Szia, Vendég
Felhasználói név: Jelszó: Emlékezz rám

TÉMA:

Re: Gasztronomia 2012 jan. 07 22:50 #8885

.............
Pamagunk Attiját kiemelve az összes ünnepeltjeink közül.
.........................

Köszöni szépen az érintett :D
Gesztenyepüré volt... és holnap kell szalontüdőt alkotnom neki. Azért nem ma, mert nem eszi meg mindegyikünk :(

Kérjük, hogy Belépés vagy vagy Fiók létrehozása, hogy csatlakozhass a beszélgetéshez!

Re: Gasztronomia 2012 jan. 07 10:57 #8881

Nagyon jól hangzik és jól is néz ki!

Kérjük, hogy Belépés vagy vagy Fiók létrehozása, hogy csatlakozhass a beszélgetéshez!

Re: Gasztronomia 2012 jan. 07 08:50 #8880

Nagyon sok boldog névnapot kívánok minden Attinak!
Pamagunk Attiját kiemelve az összes ünnepeltjeink közül.
Attit, ki hősiesen tűri Pamagunk nélkülözését.
/Pamagunk, ki nap mint nap órákat ül a gép előtt, hogy bennünk mindenféle információval ellásson./
Isten éltessen, hát Atti!
Pamag, tudod adod felé az én felkapaszkodós puszimat!

Hiszem, hogy mindannyunknak izlene!
Málnás túrókrémes csokitorta

Hozzávalók:

12.5 dkg puha vaj / margarin

30 dkg cukor

3 tojás

1.2 dl tej

16 dkg liszt

6 dkg kakaópor

1 kiskanál sütőpor

1 kiskanál szódabikarbóna

1 csipetnyi só

Krém:

25 dkg túró

25 dkg krémsajt

15 dkg porcukor, - ízlés szerint

1 csomag (10 gr) vaníliás cukor, Bourbon

4 dl habtejszín

20 dkg málna (itt fagyasztott)

1 evőkanál zselatinpor

5 cl víz

Tetejére:

2.5 dl habtejszín

10 dkg fehér csokoládé

1 csomag (10 gr) habfixáló

Csoki forgácshoz: 5 dkg tortabevonó csokoládé

Elkészítés:

A torta bevonásához a tejszínt felforraljuk, feloldjuk benne a felaprított fehér csokoládét, és hagyjuk teljesen kihűlni.

A tésztához elkeverjük el a lisztet, a sót, a kakaót, a sütőport és a szódabikarbónát.

A vajat kikeverjük a cukorral, majd egyenként adjuk hozzá a tojásokat. Ezután kerül bele a liszt és a tej felváltva.

Egy 26 cm-es kerek forma alját kibéleljük sütőpapírral, elsimítjuk benne a masszát, és előmelegített 180 °C – os sütőben sütjük ki 30-40 perc alatt.

Tűpróbával ellenőrizhetjük a sütés vége felé, mennyire sült át.

Kivesszük, a formában hagyjuk állni kb. 15 percet, óvatosan meglazítjuk késsel az oldalánál, majd kiborítjuk a tortalapot lisztezett felületre.

Miután teljesen kihűlt, vízszintesen elvágjuk 2 lapra, ha kicsit felpúposodott volna, először vágjuk egyenesre.

A torta alja kerüljön majd a tetejére, mivel az minden körülmények között egyenletes felületű.

Az egyik lapot tálcára tesszük, köré csatoljuk a forma karimáját, az oldalánál sütőpapírral béleljük.

A krémhez kikeverjük a túrót a krémsajttal, a cukrokkal, hozzáadjuk a málnát.

Az előzőleg vízbe áztatott zselatint kis lángon folyamatos keveréssel áttetszőre feloldjuk, 2-3 evőkanál túrós krémet elkeverünk benne, majd így adjuk a nagyobb mennyiséghez.

A tejszínt kemény habbá verjük, kisebb adagonként óvatosan beleforgatjuk a túrókrémbe.

A krémet rásimítjuk az alsó tortalapra, és befedjük a másik lappal.

A hideg fehércsokis tejszínt felverjük habverővel, ha szükség van rá, adhatunk hozzá 1 csomag habfixálót (nálam nincs benne), de nem az a cél, hogy nagyon kemény hab legyen belőle. A tortát bevonjuk vele, és hidegre tesszük, hogy kissé megszilárduljon.

A forgácshoz a felaprított tortabevonó csokoládét gőz fölött felolvasztjuk, vékonyan egy tepsi vagy egy fémtálca felfordított aljára kenjük, hagyjuk szobahőmérsékleten megdermedni, és amikor kissé megkötött, késsel forgácsokat készítünk belőle.

Ehhez a kés élét kis szögben tartva a felülethez nyomjuk, miközben a csokiréteg alá vágva felpöndörítjük a csokit. Egy erősebb és kicsit szélesebb élű kést válasszunk erre a célra. (Nekem sikerült megkarcolni a tálca alját, vegyük ezt is tekintetbe.)

Nem lesz jó, ha még túl lágy a csoki, vagy ha túl keményre dermed, akkor törni fog, és nem tudjuk forgáccsá hajlítani a csokit.

A tortát ajánlatos előző nap elkészíteni, hogy összeérjenek az ízei. (Finom!!!!)

Re: Gasztronomia 2011 dec. 25 20:48 #8826

Se füle, se farka!
A falu szégyene lettem!
A hentesünktől rendeltem egy bőrös malacot.
Itt házityúk, gyöngytyúk, pulyka, kecske, birka, nyúl, sertés hagyomány van. Mindenki azt eszik főételnek amit szeretne.
Egy napos kutakodás után, hogy hogy készítsem, nekiveselkedtem a pácolásnak még szombat éjjel. Vasárnap reggel 7 órakkor kezdtem a sütőben sütni. Tökéletes lett! 7 kg kis malac volt. A fejével igen bajban voltam, nem is akartam megsütni. Végül a füle hegyét én ettem meg. Anyósom nevetve mesélte a délutáni kávézók körében. Több telefont is fogadott, azoktól akik a hentesnél látták a szerdától a pulton a nevemen logó bőrös malackát.
Ha eddig barbár magyarnak tituláltak, ezt még megpecsételtem.
Elszörnyedtek a bőrén, és el nem tudták képzelni, hogyan sütöttem meg. Csak Jorgos a hentes volt büszke arra, hogy van aki tud jól húst vásárolni.
A családnak nagyon izlett. Mondták nem emlékeznek mikor ettek utoljára ennyit. Még Marcinak is. Mikor meglátta a nyers jószágot, ijedezve mondta, hogy kizárt dolog, hogy eszik majd belőle. A végén ő evett a legtöbbet.
Nekem eszembejutott, mikor valaki a nyáron azt mondta az isteni finom omlós, szaftos rántott tintahal karikára.
Finom, finom, olyan mint a malacfüle.
Hát én most ettem életemben először malacfület.
Mennyei. de biztosíthatlak benneteket, hogy nem hasonlít a tintahal karikára!

Re: Gasztronomia 2011 dec. 21 08:54 #8804

Azért köszi,hogy megpróbáltad :)
nincs mese,jövöre is mennünk kell,márcsak a süti kedvéért is :örül:

Re: Gasztronomia 2011 dec. 20 21:06 #8803

De hát nem ám... Mert hogy most már hárman vagyunk hogy kérdezzük, és választ nem kapunk...
Viszont azt elértétek, hogy ha jöttök Jorgos vendégül lát benneteket a csokis pitére.
Annyit árult el, hogy tej, liszt, konyak, csoki, tojás van benne. De mivel ez a saját receptjük nem adja ki a titkot. Örült a kérdéseteknek, de mondta hogy csak vendégül lát benneteket ez édes karácsinyi köszöntésért.
Gondoltam kikeresem hátha megvan a receptje egy általános görög oldalon. Tejes pite lett belőle.
Mindjárt bemásolom azt.

A jeles sport teljesítményhez GRATULÁCIÓM!!!!!!

bufe.blog.hu/2010/05/04/fahejas_tejes_pite_bougatsa - bufe.blog.hu/2010/05/04/fahejas_ ... e_bougatsa

Erről annyit, hogy mi karácsonykor kötelezően beiglit készítünk, a görögök újévi éjfélkor fogyasztandó kötelező sütije ez!

Re: Gasztronomia 2011 dec. 16 10:05 #8795

de jó,már ketten vagyunk :)
a fiam tegnap is emlegette a sütit,mondtam neki,ha nem lesz meg a recept,jövőre is visszamegyünk Görögországba.Erre mit felelt?Jó,de akkor ugyanoda menjünk,mert csak abban a pékségben tudnak ilyen finom sütit csinálni :) :)
Szerinte a sütinek/meg a rendszeres edzésnek-Ági talán emlékszik,mi voltunk azok,akik a nyaralás alatt súlylökő helyet kerestünk-/köszönhető,hogy hazajövetelünk utáni hétben megnyerte a Budapest Bajnokságot : :lol: :lol:

Re: Gasztronomia 2011 dec. 16 07:40 #8794

Sziasztok!

Drága Ágikám! Mióta Kiflic először felvetette a csokis süti nevét és receptjét, azóta folyton várom a gasztronómia topikban a választ, mert én is szeretném tudni. Tedd már meg kérlek, hogy megkérdezed Jorgost. Köszi, puszi: Edina

Re: Gasztronomia 2011 dec. 15 11:29 #8791

még egyszer megpróbálom,hátha valaki tudja :D :D
Sziasztok!
Skala Potamiaban a péknél kapható csokis süti /tepsiben árulják,négyzet alakú szeletekben,csokidarával van beszórva a széle,1,5EUR/nevét meg tudná mondani valaki?A fiam mindennap elsétált 1-2 darabért,és azóta is emlegeti.Szeretném neki megsütni.
esetleg a receptet megtalálom valahol?

Re: Gasztronomia 2011 dec. 09 23:05 #8770

Karácsonyi italok

<!-- ia0 -->Karcsonyi italok-1.doc<!-- ia0 -->

Re: Gasztronomia 2011 okt. 12 08:53 #8561

A friss tinthahal isteni. Szaftos és puha.
A fagyasztott olcsó és rágós!
Karikaszeletekre vágjuk és lisztbe forgatva, olajba kiütjük. Kis citromlé és só rá. Nincs fűszere.
Lehet faszenezni is fetával, friss paradicsommal töltve. De így csak étteremből eszem.
Egyszer azt mondta egy vendégem: Olyan mint a malacfüle! :D
De malacfülét én még nem ettem csak a disznósajtban összevágva. Arra az ízre biztos nem emlékeztet!!!! :lol:

Re: Gasztronomia 2011 okt. 07 11:32 #8553

A tintahalat hogy készíted? Érdekes,hogy a halat is utólag fűszerezitek. A polipból egyszer ettem ,roston volt készítve nekem rágós volt. Azt hittem lehet ezen változtatni. Ági, ha lesz időd írd meg kérlek a tintahal mitől olyan finom és csodálatost? Még nem kóstoltam.

Re: Gasztronomia 2011 okt. 07 09:03 #8549

Szia Ági! A polipot hogyan kell elkészíteni ? Láttam,hogy a kőhöz vágja a halász meg láttam amikor a napon érlelődik a légy is megnézi. Azt szeretném megtudni Te hogyan készíted el?

Erre mondják: Ez férfi munka!!!!!

Pános hogy teszi:
Nagyon sokszor a kicsapkodják.
Ez a kloffolásnak felel meg, ill. a nyúzásnak!
Amikor már nem habos kövön dörzsölésre, akkor ízekre vágják, és egy rára kicsöpögtetik. Rohasztják!
Nem szabad túl sokáig, mert akkor száraz lesz.
És ez után lehet beírdalva közepes lángon olajba sütni, vagy faszénen. Lassú parázson.
Mindig utólag fűszereznek.Ecet, origánó.-
Nem vagyunk nagy evője. Pános sem.
Tintahalból, viszont akár minden másnap ennénk.
Polipot egy évben egyszer ha eszünk.

Re: Gasztronomia 2011 okt. 07 08:39 #8547

...................................... nekiálltam muszakát készíteni. ....................A lényeg, hogy istenien sikerült, ...............

Ez a figura nagyon édes :D

Re: Gasztronomia 2011 okt. 06 19:56 #8546

...................................... nekiálltam muszakát készíteni. ....................A lényeg, hogy istenien sikerült, ...............

Re: Gasztronomia 2011 okt. 06 19:35 #8545

Ma nem volt túl jó kedvem. Ebédünk nem volt, mert úgy alakult. Aztán egy hirtelen ötlettől vezérelve nekiálltam muszakát készíteni. A padlizsánt még a barátnőmtől kaptam a múlt héten, a többit pedig gyorsan hozzávarázsoltam. A lényeg, hogy istenien sikerült, sokkal jobban, mintha rákészültem volna.

Re: Gasztronomia 2011 okt. 06 13:14 #8543

Szia Ági! A polipot hogyan kell elkészíteni ? Láttam,hogy a kőhöz vágja a halász meg láttam amikor a napon érlelődik a légy is megnézi. Azt szeretném megtudni Te hogyan készíted el?

Re: Gasztronomia 2011 okt. 05 08:38 #8538

Po, po, tegnap kíváncsiságból felbontottam a mézes szőlőt, amit két napja főztem.
Mennyei lett. a joghurttal is finom, de magában is. Ó, isteni lett...

Ti is próbáljatok meg készíteni, mert még van szőlő.
Egy nagy lábosba túltelített szirupot főztem, benne most citromhéjat, amit kidobtam utána.
Majd beletettem a nagy szemű, kemény héjú szőlőt, és addig főztem, csak kis keveréssel, hogy a hab elmenjen. Majd a forró dunsztosüvegbe töltöttem és egy kanál mézzel a tetején lekupakoltam és fejjel lefelé paplanközt vártam meg, hogy kihűljön.

Ma mivel még nincs táblázatom, Pánossal kimegyek még szőlőt szedni. Még teszek el, mert talán ez a legfinomabb. Mazsolás ízű lesz, de marad a zöld színe..
Á, erről jut eszembe el kellene mennem Theologosba, hátha ott kapok rózsaszínűt...
Ha kapok, azt megpróbálom narancshéjjal ízesíteni.

Re: Gasztronomia 2011 szept. 12 19:36 #8437

Sziasztok!
Skala Potamiaban a péknél kapható csokis süti /tepsiben árulják,négyzet alakú szeletekben,csokidarával van beszórva a széle,1,5EUR/nevét meg tudná mondani valaki?A fiam mindennap elsétált 1-2 darabért,és azóta is emlegeti.Szeretném neki megsütni.

Re: Gasztronomia 2011 szept. 02 17:48 #8406

Készülődés...
A holnapi tűzoltó versenyre...Életem nevezett..Főzni fog

Gombás tokányt..én ,a szervezet erősítő rendszere vagyok és a disegner....szerintem tálaljunk sárgadinnyében

Szóval holnap szakmai és főzőverseny a tűzoltóknak a városligetben

Szurkolni...szurkolni szurkolni:-)

ps.:Sofiának ízlett a pörköltem, ami szerinte gulas volt, holnap megpróbáljuk überelni:-)

mert mindenhol jó, de legjobb ott, ahol a szeretet megtalál

Re: Gasztronomia 2011 szept. 02 16:01 #8404

Ma baklavát készítettem, mert a barátnőmnek szülinapja van , és ezzel lepem meg. A délutáni munka közben én is ettem baklavát, frappét kortyolgattam. Tiszta görög.

Re: Gasztronomia 2011 júl. 21 12:10 #8183

4 éve, Thessszalonikiben ettünk egy isteni finom sajttal és sonkával töltött csigaszerűen feltekert péksüteményt. Azóta sem láttunk ilyet. Hiába keresem a neten a receptet, még a nevét se tudom. Pedig folyamatosan emlegetjük. Ha valaki tudja, hogy miről beszélek,ossza meg velem, kérem!

Re: Gasztronomia 2011 júl. 17 17:52 #8162

Az én férjem egy évben egyszer főz, akkor is bográcsost, de a mosogatás akkor is az enyém.Tényleg áldás , ha az emberasszonynak olyan férje van, aki ezt is megcsinálja.

Akkor én tényleg szerencsés vagyok, mert nálunk legtöbbször a párom főz, vagy ketten műveljük ezt a foglalatosságot. Mosogatás? Az enyém. De bánja a fene, ha nagyon finom a kaja :D

Re: Gasztronomia 2011 júl. 17 11:01 #8157

Pamagunknak egészségére!
Sok boldog szülinapot kívánok!
gabojszakonyhaja.blogspot.com/2009/08/vodkas-dinnye-granite.html - gabojszakonyhaja.blogspot.com/20 ... anite.html

Erre meg nem is reagáltam tegnap (csak rápillantottam, nem olvastam el részletesen)... :roll:

Köszönöm! :lol:

Re: Gasztronomia 2011 júl. 16 08:02 #8135

Pamagunknak egészségére!
Sok boldog szülinapot kívánok!
gabojszakonyhaja.blogspot.com/2009/08/vodkas-dinnye-granite.html - gabojszakonyhaja.blogspot.com/20 ... anite.html

Oldalmegjelenítési idő: 0.323 másodperc