Szia, Vendég
Felhasználói név: Jelszó: Emlékezz rám

TÉMA:

Re: Általános 2012 jún. 23 17:57 #10158

Hm... kiböki a szememet itt előttem egy olasz naptár, ami Rómából érkezett szuvenírként (Róma macskái :lol: ) - ezen is a hétfő a hétkezdő nap.
Úgy rémlik, a lengyel naptárak is ilyenek.
Lehet, hogy valami katolikus-protestáns szemléletbeli különbségről van szó? és a görögök a történelem folyamán valamikor átvették? vagy eredetileg is úgy gondolta a keleti keresztény?

Kérjük, hogy Belépés vagy vagy Fiók létrehozása, hogy csatlakozhass a beszélgetéshez!

Re: Általános 2012 jún. 23 17:50 #10156

............... a csúszó mászók ................
...........................

Gyerekek, a kedd a hét második vagy harmadik napja???
Az angol és a görögg szerint 3.
Szerintem a második...
Hogy is van ez???

Az, hogy van csúszómászó, azt mutatja, hogy a szigeten a természet még megvan eredeti állapotában, még nem tette tönkre a kétlábú lakosság.

Országonként változik - ill. talán kultúránként.
Az angolszász vidékeken valóban a vasárnapot tartják a hét első napjának. Angol nyelvű naptáraktól meg lehet zavarodni, mert ilyen szisztéma szerint állítják össze.
A magyar nyelv viszont azt mondja, hogy HÉT - FŐ ... azaz hétfőtől számol, és a vasárnap a hét lezárása. Hogy még máshol van-e ugyanilyen, azt nem tudom, de úgy rémlik, csak az angol nyelvű naptárak néznek ki úgy.

Kérjük, hogy Belépés vagy vagy Fiók létrehozása, hogy csatlakozhass a beszélgetéshez!

Re: Általános 2012 jún. 23 17:49 #10155

Mi is láttunk kígyót, többet is május végén, de messzire elkerültek minket is! Pedig volt, hogy kecske csapáson mentünk be egy-egy gyönyörű vízeséshez, sőt olyan helyeken is jártunk sokszor, hogy utána kezdtem gondolkodni, hogy hopp még jó, hogy itt nem volt kígyó.
Mi a fuldokló méheket ki szoktuk vinni a partra a tenyerünkben és feltesszük a napernyőre. :D

Ági - nálunk is a 2. nap a kedd. :P

Re: Általános 2012 jún. 23 17:11 #10154

Mikor egy túrán rákezdek: Mint a mókus fennt a fán, ajkáról ki se fogy a nóta, akkor ezt elijesztőleg teszem a csúszó mászók ellen. Talán 2 hét volt a talán eshetősége, hogy látunk belőlük. Én mint első valóban láttam, is, de erről akkor mélyen hallgattam, mert bár tisztelegtünk egymás előtt, csúszi két méteres ívben kikerült, és eltűnt. Mostmár a beállt meleg miatt kizárt hogy én is lássak. eddig volt. ne tudom a dús növényzet vagy a párzási időszak adja-e hogy láttam azokat, de a későbbiekben valóban nincs.
Mint a mókus fent a fán.
Az úttörő oly vidám...

Gyerekek, a kedd a hét második vagy harmadik napja???
Az angol és a görögg szerint 3.
Szerintem a második...
Hogy is van ez???

Re: Általános 2012 jún. 23 09:10 #10150

Köszi Nektek az infot! :)
Akkor azért viszünk majd vizicipőt. :)

Ezekről a kigyókról pont a napokban olvastam a sziget tizparancsolatában, azt hittem, hogy poén. Ezek szerint nem, tényleg vannak. :)
Mérgesek?:)

Lassacskán haladok a honlap elolvasásával, nem győzök jegyzetelni, rengeteg az információ. A sziget régészeti lelőhelyeit, már tucatszor elolvastam, mire odaérek idegenvezető válik majd belőlem. :)

Re: Általános 2012 jún. 23 06:55 #10148

Éjszakai fürdést nem mertem volna ajánlani, ha lenne veszélyes állatka.
Amikor búvárkodom máshol sziklák felett, egyszer volt, hogy tőrömmel,- ami a víz alatt mindig velem van- megböktem valami ismeretlen két szemű mütyit. , mekkorát ugrottunk mind ketten utána. Én még sikította is, úgy hogy a csutora a számba. Utána elnevettem, mert nem lehet víz alatt ugrálni és sikítozni. Képzeljétek el a jelenetet, fentről akik a hajóról, ha láttak mit gondoltak. Bugyborékok törnek fel, majd fehér testem felbukik és alá merül.
Akkor van veszélyes, vagy nincs a vízben? :D

Re: Általános 2012 jún. 22 21:40 #10146

veszélyes tengeri állatkák mennyire fordulnak elő Potamia környékén? Süni, medúza ilyenek...Bár a part homokos ott süni nem szokott lenni. :)
A homokban nem találkoztunk sünökkel,de a mélyebb részen a sziklák között vannak,mi vittünk vizicipöt,mert sznorizás közben ráállok pihenni a sziklák tetejére.
Amire még figyelni kell,hogy a fuldokló darazsakat kiviszi a viz a partra és beleléphetünk,ha nem figyel az ember.Szerencsére tavaly megusztuk szurás nélkül.
Amitöl még paráztam ,az a kigyó :!: Az Ypsárióra menet levegökapkodás :D közben fél szemmel a bokrokat figyeltem,de nem láttam egyet sem :D
Idén már nyugodtan vágok neki :D
Cápa remélem nincs :)

Re: Általános 2012 jún. 22 20:49 #10145

Szioasztok!
A balesetekkel kapcsolatosan azt szeretném kérdezni, hogy veszélyes tengeri állatkák mennyire fordulnak elő Potamia környékén? Süni, medúza ilyenek...Bár a part homokos ott süni nem szokott lenni. :)
A cápára már inkább rá sem kérdezek. :lol: :lol:

Re: Általános 2012 jún. 22 20:47 #10144

Szia Ági,
örülünk a jó hireknek az időjárás tekintetében, a többinek nem annyira...
Tényleg nagyon oda kell figyelni, hogy ne történjenek hasonló balesetek!

Re: Anekdoták, vidám, kedves történetek 2012 jún. 22 16:04 #10140

Figyelem!
A hőmérséklet 38 fok felett jár már reggel 9 órától. A tenger napközben erőteljes hullámzással van, ill. folyadék nélkül és helyi ismeret nélkül a hegyi túrák nem okos ötletek.
Az elmúlt hetünkben sok gondot okozott a turisták figyelmetlensége.
13.án szerdán két lengyel 26, és 34 évesek Ypszárió gyalogtúrára indultak.
Letértek a kijelölt útvonalról. Mobil telefonjukkal segítséget kértek. Több órás keresés után a Profiti Ilias és az Ypszárió közti kijelölt úttól távoli ponton egy szakadékban találták meg őket, szerencsére sérülés nélkül.
A falunk gyermekei szintén életmentő akciókat hajtottak végre. A camping előtti parti területen 4 esetben mentettek életet az elmúlt hét elejétől mostanáig. A víz és a hegy nem játék. Tartsuk be a természet írott és íratlan szabályait.

Re: Általános 2012 jún. 21 15:13 #10128

De nagyon régen jelentkezett be ide :(

Pontosan ekkor: 2010 aug. 27 13:35 péntek :(

Re: Általános 2012 jún. 21 15:11 #10127

Most veszem észre a szülinapost:

Manna - aki a párjával táncolt az integetős mólón...
De nagyon régen jelentkezett be ide :(

Mindenesetre Isten éltesse!

Re: Általános 2012 jún. 21 15:10 #10126

Re: Általános 2012 jún. 19 18:09 #10112

Csak a dolog apropóján kitört belőlem megint az ismeretterjesztő düh :lol:
.................
:szgep:

LIKE :D

Re: Általános 2012 jún. 19 16:04 #10106

Ja és eszembe jutott, az idei thassosi napjainkról szóló mondatokat sokan valószínűleg nem olvassák el az egyéb beszámolók-ban.
Idemásolom azokat a sorokat:

A görög határépülethez egy szépen fejlett kátyún kellett keresztülhajtani. De innen már a görög Egnatia Odos autópályán hasítottuk a levegőt. Kicsit számítottam rá : Komotini és Xanthi között új fizetőkapu állta az utunkat, 2 euró. Keramoti/Thassos ki van táblázva. Előszezon volt… Keramotiban bő háromnegyed órát vártunk arra, hogy a komp elinduljon. Nem volt tele még akkor sem… de a görög hajóslegény azért ugyanolyan szorosan navigálta be a palánk mellé az autót, mint a régi szép időkben… bőven lett volna hely, de így legalább nehéz volt kiszállni. A törökök nem zsúfolják így egymásra a kompon a járműveket. Aztán végül Szent Rafael átvitt minket a szigetre. Szerbusz sziget! megint itt vagyunk!

Potamiában a Topcisznál megálltunk, hogy gyorsan vegyünk valami ennivalót, tejet, kenyeret, mézet, olajat, paradicsomot… Fölnéztünk a falura meg a hegyre… hm… felhőben van a hegy teteje… Ági meg fönt van a csoporttal… De aztán már ott is voltunk a Viki parti háznál. Ahogy lefékeztünk, esőcseppek, szélroham, a felhők és a víz hihetetlen színjátéka… amíg fölvittük a cuccot, kitört a vihar. Láttam már vihart itt az öbölben… az is emlékezetes látvány volt… de most egész más színeket mutatott a természet. Cipelés helyett rohangáltam a fényképezőgéppel… Aztán elállt az eső, és a víz fölött a sötét ég előtt felragyogott egy szivárvány.

Korábban értünk, és szép nagy ruhaszárítót kaptunk. Az élet apró örömei… le se ültem, hanem mint egy meghibásodott robot, mostam és mostam… mindenünk piszkos volt…
Reggel, mikor a napsugár bekukucskált az erkélyen, még nem voltak megszáradva a ruhák. Nekem meg nem volt tiszta bugyim. Mindenféle trükkökkel szárítgattuk a napon… hogy el tudjunk menni vásárolni.

Elmentünk a centrumba a rönkös melletti boltba, a henteshez, a pékhez. A pékné olyan kedvesen, olyan tisztán mondta, hogy viszontlátásra . A cicájuk meg eszi a péksüteményeket . A hentesnél vettünk egy kiló húst. Megsütöttük, három napig volt belőle kajánk, krumplival.
Aztán lemerült bennünk az aksi. Naaaaagy fáradtság tört ránk. Igazából pihenni jöttünk ide, hogy kicsit regenerálódjunk, mielőtt hazaindulunk. Meg hogy Ágit megöleljük .
Ő nem hagyott nekünk békét, estefelé elcipelt a kertjébe. Bemutatott minket a fehér kotlósnak, a libáknak, a gyöngytyúkoknak…
Ahogy hazahoztak minket, a parton feltűnt, hogy rendkívül tisztán látszik a lenyugvó nap fényében Szamothraki, majdhogynem meg lehetett számolni a sziklahasadékokat. Ilyen ritkán fordul elő, ez rendkívüli időjárási helyzet. Az is volt.
Másnap egész nap esett az eső. Néztük… aztán délután autóba ültünk, hogy elmenjünk vásárolni. Természetesen mire hazaértünk, elállt…

Azt hiszem, a középső napon mentünk egy kört a szigeten. Hogy megnézzük, megvannak-e még az öblök, a falvak…
De most nem a „rendes” haladási irányban mentünk, hanem ellenkező irányban, Kinira felé indulva. Alikinél volt még egy rész, ami hiányzott a kalandleltárunkból, sétáltunk egyet Theologosban, majd nagybevásárlást csináltunk a Lacurisz boltban. Amit haza akartunk vinni, olajat, mandulás kiflit, édességet, sőt sót… azt itt vettük meg egyszerre, itt lehet kártyával fizetni, és a bevásárlókocsit az autóig tolni.
Ja tényleg – a Halkiasznál ki volt írva a pénztárnál, hogy 30 euró fölötti vásárlásnál elfogadják a kártyát. A többi napokon csak a kertek között kószálva baktattunk el a pékig.

Utolsó előtti nap már mondtam, eső ide vagy oda, fürdeni kell, mert micsoda dolog lenne fürdés nélkül távozni… Estefelé egy helyen belementem, akkor finom volt a víz, de nagyon köves volt a talaj, inkább visszabukdácsoltam, merthogy csöpörögni is kezdett. Reggel mentem egy jót úszni, de akkor meg elég hideg volt a víz. A párom bele se jött. Korán volt még, szezon előtt… De turisták azért voltak szép számmal. Azt hittem, csak lézengeni fog ilyen korán pár ember, ahhoz képest elég sokan voltak.

Sok üzlet még nem volt nyitva, de szemmel láthatóan készülődtek a nyitásra. Éppen a kápolna padján figyeltük, hogyan égnek a meggyújtott gyertyáink (nem volt kiírva, hány centet dobjunk be érte, de bízom benne, nem éltünk vissza az összeggel), amikor láttuk, hogy a Mama’s-nál elkezdtek rendezkedni. Szombat-vasárnap meg kinyitott pár olyan bolt, ami hét közben zárva volt.

El ne felejtsem – a parti sétányon éppen végőgátat építettek, a gáton túl meg úgy rendezték a terepet, amilyen volt is. Mielőtt bárki nagy szent környezetvédő zöld inkvizíciós dühében hörögni kezdene, hogy betongát – öt év óta, amikor először láttam, a tenger 4-5 métert harapott ki a partból. Két éve már alig lehetett egy autóval elférni ott, ahol azelőtt méterekkel kijjebb parkoltunk. Még egy-két év, és gyalogösvénnyé szűkül a parti sétány, aztán következtek volna az épületek… Gőzerővel dolgoztak rajta, úgy tűnt, az igazi szezonkezdésre készen akartak lenni.
Miután egy utolsó öleléssel elbúcsúztunk Ágitól és Pánosztól , hazaindultunk.

A megszokott csapáson indultunk el – Kavala után Drama felé. Philippi mellett megálltunk Lídia keresztelőhelyénél. Egy héttel ezelőtt ott álltunk azon a parton, ahonnan Szent Pál ide érkezett. Philippiben a helyi zsidók csak a városon kívül jöhettek össze. Itt találkoztak az apostollal az érdeklődők, akik kíváncsiak voltak az örömhírre – az evangéliumra – Jézus feltámadásának történetére. Volt köztük egy Lídia nevű bíborárus asszony. Ő az első európai ember, aki meg lett keresztelve. Erre kétezer éve emlékeznek. Mikor a kereszténység elterjedt, kápolnát és emlékhelyet alakítottak ki. A mai kápolna közepét hangsúlyosan foglalja el egy keresztelőmedence. Lídia még a folyóba merülve vette fel a keresztség, a megtisztulás szentségét.

Re: Általános 2012 jún. 19 09:03 #10105

Csak a dolog apropóján kitört belőlem megint az ismeretterjesztő düh :lol:

Időről időre mindig előjön, hogy sokan azért nem kapcsolódnak bele a honlap és a fórum hozzászólásaiba, mert nehezen igazodnak el az interneten, egyáltalán a számítógépen. Most a találkozó kapcsán is előkerült.
Ha valakit meg akarsz tanítani valamire - betűvetésre, összeadásra, főzésre, szerelésre....... - , csak úgy tanulja meg, ha ő maga végigcsinálja a műveletsort.
Tehát itt célszerűnek vélem, ha - legalábbis időnként - az információig vezető utat írjuk le.
Mondom, én úgy gondolom, ha mindig mindenhova a kész linket tesszük be, az interneten botladozó nem tudja, hogyan került arra az oldalra és hogyan találjon vissza. Még egyszer, magától már nem találja meg. Pedig mi segíteni akartunk neki... :wink:

Példának hadd hozzam föl:
Lehet, hogy nem egészen egyértelmű: fényképeket két helyen találhat az olvasó. Az egyik a menüben található Fotóalbumok. A másik - azoknak a képei, akik nem a honlap tárhelyét foglalják el a képeikkel - a Linkek között található, Tagjaink fotóalbumai a világhálón címmel.

A fontosabb helyekről, boltokról, műemlékekről, látnivalókról van egy térkép a honlapon. Ott találjuk meg, hogy Információk a szigetről - Jól jön, ha már megérkeztünk - Google Maps - a térképes segítség.

Időnként még a rutinos olvasót sem árt emlékeztetni, mi mindent találhat meg, ha hajlandó keresni.
:szgep:

Re: Általános 2012 jún. 18 21:49 #10104

Magdi!
Most nem értelek. :(

Re: Általános 2012 jún. 18 21:31 #10103

Bocsánat, hogy belemorgok... :roll:

Az a benyomásom, ha mindig mindent linkelünk, akkor sokan maguktól nem találják meg, hol is kell keresni azt a bizonyost...
A magam részéről célravezetőbbnek tartom, ha az információig vezető utat írjuk le - akkor a bénák is kénytelenek követni az útmutatást, és könnyebben megtanulnak eligazodni egy honlapon.
:számítógépes:

Re: Általános 2012 jún. 18 18:28 #10099

Balázs!
Megadhattad volna a linket is! :örül:

Re: Általános 2012 jún. 18 18:10 #10097

Új közlemény került fel!
Mindenki olvassa el, és tegyen úgy!
:D

Re: Általános 2012 jún. 18 17:40 #10094

Kicsit szüneteltetni fogom magam a fórumról, ne haragudjatok. Nagyon kevés idő marad mostanában gép előtt ülni. Azért, ha tehetem néha benézek, mert nem akarok teljesen eltűnni. Aki volt már nyaralni, annak már happy. Aki nem, és ezután utazik, jó utat kívánok, Kellemes nyarat mindenkinek. :örül:

Várni fogjuk, mikor tudsz majd benézni!
Jó gyűrődést! Azért pihenj is néha...!
Majd a legközelebbi thassosi nyaralásról többet írsz! :lol: Drukkolunk majd, hogy ne sokára legyen! :lol:
:dumcsi

Re: Általános 2012 jún. 18 13:16 #10086

Mindenki csak rohan és rohan. :(
Pedig Ti vidéken életek......
Azért nézzél be néha!

Re: Általános 2012 jún. 18 12:56 #10083

Kicsit szüneteltetni fogom magam a fórumról, ne haragudjatok. Nagyon kevés idő marad mostanában gép előtt ülni. Azért, ha tehetem néha benézek, mert nem akarok teljesen eltűnni. Aki volt már nyaralni, annak már happy. Aki nem, és ezután utazik, jó utat kívánok, Kellemes nyarat mindenkinek. :örül:

Re: Általános 2012 jún. 18 12:51 #10082

Köszönöm Mindenkinek a szivélyes fogadtatást. :)
Valakivel ugye már másik fórumon is találkoztam. :)
KI fogom tárni szivem-lelkem ott Thassoson, ha Görögországban járok, úgy érzem mindig hazamegyek. Meg is tudok hatódni rendesen, amikor átlépjük a határt.

Kérdésem az lesz sok még, abban biztos vagyok. Most egyelőre azt gyűjtögetem össze, hogy mi az amit egy hét alatt meg szeretnék nézni. Rom-mániás vagyok ( a szó pozitiv értelmét kéretik nézni:)) és rajongok az antik kultúráért, tehát minden egyes kőmaradványnál ott kell lennem. :)
Nem vagyunk nagy túrázósok, mert e tenger a másik mániám, tehát nem szeretnénk minden nap menni és menni, de ami fontos, azt szeretném látni.
A Márványpartot, Limenast pl..és még válogatnom kell melyik strandra szeretnék eljutni, mert ugye van sok, és mindre nem lesz időnk.

Ha tudtok ajánlani bármit, szivesen veszem. Theologos falucskát is emlegették sokan. Meg a Szirének medencéjét, ami érdekelne, csak mivel az autóval nem ajánlott (legalábbis nem végig), nem tudom gyalogolni lesz e kedvünk.
Balázs! Tuti biztos vagyok benne, hogy találok finom gyrost itt is! :) Bár ha suvlaki van azzal is beérem!:)
Kiflic, akkor pont előttünk jöttök majd haza, igy nem találkozunk sajna.

Na lehet, hogy kicsit hosszú lettem.
Szép napot Mindenkinek!

Re: Általános 2012 jún. 18 12:13 #10081

Szép estét Mindenkinek!
Már egy jó ideje beregisztráltam, de eddig csak szemeztem azzal, hogy irjak is.

Szia Messi!
Üdv itt is!Szóval akkor már eldölt az idöpont is :D Nem egyszerre leszünk a szigeten,nekünk valószinüleg aug. 2-9. lesz,a gyerek edzötáborához kell igazodnunk.Irtam is ma Áginak,majd meglátjuk,mit talál nekünk :D

Oldalmegjelenítési idő: 0.162 másodperc