Szia, Vendég
Felhasználói név: Jelszó: Emlékezz rám

TÉMA:

Re: Általános 2010 máj. 21 10:09 #5411

Még egy kicsi mitológia (tényleg nem sok):

Akik Alykit keresik föl, ott találkozhatnak azzal, hogy a partra lépő hajósok többek között a hajósok védőszentjeinek, a Dioszkuroszoknak is mutattak be hálaáldozatot.

A Dioszkuroszok spártai királyfiak.
Kasztór és Polüdeukész Tündareosz spártai király és Léda ikerfiai. Nevük azt jelenti, hogy Zeusz-fiak. Úgy tartották, hogy egyiküket (Polüdeukészt) hattyú képében Zeusz nemzette, míg Kasztór Tündareosz fiaként halandónak született. Nővéreikről ugyanezt tartották - Klütaimnesztra a halandó király gyermeke volt, Helenét pedig Zeusz nemzette.
A Dioszkuroszok Spárta büszkeségei lettek.
Polüdeukész korának legjobb ökölvívója volt, Kasztór pedig felülmúlhatatlan volt kocsihajtásban és vad lovak megfékezésében. Mindketten sok díjat nyertek az olümpiai játékokon. Elválaszthatatlanok voltak, példás testvéri szeretettel ragaszkodtak egymáshoz. Együtt vettek részt egy sor hősi vállalkozásban: az argonauták aranygyapjút kereső útján, Héraklész harcostársaiként, és mikor húgukat, a szép Helenét kislánykorában Theszeusz elrabolta, együtt rabolták vissza. Unokafivéreikkel együtt raboltak marhákat, s mivel azok az osztozáskor becsapták őket, bosszúból elragadták a jegyeseiket, Leukipposz leányait. Az ezt követő összecsapásban Kasztór életét vesztette. Polüdeukész nem tudta elviselni, hogy elszakították testvérétől, le akart mondani a halhatatlanságról, amely örökre elválasztotta volna szeretett fivérétől. Zeusz e szeretet láttán megengedte Polüdeukésznek, hogy megossza testvérével a halhatatlanságot. Így a testvérek idejük felét az alvilágban, a holtak szellemeivel töltötték, a másik felét pedig az Olümposzon, az istenek társaságában.
A testvéri szeretet jelképeként pedig Zeusz mindkettejüket az égre helyezte. Így keletkezett az Ikrek csillagkép. (A római mitológiában Castor és Pollux a nevük.)
Mivel földi életükben nagyszerű atléták voltak, ők az atlétikai versenyek patrónusai. Ők a tengerészek védelmezői is. Az ókori hajósok róluk nevezték el az árbocok csúcsán néha megjelenő fénytüneményt (ma Szent Elmo tüzének hívják), s úgy tartották, hogy ha ikerlángként jelenik meg, az a vihar közeli végét jelenti. Ez a hiedelem abból a történetből alakult ki, hogy amikor Zeusz kimentette az argonautákat egy hatalmas viharból, megjelent két láng az égen és a Dioszkuroszok feje felett lebegve jelezték, hogy vége a viharnak. Ezért lett az ikerpár a tengerjárók pártfogója.
Ezért olvashatjuk, hogy az ókori hajósok, akik messzi útról érkezve Thassos szigetén Alikinél kikötöttek, többek között a Dioszkuroszoknak is mutattak be hálaáldozatot.

A nimfák a természet leányai. Alsóbb rendű természetistenségek, akik egy-egy helyhez kötődnek.
A nimfák különböző csoportjai az általuk megszemélyesített természeti erők mentén alakultak ki. Így megkülönböztettek hegyek, vizek, fák stb. nimfáit. Nagyon sok történet szól vízi – tengerhez, folyókhoz, forrásokhoz tartozó – nimfákról. Elsősorban a termékenység megszemélyesítői. A folyóvizekhez való kötődésük az élet folytonosságát jelképezi. A róluk szóló történetekben mindig kiemelt szerepet kap a szexualitás – akár ők voltak az erotikus hajsza célpontjai, akár ők vetettek szemet halandókra és halhatatlanokra.
A nimfák a legendák szerint nem voltak halhatatlanok, de nagyon sokáig éltek és egyáltalán nem öregedtek. A fa-nimfák életének hossza megegyezik a fájukéval.
Rendszerint csak táncoltak és pajzánkodtak, de több alkalommal is nimfák neveltek fel egy-egy istent vagy hőst, pl. Dionüszoszt és Apollont is.

A küklopszok egyszemű óriások.
A legendák szerint két generációjuk élt a földön. Az első küklopszok Gaia és Uranosz gyermekei voltak. Csúf óriások, mindannyian homlokuk közepén egyetlen kerek szemmel. Az első generációban három küklopsz élt: Brontész, akinek neve mennydörgőt jelent, Szteropész, aki a villámló nevet kapta és Argész, akinek neve felvillanóként fordítható. A küklopszok az olümposzi istenek kovácsai voltak.
Amikor megszülettek, apjuk, Uranosz a Tartaroszba vetette őket, mert csúfságukat nem bírta elviselni. Így amikor Kronosz legyőzte Uranoszt, kiszabadulhattak rabságukból. Ám Kronosz is egyre jobban féltette hatalmát, és ismét a Tartarosz kínjai közé vetette testvéreit. Kronosz trónját aztán Zeusz próbálta megingatni. A hatalmas háború alatt az olümposzi istenek vezetője kiszabadította a küklopszokat, és segítségüket kérte a titánok ellen. A három egyszemű örömmel bocsátotta az istenek rendelkezésére kovácstudományát. Ők készítették el Zeusz számára a villámokat, az ő műhelyükben kovácsolták meg Poszeidón háromágú szigonyát és Hadész sötét sisakját is. Segítségükkel Zeusz és serege legyőzte a titánokat.
Miután a harcok véget értek, Zeusz hálából megengedte a három küklopsznak, hogy az Olümposzon maradjanak. Így váltak a kovácsistenség, Héphaisztosz csodálatos műhelyében segédekké, és kezük alatt készült sok isten és görög hős fegyverzete és páncélja. A legenda úgy tartja, hogy a küklopszok építették fel Tirünsz és Mükéné hatalmas erődfalait is.
Történt egyszer, hogy Zeusz villámával agyonsújtotta Aszklépioszt, Apollón isten fiát, mert az életre keltett egy halandót. Apollón bosszúból megölte a villámok feltalálóit, a három küklopszot. Az istenek Szicília szigetén helyezték őket örök nyugalomra, föléjük emelve az Etnát, amely még ma is füstölög a kovácsok emlékére.
A küklopszok második generációja Poszeidón és egy tengeri nimfa gyermekei voltak. Barlangokban éltek és hatalmas nyájakat legeltettek. Halandó nem mehetett a közelükbe, mert felfalták az embereket.

A legismertebb történet Odüsszeusz kalandja Polüphémosz küklopsszal. Odüsszeusz hazafelé tartó útján kikötött a parton, hogy körülnézzen emberei egy részével. Egy barlangot találtak, ahova hamarosan hazaért gazdája, a küklopsz. Miután több görögöt felfalt, Odüsszeusz ötletére előbb leitatták, majd megtüzesített rúddal kiszúrták a szemét. Csellel jutottak ki a barlangból. Mikor a megvakított küklopsz kiengedte a nyájat legelni, a juhok hátát ugyan egyenként megtapogatta, de a ravasz harcosok a birkák hasa alá kötözték magukat. Polüphémosz éktelen haragra gerjedt és panaszt tett apjánál, Poszeidónnál. Innen kezdve gátolta Poszeidón Odüsszeusz hazajutását.

Kérjük, hogy Belépés vagy vagy Fiók létrehozása, hogy csatlakozhass a beszélgetéshez!

Re: Általános 2010 máj. 20 20:31 #5405

................1. az Európai Egészségkártya ér valamit, vagy érdemes utasbiztosítást kötni?
2. a motorkerékpár bérlés mennyibe kerül?
.............

Az Eu kártya ér valamit. Pénzbe nem kerül, 3 évig érvényes, postán is megkérheted, akkor utána se kell menni.
Nemrég Lengyelországban hasra estem, becipeltek az ügyeletre, csak a kártya volt nálam, a biztosítási papír nem, a kártya erre az esetre tökéletes volt.
Az a funkciója, mintha az adott országban odavalósi TAJ kártyád lenne. Ami ellátás az illető országban az állami egészségügyi ellátás keretében jár, azt megkapod. De ha pl. valahol vizitdíjat kell fizetni, azt akkor neked is ki kell fizetned.
Nyaralóhelyeken viszont nem minden orvos állami orvos, sok a magánpraxis. Ők nem tudják elfogadni az állami kártyát, a biztosítást viszont igen.
Arra jó figyelni, hogy a biztosítás milyen : van olyan, hogy nem kell a helyszínen semmit fizetni, és van, hogy a helyszínen le kell perkálni az összeget és utólag itthon térít a biztosító.
De : az utas-baleset-poggyász biztosítás nemcsak az egészségügyi ellátás miatt fontos. BÁRMI előfordulhat útközben, nemcsak betegség. Pl. elvesznek az iratok vagy a csomagok, vagy kár keletkezik bennük. (Egy kolleganőm sógora külföldön halt meg hirtelen, és mivel nem kötött biztosítást, egy vagyonba került a koporsó hazaszállítása, úgy tíz évvel ezelőtt egymillió forintra emlékszem.)
Tehát szerintem felelőtlen ember, aki nem köt egy nyaralásra utasbiztosítást. Sok biztosító van, ki kell választani, melyik a szimpatikus. Aztán remélhetőleg kidobott pénz lesz.
Nem minden ország követeli meg belépéskor, hogy mutass be olyan iratot, miszerint a biztosítód megtéríti a kárt vagy kezelést. A macedónok viszont önvédelemből megkövetelik. A sérültet el kell látniuk, aztán ha elhagyja az országot, senki nem fizeti meg nekik az árát.

Ha autóval mész, attól a biztosítótól, ahol a köteleződ van, el kell kérni a nemzetközi zöldkártyát (egy zöld nyomtatvány, ingyen adják), mert azt kérik a határokon.

Motorbérlésről személy szerint nem tudok semmit - lehet bérelni - de hogy mi az ára, azt nem tudom. De ha még nem most a közejövőben utazol, akkor figyeld a fórumokat, mert biztosan szó lesz a friss árakról. Valaki hátha elmondja a tavalyi árakat is.

Kérjük, hogy Belépés vagy vagy Fiók létrehozása, hogy csatlakozhass a beszélgetéshez!

Re: Általános 2010 máj. 20 19:21 #5404

Sziasztok!

Lehet, hogy már volt róla szó, de nincs időm az összes témát végigolvasni. Két dolog érdekelne,
1. az Európai Egészségkártya ér valamit, vagy érdemes utasbiztosítást kötni?
2. a motorkerékpár bérlés mennyibe kerül?

Köszi.

Re: Általános 2010 máj. 11 11:17 #5355

Bocsi, de a kódoltakat hol lehet megnézni?

Itt: www.thasos.hu/index.php?option=com_phocadownload&view=category&id=3:lersok&Itemid=176 - www.thasos.hu/index.php?option=c ... Itemid=176

Be kell jelentkezned, akkor már letöltheted, és a foglaltál is, akkor a megnyitáshoz kérhetsz kódot az Ágitól. :)

Re: Általános 2010 máj. 11 11:12 #5354

Sziasztok!

Bocsi, de a kódoltakat hol lehet megnézni?

Re: Általános 2010 máj. 10 19:08 #5352

A hajó árakról kérdeztek.
Az jutott eszembe, hogy mivel különféle kategóriákat kérdeztek, kattintok majd egy fotot az ártáblázatukról, amit beteszek a kódoltak közé.
Pénteken lesz erre lehetőségem. Június 1-vel szokták véglegessé tenni a programot és az árat is. Rákérdezek erre is.
Tehát pénteken!

Örülök, hogy egy kis vidám hangulatot át tudok adni felétek.
Szerencsére én kitudok szabadulni a média ördögkerekétől, és csinálom magunknak a hangulatot. Hidd el, ha énekszóval ébredsz, minden fekete felhőt eltudsz űzni.

Ma Limenasba voltam dél körül. Hogy ott milyen dili volt. Teli van a város iskolai kirándulos diákokkal. csak a hajóval átjönnek, eltöltenek Limenasban egy két órát, majd visszamennek. Máshol az a nyűzsi még nem érződik. Vannak, vannak, de tömeg csak a fővárosban.
Az időnk isteni. Szerdára mondanak nagyon fülledt meleget.
Tehát a nagy görög fürdő medencét befűtjük számotokra, mire ti is ideértek!
Á azt nem is mondtam még. Én olykor a parton dinnye illatot érzek. ilyenkor csurog a nyálam egy édes görög dinnye után. És a vicc az az, hogy ilyenkor tavasszal érzem a part közelében, amikor még megfizethetetlen és hormonkezelésesek a dinnyék.
EZT AZ ILLATOT HELYESEN JÓD ILLATNAK NEVEZIK!
Tehát tévesen érzem én, a frissen a víz mellett felvágott dinnyének.
Persze ez nem baj. Tiszta tenger az az jód illat, vagy vizparti dinnyeparti? Mindkettő jól hangzik!
Tudtátok?

Re: Általános 2010 máj. 10 15:59 #5348

Sziasztok!

Köszönöm a válaszokat! (balazsh, pamag)

Re: Általános 2010 máj. 10 15:45 #5347

Ági !

Biztosíthatlak ,hogy én (és szerintem még néhányan biztosan) érzem,érezzük, írásaidból a sziget hangulatát , Veled vagyunk!
Sőt ,írigyellek ISTENI VOLT A VÍZ !
Emlékszel ? Mondtam Neked,hogy Te véletlenül születtél az alföldre,Neked tuti ,ott a helyed a szigeten és ez minden írásodból sugárzik!

Szép nyarat ! Jó munkát kívánok!
Üdv. Ildi

Re: Általános 2010 máj. 10 07:33 #5346

Igen, de sok mindent ezzel nem tudunk majd tenni. Kinyögjük a benzinárát, és kevesebbet autózunk.
Pános megjavította a 7 éve szunnyadó bicajomat. Po-po, hogy ez a kétkerekű fehér paripa, hogy Krétán milyen csodákra volt képes!Megjárta velem a sziget 2000 méter magas hegyeit!

Tegnap csak a párom tett vele egy próba kört. (Ma délután majd Marci vesz vele leckéket.)
És mivel csak egy bicaj van a háznál, a vasárnapi kirándulásunkat autóval tettük meg.
Kinira kedvec öblömbe mentünk. Arra számítottam, hogy üres partot találok, ott ahol fürödni szoktunk. Tévedtem. Egy osztrák házaspárnak mi zavartuk meg az idiljét. Persze ez nem tántorított el bennünket a fürdéstől. ISTENI VOLT A VIZ!

melléklet nem található

A kirándulásunk kisérő dala:
-

Lánya, kapitány lánya, szépséges lánya, sudár karcsú testű, mint egy ligárja.
Ligarjai, ligarja elloplak egy estére,
Ligarja, ligarja, te vagy az én eszemben,
Ligarja, ligarja, te vagy az én szívemben...
A holdat kérdezd, a csillagok majd válaszolnak.
A szemeim,hogy sírnak, ha rád emlékeznek.
Ligarja....

Tudod mi a ligarjá? Ma tudtam meg, hogy az a VADKENDER! Nem az ültetett, hanem az amely vadon burjánzik mindenhol.
No, milyen vidám, pajkos éneke van?
Velem vagytok? Érzitek a sziget hangulatát?

Re: Általános 2010 máj. 09 22:32 #5345

Szia Ági! Köszi megkaptam a mélt Tőled! Remélem a megemelkedett üzemanyag árak nem lesznek kihatással a részvételi díjra. Azt hiszem a héten befizetem a hátralékkot, mert úgy tudom akkor már az iroda nem emelhet.
Az üzemanyag árak emelkedése rosszul érint, mert szeretnénk majd autót bérelni megint.
Köszi még egyszer, itt is!

Re: Általános 2010 máj. 09 07:26 #5343

Verus! Te is, mint minden vendégem az új árakat megkapta.
Fel van töltve a kódoltak közé.
Nagy változások látjátok nincsenek, csak az üzemanyagban. Az viszont jóval előre jeleztem HORROR ÁR.
És a rossz , hogy állandóan vadászni kell, hogy mikor kinél az egy árnyalattal olcsóbb.
Ej, Kölyök, te jutsz eszembe...
Mi köszvényes lábuak is ha ez így halad tovább, autóstopra kényszerülünk majd, jobb hijján meg gyaloglásra.
Van egy rogyant bicajom. most küldöm Pánoszt a kamrába,hogy míg én itt pötyögtetek, nézzen már rá, esetleg én is hasznát veszem a parton.
Nem vicc!Valószínű beállítom a Mária kertbe, és mikor ott rohangálok, lehet, hogy partra jó lesz. Viszont fel a faluba, nekem már nem megy! (Szégyenlem, de így igaz...)

Re: Általános 2010 máj. 07 23:37 #5337

Szia Ági!
Hogy befolyásolja a görög válság a kinti árakat? Nagyon megemelkedtek?

Re: Általános 2010 máj. 07 11:54 #5335

Így igaz!!!!

www.apollontravel.hu/ - www.apollontravel.hu/ >akciós utak (ez szállás 7 éjre és a busz ktsg is!!!!Nincs benne a stornóbiztosítás, ami ha jól tudom 1,5%) Szóval szuper az ajánlat!

Re: Általános 2010 máj. 07 11:40 #5334

Akciós utak egy ismert utazási irodánál Thassosra:

május 28. Aethrion apt. 2-3 fő 29 900
június 11. Aethrion apt. 6-8 fő 39 900
:Thassos-fan:

AZ APOLLONT HÍVJÁTOK!
Tökéletes szállások mese szép helyen!

Re: Általános 2010 máj. 07 10:37 #5333

Akciós utak egy ismert utazási irodánál Thassosra:

május 28. Aethrion apt. 2-3 fő 29 900
június 11. Aethrion apt. 6-8 fő 39 900
:Thassos-fan:

Re: Általános 2010 máj. 07 09:30 #5332

...........a vizsgák felén túl

:taps: :taps: :taps: :taps: :taps:

Re: Általános 2010 máj. 07 08:36 #5331

Halhó!
Megérkeztem,a vizsgák felén túl remélem mind meggörbűl,és jöhet a másik fele.
Most már készülök Thassosra tanulni!!!Efi nagy fügefája alatt teljesen jó leszz.Már nincs egy hónap!!! :örül:

Re: Általános 2010 máj. 06 21:35 #5326

...........
3 hét múlva induluk Stavrosba .......................

Mius!
Gyere át az Egyéb görögországi üdülőhelyek topikba!

Re: Általános 2010 máj. 06 20:51 #5325

Amint tudom, tudjátok kerül a címlapra.
Gyanítom, hogy mivel mindnek van üzemanyag költsége 3-4 Euró többletet jelent majd a tavalyihoz képest. De ez nem hívatalos.

Azért ezt is kitettem a címlapra.

Re: Általános 2010 máj. 06 17:28 #5324

Bent voltam ma irodázni.
Az információs füzetetek készen van érkezésetekre.

Ami hiányzik, az árak a kirándulásra.
Az idén autó árulással is foglalkozom majd. Az AVIS cég autóit kapja az iroda szerződésbe.

Mi hírem van?

Az helyi iroda igen bővült, ami segítség számunkra programlehetőségként.
LESZ GÖRÖGEST!!!
THEOLOGOSBAN PÉNTEK ESTE.
Nem én fogok vezetni, hanem az iroda részéről lesznek német, angol, lengyel, cseh nációk, és velük együtt kitöltünk majd egy buszt, tehát így meg lehet tartani a színvonalas görögestet. Örülök neki, mert bár kevesen kérik már, de akik kérik, azoknak igazi szívük vágyuk. És tudjátok én is csak kinlódtam, hogy hogy tudnálak benneteket görögtáncra hívni. Tehát ez jó hír.
HOGY ÁLL ÖSSZE A HETIRENDÜNK?

Hétfőn
marad a Sziget körbe.
Itt mi magunk partizánkodunk. 8.00 órakkor kezdünk, olívagyár, piac, borász, Limenás, szobrász, kolostor, Aliki, majd 18.00 órára haza.
Kedd Jeep a már ismert utvonal. Itt is magunk partizánkodunk.
Szerda, csütörtök még nem tudjuk. Most a jövő héten állítják össze a hajósok is a lejelentett csoportokat. Ott úgye összetesznek bennünket más nációval, mert a hajó 75 vendég férőhelyes. De ez a mi kis világunkat nem éríntette. Mi magunknak tekintettük az egész hajót, és jól éreztük magunkat minden úton.
Tehát valószínű, hogy a két nap közül az egyiket kapjuk meg csoport napnak.
Péntek este a Theologosi est. Itt megint ugye több náció.
Remek.

Már csak az árakat kell megtudnunk.

Amint tudom, tudjátok kerül a címlapra.
Gyanítom, hogy mivel mindnek van üzemanyag költsége 3-4 Euró többletet jelent majd a tavalyihoz képest. De ez nem hívatalos.

Re: Általános 2010 máj. 06 16:13 #5322

Sziasztok!

....................... Mit ajánlanátok, hogyan tudunk a legegyszerűbben elmenni autó nélkül?
.........................Ha valaki volt már Stavrosban, akkor mit érdemes mindenképp megnézni, ha nem fakultatív progi keretében tenném (olcsóbb megoldások előnyben :) )

Ha Thassosra busszal+szárnyashajóval mentek, Limenasba, akkor csak Limenas nevezetességeit (kikötő, romok a városban, akropolisz stb., olvasd el a honlapon a régészeti megnéznivalókat) tudjátok megnézni, az pedig korántsem az egész sziget.

Stavrosról majd a másik topikban értekezzünk. Van azért megnéznivaló ott is (pl. Sztagira, Arisztotelész szülőhelye), bát én még nem jártam ott.
Addig is:
www.5min.com/Video/Visit-Stavros-in-Chalkidiki-Greece-236981971

Re: Általános 2010 máj. 06 15:02 #5321

Sziasztok!

3 hét múlva induluk Stavrosba és szeretnénk elmenni Thassos szigetére. Mit ajánlanátok, hogyan tudunk a legegyszerűbben elmenni autó nélkül?
A michlein utvonaltervezőben nézegettem, hogy mennyi km lehet, de több Stavros-t hoz ki, melyik az a bizonyos? :)

Ha valaki volt már Stavrosban, akkor mit érdemes mindenképp megnézni, ha nem fakultatív progi keretében tenném (olcsóbb megoldások előnyben :) )

Szerintem ezt nézegesd, mert valószínűleg ide mentek:
www.viamichelin.com/web/Itineraires?strStartLocid=31NDQzYzQxMGNOREF1TlRrd01Uaz1jTWpJdU16QTNNdz09&strDestLocid=31NDFkYjYxMGNOREF1T1RNMk5EST1jTWpRdU5EQTVNdz09&intItineraryType=1&caravaneHidden=false&vh=CAR&strVehicle=0&itineraryCarType=0&itineraryFuelType=0&isFavoriseAutoroute=false&isAvoidPeage=false&isAvoidVignette=false&isAvoidLNR=false&isAvoidFrontiers=true&dtmDeparture=6%2F5%2F2010&distance=km&devise=1.0|EUR&indemnite=&carbCost=1.3&autoConso=6.8&villeConso=6&routeConso=5.6 - www.viamichelin.com/web/Itinerai ... eConso=5.6
És az 59100 az töröld ki, majd ezt válaszd: GR - Kentrikí Makedonía: Stavrós

Gyorsan átmenni Kavalából lehet szárnyashajóval, arra figyeljetek, hogy ne Prinosba menjen, hanem Limenasba. Kavalába valószínűleg eljuttok busszal.
De én nem sok értelmét látom átmenni gyalogszerrel, mert semmit nem fogtok látni.
Béreljetek autót és azzal menjetek át Keramotiból valamikor reggel és akkor körbe tudtok nézni.
Stavrosról nyilatkozni nem tudok.

Re: Általános 2010 máj. 06 14:18 #5320

Sziasztok!

3 hét múlva induluk Stavrosba és szeretnénk elmenni Thassos szigetére. Mit ajánlanátok, hogyan tudunk a legegyszerűbben elmenni autó nélkül?
A michlein utvonaltervezőben nézegettem, hogy mennyi km lehet, de több Stavros-t hoz ki, melyik az a bizonyos? :)

Ha valaki volt már Stavrosban, akkor mit érdemes mindenképp megnézni, ha nem fakultatív progi keretében tenném (olcsóbb megoldások előnyben :) )

Re: Általános 2010 máj. 06 13:38 #5319

Ételek: (erről is van szó a honlapon is)

A LEGKEDVELTEBB GÖRÖG ÉTELEK:
Előételek (mezedesz):
· keftedákia = kis húsgombócok, fasírtok
· dolmadakia = szőlőlevélbe csomagolt fűszeres rízs és darált hús
· tiropita = feta sajttal töltött pita
· szpanakopita = spenótos pita
· feta szaganaki = rántott sajt
· feta psiti = sült sajt

Saláták (szalatesz):
· horiátiki (görög saláta) = vegyes zöldség saláta feta sajttal, olajbogyóval, oregánóval, és olivaolajjal leöntve
· tzatziki = joghurtos, fokhagymás uborkasaláta
· domatosalata = paradicsomsaláta
· melitzanosalata = padlizsánsaláta
· taramosalata = halikrasaláta

Főételek:
· sztifado = vadaspörkölt fokhagymával
· szuvlaki = rablóhús nyárson (sertés, csirke)
· gyros / gyros pitában
· brizola = sült karaj
· bifteki = sült hamburgerhús
· muszaka = rakott padlizsán (darált hús, paradicsom, hagyma, sajt, besamelmártás)
· papucáki = mint a muszaka, de itt a töltelék a félbevágott padlizsánban van benne
· jemiszto kotópulo = töltött csirke
· szkordosztumbi = fokhagymás – paradicsomos padlizsán
· jemisztesz = fűszeres rízzsel töltött paradicsom, paprika
· paszticio = rakott makaróni (darált hús, paradicsom, hagyma, besamel mártás)
· szutzukakia = kis kolbászkák
· arni = bárány
· kotópulo = csirke

Halételek és tenger gyümölcsei (thalassiná):
· asztakósz = homár
· garidesz = rák
· kalamári = tintahal
· ohtapódi = polip
· midia = kagyló
· barbúni = vörös márna
· glossza = nyelvhal
· xifiasz = kardhal
· gavrosz, atherina = kis néhány cm-es sült halak

Édességek (gliká):
· paszteli = szezámmagból, cukorral és mézzel
· mandoláto = tojásfehérjéből, pirított mandulából, mézből és cukorból készül.
· galaktoboureko = töltött vaníliás, leveles tésztalapok,
· kadaifi = dióval töltött, sziruppal leöntött rolád
· baklava = mandulás, diós rétestészta
· pagoto = fagylalt

Italok (potá):
· neró = víz
· kraszí = bor (ászpro = fehér, kókkino = vörös, xirósz = száraz, glikósz = édes)
· bíra = sör (Mythos, Alfa)
· ouzo = ánizslikőr
· raki, cipuro = törkölypálinka (főleg Kréta)
· portokalada = narancslé
· kafes = kávé
· frape = jegeskávé (me gála = tejjel, me záhari = cukorral, horís gála = tej nélkül, horís záhari = cukor nélkül)

Re: Általános 2010 máj. 06 13:37 #5318

Az Index Tolo topikjában írták most :
(ezt a Tolóban élő Ági)
(a honlapon is ismertet a mi Ágink görög kifejezéseket)

Hasznos szavak, kifejezések
(kiejtés szerint)

Kalimera- Jó reggelt ! / Jó napot! Kaliszpera! – Jó estét! Kalinihta- Jo éjszakát!
Jászu –szia! Jászász-sziasztok!
Ti kánisz? – Hogy vagy? Ti kánete? - Hogy van?
Kálá íme – Jól vagyok. Eszí? – És te? Eszísz? – És ön ?
Efhariszto- Köszönöm! Párákalo- Kérem!
Edo – itt, eki – ott, páno –fent, káto – lent,
Dexiá – jobb(ra), Áriszterá – bal(ra), Efthia - egyenesen
Tora – most, pote? – mikor?, játi? – miért?
To proi – reggel, to meszimeri- napközben, to vrádi – este, ti nihta – éjjel
Htesz – tegnap, szímera – ma, ávrio – holnap, norisz – korán, árgá - későn
Nero – víz, bíra – sör, krászi – bor
Pszomi – kenyér, alati – só, piperi – paprika, ládi - olaj, tiri – sajt,
Esztiatorio/ taverna – étterem
Fúrnosz – pékség, farmakio – patika, agora – piac,
Jámász- Egészsgünkre!
Nósztimo- Finom
Sziggnomi!- Elnézést! Dhen birázi – semi gond, nem számít
Posz sze lene?- Hogy hívnak?
Me lene XY.- A nevem…
Poszon hronon ísze?-Hány éves vagy?
Apo pu ísze? - Honnan jöttél?
Apo tin Ungaria. - Magyarországról
Ne - Igen
Ohi - Nem
Dhen kátáláveno – Nem értem
Endáxi - Rendben
Pu ine? – Hol van?
Hathika! – Eltévedtem!
Voithia! – Segítség!
Poszo káni? – Mennyibe kerül?
Ton logariazmo, parakalo! – Kérem a számlát!
Thelo na tilefoníszo! Telefonálni szeretnék!
Thelo ena iszitirio ja … Egy jegyet kérek … (v.hova)

Ena – 1
Dhio – 2
Triá- 3
Tesszera – 4
Pente – 5
Exi- 6
Efta – 7
Ochto - 8
Enneá - 9
Deka - 10

Deftera - hétfő
Triti - kedd
Tetarti - szerda
Pempti - csütörtök
Párászkevi - péntek
Szávváto - szombat
Kiriáki - vasárnap

Oldalmegjelenítési idő: 0.182 másodperc