvinni, a csúcsforgalmi időszakban a repülőtereken nagy a forgalom, mindennaposak a csomagkésések, átmeneti elkeveredések. Bár a biztosításunkban rögzített idő után vásárolhatunk kint magunknak az elkeveredett holmink helyett, de természetesen mindent nem kapunk meg, és addig is szükségünk lehet rájuk.

Zamody Gábor idegenforgalmi szaktanácsadó / Népszava

Re: Általános 2010 ápr. 12 14:49 #5243

.................Á, és van egy jó hírem! van egy újszületett kis Babánk. Már két hetes.
Andi, ide elfelejetted közölni az örömhírt!

Hát ezen meg átsiklottunk a nagy vizsgalázban...
Gratulálok a babához!

De kié is? milyen néven ismerjük itt a szüleit?
Édesanyjának egyébként most van sok egyéb problémája, minthogy itt lógjon a fórumon...

Re: Általános 2010 ápr. 12 13:08 #5242

Balázsnak most, Bocsikának majd akkor.
Szorítok én is!

Balázsnak majd jövőhéten, mert akkor dől el, hogy hány vizsgám lesz a vizsgaidőszakban.
Ha jól sikerülnek a jövő heti ZH-k, akkor kevesebb lesz. :)
De azért KÖSZÖNÖM! :D

Re: Általános 2010 ápr. 12 11:03 #5241

Parancsoljatok!

De ennek tele kell lennie azzal a bizonyossal.... :lol: :lol: :lol:

Balázsnak most, Bocsikának majd akkor.
Szorítok én is!

Re: Általános 2010 ápr. 12 09:22 #5240

Ági!
Nagyon aranyos vagy ,hogy ennyi mindenre figyelsz!
Május 3-4-5-6- és junius 23-25ig valamikor.Szombaton megyünk suliba és talán mindent pontosítanak.Így a hétvégén mindent megírok pontosan neked.Most meg rohanok dolgozni.Sajnos nagyon kevés időm van ,minden nap benézek,csak nincs időm írni. :(

Re: Általános 2010 ápr. 12 08:47 #5239

Balázs!

Nagy kalappal !!!
Tavaly én is hasonló cipőben jártam,de már szerencsére befejeztem a sulit. ( a tanulást soha :D )
Te mikor érsz a végére ?

Ennek 2011 februárban. Ez az utolsó előtti félévem.
De utána jön a nehezebb, a nyelvvizsga. :(

Re: Általános 2010 ápr. 12 08:41 #5238

Balázs!

Nagy kalappal !!!
Tavaly én is hasonló cipőben jártam,de már szerencsére befejeztem a sulit. ( a tanulást soha :D )
Te mikor érsz a végére ?

Re: Általános 2010 ápr. 12 06:43 #5237

Bazsi most vizsgázik!
Vajon mikor szolgál felénk a jó hírekkel?
Bocsika, neked mikor lesznek a vizsgák?

Le a kalappal azok előtt akik felnőtt fejjel ülnek iskola padba!
Magdika ide most tettem volna egy nagy karimás kalapot, a te stilusod szerint....

Á, és van egy jó hírem! van egy újszületett kis Babánk. Már két hetes.
Andi, ide elfelejetted közölni az örömhírt!

Re: Általános 2010 ápr. 12 06:22 #5236

Gyerekek, ki tudja megmondani, hogy hogyan kell a szárított állatbőrt legegyszerübben puhítani?
A kiskecskéink életét Húsvétkor megkíméltük. Viszont hallottam, hogy a piacon 4 kg-os kis állatkák is árultattak az ünnepi asztalra. Azt aki megvette, hogy vajon a csonton kívül mit szopogatot?! :oops:
Mi végül is Máriáéktől vettünk egy tisztességes állatot. Meg Nikost megkértem, hogy adjon már egy két frissen nyúzott állatbőrt. 3 kis kecskét kaptam tőle. Itt a helyiek kidobják azokat. Már nem divat a kikészítése a bőröknek. Szomorú, nem? milyen hangulatos a szalon egyik sarkában egy ilyen darabka bőr szőnyeg. Ha állatvédők vagytok, akkor bocsánatot kérek. De én úgy vagyok vele, hamár lemészárolják azokat a kedves állatokat, akkor használják fel.
Így tehát kaptam a három bőrt, amit úgy készítettünk ki idáig, hogy készítettem a kert egyik húzatos sarkában raklapokból egy kis kamrát. Felülről lefedve az esetleges eső ellen. Majs vékony dongájú raklapra kifeszítettük egyenként a bőröket. És vártunk... Hát úgy néz ki mostmár csont száraz. Se légy, se hangya nem mászkálja már. Az interneten keresgetve írták, ez a legtartosabb, mert ha sóval készítettük volna ki, akkor a só bent maradva a bőrve, hamarabb tönkre megy.
Viszont a hogyan tovább nem tudom...
Kérdezgettem a helyi öregektől, de azon kívül, hogy némelyik viccesen megjegyezte, hogy, a Páromat akarom húgy..tatni?!(Pisiltetni.)
Más gúnyos megjegyzést nem hallottam.
Tehát igazából ez a megélhetés itt igen régen kihalhatott.

Re: Általános 2010 ápr. 12 00:35 #5234

Végül is, még mindig jobb, mint ami a hellaszon megy, vagyis szétrágni a gumicsontot. :)

Na,de annyire!? :roll:

Re: Általános 2010 ápr. 09 21:36 #5233

Folyt. köv., azt ígéri.

Ez általános összefoglalás, nekünk Thassoson, Skala Potamián nagyon jó dolgunk van!
:éljen:

Re: Általános 2010 ápr. 09 21:33 #5232

3. rész:

Hogyan válasszunk szállást?
Ha van lehetőségünk, keressünk az interneten több képet a prospektusokban szereplő szobákról, vagy vonjunk le a szobák látványából egy jó adagnyi luxust.

Főleg az all inclusiv ellátás esetén, de igazából mindig érdemes konkrétan rákérdezni (ha nem tartalmazza a leírást a katalógus, amennyiben igen, azt szentírásnak tekinthetjük, erre joggal hivatkozhatunk), hogy mit is takar, mi az, ami ténylegesen benne van az árban és mi az a szolgáltatás, étel, ital, amiért külön kell fizetnünk!

Nagyon alaposan tanulmányozzuk át szállodánk elhelyezkedését! Lehet, hogy csodálatos partszakaszon fekszik, de több kilométerre a városközponttól, az élettől, ha nincs all inclusive ellátásunk, akkor az olcsó éttermektől, szupermarketektől, de a boltoktól, látványosságoktól, helyi utazási szolgáltatóktól is, tehát mindent drága pénzen a szállodánk kerítésen belül kell megoldani!
Az sem előny, ha túl közel van szállásunk a repülőtérhez. Elsőre jól hangzik, hogy gyorsan a szállodánknál vagyunk a megérkezés után, de ne felejtsük el, nem csak a mi repülőnk érkezik és távozik innen, s a repülőtéri forgalomnak bizony hangja van!

Nagyon fontos, hogy van-e saját, magyarul beszélő telepített idegenvezető a helyszínen és hogy az a mi üdülőkörzetünkben van-e, illetve milyen távolságban van, gond esetén milyen könnyen tudjuk utolérni, illetve egyáltalán van-e erre lehetőség.

Soha ne foglaljunk katalógusból fakultatív programokat itthon, kivéve azokban a speciális esetekben, ha valamiért kint már késő (vízum, létszám, szervezési problémák), mert ezek az árak mindig jóval magasabbak a kinti telepített idegenvezető által adott áraknál és jóval magasabb a helyi szolgáltatóktól megvásárolható kínálatnál, igaz ez utóbbi néminemű nyelvtudást feltételez.

Ne higgyünk a szállodával kapcsolatos kéréseink ígéretének (tengerre néző szoba, családi szoba, gyerekágy, fürdőkád, terasz stb.), ha nem kapjuk írásba, semmit sem tehetünk, ha gondunk van, de a legbiztosabb, ha ragaszkodunk a szálloda hivatalos visszaigazolásához! Ha nem kell fizetni ezekért, és nincs a konkrét ajánlatban, gyanakodjunk, kint semmi garancia nincs rá, hogy meg is kapjuk, amit az irodában ígértek.

Mint már jeleztem, mindig kérjünk végleges árajánlatot, mielőtt döntünk, a katalógusokban általában több helyről és elég nehezen lehet az összes árat összeszedni, főleg ha extra kívánságaink is vannak. Fizetésnél ragaszkodjunk hozzá, hogy extrába kért és fizetett tételeinket pontosan tüntessék fel.
Bár az utazási szerződések nagyon egyoldalúak, azért a biztonság kedvéért nem árt átolvasni, mielőtt szó nélkül aláírjuk, lehet, hogy a másik iroda jobb feltételeket biztosít.

Nem ennyire bonyolult dolog azért a választás, de érdemes utána néznünk a dolgoknak. Legbiztosabb természetesen, ha a megszokott irodánkkal utazunk, vagy ajánlások alapján választunk, de megfelelő gondoskodás mellett nem valószínű, hogy meglepetés érhet minket, így örömmel elkezdhetünk készülődni. Hogy ehhez mit ajánlunk, azt a következő részből megtudhatják.
Zamody Gábor idegenforgalmi szaktanácsadó / Népszava

Re: Általános 2010 ápr. 09 21:29 #5231

2. rész:

Hogy kezeljük az utazási ajánlatokat?
Ha körbenézünk az utazási piacon, a bőség zavarát látjuk, természetesen csak elsőre, hisz a közkedvelt nyaralóhelyek esetében szinte mindenki ugyanazt árulja, eltérő reklámmal.

Soha ne hagyjuk magunkat befolyásolni hangzatos reklámszövegekkel, csodák nincsenek, senki nem fog azért csődbe menni, hogy mi olcsón utazzunk! Mielőtt bárkinél is komolyabban érdeklődnénk, nézzünk az árak mögé, hisz a hangzatos árak általában köszönő viszonyban sincsenek a végösszeggel. Általánosságban elmondható, hogy a reklámárak semmiféle járulékos költséget nem tartalmaznak, a legolcsóbb időszak, legegyszerűbb színvonalú szolgáltatásaira vonatkoznak, sőt olyanokkal is találkozhatunk, akik végül ezeket az utakat el sem indítják, csak csalinak használják.

Mindig kérjünk pontos, hivatalos végösszeget a szóba jöhető ajánlatokról és a választható utazásról, ellátásról, kínálatokról, hogy utána tudjunk nézni a katalógus adatainak. Nem szégyen elkérni a szálloda weboldalát, vagy mi magunknak a neve alapján rákeresni az interneten, nagyon sok kellemetlenségtől óvhatjuk meg magunkat, ezek általában pontosabb képek adnak és jobban megbízhatóak az irodák katalógusánál, és a pultban ülő hölgyek tájékoztatásánál. Nekik az a dolguk, hogy eladják az utat és valószínűleg soha nem is jártak az általunk kiválasztott nyaralóhelyen, így információik sem biztosak.

Pontosan nézzünk utána a szálláshelyünk elhelyezkedésének, ha nem közvetlen parti, mivel lehet, hogy valóban pár száz méterre van a parttól, de a strandhoz akár kilométereket kell gyalogolni! Szintén fontosak a szolgáltatások, különösen a napágyak és napernyők tekintetében, ezek száma szobánként, és hogy ingyenesek-e, mert sok kellemetlenség érhet minket a helyszínen.

Szintén fontos szempont az ellátás is, ha csupán reggelit kérünk egy mindentől mérföldekre levő szállodában, bizony a többi étkezésünket és italunkat helyben kell drága pénzért megvenni, és ez lehet, sőt biztos, hogy drágább, mint egy előre befizetett all inclusive ellátás. Viszont ha eleve kirándulásokkal akarjuk tölteni az időt, nem érdemes a teljes ingyenesség kínálta lehetőségnek bedőlni, hisz ha nem tudjuk kihasználni, értelmetlen többletkiadást jelent, és útközben olcsóbb és hangulatosabb helyeken tudunk étkezni.

Minden körülmények között kérjünk több helyről ajánlatot, és mindig a végösszegeket hasonlítsuk össze, amihez számítsuk hozzá, hogy egy adott iroda mekkora hírnévnek örvend a piacon. A nagy név nem mindig takar jobb ellátást, a külföldi tulajdonú óriás cégek központilag foglalják a szállást, ahol bizony kimondatlanul is a magyaroké az utolsó helyek, és ha nem marad, bizony minket költöztetnek... Ezekért természetesen ellenszolgáltatás jár, de erről majd később. Szóval az iroda kiválasztásánál azt is vegyük figyelembe, hogy mekkora pénzt vagyunk hajlandóak a névért fizetni, ugyanakkor a teljesen no name, Totya Tours akciós, filléres áraitól is óvakodjunk, még ha olyannyira kedvező is! Persze nem biztos, hogy csődbe fog menni, ez bárkivel előfordulhat jelen gazdasági helyzetben, de a garanciák az eladott programokra valószínűleg jóval kisebbek.

Ha kisebb irodákkal utazunk, minden esetben kérjük el az Engedélyezési Hivatal által kiadott számukat, hisz ennek hiányában problémánk esetén senkihez sem fordulhatunk, sajnos a sok fekete utazásszervező ellen jelenleg semmilyen használható jogi eszköz nincsen.
Pontosan kérdezzünk rá az utazásokra, függetlenül attól, hogy milyen járművel utazunk, kint helybe szállítanak-e minket, ha igen, benne van-e az árban, segítenek-e a szálláson való bejelentkezésnél és van-e az irodának kint telepített idegenvezetője, akihez fordulhatunk problémánk esetén. Ha bármi ezek közül nincs benne az árban, számoltassuk bele a végösszegbe, hogy ez is segítsen a döntésnél.

Természetesen az anyagok és ajánlatok legfontosabb, alapvető kelléke (kivéve on-line érdeklődés esetén, de itt is ennek kivonatát találjuk) a prospektus vagy egyéb ismertető anyag, amit irodától kapunk, de ennek pontos használatáról a következő részben ejtünk szót!
Zamody Gábor idegenforgalmi szakértő / Népszava

Oldalmegjelenítési idő: 0.151 másodperc