Szia, Vendég
Felhasználói név: Jelszó: Emlékezz rám

TÉMA:

Re: Gasztronomia 2010 dec. 15 08:50 #6647

Végre nálunk is van hó :lol: :lol: .És én is megsütöttem az idei első mézeskalácsot. Finom és puha marad. Az egyik titka,hogy a szódabikarbónát nem szabad kispórolni. Kellemes készülődést mindenkinek.

Én is megsütöttem. Hétfőn bekavartam (merthogy akkor még nagyon lágy), pihent éjszaka és tegnap este kinyújtottam, kiszaggattam és megsütöttem. A szódabikarbónán túlmenően az is fontos szerintem, hogy a mézet fel kell melegíteni és a tésztát addig kell sütni -vagy éppen csak egy gondolattal tovább, ahogy a sülő tészta illatát megérezzük. Ha túlsütjük, olyan kemény tud lenni, mint a beton és sose puhul meg igazán. Egy részét már kidíszítettem a kisült mézeskalácsoknak, de elég időigényes, így este 8-kor feladtam. Majd ma folytatom. Az idén először egyébként színes díszítést is alkottam, nemcsak a szokásos fehéret és magvasat. Gergőnek tetszik az eredmény. Nekem egy kicsit fura, mert valahogy a hófehér ünnepélyesebb. Igaz átlagosabb is. :)

Kérjük, hogy Belépés vagy vagy Fiók létrehozása, hogy csatlakozhass a beszélgetéshez!

Re: Gasztronomia 2010 dec. 15 06:58 #6646

Végre nálunk is van hó :lol: :lol: .És én is megsütöttem az idei első mézeskalácsot. Finom és puha marad. Az egyik titka,hogy a szódabikarbónát nem szabad kispórolni. Kellemes készülődést mindenkinek.

Kérjük, hogy Belépés vagy vagy Fiók létrehozása, hogy csatlakozhass a beszélgetéshez!

Re: Gasztronomia 2010 dec. 13 12:38 #6645

Adventi készülődés jegyében és mert szombaton végre nálunk is szép hóesés volt,megsütöttem a mézeskalácsokat.
Tavaly találtam ezt a receptet,kipróbáltam és garantáltan jó recept , nagyon finom
a végeredmény.
Ajánlom mindenki figyelmébe !

www.noioldalak.hu/mezeskalacs/mezeskalacsrecept.html - www.noioldalak.hu/mezeskalacs/me ... ecept.html

Re: Gasztronomia 2010 nov. 18 14:27 #6612

A Rákoczi térnél vettem kimérve joghurtot nagyon finom, és a tonhal saláta !!

Re: Gasztronomia 2010 nov. 17 19:10 #6611

A diósdi görög bolt honlapja:

greekshop.hu/index

Re: Gasztronomia 2010 nov. 17 11:41 #6610

A Hellászon szoktak közzétenni egy diósdi címet, ahol egy görög élelmiszereket áruló bolt van.
De ugyanott volt egy olyan értesítés is, hogy a körúti boltban is lehet (ismét) kapni ilyesmit.
A Rákóczi térnél, a Körút túloldalán van egy -most- CBA üzlet, aminek régóta van olyan felirata, hogy Görög csemege. Egy-két éve nem volt semmijük, de most valóban lehet kapni több dolgot. Kimért olajbogyót láttam, kimért igazi joghurtot (vettem, mmmmmmmmm.....), szezámmagos édességet... fetasajtot máshol is kapni.
:éhes:

Én már gondolkodtam rajta, hogy megállok egyszer ott, de eddig nem került rá sor.
De most, hogy tudom, hogy tuti van ott görög áru, meg fogok állni. :)
Köszönöm a tesztet! :D

Re: Gasztronomia 2010 nov. 17 10:25 #6609

A Hellászon szoktak közzétenni egy diósdi címet, ahol egy görög élelmiszereket áruló bolt van.
De ugyanott volt egy olyan értesítés is, hogy a körúti boltban is lehet (ismét) kapni ilyesmit.
A Rákóczi térnél, a Körút túloldalán van egy -most- CBA üzlet, aminek régóta van olyan felirata, hogy Görög csemege. Egy-két éve nem volt semmijük, de most valóban lehet kapni több dolgot. Kimért olajbogyót láttam, kimért igazi joghurtot (vettem, mmmmmmmmm.....), szezámmagos édességet... fetasajtot máshol is kapni.
:éhes:

Re: Gasztronomia 2010 nov. 17 10:17 #6608

Kaptam egy kör-emailt.... de a témája ide tartozik.

1.
Ha szilikonformában sütünk, a tűpróbát makarónival vagy spagettivel végezzük, így biztos nem károsodik a forma.
2.
Ha a csirkemájat sütés előtt villával megszurkáljuk, nem köpköd sütés közben.
3.
Amikor olcsóbb citromhoz jutok, bevásárolok belőle akár 1-2 kg-t is. A jól megmosott gyümölcs héját lereszelem, és cukorral összekeverve egy műanyag, zárható tetejű edénybe teszem és lefagyasztom. Süteményekhez kiváló. A levét kifacsarom, és jégkockakészítőbe téve lefagyasztom. Bármikor elővehetem tea, limonádé ízesítéséhez. De a kézen lévő halszag eltüntetéséhez is nagyon jó.
4.
Fűszereket nem csak a húsokra tehetünk grillezéskor. Ha a faszénparázsra babérlevelet, rozmaringot vagy más illatos fűszereket szórunk, a húsok átveszik az aromás illatokat.
5.
A füstölt kolbászról úgy tudod a legkönnyebben eltávolítani a héját, ha előtte hideg vizet engedsz rá. Ezután pikk-pakk lejön a bőre.
6.
A túrógombócot érdemes fagylaltos kanállal szaggatni a forró vízbe. Gyors és nem maszatolós.
7.
Mikrohullámú sütőben is fel lehet olvasztani a csokit, ha vízfürdőbe rakjuk (pl. mikrózható tálba félig vizet teszünk, abba pedig beleteszünk egy magas falú mikrózható üveget, amibe beleaprítottuk a csokoládét).
8.
A főtt tészta nem áll össze, ha kiszedés előtt egy pohár hideg vizet öntünk a főzőléhez.
9.
A hússzeletek közé folpackot teszek, így fagyasztom le, mert ezzel a módszerrel nem fagy össze. Annyi szeletet veszek ki belőle, amennyire szükség van.
10.
Ha tojást főzök, nem csak sót teszek a vízbe, hanem egy kevés zsiradékot is, mert így egészen biztos, hogy lejön a héja, és egyben marad a tojás.
11.
A sertésmájat egy éjszakára áztasd tejbe. Elkészítés előtt akár meg is sózhatod: puha marad.

Re: Gasztronomia 2010 okt. 19 12:44 #6533

Az egyik élelmiszer áruházláncnál (L**l) lehet kapni Mavrodaphne-t (mazsolabor). Igazi patras-i. Vagyis a cimke szerint . Tegnap vettem 2 üveggel, az egyiket ajándékba viszem vasárnap, a másikat magunknak tartogatom. Remélem, finom lesz. Sok jellegzetes görög csemege is van a Mavdrodaphne-n kívül is, ha valaki térdekel. Pl. halva, retzina, mézes magvak, stb. :pezsgő:

Re: Gasztronomia 2010 okt. 17 16:14 #6525

Szerintem a kenyér/száraz kenyér/ az ősszekőtő a halikra-a tojás-olaj kozött,sosem egyesülne ez a három anyag ha a kenyérmorzsa nem tartaná össze.Vaj és oliva????

Re: Gasztronomia 2010 okt. 17 13:52 #6524

egyébként-pont-a-Papadimitru-Athina-főzőcskézése-indított-be,mert-rájöttem,hogy-olyat-ettem-a-Tratában,ami-nagyon-finom-volt:)))csak-a-kenyér-nem-tetszett-benne,ezért-elsőre-vajjal-készítettem-el:)))nem-tudok-kibékülni,ezzel-az-áztatott-kenyérrel,mert-milyen-az,hogy-kenyérre-kenyeret-kenni:))))))))))amikor-olyan-krémesnek-kellene-lennie:)))hozzáteszem,hogy-a-vaj-sem-volt-olyan-rossz,de-az-sem-az-igazi:)))))))))))))))lehet,hogy-megkeresem-azt-a-ciprusi-sajtot:))persze,ha-kiderülne,hogy-tényleg-kinyomkodott-kenyeret-tesznek-a-Tratában-a-taramába,akkor-egye-fene-megpróbálom:)))))))))))

Re: Gasztronomia 2010 okt. 14 17:04 #6508

A lidi áruházban görög hét van, csak az a baj, hogy nagyon kevés árut mutatnak be.Jó lenne igazi, vagy legalább is hasonló alapanyagokkal dolgozni.Szeged környékén esetleg tud valaki olyan helyet, ahol görög cuccok kaphatók?
Sajtos pitét, krémes pitét is készítettem már .A töltelékbe házi sajtot teszek, mert az eléggé hasonlít az ottanihoz.
Tettem már el zöld fügét is ( na az idén nem, mert elfagyott a füge), és zöld diót is. Egy idős nénitől kaptam a receptet. Na és a zöld dió pálinka :lol:

Re: Gasztronomia 2010 okt. 13 19:03 #6502

azért-idáig-eljutottam-én-is-pár-perc-alatt-/mármint-a-google-hoz :) )/,de-több-órás-keresgélés-után-sajnos-nem-találtam-olyan-receptet,ami-megfelelő-lenne-számomra:((((((((
igazit-szeretnék-olyat,amilyen-a-Tratában-ettem:))))))))))))))valami-nagyon-hiányzik-a-receptekből,mi-lehet-az-az-anyag,amivel-többszörösére-növelve-kikeverik-ezt-a-pasztát?nekem-morbid,hogy-áztatott-kenyérrel:)))))))a-krumpliról-nem-is-beszélve:)))))))))egy-ciprusi-sajtféléről-még-írtak,de-azt-csak-akkor-próbálnám-/és-keresném-a-boltokban/ki,ha-tényleg-abból-készül-az-igazi:)))

Gondoltam ;), de .... lentebb felsorolták az előttem szólók, hogy miért nem lesz olyan, mint ott.
Nem olyan az alapanyag, nem az a mennyiség, és legfőképpen nem az a hangulat.
Az áztatott kenyér pedig egyáltalán nem morbid. :)

Athina receptje: www.rtlklub.hu/musorok/vacsoracsata/cikk/338299 - www.rtlklub.hu/musorok/vacsoracsata/cikk/338299

Re: Gasztronomia 2010 okt. 13 08:34 #6494

Hogy olyan legyen mint a Tratában nagyon fontos három ősszetevő, a görög hagyma, ami nem olyan erős és illatos mont a magyar /mi mindig hozunk 1-2 kilót/ a krétai olaj, és a kenyér! Amit bele tesznek,és amivel fogyasztod, emlékezz a pékségben vett ízére!!

Re: Gasztronomia 2010 okt. 13 07:27 #6492

Hadel, Zsuzsa receptje a jó és tényleg az áztatott kenyér a dúsító anyag. Egyébként kb. két hete volt a vacsoracsata c. műsorban. Papadimitriu Athina ezt (is) készítette előételnek.
Az meg, hogy itthon ez sose lesz olyan, mint a Tratában, ez bizony igaz. :lol: Már csak azért is mert ott vacsora közben szinte simogatja a lábad a tenger.

Re: Gasztronomia 2010 okt. 12 22:17 #6491

Rezi György. Görög ételek c.könyvéből.
Özhal-püré Taramosaláta
2 csészényi
Hozzávalók: 1 doboz(konzerv) tarama (100g)
sózott rozsaszin halikra
1 tojássárga
4 szelet száraz fehér kenyér
1kis gerezd fokhagyma,ősszetőrve
0,5 fej kishagyma.finomra vágva,vagy reszelve
3-4 ek citromlé
0.5 csésze olivaolaj

Turmikszoljuk össze a tarama-t a tojássárgával,mig krémszerü nem lesz.Vágjuk le a kenyér héját és a belét áztassuk hideg
vizbe.Csavarjuk ki és adjuk hozzá a taramát,a hagymát és a fokhagymát.Keverjük addig amig összeáll adjuk hozzá a citrom levet és fokozatossan az olajat.Az egész keveréket tegyük vissza a turmixba, és addig mixeljük, mig habossan könnyü nem
lesz.Lehütjük.Piritossal tálaljuk.
REmélem ez a recept kell! A Trata fillinget képzeld hozzá, Ha esetleg hoztál haza olyan eldobható abroszt,könnyebben megy.

Re: Gasztronomia 2010 okt. 12 21:35 #6490

azért-idáig-eljutottam-én-is-pár-perc-alatt-/mármint-a-google-hoz :) )/,de-több-órás-keresgélés-után-sajnos-nem-találtam-olyan-receptet,ami-megfelelő-lenne-számomra:((((((((
igazit-szeretnék-olyat,amilyen-a-Tratában-ettem:))))))))))))))valami-nagyon-hiányzik-a-receptekből,mi-lehet-az-az-anyag,amivel-többszörösére-növelve-kikeverik-ezt-a-pasztát?nekem-morbid,hogy-áztatott-kenyérrel:)))))))a-krumpliról-nem-is-beszélve:)))))))))egy-ciprusi-sajtféléről-még-írtak,de-azt-csak-akkor-próbálnám-/és-keresném-a-boltokban/ki,ha-tényleg-abból-készül-az-igazi:)))

Re: Gasztronomia 2010 okt. 10 20:00 #6488

Sziasztok!
Valaki-meg-tudná-nekem-mondani-a-tarama-nevű-étel-receptjét?:))Természetesen,ahogyan-a-Trata-Tavernában-készítik:))
Adél

Szia!

Olyanom nincs, de esetleg ez segít: lmgtfy.com/?q=tarama+sal%C3%A1ta+recept - lmgtfy.com/?q=tarama+sal%C3%A1ta+recept

:)

Re: Gasztronomia 2010 okt. 10 14:34 #6487

Sziasztok!
Valaki-meg-tudná-nekem-mondani-a-tarama-nevű-étel-receptjét?:))Természetesen,ahogyan-a-Trata-Tavernában-készítik:))

Adél

Re: Gasztronomia 2010 szept. 19 18:29 #6418

Ez is újdonság volt: paputzaki (padlizsán, paradicsomos-fűszeres darálthússal töltve, besamellel és sajttal leöntve, sütve. Csak az egyik felet tudtam megenni).Nagyon finom volt.

Ja és még egy. Talán, mintha Doktor Józsi írta volna kb. egy hónapja, hogy a giroszt milyen előszeretettel adják kechuppal és mustárral. Nos, Pargán ilyennel egyáltalán nem találkoztunk. A legelső helyen félreértésbe is keveredtünk e miatt. Mert amikor leadtuk a rendelést , mondtuk, hogy nem kérünk se kechupot, se mustárt, csak tzatzikit. A kiszolgáló 2x is megkérdezte, hogy mit is akarunk, mert nem értette. Akkor én már gondoltam, hogy ebből valami egész más fog kisülni...és így is lett. Végül kihozott a 3 girosz pitához 2 külön adag tzatziki salátát. Azért megettük, bát a tzatziki nem volt No.1.

Re: Gasztronomia 2010 szept. 17 08:38 #6401

Ismét gyarapítottam a görög gasztronómia iránti ismereteimet. Megkóstóltam a stifadot. Igazából fogalmam sincs, hogy milyennek kell lennie. De így nézett ki....ld.kép. Egy kicsit több husit vártam, de végül is ízlett. Ja az fura volt, hogy sültkrumplit adtak köretnek. Én inkább kenyeret ettem.

Hát én ma ebédre bevállalnék egy ilyet.... :)
A sült krumpli tényleg érdekes lehetett hozzá. Ha már krumpli, akkor a főtt jobban megy hozzá.....

Re: Gasztronomia 2010 szept. 17 01:36 #6400

Honey!

Ez a masz nagyon jól néz ki! :D

Re: Gasztronomia 2010 szept. 16 15:23 #6399

Ismét gyarapítottam a görög gasztronómia iránti ismereteimet. Megkóstóltam a stifadot. Igazából fogalmam sincs, hogy milyennek kell lennie. De így nézett ki....ld.kép. Egy kicsit több husit vártam, de végül is ízlett. Ja az fura volt, hogy sültkrumplit adtak köretnek. Én inkább kenyeret ettem.

Re: Gasztronomia 2010 szept. 13 16:45 #6383

Jelentem készül a Thassoson szedett babérles tepszis burgonya!
Nagyon jó illata van!

Re: Gasztronomia 2010 szept. 09 19:37 #6345

Melus!
A beszámolómban én is írtam a desszertről,nem ezt olvastad véletlenűl?

Nálad is olvastam meg Vojandiéban, meg szerintem még sok másik beszámolóban is. Azelőtt nem is hallottam róla, míg nem kedték annyian dícsérni.
Megtaláltam a nevét Agnitolo blogjában: JAURTÓGLIKO - nak írja kiejtés szerint.
Egy csomó más kajának a nevét is leírja, azokat nagyjából ismerem.
Nem tudod véletlenül hol tudunk ilyet rendelni?

Oldalmegjelenítési idő: 0.152 másodperc