Szia, Vendég
Felhasználói név: Jelszó: Emlékezz rám

TÉMA:

Re: Általános 2010 máj. 29 17:29 #5460

PAMAG OKOS GYŰJTEMÉNYE UTÁN NYOMOZTAM.
EZ VOLT TEHÁT PAMAG ÍRÁSA.
Akik Alykit keresik föl, ott találkozhatnak azzal, hogy a partra lépő hajósok többek között a hajósok védőszentjeinek, a Dioszkuroszoknak is mutattak be hálaáldozatot.

A Dioszkuroszok spártai királyfiak.
Kasztór és Polüdeukész Tündareosz spártai király és Léda ikerfiai. Nevük azt jelenti, hogy Zeusz-fiak. Úgy tartották, hogy egyiküket (Polüdeukészt) hattyú képében Zeusz nemzette, míg Kasztór Tündareosz fiaként halandónak született. Nővéreikről ugyanezt tartották - Klütaimnesztra a halandó király gyermeke volt, Helenét pedig Zeusz nemzette.
A Dioszkuroszok Spárta büszkeségei lettek.
Polüdeukész korának legjobb ökölvívója volt, Kasztór pedig felülmúlhatatlan volt kocsihajtásban és vad lovak megfékezésében. Mindketten sok díjat nyertek az olümpiai játékokon. Elválaszthatatlanok voltak, példás testvéri szeretettel ragaszkodtak egymáshoz. Együtt vettek részt egy sor hősi vállalkozásban: az argonauták aranygyapjút kereső útján, Héraklész harcostársaiként, és mikor húgukat, a szép Helenét kislánykorában Theszeusz elrabolta, együtt rabolták vissza. Unokafivéreikkel együtt raboltak marhákat, s mivel azok az osztozáskor becsapták őket, bosszúból elragadták a jegyeseiket, Leukipposz leányait. Az ezt követő összecsapásban Kasztór életét vesztette. Polüdeukész nem tudta elviselni, hogy elszakították testvérétől, le akart mondani a halhatatlanságról, amely örökre elválasztotta volna szeretett fivérétől. Zeusz e szeretet láttán megengedte Polüdeukésznek, hogy megossza testvérével a halhatatlanságot. Így a testvérek idejük felét az alvilágban, a holtak szellemeivel töltötték, a másik felét pedig az Olümposzon, az istenek társaságában.
A testvéri szeretet jelképeként pedig Zeusz mindkettejüket az égre helyezte. Így keletkezett az Ikrek csillagkép. (A római mitológiában Castor és Pollux a nevük.)
Mivel földi életükben nagyszerű atléták voltak, ők az atlétikai versenyek patrónusai. Ők a tengerészek védelmezői is. Az ókori hajósok róluk nevezték el az árbocok csúcsán néha megjelenő fénytüneményt (ma Szent Elmo tüzének hívják), s úgy tartották, hogy ha ikerlángként jelenik meg, az a vihar közeli végét jelenti. Ez a hiedelem abból a történetből alakult ki, hogy amikor Zeusz kimentette az argonautákat egy hatalmas viharból, megjelent két láng az égen és a Dioszkuroszok feje felett lebegve jelezték, hogy vége a viharnak. Ezért lett az ikerpár a tengerjárók pártfogója.
Ezért olvashatjuk, hogy az ókori hajósok, akik messzi útról érkezve Thassos szigetén Alikinél kikötöttek, többek között a Dioszkuroszoknak is mutattak be hálaáldozatot

EZ MIND IGAZ.
AMIT MÉG HOZZÁTETTEK MÁKIS ÚR ÉS 14 ÉVES FIA,- ÉPP A MÁSODIK EMELETI ERKÉLY ÉPÍTÉSE KÖZBEN CSÍTEM EL ŐKET:
ÉLŐ SZEMÉKLYEK VOLTAK.
ANNAK AZ ELEINEK A TESTVÉREI, AKI MIATT A TRÓJAI HÁBORÚ KITÖRT.
TEHÁT ÉLŐ SZEMÉLYKÉNT VOLTAK SZÁMONTARTVA.
HŐSÖKKÉ VÁLTAK HALÁLUK UTÁN.
A TRÓJAI ESEMÉNYEK I.E 1100 KÖRÜL VOLTAK, MÍG ALIKI E TÖRTÉNETÉT I.E 700-RA TESZIK.
TEHÁT HALÁLUK UTÁN 300 ÉVVEL, OLYAN SZENTKÉNT KEZELTE ŐKET AZ ÓKOR, MINT MA PL. AZ 1200-S ÉVEK VALLÁSHÁBORÚ SORÁN MEGHALT EMBEREKET, AKIT HALÁLUK UTÁN SZENTTÉ AVATTAK, ÉS MA 2010-BEN MEGLELENÍTVE ŐKET A GÖRÖG ORTODOX IKONOKON, A GÖRÖG EMBEREK ÁLDOZATOT MUTATNAK .

ÉRDEKES UGYE?
A múlt és a jelen hogyan kapcsolodik össze...
És egy kicsit el szeretnék térni e témától, de kötödve az előbb írt gondolatomhoz.
A jelen turizmusa valóban nem sok jót igér. Egyre sekélyesebbek leszünk mert egyre több sekélyes dolgot látunk.
Magdika és Bazsi segítségével nemsokára visszautazhatunk 1965-s évekbe.
Miért pont erre a dátumra emlékeznek majd a videók és a kora beli fotók?
A görög állam részéről egy kezdemény volt, hogy a turizmus elkezdődjön.
Ők voltak a világon az elsők, akik ezt hivatalos formába tették.
Az embereknek fogalmuk sem volt arrol, hogy mit jelent e szó.
Az állam egy irányvonalat szeretett volna adni.
Kiválasztotta a fővárost, ahova a XÉNIA HOTELT építette.
És kiválasztott a terület legszebb partjaiból egy csipetett, amit minden területen MAKRIAMMOS-nak hívott.
Ez hosszú homokos partot jelent. Jó minőségű fürdésre. Itt a hotel név megmaradt Makriammosnak.
Tehát az ország területén, erről a kettő névről: XÉNIA, MAKRIAMMOS , tudnotok kell, hogy az első állami vendégek számára épített épületek voltak.
Nagyon sok ilyen épület ma már magánkézben van. Vagy az állam által már romokban. Lásd a Limenasi kikötőben a HOTEL XENIA. Elgazosodott kert, kihasználatlan, ma már rogyadozó épületek. Ami magán kézbe került, az általatok is ismert Makriammos.
Ezek az épületek az egész országon belül más más időbe épültek. Kréta Iraklionjában 1950-re tehetől. Tehát jóval korábbiak.

Bevallom sok érdekes történetet várok majd, ha családom számára,- anyosom, aposom -bemutatom e felvételeket. Sajnos az ő korabeli képeik megégtek a 20 -on év előtti szigettűz során. Ami nem égett meg, azt a fa-bőr böröndbe csomagolás , a téli pára, és az egerek rágták szét. Nekik lesz a legnagyobb ajándék. Annyit tudok idáig, hogy apósom nagypapája rajta van a videó felvételeken.
Lehet, hogy nem e napokban mutatom majd meg nekik Magdika és Balzs kigyűjtését. A célom az, hogy ami történetek felszakadnak belőlük, azokat megtudjam számotokra örökíteni.
Csak bírjam megállni, hogy addig tartogassam e számukra hatalmas értékű kincset.
Gondolom kiváncsian várjátok mi is ez az anyag. Nem sok, nem nagy, de nagyon különleges!

Főleg azok után gondolkozhatunk majd el, hogy milyen volt és milyen lett...

Kérjük, hogy Belépés vagy vagy Fiók létrehozása, hogy csatlakozhass a beszélgetéshez!

Re: Általános 2010 máj. 29 15:59 #5459

Szomorú vagyok, hogy ennyire eldurvul már a kedves weblap is, ahova mindig nagyon szívesen nézek be.

Szomorú vagyok azért is, mert tavaly Limenasban nem az volt a jellemző, amit Ági most írt. Nyüzsgött, nyitva volt minden, bár vendég nem annyi volt, amennyit akartak a vendéglátók.
Remélem, hogy ennek ellenére soha nem lesz zsúfolt a sziget, hiszen olyan szép napokat töltöttünk ott, és az volt a jó, hogy nem hemzsegtek a turisták.
:Thassos-fan:

Balázsh! Gratulálok a vizsgáidhoz, a továbbihoz meg sok-sok szerencsét és sikert.
:pompomlány:

Bocsika!
Nagyon sok boldog szülinapot kívánok neked utólag is!
:martinis:

Kérjük, hogy Belépés vagy vagy Fiók létrehozása, hogy csatlakozhass a beszélgetéshez!

Re: Általános 2010 máj. 28 22:38 #5455

Köszönöm mindenkinek a köszöntést aranyosakvagytok!!!

Ági mindjárt jövünk,és megölelhetjük egymást! :örül: Akarom a delfineket tereld őket!!!

A látvány fürdőt is kéred utána ráadásnak?
Ha szerencséd van részed lesz abban is! Ma délelőtt rötyögve mondták a vendégek,hogy mintha járvány lenne. Vagy lehet, hogy ez is a gazdasági válság?
Nyáron pucérkodni igen kellemes! :úszógumi:

Re: Általános 2010 máj. 28 17:17 #5454

Köszönöm mindenkinek a köszöntést aranyosakvagytok!!!

Ági mindjárt jövünk,és megölelhetjük egymást! :örül: Akarom a delfineket tereld őket!!!

Re: Általános 2010 máj. 28 14:58 #5453

Utólag én is mindenkinek boldog szülinapot kívánok.
Azért utólag, mert ma vizsgáztam, tegnap meg tanultam.

Már csak 2 van vissza. :)

Delfint mi is AKARUNK látni.
De az Ági még nekünk sem intézte el. :(
Tavaly hazafele a kompon messziről a hátúszókat láttuk, de az nagyon messze volt. Én közelit AKAROK.

Re: Általános 2010 máj. 28 06:41 #5449

Delfin !!!!!
Juuuujjjjj de szeretnék már látni!!!
Légyszíves beszéld meg velük, hogy később is mutassák meg magukat!
(Jajjjj de szerettem volna látni...)

Megpróbálom!!!

Tényleg oly szívet melengető látvány.
Viszont akár hogy próbálom kérdezni a halászoktól, akik nem igazán szeretik őket, hogy mi a titka , hogy mikor jönnek elő a vízől, nem tudok semmi szabályt felállítani, hogy mikor láthatók. Volt , hogy esőben, volt hogy tükörsima tenger, volt hogy hullámok, volt hogy teliholdas napok, de az ellenkezője. Nincs tehát szabály.
Ami most volt teliholdas éjjel, tükörsima tenger.
Nem tudom ez összefügésben lehetett-e. A halak ilyenkor ügyesebben menekülne meg vadászaiktól, tehát a delfinek is éhesebbek lehettek és rajba bementek lopni a hálóba?
Kb. a vizispotrosok irányátol voltak egészen a Platanos öbléig. És teljesen kint a parton a sekély részen. Ha most ott kikötöttünk volna, ott ahol ficánkoltak ott szoktam búvárkodni. Ily partközeli részen még soha nem láttam őket. És nem épp hogy csak a hátuk látszott, hanem hatalmas íveket ugortak kint a vizből, tehát fejesek lehettek a merüléshez. A hajónk sem riasztotta meg őket. Nem volt egyértelmű, hogy játszakak-e az általunk kézzett nagy hullámokkal, vagy egyébként is ugráltak volna. Azt tudom, hogy a szülők ritkán jönnek a felszin felé ugribugrizni. Ezek a hatalmas fémtesűek gyermekek lehettek.

Ami még e nap storija volt, hogy amikor bedobtuk a horgászzsinorunkat, együtt voltam mindegyik vendégemmel. Mutattam a fenekezés trükjét. Az enyém még le sem ért, mikor a mellettem levő hölgy mondta, hogy az övé valamibe beleakadt, és nem megy se le se föl. Elfog szakadni a damil. Mivel az oldalsó lépcsőnél bvoltunk, ott nincs semmi ,amibe beleakadhatott volna. Átvettem én a damilt, majd éreztem, hogy az nem akadás, hanem rángat és húz el. Eszméletlen erővel. Én is rángattam. A hajósok későn látták a kinlódásunkat, mert ők ki tudták volna talán szedni. A vendégem egy súlyos polipot csípett el a kicsiny csenge csalijával. Azt mondták a hajósok, hogy azt lassan, folyamatosan kellett volna kihúzni, és nem rángatni. Kiakadt tehát a polip. Elbénáztuk...

Re: Általános 2010 máj. 27 19:20 #5446

Delfin !!!!!
Juuuujjjjj de szeretnék már látni!!!
Légyszíves beszéld meg velük, hogy később is mutassák meg magukat!
(Jajjjj de szerettem volna látni...)

Re: Általános 2010 máj. 27 16:57 #5443

NAGYON NAGYON SOK BOLDOG SZÜLINAPOT KÍVÁNOK NEKTEK!
Pamag a delfin, amit küldtél nagyon találó volt!!!!!
Haj, Bocsika, hogy sajnáltam,hogy nem vagy ma velem. Hazafelé, mi a hajó hátulján beszélgettünk. Az egyik videós vendégünk mondja, hogy azt hallja, hogy elől nagy kiabálás van. Akkor vettem észre, hogy körbe körbe megyünk. Akár merre néztünk mindenhol delfinek!!! 3-4 család lehetett. A menzurákból ítélve a Skála panagiai kikötőfelett a Platanos teljes partközeli öble körében köröztünk mi is és a delfinek is. Velünk is játszottak, meg be beugráltak hatalmas fényes testükkel a menzourás jelzőkön belülre. Sok volt. raboltak a hálóból, ill. játszottak a hajónk által kelette hullámokkal. Gondolatban kikötöttem őket egy olyan sziklához, hogy mire jöttök, ott várjanak benneteket!!!

Re: Általános 2010 máj. 27 11:45 #5440

Minden szépet és jót a szülinaposoknak ! :pezsgő: :legjobbakat:

Re: Általános 2010 máj. 27 10:45 #5439

Mit látok???
Már azt hittem, elromlott a fórum programja... hosszú ideje nem volt senkinek születésnapja... ma meg egyszerre kettőtöknek is!

Bocsika és Skiccpausz !

Nagyon boldog születésnapot !!!
Hosszú, boldog életet, minden napra sok mosolyt, sok napfényt, és sok-sok utazást, sok-sok görögországi utazást kívánok!

Re: Általános 2010 máj. 27 07:59 #5436

Egyetértek Norigával. Jól csinálod Balázs és Te is Ági !
Sok félék az emberek. Nehéz dolog ,de nem várhatjuk el mindenkitől azt, amit mi , saját magunktól megkövetelünk. :wink: ( nem mindenki képes rá. :D )
Ilyenkor én is mérgelődök egyet, :oops: aztán túl kell lépni,elegánsan. :)
Csak így tovább !!!
Szép nyarat mindenkinek!

Re: Általános 2010 máj. 27 00:23 #5434

Sziasztok!
Balazsh a kérdésedre válaszolva: NEM VOLTÁL bunkó! :oops:
Érdekes jelenség, már több fórumon megfigyeltem, arra nagyon sajnálják az időt, hogy mélyebben kutakodjanak egy adott utazással kapcsolatban a delikvensek, de arra már nem, hogy pimasz hangon kötekedjenek, vissza szóljanak, ha ezt valaki szóvá teszi. Sajnálatos dolog ez! :(
Az meg, hogy kódolt leírások is vannak a legtermészetesebb dolog. Ez az oldal legelőször is Ági vendégeinek szól. Ti nagyon sokat dolgoztatok és dolgoztok azért, hogy ez ilyen tökéletes legyen. Így is hálás lehet minden egyéb utazó.
Hát, elég döbbenetes az eviai Ági nyomulása. Mondhatnánk, hogy ilyen az üzlet, na de akkor is... Nem elég nagy neki Evia???

Igen, az olvasoinknak, akik újonnan érkeznek ide, bár tökéletesen vannak rendezve a témák, nem igazán van idejük és türelmük átolvasgatni azokat.
És valóban szomorú, hogy a sok ajándék amit kapnak az természetes és kötelező, a vissza tisztelet, az néha néha elsikkad.
Ágin meg megdöbbentem. Kedvesen baráti levélben kérte ezt tőlem. Természetesnek gondolta. Nem volt mit válaszolnom rá. Üzleti körökben így megy ez. legalább 10 kmrel arébb tehette volna a területét. De ugye itt volt kész info anyag... Nem baj. A baj csak az hogy ezek okozzák, hogy mi is bezárulunk, mint a kagyló, akit piszkálnak...
Én az én vendégeim változatlanul segítem a magam módján, akkor is ha máshová szeretnének menni. Sokszor annál a két fillérnél többet ér, ha családban érzem magam veletek. igy van ezzel Magdika is és Balázs is. Olyan jó kis csapatunk van itt. Maradjunk ilyenek mindig!!!!
Holnap hajós kirándulásra megyünk.
Este majd írom hogy telt napunk. Szép időre számítunk. halat, hogy fogunk-e majd? Kérdéses. Majdnem telihold van. éjfél felé megittam a Tratában egy teát, és közben a szentjános bogarak nélkül a mozdulatlan, nagyon visszahúzodott tengerben gyönyörködtem.
Viszont ideje ágybabújnom, mert nemsokára virrad...

Re: Általános 2010 máj. 26 17:24 #5433

Sziasztok!
Balazsh a kérdésedre válaszolva: NEM VOLTÁL bunkó! :oops:
Érdekes jelenség, már több fórumon megfigyeltem, arra nagyon sajnálják az időt, hogy mélyebben kutakodjanak egy adott utazással kapcsolatban a delikvensek, de arra már nem, hogy pimasz hangon kötekedjenek, vissza szóljanak, ha ezt valaki szóvá teszi. Sajnálatos dolog ez! :(
Az meg, hogy kódolt leírások is vannak a legtermészetesebb dolog. Ez az oldal legelőször is Ági vendégeinek szól. Ti nagyon sokat dolgoztatok és dolgoztok azért, hogy ez ilyen tökéletes legyen. Így is hálás lehet minden egyéb utazó.
Hát, elég döbbenetes az eviai Ági nyomulása. Mondhatnánk, hogy ilyen az üzlet, na de akkor is... Nem elég nagy neki Evia???

Re: Általános 2010 máj. 26 14:44 #5431

Csak hogy tudjátok ebből alakult a helyzet:

Ez a hozzászólás volt tegnap a futó reklámhoz csatolva:

A hozzászólás tárgya: 'kérdés'

A hozzászólás tartalma az alábbi:
Ági!
Meg tudnád mondani,hogy mennyi a kompjegy ami bevisz Thassosra?
köszi.

Erre én ezt válaszoltam a kérdezőnek:

Ha vennéd a fáradtságot és átnéznéd az oldalt, akkor megtalálnád.
Nem mindig a sültgalalmbot kell várni. De ha beütöd az oldal keresőjébe,
hogy komp, akkor is hozza a találatot. :(

www.thasos.hu/index.php?option=com_content&view=article&id=341:kompmenetrend&catid=47:a-sziget-megkoezelitese&Itemid=77 - www.thasos.hu/index.php?option=c ... &Itemid=77

Hozzászólásodat töröltem!

Üdv:
Admin.

Amire ezt kaptam:

Te egy igazi úriember vagy,gratulálok öreg!:((
Valahogy így kell magyarosan hozzáállni a dolgokhoz!
Igatad van,hibáztam.Mea kulpa nagytudású!!!!!!!
Vegyél példát az Ónodi Ágitól,hogy kell beszélni az emberekkel okoska!!!:(((
Töröljél majd kiheverem valahogy........

És még válaszoltam:

Figyelj ide jóember! Szánalmas a stílusod!
Minden sorodból sugárzik az, amire a második sorodban hivatkozol. :(

Tudod általában a honlapokon megvannak a minimális szabályok. Nálunk is van ilyen.
Te a legelső látható lehetőségnél klikkeltél a hozzászólás feliratra, majd feltetted a témához abszolút nem illő kérdésedet.
Én válaszoltam és egyben felhívtam a figyelmedet, hogy nem csak egyből kérdezni kell, hanem körül is kell nézni.

Ha vennéd a fáradtságot, és ott kérdeznél, ahol a téma van, akkor nem is kérdeznél. :(

Részemről ennyi. Nagyon szívesen a segítséget!

Másolatban küldöm Áginak is, hogy tudja, meg van dicsérve.

Azóta még nem jött válasz, de gondolom jönni fog.

Bunkó voltam nagyon?

Tényleg rengeteg munka fekszik a honlapban, és ha már elkészült, akkor vegye a látogató a fáradtságot, hogy keressen is. Vagy rosszul gondolom?
Tipikus fórum betegség az ilyen. Olyan mint az a hozzászólás, hogy bocs mindenkitől, de nincs időm (kedvem) visszaolvasni, mondjátok már meg, hogy ..., mikor a válasz ott van pár sorral lejjebb.
Én igyekszem naponta többször is figyelni a működést, és nem úgy dolgozni, mint néhol.
Ja és még pénzt sem kérünk érte a látogatóktól, mint ott.
Valahogy viccesnek tartom a helyzetet, hogy szállásokat árulnak egész Görögország területén (drágán, helyi képviselet nélkül), és még a honlap működéséhez is a közösségtől kérik a pénzt......
Természetesen semmi bajom velük, csak ...... mégis vicces.

Re: Általános 2010 máj. 26 09:53 #5428

Elég szomorú mindez, amit írsz ÁGI! Attól tartok, hogy ez a folyamat nem fog se megállni, se lelassulni. Thassos egyre népszerűbb lesz és bizony a kis öblöd már nem csak a Tiéd fog lenni. Bár Te mindig úgy is a sajátodnak fogod érezni, merthogy valahol az is. Csakhogy a cápák előkerülnek. Féltem Thassost és féltem a jövőjét.... Mert, ha ilyen ütemben tör előre a turizmus a szigeten (ami várható- bár átmenetileg lehet visszaesés, mint ahogy írtad Limenasban pang a helyzet egyenlőre), sajnos egy kissé nehezebb lesz fenntartani a családias hangulatot, a sziget meghittségét.....

Re: Általános 2010 máj. 26 09:07 #5427

Drága Ági!
Megértem és mélységesen felháborit a panaszod.Azt hiszem az idő kiforja magát,nem véletlenűl megyünk vissza HOZZÁD,hisz azt a szeretetet amit töled kaptunk semmi nem pótolja.Az aki nem nállad foglalt érzi is majd,hogy egyedül van,ha a jó szived megengedi/nem hiszem/és elgondolkodik reméljük.Soha nem jutna eszembe,hogy olyannál foglaljak szállást aki nem ott él.Ha éviára mennék biztos ottani szállás adót keresnék.Tudom most ez nagyon szomorúvá tesz,de már mindjárt jövünk és egy kicsit megszeretgetünk!!! :Thassos-fan:

Re: Általános 2010 máj. 26 06:46 #5426

Nagyon szomorú lettem.
Hárman készítjük ezt a honlapot.
BALÁZS, aki a számomra a világ legprecizebb műszaki szakembere, PAMAG, aki szintén nagyon nagy tiszteletet érdemlő szakember és aki itt életet tartó.
Mindketten oly dolgokat alkotnak e honlapon, amit én álmodni nem mertem volna.
Amikor elkezdtem ezt a számomra létfontoságú megélhetésnek számító munkát, egyedül voltam tudás és pénz nélkül. Egy olyan szigeten, amit a magyar körökben nem ismertek, és egy olyan szigeten, ahol az internet világa teljesen ismeretlen volt. Oly sötétség uralt úgy az én fejemben, úgy a sziget emberei közt, ami otthon nálatok kb. 20 éve lehetett! Az itteni szállás szövetségek, dimosz, megyei szervezetek felkértek tiszteletbeli képviselőként a magyarok részére, volt egy iroda ahol egy amerikai görög-jugoszláv család kezdte az internetten való kapcsolatot a sziget megreklámozásáról. Egy helyen erkölcsi támogatást kaptam, a másik helyen nagyon sok pénzen megvehető tudást. Akkor úgy teremtettem rá elő ezt a pénzt, hogy elmentem szállodába takarítani. És miközben a német ott állt a hátam mögött, és szúros szemmel nézte, hogy a hajától és a tengerparti általa nem a parton, hanem itt a fürdőszobában lemosott homoktól a fürdőszoba csatorna lefolyóját hogy takarítom ki, ill. a Wc-ben milyen mélyen dugom le a kezem. Mer hogy ugye azt is eldugította a sza..-s Wc papírjával. Közben jöttek a vendégek. Tartottam egy vendég számára szigetismertetést. Nagyon kemény 2 éves munkával dolgoztam ki,k hogy az alapokon el tudjak indulni. És hiába lett volna a pénz, ha Magdika és Balázs, nem sietnek e kilátástalan helyzetbe a segítségemre!!!
Ez a munka nekem alap megélhetés.
Úgy indult a honlap, hogy bárki a sziget teljes területére vonatkozó teljes körű információt megkaphat. Aztán én kezdtem kérni, hogy szükségem van arra, hogy kódoljunk. Jöttek magyar emberkék, akik szerencsétpróbálni jöttek, nyelvtudás, helyismeret nélkül. Azokból az információk halmazokból élnek, amik itt kerültek összegyűjtésre. Nem tudom és nem is érdekel, hogy ők hogy boldogulnak. Mára viszont ezen emberkék száma csak itt az én kis öblömbe 5-en vannak. Ők változatlanul nem sokat mutatnak a köznek a mi munkáknkból. Amikor ezt a munkát én elkezdtem felmerült a kérdés a családom részéről. Nagy üzemet ugye nem szeretnél csinálni?! NEM! Mindig kicsi zárt körben dolgoztam. Családi, baráti körökben. Kis csoportokkal, de szívemhez nagyon közelálló emberekkel. Vendégeim soha nem voltak és nem lesznek vendégek. Azok akik, távolságtartó vendégek akartak lenni, azok nem is kerülnek be a körbe. Ez tehát azt adja, hogy nem is vehetek fel a vállamra minden a szigetre érkező vendéget. Tehát jó is hogy vannak olyanok, akik más módon érkeznek ide a sziogetre. Nincs ezzel semmi baj.
A panaszom ott van, amikor máshol foglalnak a vendégek, és ott mivel nem kapják meg a szükséges információkat ide jönnek, és csak úgy oda csapnak egy kérdést. Ne tedd így! Balázsék fel vannak kérve általam, hogy nem adhatnak ki az általam védettnek kért információból. Én kérem ezt!!!!
Pl. az Éviai Ági, akit én is segítettem, mert neki ugyan olyan kemény megélhetési téma ez a munka. Hirdettem, ajánlom, segítettem. Az idén jelezte felém levélben, hogy befoglalt ide az öblömbe szállásokat, és megtenném, hogy tartok vendégei számára fogadó órát ill. elvihetem vendégeit kirándulni. Az éviai ÁGI MÉG NEM JÁRT EZEN A SZIGETEN. Viszont közvetíti a szállásait. És én siessek a vendégei segítségére. HÁT NEM! Soha nem léptem senkinek a levesébe. Soha nem gondoltam volna hogy valakinek a kenyerét elvegyem, még akkor sem, ha éhezek. És ezt elvártom mástól is. És sok éviai Ági lett. Ami nem baj, ha teljes körű munkát végeznek. Ők a pénzt számolják, hogy minél több fej legyen, mindegy, hogy hol, és és miként. Ez az üzlet.
Mondhatjátok, miért nem teszem én is? Változatlanul az a válaszom, mert azt amit teszek azért én felelőséget is vállalok. Nem megyek olyan területre, ahol én nem tudok teljes emberként segítségre lenni.
Kérem azokat a vendégeket, akik máshol foglaltak, kérjenek először a saját szolgáltatójuktól választ kérni kérdéseikre.
Ezért lettek a kódok, ezért kérem Magdikát, és Balázst, hogy hogy ha érzi, hogy nem a mi vendég körünk, akkor küldje hozzám a vendéget, és majd én válaszolok.
Nagyon köszönöm amegértéseteket.

Re: Általános 2010 máj. 25 15:13 #5422

Ildikó!
Köszönöm szépen,nekünk már 9nap és indulunk.Gondolom az első fecskék leszünk újra. :örül:

Re: Általános 2010 máj. 25 09:19 #5421

Balázs, Bocsika !

Sok sikert a vizsgákhoz !

Nekünk 26 nap az indulásig !!! :)

Re: Általános 2010 máj. 25 08:22 #5420

Köszönöm szépen a válaszokat!
máj 28.-án indulunk Potamiába. Nem tudjátok, van-e a határnál, ill a kompnál fennakadás a sztrájkok miatt?

Szerintem nincs, és nem is lesz.
Múlt heti hírben már az volt, hogy pl. a légi irányítók sem vették fel a sztrájkot, hogy ne rombolják tovább az idegenforgalmat.
Szóval érdekük, hogy ne legyen fennakadás, és NEM IS LESZ! :)
Készülj a nyaralásra, olvass minél többet az oldalon, hogy felkészülten érkezz a szigetre. Nem fogsz csalódni!
Remélem én sem, aki 4 év Thassos után idén új szigetet cserkészek be. Még 33 nap és indulunk Kefaloniára, addig pedig még vár rám 3 vizsga.

Re: Általános 2010 máj. 25 07:48 #5419

Köszönöm szépen a válaszokat!

máj 28.-án indulunk Potamiába. Nem tudjátok, van-e a határnál, ill a kompnál fennakadás a sztrájkok miatt?

Re: Gazdasági Válság Hatása a Görög Turizmusra 2010 máj. 25 06:33 #5418

Gyerekek, meg volt az első szigetkörbe kirándulás.
Nagyon jól sikerült.
Ami újdonság volt részemről.
Az olíva gyár, aminek a múzeumában először tárlat vezetek, utána van lehetőség várásrálra. Először fordult elő, hogy kiraboltuk őket. Mindenhol másutt 25 euró és felett volt az 5 kg -os extra-extra olaj, most 18.50!!!!
Vettek egyéb dolgokat is, mert mondták összehasonlítva az árakat, lényegesn olcsóbb itt, mint az üzletekben.
(Először tapasztaltam ezt!)

Ezt is:
Ami még furcsa volt, hogy Limenárja mint egy temető olyan volt. Semmi élet. Se egy turista, se üzletek. Kettő giroszos találtunk rászáradt hússal a késre, butikok???? kettő három, a többiről látszott hogy ki sem fognak nyitni az idén. ÉS EGYETLEN PARTI KÁVÉZÓ NEM VOLT NYITVA!!!!
Emlékeztek annak hangulata van mikor szól a zene, és az elegáns bőr és bambusz kanapékon egy koktélt vagy egy valamit megiszol. Gondolom ezekből majd nyilik ki, de egyenlőre még a készülődés nyoma sem volt.

Alikinél szintén zenész. Csak a Seresi cigány vajdáim és a vendégeivel ordítozó sarki Miltiádés üzlete müködött.
Kiváncsi vagyok a jövőhét mennyi forgalom változást okoz.
Összeségében azt láttam, hogy Limenas, Panagia Potámia vonalon mi nem panaszkodhatunk, de a sziget többi része még téli álomban alszik.

Ma lesz a Jeep út.Az időnk szép. Ideje készülődnöm. Holnap számolok majd be a hegyi terepviszonyokról.

Re: Általános 2010 máj. 25 06:19 #5417

Sziasztok!

Lehet, hogy már volt róla szó, de nincs időm az összes témát végigolvasni. Két dolog érdekelne,
.......
2. a motorkerékpár bérlés mennyibe kerül?

Szia!

Mi tavaly béreltünk 2 robogót Sk. Potamiában a Herz-nél. Ha csak 1 napra bérled 12 euróról indul/nap/robogó. Esetleg valamit le lehet alkudni belőle. Minél több napra bérled, annál olcsóbb.(5 napra 2 robogó 85 euro volt) Ebben a full biztosítás is benne van. Tehát, ha valahol valami baleset ér, jönnek érted, visznek orvoshoz, intézik a motort. (Sose legyen erre szükség). A robogók jó állapotuak voltak, 2 üteműek, pöccre indultak.A fogyasztásuk is nagyon alacsony volt. Van máshol is robogókölcsönző sk. Potamiában, gondolom hasolóak az áraik.

A Herznél az autót bérlitek.
A SAKISNÁL bérlitek a mocit.
Igen nem változott az ár. 50-80 c3 12 Euró/nap+3 Euró a foul biztosítás. Ezt én minden vendégtől kérem, hogy csak foullal vegyék ki. De az is csak akkor érvényes, ha amikor történt valami esés, baleset, azonnal vagy a bérlőre, vagy rám telefonáltok, hogy az esetet azonnal körülírjátok, ill. találjunk rá egy szemtanut. Van sok motorbérlő, de és csak a Skála Panagiai Smartnál (Kodouvá_Smaró féle) ill. a Sakisnál tudok segíteni. Ők elfogadják, ha bármi gondotopk van akár én is reklamálhatok, és 24 órán keresztül hívhatom őket vagy a családjuk bár mely tagját. Az árakat a tipust ti választjátok ki, én nem is tudok róla, csak amikorb gáz van. De hogy Sakisék is tudják, hogy hova kell telefonálni, ha baj van, ezért a vendégtől kérem írassa rá a biztosítási szerződéses papirra a nevemet. Így ha gond van vagy csere, vagy bármi, akkor tudják ők is, hogy a részletek tisztázása a nyelvi gondok részéről biztosított.
A FONTOS. A MAGYAR AUTÓ JOGOSÍTVÁNYT ELFOGADJÁK 50 -ES MOTORIG.AZON FELÜL MOTOR JOGSIT KÉR.
Más. A kettő motor esteén kettő jogsi kell. Nem tudsz egy névre kettő motort kivenni. ÉS CSAK AZ AKI BÉRLI A MOTORT CSAK AZ VEZETHETI.
Sakis egyébként nézi hogy indítod be a motort. Tesz az üzlet előtt a bátrlővel egy 20 méteres próbakört. Ha látja, hogy bizonytalan vagy, akkor NEM ADJA a járművet a te érdekedben.

Re: Általános 2010 máj. 24 12:34 #5416

Sziasztok!

Lehet, hogy már volt róla szó, de nincs időm az összes témát végigolvasni. Két dolog érdekelne,
.......

Szia!

Mi tavaly béreltünk 2 robogót Sk. Potamiában a Herz-nél. Ha csak 1 napra bérled 12 euróról indul/nap/robogó. Esetleg valamit le lehet alkudni belőle. Minél több napra bérled, annál olcsóbb.(5 napra 2 robogó 85 euro volt) Ebben a full biztosítás is benne van. Tehát, ha valahol valami baleset ér, jönnek érted, visznek orvoshoz, intézik a motort. (Sose legyen erre szükség). A robogók jó állapotuak voltak, 2 üteműek, pöccre indultak.A fogyasztásuk is nagyon alacsony volt. Van máshol is robogókölcsönző sk. Potamiában, gondolom hasolóak az áraik.

Re: Általános 2010 máj. 21 15:29 #5412

Sziasztok!

1. az Európai Egészségkártya ér valamit, vagy érdemes utasbiztosítást kötni?

Köszi.

Szia!
Pamag már válaszolt, én csak kiegészíteném saját tapasztalattal. Tavaly júliusban a fiamat érte kisebb baleset a szigeten. Mivel sebészeti ellátásra volt szüksége, bevittük Prinosba az eü. központba. Ott az Európai Egészségbiztosítási Kártyára megkapta az ingyenes ellátást, viszont az injekciót és gyógyszert nekünk kellett kiváltani, aminek az árát itthon a biztosító térítette meg. (Tehát eu kártya+biztosítás a nyerő páros.)
Amit még érdemes tudni: a balesetet követő napokban kötözésre a falusi rendelőkbe jártunk (mikor melyikben rendelt épp az orvos). Ott az eu-kártya másolatát kellett leadni. Mivel első nap ilyenünk nem volt, másnap rögtön kettőt vittünk. Tehát jó, ha az ember még itthon tesz az úti pakkjába néhány fénymásolatot, mert akkor nem kell helyben szaladgálni utána.
Kívánom, hogy ne legyen rá szükség, de azért nem árt az elővigyázatosság!

Oldalmegjelenítési idő: 0.131 másodperc