Szia, Vendég
Felhasználói név: Jelszó: Emlékezz rám

TÉMA:

Re: Általános 2012 jún. 27 18:53 #10218

Embörök!
Senki nem reagált arra, amit a Közleményekben írtam. :(
Legalább annyit válaszoljatok, hogy érdemes volt vele foglalkozni?
Szebb lett a fejlés, és a fórum ikonok? Tetszik? Nem tetszik?

Érdemes itt dolgozni? :(

Kérjük, hogy Belépés vagy vagy Fiók létrehozása, hogy csatlakozhass a beszélgetéshez!

Re: Általános 2012 jún. 27 16:32 #10217

Kedves Ági!

Nagyon szépen köszönöm a segítségedet! Megnyugtató számomra, hogy esetleg ha baj van, akkor van segítség!
Bár tényleg adja a jó Isten, hogy ne legyen!

Nagyon köszönöm még egyszer.

Üdv:
Klára

Kérjük, hogy Belépés vagy vagy Fiók létrehozása, hogy csatlakozhass a beszélgetéshez!

Re: Általános 2012 jún. 27 16:28 #10216

Kedves Klári!
Mondom, hogy lakatlan szigeten vagyunk, de gyerekeink nekünk is vannak.
Van helyi mezőgazdasági vagy falu orvosunk. Van patikusunk.
Sőt a Prenosi gyermekorvos,- ami itt helyben fizetőként felkereshető- míg a központi rendelőben ingyenes ellátásban részesít bennünket.
Nyugodtan gyertek hát. :)

Re: Általános 2012 jún. 27 13:06 #10215

Kedves Ági!

A segítségedet szeretném kérni. Ha minden jól megy, akkor az idén ismét Thassost vesszük célba (ez lesz a 3. Apollonos utunk Thassosra), de most szeretnénk vinni a 3 éves kislányunkat is. Adja a jó Isten, hogy ne legyen rá szükség, de ha mégis, akkor arra lennék kíváncsi, hogy van-e Skala Potamia közelében gyerekorvos, ha esetleg valami baj lenne?
Persze nem úgy indul az ember, hogy szükség lesz rá, de mivel a gyerekről van szó, ezért szeretnék felkészülni esetleg mindenre, de mint írtam, Isten őrizz, hogy szükség legyen rá.
Nagyon szépen köszönöm a segítségedet!

További szép napot kívánok!
Üdv:
Klára

Re: Általános 2012 jún. 25 17:16 #10196

Ha van ötlet,akkor még tudunk mokólni a dolgon. :D

Re: Általános 2012 jún. 25 17:00 #10194

Embörök!
Senki nem reagált arra, amit a Közleményekben írtam. :(
Legalább annyit válaszoljatok, hogy érdemes volt vele foglalkozni?
Szebb lett a fejlés, és a fórum ikonok? Tetszik? Nem tetszik?

Re: Általános 2012 jún. 24 20:13 #10189

Szájnyalogatós szmájlit kerestem, de nem találok, csak ilyet :koccintás:

Majd megkeresem neked a respekt szmájlit :lol:

Re: Általános 2012 jún. 24 20:11 #10188

Milyen sok a nyári szülinapos... :lol:

Ma kissgj

Isten éltessen!

Re: Általános 2012 jún. 24 19:58 #10186

Majd megkeresem neked a respekt szmájlit :lol:

Re: Általános 2012 jún. 24 19:56 #10185

Szia Pamag,
ennyire béna vagyok, persze hogy feltámadt vasárnap,azt akartam irni, hogy vasárnap született újra (feltámadt). Csak az újra lemaradt. :)
Mindegy, ez már magyarázom a bizonyitványom, nézzétek el a hülyeségemet. :)
Én is próbáltam utánanézni, de eléggé zagyvák a magyarázatok, és nem volt még energiám összerakni, hogy most mit miért. :)

Csak a csak olvasók miatt részleteztem, hogy mindenkinek tiszta legyen.

Próbáltam utánakotorni a neten, de siralmas eredménnyel. Ahogy mondod, zagyvák a magyarázatok :?
Ami kiderült:
A magyar nyelv nap-nevei kb. honfoglaláskoriak, a hétfő magáért beszél, a kedd az kettedik nap, a középső napok szláv eredetűek, a szombat meg a zsidó sabbath átvándorlása más nyelvekbe.
Meg hogy az ókorban nem mindenütt hétnapos hetek voltak. A rómaiak (?) nyolcnapos ciklusokban mérték az időt... meg volt más is...
Nem derült ki, hogy ha eredetileg a vasárnap volt mindenhol a hétkezdő nap, akkor mitől lett és mikor ez a különbség.
Kérdeztem a lengyeles lányomat ma, ott mi a helyzet, állítólag a lengyelben is eredetileg a vasárnappal kezdődött a hét, de ma már az ő naptárjaik is hétfővel indítanak.
:roll:

Re: Általános 2012 jún. 24 19:46 #10184

Re: Általános 2012 jún. 24 19:43 #10183

Kérdezni szeretnék:
A szigeten a csapviz tényleg teljesen iható?

Nemhogy iható, de finom !!!
És amerre mész a szigeten, mindenütt vannak fába bevezetett kutak :D
Tulajdonképpen forrásvíz az egész.
Amúgy Görögországban én még sehol nem vettem palackos vizet... Isztambulban is csak azért, mert annyira mondta mindenki... :roll:

Re: Általános 2012 jún. 24 17:55 #10179

Igen a csap víz fenséges!!!

Hanem piszok érdekes ez.
A cseh csajjal próbáltam egyeztetni, mivel ő angolul beszél, én görögül, és ez kevert meg, hogy keddet mondott. Majd megerősítést kértem, hogy a hét hanyadik napja, mire a hét harmadik napját mondta, és megismételte a keddet. Ettől feldobtam magam, hogy ennyire hülye vagyok. Pánostól kérdeztem. Hogy ha a hét harmadik napja, akkor kedd, vagy szerda?
Mire Pános is rávágta kedd. Itt kezdett szagos lenni ...
Igen érdekes történelmi téma lehet, ahogy írjátok...

Re: Általános 2012 jún. 24 13:26 #10176

Messinia !

A :Mythos ki ne hagyd!

Re: Általános 2012 jún. 24 13:25 #10175

Köszönöm, akkor nem fogunk csak az ásványvizre hagyatkozni. :)
Sajnos én a sört nem szeretem, akár görög akár nem. :)
De egy esti koktélozás belefér. :)

Re: Általános 2012 jún. 24 13:23 #10173

Valázs!

Hiányzik is egy kicsit a :Mythos ,de sajnos az idén sem kostolom meg,ha csak nem hozol nekem.

Re: Általános 2012 jún. 24 13:13 #10171

Én igaz sokat nem ittam,de semmi gondom nem volt vele. :)

Mindig csak a :Mythos meg a :Mythos :Mythos utána meg már :Mythos :Mythos :Mythos. :D

Re: Általános 2012 jún. 24 13:11 #10170

Kérdezni szeretnék:

IGEN!
Mi úgy csináltuk, hogy vettünk egy karton ásványvizet, és ha az kifogyott, akkor mindig csapvízzel töltöttük meg!
Így mindig volt a hűtőben is, meg nálunk is víz.
Amikor pedig az üvegek feladták a szolgálatot, akkor vettünk még egy kartonnal. :)

Re: Általános 2012 jún. 24 12:52 #10169

Kérdezni szeretnék:

Én igaz sokat nem ittam,de semmi gondom nem volt vele. :)

Re: Általános 2012 jún. 24 12:46 #10168

Kérdezni szeretnék:

Re: Általános 2012 jún. 24 09:48 #10165

Szia Pamag,
ennyire béna vagyok, persze hogy feltámadt vasárnap,azt akartam irni, hogy vasárnap született újra (feltámadt). Csak az újra lemaradt. :)
Mindegy, ez már magyarázom a bizonyitványom, nézzétek el a hülyeségemet. :)
Én is próbáltam utánanézni, de eléggé zagyvák a magyarázatok, és nem volt még energiám összerakni, hogy most mit miért. :)

Re: Általános 2012 jún. 23 22:10 #10162

Bocs, de nem...
Jézus feltámadása esett vasárnapra, azért a vasárnap az ünnep a keresztényeknél.
Mivel a zsidó pészah idejére esett, ezért ezt egyértelműen rögzítik az evangéliumok : csütörtökön volt az utolsó vacsora, éjjel elfogták, pénteken keresztre feszítették, ahonnan gyorsan le kellett szedni, mert a zsidóknál a szombat az ünnep és nem maradhatott kint a holttest, harmadnapra (péntek-szombat-vasárnap) mentek a követői közül az asszonyok, hogy utólag lemosdassák, megkenjék a holttestet, és akkor nem találták ott, mert feltámadt.

Ez a legnagyobb ünnep.

A különbség ott lehet (ha jól okoskodom, de csak találomra találgatok), hogy úgy értelmezik-e, hogy az a hét első napja, és az áldással indulnak neki a hétnek, vagy úgy, hogy az egész heti munka után befejezésként ünnepelnek és veszik az áldást.
De hogy időben és területileg ez hogy oszlott meg, arról semmi ismeretem nincsen.
Viszont a magyar nyelv vásárnap és hét-fő (azaz a hét kezdete) szava mindenesetre régebbi, mint ahogy itt elterjedt a kereszténység... sőt talán mint az egész kereszténység...
Irodalomban meg olyanokkal találkoztam, hogy bizony vasárnap is dolgoztak az emberek...
Csak az angol meg amerikai protestánsokról olvastam olyanokat, hogy a főzésen kívül semmit nem csináltak vasárnap.
Az Úr napját megszenteljed parancsolat is vonatkozhatott eredetileg csak a misehallgatásra - ma viszont bűnként kell elszámolni vele, ha vasárnap szükség nélkül dolgozunk.

Hhhhhh... lehet, hogy érdemes lenne utánanézni valahol?

Re: Általános 2012 jún. 23 21:14 #10161

És bocsánat, ha okoskodtam. :)

(haladó Thassos-fan lettem, hurrá! :))

Re: Általános 2012 jún. 23 21:12 #10160

Hm... kiböki a szememet itt előttem egy olasz naptár, ami Rómából érkezett szuvenírként (Róma macskái :lol: ) - ezen is a hétfő a hétkezdő nap.
Úgy rémlik, a lengyel naptárak is ilyenek.
Lehet, hogy valami katolikus-protestáns szemléletbeli különbségről van szó? és a görögök a történelem folyamán valamikor átvették? vagy eredetileg is úgy gondolta a keleti keresztény?

Igen Pamag, szerintem keleti és nyugati kereszténység közötti különbségből is eredhet. Máshogy gondolkoztak. :)

Re: Általános 2012 jún. 23 21:10 #10159

A régi keresztényeknél (és valójában egészen még a múlt században is sok helyen) a vasárnap volt a kezdőnap, mivel Jézus ezen a napon született.
A hétfői hétkezdést úgy tudom, hogy először a a nem keresztény (illetve azok a népek, ahol nem a vallás volt a legfontosabb) országok vették át, és terjesztették el, ők egyszerűen amiatt, hogy a hétfő a munka kezdete mindig, ezért legyen az a kezdőnap, hiszen náluk a munka körül forgott minden, és nem a vallás körül. :)
Hú lehet, bonyolult voltam, de remélem érthető. :)
De lehet, hogy nem jól emlékszem...:)
A pedagógus mivoltom....:):):)

Oldalmegjelenítési idő: 0.255 másodperc