Szia, Vendég
Felhasználói név: Jelszó: Emlékezz rám

TÉMA:

Re: Általános 2009 júl. 24 17:23 #3398

Grillparti a IV. utcában...
(Jól sikerült a grillezett sajt is)

Kérjük, hogy Belépés vagy vagy Fiók létrehozása, hogy csatlakozhass a beszélgetéshez!

Re: Gasztronomia 2009 júl. 20 13:19 #3360

sheidi!
Tegnap elkészítettem a Te féle muszakádat. Nagyon finom. Ma is azt ebédeltem még. Igaz, némileg változtattam: nem használtam vörösbort , meg a paradicsom a kertben termett.
az elején a hozzávalókban 4 v.hagymát írsz, aztán meg csak kettőt kell üvegesre párolni...?????

Bocsánat!
Csak két fej hagyma kell! Én se teszek bele mindig bort, a parasicsom konzerv meg télen, kora tavasszal szokott kelleni, amikor a boltban kaphatónak még nincsen íze!
Egészségetekre!
:Thassos-fan: :gyros:

Kérjük, hogy Belépés vagy vagy Fiók létrehozása, hogy csatlakozhass a beszélgetéshez!

Re: Gasztronomia 2009 júl. 20 12:41 #3359

sheidi!
Tegnap elkészítettem a Te féle muszakádat. Nagyon finom. Ma is azt ebédeltem még. Igaz, némileg változtattam: nem használtam vörösbort , meg a paradicsom a kertben termett.
az elején a hozzávalókban 4 v.hagymát írsz, aztán meg csak kettőt kell üvegesre párolni...?????

Re: Gasztronomia 2009 júl. 13 15:44 #3270

Az én muszakám:

Hozzávalók 4 személyre:
2-3 nagyobb padlizsán, 2-3 krumpli
600 dkg darált sertés, bárány vagy marhahús
2 fej vöröshagyma, apróra vágva (javítottam a hozzászólás alapján: balazsh)
4 gerezd foghagyma, reszelve vagy zúzva
2 dl olivaolaj
1 dl száraz vörösbor
1 ek morzsolt oregano
1 kk őrölt fahéj
2 doboz hámozott paradicsom konzerv
1 kk cukor
só, őrölt bors
10 dkg sajt, tej. tojás. vaj

Előelegítem a sütőt 200 fokra, megmosom, megtörölgetem a padlizsánokat és felszeletelem őket úgy fél-1 centi vastagra. Ráteszem a szeleteket kibélelt sütőlemezekre, megkenegetem őket olivaolajjal egy kenőecset segítségével, sózom, borsozom, majd a sütőbe teszem kb. 10-15 percre, szép barnára sütöm. Közben megsütöm a karikára szeletelt krumlit is.

Serpenyőben megpárolok 2 fej apróra vágott vöröshagymát fél deci olivaolajon. Ha már üveges, hozzáadom a darált húst, hozzáöntöm a deci vörösbort, megfűszerezem sóval, borssal, oregánóval és fahéjjal, összekeverem, rászórom a zúzott foghagymát, hozzáadom a két konzerv hámozott paradicsomot, só, bors és cukor kíséretében. Felforralom, szétnyomkodom a fakanállal a paradicsomokat és lassú tűzön kb tíz percig készre főzöm.

Besamel mártást készítek egy másik edényben, vajon lisztet pirítok, tejjel engedem fel, sózom, borsozom, egy tojás sárgájával elkeverem, reszelt sajttal készre főzöm.

Rétegezés:

kiolajozott tepsibe egy réteg krumpli, padlizsán, darált hús, besamel mártás így folytatni addig, amíg el nem fogy az alapanyag. Felső rétegnek reszelt sajtot szórunk rá és mehet a sütőbe, 180-200 fokra, ameddig a sajt szépen megpirul.

Re: Gasztronomia 2009 júl. 12 21:19 #3254

Na még egy:

Muszaka II.
Hozzávalók:
3 kg lila, kövér padlizsán
1 kg krumpli
30 dkg zsíros reszelt sajt

bors
olívaolaj
A darált húshoz:
1 kg darált hús (eredetileg marhahússal készül)
1 doboz (40 dkg) paradicsomkonzerv
2 hagyma
1/2 pohár fehérbor
2 babérlevél

bors
olaj
2 tojás
2 leveses kanál reszelt sajt
A besamelhez:
3 kanál liszt
1 l tej
2 tojássárga
1 csésze reszelt sajt

Elkészítés: 1. A darált húst legjobb egy nappal korábban elkészíteni. Olajat hevítünk, majd belezúdítjuk a darált húst, és gyorsan kevergetjük, amíg kifehéredik. Ezután ráöntjük az apróra vágott hagymát, és üvegesre pároljuk. Hozzáöntjük a paradicsomkonzervet (vagy még jobb, ha friss, túlérett paradicsomokat mixelünk erre a célra), hozzátesszük a babérlevelet, sót, borsot, a bort, és addig főzzük lassú tűzön, amíg a levét elfövi. Félrehúzzuk a tűzről, és ahogy egy kicsit kihűl, hozzátesszük a tojásokat és a reszelt sajtot.

2. Megmossuk a zöldségeket. Karikára vágjuk a padlizsánt, besózzuk, és szűrőben hagyjuk állni egy órácskát. Más hozzáértő gazdasszonyok azt javasolják, hogy sós vízbe áztassuk a szeleteket egy órára, majd utána mossuk le, és törölgessük szárazra egyenként őket, és süssük ki forró olajban. A megpirult szeleteket tegyük konyhai itatóspapírra. A krumplit időközben vágjuk karikára, süssük ki, majd itassuk le a fölösleges olajat.

3. Elkészítjük a besamel mártást. A lisztet kevés olajon vagy margarinon rózsaszínűre pirítjuk, lehúzzuk a tűzről, és gyors, folyamatos kavarás melett vékony sugárban hozzáöntjük a tejet. Én hideg tejet szoktam, mások a forróra esküsznek. Lényeg a gyors keverés és lassú adagolása a tejnek, hogy ne csomósodjon be. Felforraljuk, besűrítjük gyors kavarás mellett, majd hagyjuk annyira kihűlni, hogy bele tudjuk kavarni a két tojássárgát és reszelt sajtot ízlés szerint.

4. Egy tepsibe rétegezzük: krumpli, enyhe sózás, padlizsán, enyhe sózás, darált hús, sajt, krumpli, padlizsán, darált hús a sorrend, a tetejére öntjük a sajtos besamelt. Betoljuk a sütőbe, és pirosra sütjük.

Megjegyzés:
Úgy lehet könnyebben emészthetőbbé tenni ezt a nehéz ételt, hogy a zöldségeket nem olajban sütjük ki, hanem grillen, a sütőben. Akár simán minden nélkül bele lehet őket tenni egy tepsibe (ne fedjék egymást), és így elősütni. A muszaka a turisták által jól ismert görög eledel, elkészítése elég sok időt is munkát igényel, ezért a legjobb 2 napra időzíteni a vele kapcsolatos munkákat.

Re: Gasztronomia 2009 júl. 12 21:17 #3253

Találtam receptet:

Muszaka
Hozzávalók:
5 padlizsán
1 kg darált hús (lehet?leg szárnyas v. marha)
hagyma
olívaolaj
fokhagyma
30 dkg reszelt sajt
1 babérlevél
1 hámozott paradicsom
paprika,
só,
oregano,
vaj,
tej,
tojás,
liszt,
reszelt szerecsendió

Elkészítése: A megmosott padlizsánokat egészben a süt?be tesszük fél órára, majd a héját lehúzzuk, a húsát karikára vágjuk. Tésztaszür?n lecsorgatjuk a levét. A darált húsból a szokott módon pörköltet f?zünk. Amikor a tüzr?l levesszük, szórjuk meg oreganoval. Forralt tejb?l, vajból, tojásból, lisztb?l, sóból, szerecsendióból besamelmártást készitünk. Jénai tálba vagy tepsibe: egy sor padlizsán, rá a darált hús, új réteg padlizsán, végül a besamel - ezt addig ismételjük, míg el nem fogy a hozzávaló. A tetejére reszelt sajtot szórunk. 180 fokos süt?ben fél óráig piritjuk.

Megjegyzés:
Elkészitése egyszerű, különlegesen finom egytálétel.

Re: Általános 2009 júl. 01 12:28 #3050

Ági!

Köszi az instukciókat a halevéssel kapcsolatosan. Én biztos, hogy ki fogom próbálni a Ti módszeretekkel. Eddig én is, meg Gergő fiunk is csak magyar-módra laikusan ettük a haltálon lévőket... :D

Re: Általános 2009 júl. 01 09:10 #3039

.....................................................
MOST PÉNTEKEN A TAVERNÁS A LEGNAGYOBB TINTAHALAT FÉLRETESZI NEKI, HÁTHA LETUDNA NÁLA VEZEKELNI

TEHÁT A VENDÉGKÖNYBE MINDEN UTMUTATÓ, HOGY MIT MIVEL ÉS HOGYAN ESZEL.
ÉS ŐRIZD A TÁNYÉROD, MERT ANAGY ADAG MIATT ÚGY JÁRHATSZ, MINT PÁNOS!

MAGDIKA, VISZONT AZ NEM EBBE AZ OLDALBA ÍRANDÓ. MIT CSINÁLUNK BAZSI NÉLKÜL?

:lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:
(Megnéztem, hogy át tudom-e tenni, de nem úgy néz ki, ahogy elképzelném, hogy hogyan kéne eligazodni rajta... de majd még emésztem. :lol: )

Sikerült eligazodni. (2009.07.03.)

Re: Általános 2009 júl. 01 05:54 #3036

Hello!!!
Éppen folyik a nyálam, :futyul: mert a gasztronómiai részt olvasgattam....Tudom, h van külön rész ennek, de ott régen írtak, ugyh ha nem bánjátok, itt teszem fel a kérdéseim. Biztos butának fogtok tartani, de még nem volt dolgom ilyen étkekkel, viszont mindenképpen ki szeretném próbálni a tintahalat és a polipot. Kérdés: úgy ahogy van, lehet enni? Tehát nem kell kihámozni stb? (de jól fogalmazok... :oops: ) és a rákot hogyan fogyasztjuk? Na abbahagyom, mert elárasztottam az irodát... :Esernyő:

Szia! Majd Pamag biztos átteszi a hozzászólásokat a kajával kapcsolatosan.

Szóval, ha tavernában rendelsz polipot, tintahalat azzal semmit nem kell csinálnod, csak enned! Meg kell mondanom, nagyon finomak. Én is idegenkedtem eleinte töle, de hamar megszerettem. Az állaguk rugalmas, van aki szerint rágós. Szerintem ruganyos.
Ha fish mix-et rendelsz, abban általában van mindkettő és még kagyló is. Meg sok pici sült hal, ami isteni (ha jól tudom ez utóbbi a gavros). Általában mártást és citromot is adnak hozzá.
Bár nem tudom, hogy Thassoson hogy készítik, de már több helyen is ettem ilyesmit.
a rákkal kapcsolatosan nincs sok tapasztalatom. Egyszer már ugyan volt szerencsém sárgadinnyés ráksalátához (hmmm.....) abban garnéla volt és csak ettük és ettükkkkk...

Szióka!
OKOS KÉRDÉS VOLT!!!!
TÖBB VENDÉG KÉRDEZTE, AKI A TRATÁBAN ESZIK, HOGY ÁGI VEGYES HALTÁL, NINCS?
AZT ELŐSZÖR AZÉRT NEM ÍRTAM FEL, MERT ITT OLYAN TERMÉSZETES A TAVERNÁSOKNAK, HOGY VAN, HOGY MEG SEM EMLÍTIK.
IGY A VENDÉGKÖNYVBE ÍRTAM BE PÓTLÓLAG.
EZÚTÁN JÖTT AMIN JÓT NEVETTÜNK AZOK, AKIK OTT VOLTUNK PÁNOSSZAL A TAVERNÁBA.
MI NEM VOLTUNK ÉHESEK, A TÖBBIEK VISZONT KIKÉRTEK VEGYES HALTÁLAKAT.
VAN RAJTA TINTAHAL, KARDHAL, KOLIOS, GARNELA RÁK, KIS HAL, MEG MÉG NEM EMLÉKSZEM MILYEN 3 FÉLE MÁSIK. ÉN EZT 2 SZEMÉLYESNEK ÉRZEM. EGY SZEMÉLY KIZÁRT DOLOG HOGY BETERMELI.
NO MÁR MOST MI CSAK ÜLTÜNK ÉS DUMÁLTUNK. KIHOZTÁK A HALTÁLAT.
A PÁROMNAK LÁTTAM MEGINDUL A NYÁLELVÁLASZTÁSA.
MEGKÉRDEZEM, TŐLE, BIZTOS, HOGY NEM ÉHES?
MONDJA: NEM. ÉS MÉG EGSZER NEM. ÉS NE TÖMJEM ÁLLANDÓAN.
HANEM, AMIKOR A VENDÉGEK ELKEZDTÉK NEM JÓ MODON ENNI A TÁLON LEVŐ DOLGOKAT, MEGÁLLJT PARANCSOLT, ÉS A KÖZEL LEVŐTŐL ELVETTE AZ EGÉSZ TÁLAT, MEG A KISTÁNYÉROKAT. LÁTVÁN ÉS ISMERVÉN AZ AKCIÓT, MEGRIADTAM, HOGY FELFALJA ELŐLÜK. BEROHANTAM A KONYHÁBA ÉS AZZONNAL RENDELTEM NEKI EGY TÖLTÖTT FASZÉNEN ELKÉSZÍTETT TINTAHALAT. /EZ A KEDVENCE/
MERE VISSZAÉRTEM ÉS LÁTTAM, HOGY A KISTÁNYÉRRA MOCSINGOLJA, CITROMOZZA, OLÍVAOLAJOZZA A KÜLÖNFÉLE HALAKAT, MEGINT MEGIJEDTEM, ÉS RÁRIVALTAM, HOGY HOGYHA MEGESZED A VENDÉGEK ELŐL, AZ ÉLETBE NEM ÁLLOK VELED SZÓLVA. MAJD LÁTTAM A TÖBBIEK IS HASONLÓ MODON MORZSÁZGATJÁK, BÖGYÖRGETIK A KÜLÖNFÉLE HALAIKAT A KÜLÖN -KÜLÖN KISTÁNYÉRRA.
EKKOR NYUGODTAM, MEG, IGAZ CSAK FÉLIG, MERT KÍVÁNOS SZEMEI, MEG A NYELÉSEK, MÉG MINDIG NEM TELJESEN GYŐZTEK MEG, HOGY NEM MAGA FOGJA A VÉGÉN FELFALNI.
A VENDÉGEK EGY ÓRÁIG ESZEGETTÉK A PÁNOSZ ÁLTAL BEMUTATOTT ELŐKÉSZÍTÉSI MÓD UTÁN AZ ÖSSZES HALAT.
HÁT EZT AZ ELKÉSZÍTÉSI MÓDOT UTÁNA LEÍRTAM A VENDÉGKÖNYVBE 4 OLDALON KERESZTÜL.
TEHÁT HALASOK FIGYELEM.
A TRÁTÁBAN MIELŐTT HALAT RENDELTEK, KÉRJÉTEK KI A BIBLIÓ PELÁTON, AZAZ VENDÉGKÖNYVET. TEHÁT MÁR RENDELÉSNÉL IS FONTOS A SEGÍTSÉG, HOGY MI MINDEN ILLIK A HALAKHOZ, ILL, HOGY HOGY FOGYASZD.
A TÖRTÉNET CSATTANÓJA.
A VENDÉGEK MONDTÁK, HOGY A MAGUK MÓDJÁN IS ISTENI LETT VOLNA, DE ÍGY ÚJRA ELKÉSZÍTVE MEG VALAMI MENNYEI ELEDEL. MÉG AZOK A FINNYÁS GYERMEKEK IS VÉGIG ETTÉK, AKIK ELŐSZÖR AZT MONDTÁK : ANYU, TUDOD ÉN CSAK A CSIRKEMELLET SZERETEM, NEM SZERETNÉK HALAT ENNI.
MIUTÁN JÓLAKTAK, PÁNOSNAK IS KIÉRKEZETT A TINTAHALA. VÉGIGNÉZTÜNK EGY UJABB ATRAKCIÓT. HOGY VÁGJA BORSONYI SZELETEKRE, HOGY ECETEZI, OLAJOZZA MEG. 6-AN ÜLTÜNK AZ ASZTALNÁL. MINDENKINEK VÉGIG KÓSTOLTATTA, ÚGY, HOGY LÁTTAM A NYÁLÁVAL MÁR NEM BÍR A PÁROM. KÖZBEN BEÁLLÍTOTT EGY NAGYON NAGY ASZTALTÁRSASÁG. ÉN KÉRTEM PÁROMAT FOGJA A TÁNYÉR MARADÉKÁT, ÉS MÉG ÉN ITT ELKÖSZÖNÖK, ADDIG ÜLJÖN AZ ÚJ VENDÉGEK KÖZÉ. ÉS KÖSZÖNTSE ŐKET. DE SZÉGYENLŐS ÉS NEM TETTE. A RÉGIEKTŐL BÚCSÚZKODOTT.
MAJD KÖZÖSEN ÁTÜLTÜNK AZ ÚJ ASZTALHOZ.
SZÉTNÉZETT. HOL VAN ATÁNYÉRJA?
TÁNYÉR ITT SEM, OTT SEM.
PIROSODÓ ARCCAL, ZAVART SZEMMEL NÉZELŐDÖTT.
MIRE A PINCÉRTŐL ÉN KÉRDEZTEM MEG, NEM LÁTTA VÉLETLENÜL PÁNOS TINTAHALÁT?
A PINCÉR MONDTA, HOGY AZT HITTE NEM BÍRJA MEGENNI, ÉS KIDOBTA...
SZEGÉNY EMBEREM. . . AZT A CSAPÁST...
AZÓTA NEM JÖTT BE A TRÁTÁBA.
MOST PÉNTEKEN A TAVERNÁS A LEGNAGYOBB TINTAHALAT FÉLRETESZI NEKI, HÁTHA LETUDNA NÁLA VEZEKELNI

TEHÁT A VENDÉGKÖNYBE MINDEN UTMUTATÓ, HOGY MIT MIVEL ÉS HOGYAN ESZEL.
ÉS ŐRIZD A TÁNYÉROD, MERT ANAGY ADAG MIATT ÚGY JÁRHATSZ, MINT PÁNOS!

MAGDIKA, VISZONT AZ NEM EBBE AZ OLDALBA ÍRANDÓ. MIT CSINÁLUNK BAZSI NÉLKÜL?

Re: Általános 2009 jún. 30 21:52 #3034

......................

........................

Háááát.... ha sikerül. Megnéztem, hol kell, de megrémültem. Úgyhogy inkább abban a topikban folytassátok...
(Nekem nem ízlett sem a polip, sem a tintahal, de ez az én saját véleményem)

Jelentem, sikerült, áttettem. (2009.07.03.) :)

Re: Általános 2009 jún. 30 18:16 #3033

Hello!!!
Éppen folyik a nyálam, :futyul: mert a gasztronómiai részt olvasgattam....Tudom, h van külön rész ennek, de ott régen írtak, ugyh ha nem bánjátok, itt teszem fel a kérdéseim. Biztos butának fogtok tartani, de még nem volt dolgom ilyen étkekkel, viszont mindenképpen ki szeretném próbálni a tintahalat és a polipot. Kérdés: úgy ahogy van, lehet enni? Tehát nem kell kihámozni stb? (de jól fogalmazok... :oops: ) és a rákot hogyan fogyasztjuk? Na abbahagyom, mert elárasztottam az irodát... :Esernyő:

Szóval, ha tavernában rendelsz polipot, tintahalat azzal semmit nem kell csinálnod, csak enned! Meg kell mondanom, nagyon finomak. Én is idegenkedtem eleinte töle, de hamar megszerettem. Az állaguk rugalmas, van aki szerint rágós. Szerintem ruganyos.
Ha fish mix-et rendelsz, abban általában van mindkettő és még kagyló is. Meg sok pici sült hal, ami isteni (ha jól tudom ez utóbbi a gavros). Általában mártást és citromot is adnak hozzá.
Bár nem tudom, hogy Thassoson hogy készítik, de már több helyen is ettem ilyesmit.
a rákkal kapcsolatosan nincs sok tapasztalatom. Egyszer már ugyan volt szerencsém sárgadinnyés ráksalátához (hmmm.....) abban garnéla volt és csak ettük és ettükkkkk...

Re: Általános 2009 jún. 30 10:07 #3031

Hello!!!

Re: Gasztronomia 2009 jún. 07 15:44 #2677

Kedves Ági!
Nagyon szépen köszönöm a válszodat.Benned egy írónő veszett el :D
Üdv:Robi
Ui:reméleme megtudom kostolni az idén!

Re: Gasztronomia 2009 jún. 07 08:26 #2669

Hát, én berosálok. Ági olyan élvezettel és szakértelemmel ír a süniről is, hogy most már én is kedvet érzek a megkóstolásához. És a desszertként hozzáadandó raki...

Már elnézést, ezt nem azért írtam, mert alkesz lennék, csak mint minden sofőr és zenész bírom a piát, pláne ha valami házifőzet. Elfogulatlan tanúk szerint szakértő vagyok tömény-ügyben. Például Nontas úr cipúrója nálam abszolút befutó...
Apropó: Ági! A görögök hogy urazzák egymást? Vagy csak keresztnéven szólítják? Mert a nőknek kijár a madam, ahogy tapasztaltam, de akkor a férfiaknak mösziő?

Re: Gasztronomia 2009 jún. 07 08:23 #2668

Hát, én berosálok. Ági olyan élvezettel és szakértelemmel ír a süniről is, hogy most már én is kedvet érzek a megkóstolásához. És a desszertként hozzáadandó raki...

Re: Gasztronomia 2009 jún. 07 07:03 #2665

TENGERI SÜN= ejtsd:AXINOS
Nem már nem kaopsz. Részben védettek, részben kiették azokat a tengerből. Részben csak frissen ehető a kaviárja.
Telihold idején a legduzzadtabbak a kaviárjai.
Csak tiszta helyről szabad szedni. Nagyokat, és olyat, ami ugy mond kalapos. Ha megtelik kaviárral, elnehezedik, nem tud mozogni, így az alsó tengeri áramlatokkal rátelepednek kagylók, kövek, füvek. Ügyelj arra, hogy messzi távolban ne legyen rozsdás roncs darab. Az olyan helyről fogott hal, kagyló, sün mérgező anyagokat is tartalmazhat.
Tehát ha kiszedted, akkor egy villa fokkal nyulj a szájjába, és egy erős mozdulattal megtöröd a házát, úgy, hogy először a héj fele felé húzod a villádat. Majd közbekanyrítod. Igy nyilik fel a ház. Ez után a késheggyel eltakarítod a nyálkahártyába berakodott tengeri kőmorzsikákat. Majd egy tálba kiszeded a narancssárga vagy citromsárga kaviárt. Hozzáöntesz kevés olíva olajat, pár csepp citromot és villával felvered. Egy kis olívaolajos, origános piritoskenyér finom hozzá. A görög aki a parton szedi, nem rendelkezik e tállalási móddal. Egyszerűen csak felvágja, kissza a tükrös tisztaságú rózsaszíves levet, majd kis újja körmével kipiszkálja a kaviárt. Egy kis uzó vagy raki azért lapul nála. Miután egy zsáknyival megevett, hozzáissza az italát. Majd egész éjszaka kissza a legnagyobb forrás összes vizét. Koleszterin bomba, ezért itatja magát. egy ilyen lakoma után ezért néz ki úgy, mint mi egy jó disznotoros után. Kéz, láb, szemkörnyék bedagadás jelentkezik nála. Nyilván ehhez embertelen mennyiséget kell ennie, ill. rendszeresen. akik rendszeres ilyen fogyasztok, azok ezt az esti frissencsavart citromlé ivással ellensúlyozzák. És így náluk sem okoz gondot.
Ma a tavernáákban a halászok egymás között eszik még. Ha valaki jó sokat kigyűjtött, körbetrombitálják egymást, és összeülnek egy jó kis piálásra e étel mellé.
Te vagy ügyelve a leírtakra szedsz magadnak, vagy akik a hajós kiránduláson résztvesznek velem, megkóstolhatják.
Én sem minden öbölből szedek. Viszont minden öbölnek tudom a rejtett titkait. Hol egy kis osztriga, hol egy kis fekete kagyló, de sün az mindig. Vagy legalább is míg kitart a búvárzsákom. Ami már az utsókat rúgja...De ajkkor meg a nyejlon zacskó is megteszi majjd, amit villával kilyuggatok, hogy kimenjen a viz belőle.

Re: Gasztronomia 2009 jún. 07 05:43 #2664

Persze hogy van előzménye!Nem szoktam csak úgy a levegőbe beszélni.Nagyon érdekel minden amit még nem próbáltam ki meg hát igen az ember szereti megismerni a másik orszog szokásait is.
Én azon az elven vagyok ,ha kimegyek akkor ne a vasárnapihusikát :D keresem az éttermekben ;)
De jó hogy már valaki kostolta már.Na az idén beszerzem valahogy én is,még ha nem is fincsi.

Re: Gasztronomia 2009 jún. 06 17:02 #2662

Szekalmi, cserrobi!

Mi tavaly megkóstoltuk a sünit, nem vmi finom, sőt...... (A levét meg szokták inni) de azért nem bántuk meg hogy kipróbáltuk, egyszer élünk :)

üdv: Juci

Re: Gasztronomia 2009 jún. 06 15:43 #2661

A fenét vagy Te őrült...! Csak kíváncsi voltam, van-e előzménye a sünehetnékednek. Nyugosj meg, és is mindent szeretek a sült tök kivételével. Nekem is mondják, hogy a fene a bélemet, mert én például imádom a belszervet. És most pont nem sikerült enni... VISSZA AKAROK MEEENNIIIII... Enniiii...
Meg még átélni azt a párezer élményt, ami kimaradt. Pedig Ági a tanúm, sűrű hetünk volt. (életem kb. második-harmadik legszebb hete. Abból egy a lányom születése, a másik esélyes a 22 évvel ezelőtti, majd egyhónapog görög csavargásunk, hátizsákosan. De hát nem lettünk fiatalabbak...)
Ígérd meg, hogy eszel pár helyi specialitást, és beszámolsz róla..., oké?

Re: Gasztronomia 2009 jún. 06 14:48 #2658

Kedves Ági!
Volna egy kérdésem :)
Thassoson lehet kapni ehető tengeri sünikét?

Mért pont sünikét...? Rettentően gazdag a gasztronómiájuk, de lehet, hogy az adott helyen gondok lesznek a sünikével. Én nem hallottam róla, mármint Thasszoszon. De a horvátoknál is csak belelépni szokás.
Ha nem kapsz, próbáld ki a kardhalat, vagy a polipot. Bár én, mint alföldi gyerek, inkább a bárányért vagyok oda. De ígérd meg, ha kapsz, beszámolsz róla milyen volt.

Szia!
Azért pont süni mert azt még nem ettem :) Azt már tudom hogy nem mind ehető!
Szeretek mindent kipróbálni nem csak rámondani hogy áááááááááááá ez nem finom.
Egy kicsit lehet hogy őrültnek tartasz,de egy gasztonómus veszett el bennem ;)

Re: Gasztronomia 2009 jún. 06 09:01 #2653

Szerintem ezt benéztem... Ez egy rgebbi téma, csak amilyen süki vagyok, most vettem észre. Sorry! Olvasom vissza, mint güzü...

Re: 2009 jún. 06 08:52 #2652

El is kezdem.

Mindenkinek ajánlom a grillezett fetát, nekünk nagyon bejött. (a hétvégén már készítettünk is itthon :))
Finom még a feta saganaki. Ez olyan mintha rántott sajt lenne, de nem rántott, hanem a sajtból képződik a panír szerű cucc rá. Sajnos nem sok helyen láttam az étlapon.
Nekünk bejött a grillezett polip is és a kardhal is.
De nekem szinte az összes grillezett húsuk is ízlett.

Ettem kukuretcit is, az valami belsőséggel töltött cucc. Ez inkább érdekes, mint finom, da abszolút nem ehetetlen.

Jövő héten teszek fel a honlapra új képeket is az ételekről.

Én azt mondom, hogy bátran próbálkozzon mindenki.

Az előző írásomból asszem, nem derül ki, hogy erre válaszoltam

Re: 2009 jún. 06 08:50 #2651

Jövő héten teszek fel a honlapra új képeket is az ételekről.

Jujj, az jó lesz! Én kerestem a kokoretsit, de sajna nem kaptam, pedig imádom a belsőségeket. Helyette Kalambakában azt mondta a gazda, majd csinál valami finomat. És kaptunk némileg elsózótt sült disznóhúst. Oké, a hely varázsa enyhítette háborgásom, de ez volt az egyetlen nem szeret kaja az úton. Viszont a theologosi báránysült, na az mesés volt. Meg a kavalai szuvlaki. És nekem nagyin bejön az oliva, pláne ha egy kis citromot is elbír a kaja. A görög salátát pluszban meglocsolom még olajjal, és tunkolok.. Mmmmmm... nyami.
Sajnálom Kastrót. Nem a Fidelt, hanem a hegyit. Ott készültem egy jó belszerv-kajára, de az utak állapota miatt kihagytuk. Danikának még haza is kellett hozni minket, nem akartuk eldobni a hegyen.
Jam és persze azóta (és előtte is) gyakran van az asztalon görög étel. Ha egyszer jó....!

Re: Gasztronomia 2009 jún. 06 08:43 #2650

Kedves Ági!

Mért pont sünikét...? Rettentően gazdag a gasztronómiájuk, de lehet, hogy az adott helyen gondok lesznek a sünikével. Én nem hallottam róla, mármint Thasszoszon. De a horvátoknál is csak belelépni szokás.
Ha nem kapsz, próbáld ki a kardhalat, vagy a polipot. Bár én, mint alföldi gyerek, inkább a bárányért vagyok oda. De ígérd meg, ha kapsz, beszámolsz róla milyen volt.

Re: Gasztronomia 2009 jún. 06 07:35 #2649

Kedves Ági!

Oldalmegjelenítési idő: 0.386 másodperc