Szia, Vendég
Felhasználói név: Jelszó: Emlékezz rám

TÉMA:

Re: Gasztronomia 2011 jún. 08 11:11 #7903

Az én férjem egy évben egyszer főz, akkor is bográcsost, de a mosogatás akkor is az enyém.Tényleg áldás , ha az emberasszonynak olyan férje van, aki ezt is megcsinálja.

Kérjük, hogy Belépés vagy vagy Fiók létrehozása, hogy csatlakozhass a beszélgetéshez!

Re: Gasztronomia 2011 jún. 08 06:45 #7900

Nyammm-nyammm. :éhes: :éhes:
Hú, de ennék belőle!
Mond meg Pánosznak, hogy 3 hét múlva is készíthet, akkor megkóstoljuk mind a négyen! :) :wink:

Gyerekek egy áldás, ha a férj főz! Főleg, ha el is mosogat! Viszont a mennyiségen kiakadok. Anyósom mikor meglátta, majd elájult, viszont nem mert szólni neki, nehogy letörje a kedvét, mert akkor többé fakanálhoz nem nyúl. Egy hadsereg jól lakott volna... sőt még maradt ki krupli, amit betett nyersen tisztítva a hütőbe. Tegnap a gyerek kedvencét a paszticiót készítetem, mit kellett hát tennem, rászeleteltem a sajt alá a krumplit. Marci néz, anya, miért tettél a makaronira krumplit. Hát fiam, mert volt. Abból miért nem sütöttél sült krumplit? Ej, gyerek, sokat akarsz. Pasztició is meg sült krumpli is?!
Eldugult az éhen korász!
www.google.com/imgres?imgurl=http://1.bp.blogspot.com/_aoejtLKlrjk/TNHkgome1VI/AAAAAAAAAeY/uYcFCqXISDA/s1600/pastitsio.jpg&imgrefurl=http://myrizeimanoula.blogspot.com/2010/11/blog-post.html&usg=__VKp_hoPjmpa7rRQGc3K7bkd1KPU=&h=300&w=400&sz=23&hl=hu&start=87&zoom=1&tbnid=sHzIcG-2onC0yM:&tbnh=170&tbnw=223&ei=7_7uTa7IE46ChQfYpOm2Bw&prev=/search%3Fq%3D%25CE%259C%25CE%25B1%25CE%25BA%25CE%25B1%25CF%2581%25CF%258C%25CE%25BD%25CE%25B9%25CE%25B1%2B%25CE%25BC%25CE%25B5%2B%25CE%25BA%25CE%25B9%25CE%25BC%25CE%25AC%26hl%3Dhu%26client%3Dfirefox-a%26sa%3DG%26rls%3Dorg.mozilla:hu:official%26biw%3D1024%26bih%3D519%26gbv%3D2%26tbm%3Disch&itbs=1&iact=hc&vpx=332&vpy=179&dur=1608&hovh=194&hovw=259&tx=126&ty=94&page=11&ndsp=8&ved=1t:429,r:5,s:87&biw=1024&bih=519 - www.google.com/imgres?imgurl=htt ... 24&bih=519

Kérjük, hogy Belépés vagy vagy Fiók létrehozása, hogy csatlakozhass a beszélgetéshez!

Re: Gasztronomia 2011 jún. 06 21:25 #7892

Nyammm-nyammm. :éhes: :éhes:
Hú, de ennék belőle!
Mond meg Pánosznak, hogy 3 hét múlva is készíthet, akkor megkóstoljuk mind a négyen! :) :wink:

Re: Gasztronomia 2011 jún. 06 19:57 #7891

Ági néni ma Pános által készített TURLUT eszik! Ma Pános ezzel várt,mikor a sziget görbéről hazaértem. Egy hadsereg is jól lakott volna vele. Hol vagytok, hogy együnk???? Turlú: sült zöldségek paradicsomos szaftban. Nem össze hasonlíthatró a lecsóval. Az nehezebb és hagymás.Ez illatos, és nagyon könnyű étel.
Hiába, itt a meleg, a húst ilyenkor mellőzzük.
www.google.com/search?tbm=isch&client=firefox-a&rls=org.mozilla%3Ahu%3Aofficial&hl=hu&source=hp&biw=1024&bih=519&q=turlu&btnG=K%C3%A9pek+keres%C3%A9se&gbv=2&oq=turlu&aq=f&aqi=&aql=&gs_sm=s&gs_upl=-1307383067454l-1307383067454l0l0l0l0l0l0l0l0l0l - www.google.com/search?tbm=isch&c ... 0l0l0l0l0l

Re: Gasztronomia 2011 jún. 03 20:38 #7882

Azokon a szállásokon is eltudjátok készíteni ezt a nyárelő csemegét, ahol minimális főzési lehetőség van.
Dolmádes, dolmadakia, töltött szőlőlevél
Szedj nem permetezett friss szőlőlevelet(zsengét)
A lábas aljára a zsenge vessző hajtásvégekből egy réteg a töltelékek alá.
8-10 mentalevél.(ezt tőlem is kérhetsz minden mennyiségben ha itt vagy!)
Kis kapor
egy pohárnyi rizs
3 fej vöröshagyma apróra vágva
egy csészényi olíva olaj
egy mokkáskanál kukorica élesztő, vagy liszt
só, bors, citrom

Munkamenet
Leforrázod a szőlő leveleket és a hajtásokat.
Egy tálba bekevered a rizst, a mentát a kaprot, a zöldség zöldjét, befűszerezed.
A szőlőlevélbe kicsinyke kávés kanálnyit töltesz és mint a töltött káposztát, begöngyölöd.
A lábasba alulra a vesszőket majd két rétegbe a tölteléket. ezután feltöltöd vízzel úgy hogy teljesen ellepje a tölteléket.
A töltelék, hogy lenyomódjon egy tányért teszel rá. Lefeded a lábast
Kb 5 perc forralás után elzárod a tüzet. Fedő alatt a gőzben hagyod 20 percre az ételt.
A maradék levet ezután besűríted vagy a keményítővel, vagy a liszttel. Kevés citrom levet is csavarsz még a mártásba Ráöntöd az ételre.
Hidegen is fogyasztható. Tzatziki, vagy tejföl, vagy joghurttal tálalod.
Itt láthatsz képeket:
www.google.com/search?client=firefox-a&rls=org.mozilla:hu:official&channel=s&hl=hu&biw=1024&bih=519&q=%CE%9D%CF%84%CE%BF%CE%BB%CE%BC%CE%B1%CE%B4%CE%AC%CE%BA%CE%B9%CE%B1&um=1&ie=UTF-8&tbm=isch&source=og&sa=N&tab=wi - www.google.com/search?client=fir ... a=N&tab=wi
Készítheted más borkkolással is. pl tökvirág.
A férfiak van hogy darált húst is szeretnek a rizsbe. Tehát játhatsz kedvedre ezzel a recepttel.

Re: Gasztronomia 2011 máj. 24 08:55 #7730

FELHÁBORÍTÓ!!!
Ági! Miért kell ennyi guszta kaja fotót felrakni? :)
Éhen halok! De jó lenne ilyeneket sütögetni....

Re: Gasztronomia 2011 máj. 23 06:02 #7718

Kedves hal sütők, avagy egyél görög módra nyaralásod alatt!
Egy kéréssel fordulok minden vendéghez, aki a szálláson halat szeretne sütni.
(Most volt egy olyan esetem, hogy otthonról hoztak ki fagyasztott halat, az itt a hűtőben kiengedett, serpenyőt nem adnak a szállások hal sütésre, így megbüdösödve ki kellett dobni.)
Nagyon komoly gondom nekem is és a szállásadóknak is, hogy erős illatú ételek elkészítését bent a lakásban hogyan értessük meg a vendégekkel, hogy ezt itt NE TEGYÉK! Gondoljatok bele, hogy úgy a mosogató, úgy a lakás beissza a kikötői halbűzt, amit a következő érkező vendég kötelező, hogy szagoljon, mert hónapok telnek el miután a csatornából kiürül!!!
EZ MINDEN SZÁLLÁSRA VONATKOZIK!!!
Amit lehet.
A kikötő két halas boltban megveszitek a friss halat.
Ott vártok egy kicsit, és költség mentesen megtisztítják azt felétek. Ezt kérni kell! De szívesen teszik.
A halas reggel 8.00-tól kb 11.00 óráig van nyitva. Tehát ameddig friss hal van.
Majd szedtek a mindenhol található fenyők alól egy pár száraz tobozt.
Minden szálláson van flekkenező!
Vesztek 5 Euró egy nagy zsák fa szenet. Ez egész hétre elegendő a mindennapi sütéshez!
Bekészítittek a faszenet és meggyújtotok egy tobozt. Ez útán rárakjátok a kályhacsövet, hogy begyulladjon a toboz alatt levő parázs. Az a kb. 8 perces időszak míg a cső alatt begyullad a parázs elegendő, hogy átmosd a halat, és úgy natúr ráhelyezed a már egyenletesen vörössen izzó parázsra helyezett rácsra.
Állandóan forgatod, hogy mind két oldala átsüljön. Kb 15 perc alatt van kész a hal. FŰSZEREZNI EZUTÁN FŰSZEREZED!
Egy kis tálban összekeversz origánót és sót. Egy másik kis tálban felkeversz egy citrom levét és egy kis kávés csésze olívaolajat.Ezt felvered villával sűrű zöld krémmé.
Tálalsz.
Megszórod az origános sóval, és ráöntöd a citromos olíva olajat.

Mindenféle halat el lehet így készíteni. A halnál fontos, hogy lassú parázs legyen. A polip kisütése fél órát vesz igénybe.
A garnelarák 15 per.

A húsokat is azonos módon sütjük. A sütési idők kb.
Máj, sertés és marha karaj, suflaki: 15 perc
Csirke fél óra
Hogy kéred a hentestől
Mouszhári gia szkára(Marha )
Pancetes (sertés)
Kotopouló gia skára ( csikre a faszénre)
Sikóti mouszhári ( marhamáj)
Sufláki (Sertés)

Ezeket mind azonos módon, mint ahogy a hal fűszerezést a fentiekben írtam, úgy utólag fűszerezitek. A só, origánóhoz még őrölt fekete borsot teszel.
Loukánikó (kolbász)
Mpifteki (marha fasirt, ez úgye már készre fűszerezve)

Görög salátát készítesz hozzá.
frissen összevágsz mindenféle zöldséget.
1. paradicsom és hagyma, olívabogyó_ csak olívaolaj és só.
2. paradicsom, újhagyma, saláta levél apróra vágva, kapor, olívabogyó, tört fokhagyma_olíva olaj, ecet, só

Fontos it is, hogy csak tálaláskor öntöd fel az önttel és csak akkor sózod!
Még egy kis fetát is tehettek ízesítésként a salátához.

Pamag, kérem ezt az írást helyezzétek ki a címoldalra.
Nagyon nagy gond, hogy magyar módra a lakásban próbálnak titokban eszközök nélkül halat sütni a vendégek.
Sem ízben, nem érik el a helyes eredményt, és mindannyiunknak gondot okoznak az e művelet tisztátlanságával.

Re: Gasztronomia 2011 máj. 12 11:08 #7617

???????????? ??????????
Húsgombóc leves
Hozzávalók
4 főre:
A gombócokhoz:
1/2 kg marhahús kétszer átdarálva.
csipet liszt a gombócok hempergetéséhez
Kávés pohár rizs
1 tojás
2 kis fej vöröshagyma apróra vágva
egy magi kocka
Só, őrölt fekete bors

Kevés kapor, zöldség zöldje apróra vágva
olivaolaj

A levéhez
1 citrom leve
1 tojás felverve
2 db sárgarépa apróra vágva
2 szem burgonya apró kockára vágva
olívaolaj

Kidolgozzátok a gombóc hozzávalóit egy tálba, és hűtőszekrényben pihentetitek 20 percig.
Közben egy lábasban vizet forraltok , és kicsit főzitek a sárgarépát és a burgonyát. Majd lisztes kézzel kicsiny gombockákat formáztok és a forró lébe teszitek. Épp csak forrjon mint egy 10 percig. Egy tálba kikevertek egy tojást és a forró lével felengeditek majd hozzáöntitek a léhez. Még egy kicsit kevergetni kell, hogy a tojás össze ne rántsa a levet. Ekkor már nem teszitek vissza a tűzre. Még kikevertek egy citrom levét egy kis olíva olajjal, és ezt is hozzáteszitek a leveshez. kb 10 percig fedő alatt hagyjátok állni, hogy teljesen felpuhuljon a gőz alatt az étel.
Itt láthattok képeket e finom görög levesről:

www.google.com/search?tbm=isch&client=firefox-a&rls=org.mozilla%3Ahu%3Aofficial&hl=hu&source=hp&biw=1024&bih=519&q=%CE%93%CE%99%CE%9F%CE%A5%CE%92%CE%91%CE%A1%CE%9B%CE%91%CE%9A%CE%99%CE%91+%CE%91%CE%A5%CE%93%CE%9F%CE%9B%CE%95%CE%9C%CE%9F%CE%9D%CE%9F&btnG=K%C3%A9pek+keres%C3%A9se&gbv=2&aq=f&aqi=&aql=&oq= - www.google.com/search?tbm=isch&c ... =&aql=&oq=

Re: Gasztronomia 2011 máj. 10 08:15 #7588

Túros-spenótos lepény
Spanakó pita me tiri
Hozzávalók:
A töltelékhez:
1kg spenót apróra vágva
1 kis csomó kapor apróra vágva
Jó sok újhagyma apróra vágva(ízlés szerinti lehet helyettesítheti a lágyabb ízű, édesebb poré hagymával)
A hagyma lágyabbá, szaftosabbá teszi, de de fontos, hogy ne az domináljon.)
Egy kis kávésbögre trahana( azaz apró házi tarhonya- ez szívja fel a friss zöldségek szaftját.)
6 egész tojás felverve
1 kg feta, otthon túró
őrölt fekete bors, só csak akkor ha nem sós a túró vagy a feta
A tésztához:
1 csomag réteslap
olívaolaj, vagy felmelegített margarin

Egy hatalmas tálba összekevered a massza töltelék összetevőit.
Megkened olajjal a tepsit, és beteríted egy szintén beolajozott réteslappal. (fontos, hogy minden lapot bekenj olajjal. Ez segíti, hogy ne tapadjon össze, és szálas maradjon kisütés után. Majd kibéleled egy újabb lappal úgy, hogy megtöltöd egy sor töltelékkel. Felgyűröd a lapot, újabb töltelék. Megpróbálsz a töltelékes lapokkal hullámokat készíteni. A maradék lappal szintén hullámos formába beteríted a tepsit. a tetejét megszurkálod. Szeletekre vágod.
Először forró sütőben, majd menetközben forgatva a tepsit, - hogy egyenletesen süljön- 180 c fokkal sütöd.
A végén alufoliát teszel rá, hogy ne égjen meg a teteje, és alul is jól átsüljön.

A spenótot szoktam helyettesíteni:
A még nem virágos végű libahúrral, vagy disznóparé zsenge hajtásaival, vagy mindenféle vadon növő gyógynövényekkel, vagy a cékla levelével.
Ezt itt úgy hívják akkor: Horto pita

Itt láthattok képeket milyen széles recept változata van e tavaszi finomságnak:
www.google.com/search?tbm=isch&client=firefox-a&rls=org.mozilla%3Ahu%3Aofficial&hl=hu&source=hp&biw=1024&bih=519&q=%CF%80%CE%AF%CF%84%CE%B1+%CF%83%CF%80%CE%B1%CE%BD%CE%AC%CE%BA%CE%B9&btnG=K%C3%A9pek+keres%C3%A9se&gbv=2&aq=f&aqi=&aql=&oq= - www.google.com/search?tbm=isch&c ... =&aql=&oq=

Re: Gasztronomia 2011 ápr. 16 19:57 #7456

Ha már Húsvét és ha már Görögország:

Görög húsvéti kalács (Cureki)

Hozzávalók 4 személyre:

- 20 dkg porcukor
- 4 tojás
- 15 dkg vaj
- 75 dkg búzaliszt
- szezámmag
- só
- 1,5 dl tej
- 7,5 dkg élesztő
- 5 fahéjrúd
- 1 tojássárgája

A fahéjat annyi vízbe tesszük, amennyi elfedi, felforraljuk, és lefedve 10 percig állni hagyjuk. Az élesztőt a langyos tejben felfuttatjuk. A lisztbe beleöntjük a fahéjas vizet, az élesztőt meg a felolvasztott vajat. A tojásokat a porcukorral és egy csipet sóval habosra keverjük, és azt is a tésztához adjuk. Simára dagasztjuk, jól kidolgozzuk, letakarjuk, és 1 órát pihentetjük. Ezután rúddá formázzuk, és kerek kalácsot fonunk belőle. Megkenjük a tojássárgájával, megszórjuk díszítő cukorral vagy szezámmaggal. Kivajazott tepsibe tesszük, és a 180 fokra előmelegített sütőben 45-50 percig sütjük.

Jó sütögetést! :D

Re: Gasztronomia 2011 ápr. 15 06:37 #7452

Ági! Ilyen narancsbefőttet én már csináltam és nagyon finom lett. Egy görög úti filmben láttam.

ISTENI FINOM VOLT! MOND MEG ÁGINAK!

Megmondom neki. A keserűségre magyarázat lehet, ha a padlizsán egy kicsit már keserű volt,de azért úgy is jó.
Szoktam eltenni zöld diót szirupban. Azért tanultam meg , mert a párom nyaggatott és -igazad van- nagyanyáinktól addig kell megtanulnunk a dolgokat amíg lehet.

Re: Gasztronomia 2011 ápr. 14 21:46 #7451

Húsvéti kedvenc ételem.
????????? ???????
Katcikái frekasé ( Kecske frekasé)

Étteremben elég drága, ill. inkább idényszerű étel. Ritkán kaphatsz ilyen finomságot étteremben. De ha odaszoksz egy helyre, érdemes megrendelni előzőnap, másnapra azt neked elkészítik. 12-14 Euró lehet egy tányér étel, míg te magad is könnyen elkésztheted. Itt is, és görögben is.

Ti is elkészíthetitek.
Hozzávaló hús lehet:
nyúl, házityúk, csirkemell, bárány, és kecske
Fontos, hogy zsenge legyen hogy kelljen több óráig rotyogtatni és ne legyen túl zsíros.
Igazi tavaszi eledel.
3 fej fejes saláta
6 közepes fej vöröshagyma
1 csokor kapor
3 db közepes burgonya
/A saláta leveleket lehet helyettesíteni :articsóka, vad gyógynövény füveket)
1 tojás
2 db friss citrom
bors, só
olívaolaj
A vöröshagymát nagy szeletekre vágod, olajban megdinszteled. Rápirítod a húst, majd amikor átforgattad mindkét oldalát, felöntöd hideg vízzel, úgy bőven, hogy a húst ellepje. Közepes lángon 3/4 készre főzöd a húst.
majd kiveszed egy tálba a húst és félre teszed.
A szaftba beleteszed a fűszereket, kockára vágot krumlit, az apróra vágott friss zöldhagymát, kaprot, majd a centis csíkokra vágott saláta levelet. Amikor majdnem készre főtt, hozzáteszed a húst, összeforralod. félre teszed a tűzről. A tojást felvered, és egy nagy tálban felengeded a forró étel levével, majd összeöntöd. Vigyázva kevered, hogy a tojás krémszerű maradjon, és ne rántsa össze a forró lé.
Majd felversz egy kevés olajat a maradék olívaolajjal, és ezt még ráöntöd a már kész ételre.

Meg lehet bolondítani még egy vad erdei gombával is.
A fiam nem szereti a zöld dolgokat. Úgy oldom meg, hogy ezt megegye, hogy kiveszek a kész húsból neki, félreteszem egy tálba, majd a kész étel szaftjából rászűrük bőven levet, ill kiválogatok neki egy kis krumplit. Ha csak a tiszta szaftot látja a zöld és hagyma nélkül, imádja a frekasét.

Jó étvágyat kívánok!

Re: Gasztronomia 2011 ápr. 14 19:34 #7449

Ági! Ilyen narancsbefőttet én már csináltam és nagyon finom lett. Egy görög úti filmben láttam.

Igen tudom, hogy ismeritek.

Sőt azt is tudom, hogy nagyanyánk mindennapi receptje közé tartozott a birsalmából, a zöld dióból való ilyen szirupos édesség elkészítése.
Én most citromból és narancsból ajánlottam, mert lassan lemegy a szezonja, és egy utolsó írt bespájzolni gondoltam.

De mivel felejtünk, és a nagyiaink lassan eltávoztak tőlünk, illik átvenni a stafétát!
És nem mint görög repeptet számon tartani, hanem, akár ősi magyar repeptet!
Á, jut eszembe, én a padlizsánkrémetekkel szerencsésen jártam. Isteni finom volt.
A napokban bontottam fel. Amit én készítettem, az nekem kicsit keserű volt, míg a tiétek harmonikusabb!
Milyen jó, hogy nem hallgattam rád, miszerint az egész állomány megerjedt...
ISTENI FINOM VOLT! MOND MEG ÁGINAK!

Re: Gasztronomia 2011 ápr. 13 07:39 #7441

Ági! Ilyen narancsbefőttet én már csináltam és nagyon finom lett. Egy görög utifilmben láttam.

Re: Gasztronomia 2011 ápr. 13 06:55 #7440

Kezdődik a húsvéti finálé.
Süssünk, főzzünk!
Kezdem azzal a finomsággal, amit teához, vajas kenyérhez, püspök kenyérhez, joghurthoz ill. önállóan is tudtok fogyasztani.
Végy:
15 db friss citrom(vastag héjú)
5 db lédús friss narancs
3 kg cukor
1 pohár méz
20 db 250 ml-es csavaros tetejű üveg.(sütőben kifertőtlenítve 1 óráig 100 C fokon.(A szirupos édesség forrón kell, hogy belekerüljön, az üvegnek is forrónak kell lenni töltéskor)

A citrom és a narancs felszínét lereszeled.
A héját ívekre vágod,majd lefejted. A narancs belsőket kettéveszed, kivágod a fehér eres rész, és egy tálba helyezed a vékonyra vágott friss narancsot. A citromot kifacsarod és félre teszed a levet.
A csónak formájú héj szeleteket összegöngyölöd és egyenként felfűzöd úgy, hogy göngyölve maradjon.
Képeket itt láthattok:
www.google.com/search?q=%CE%B3%CE%BB%CF%85%CE%BA%CE%AC+%CF%84%CE%BF%CF%85+%CE%BA%CE%BF%CF%85%CF%84%CE%B1%CE%BB%CE%B9%CE%BF%CF%8D&hl=hu&client=firefox-a&hs=tLY&sa=G&rls=org.mozilla:hu:official&channel=s&prmd=ivns&tbm=isch&tbo=u&source=univ&ei=RS2lTZ-VPNTA8QOM3tW5Dw&ved=0CEUQsAQ&biw=1024&bih=519 - www.google.com/search?q=%CE%B3%C ... 24&bih=519
Egy nagy lábasba forralsz vizet, majd forrás után 5 percre beleteszed a felfűzött héjakat. Leöntöd a levet, majd újabb vizet forralsz.2 szer még megismétled ezt.
Ezután a nagy lábasba beleöntöd a 3kg cukrot, hozzáteszel 2 pohár vizet, és felfőzöd a szirupot.

A szirupot le kell habozni. A lehabzás után beleteszed a cérnától megszabadított göngyölt héjjakat, majd kb 10 percig forralod a szirupba. A 10 perces forralás után beleteszed a már összevágott narancsot, ill kiszerelés előtt a citromok levét, valamint a pohár mézet. És gyorsan kitöltöd az üvegekbe. Érdemes először villával kiszedni a gyümölcsöket az üvegbe, majd a fortyogó sziruppal feltölteni. Csurig! Ezután jöhet a gyors fedőzés. (vigyázat, mert a forró szirup komoly égési sebeket okozhat)
A lefedőzőtt üvegeket fejjel lefordítva 3 napig meleg helyen dunsztoljuk.
Képeket itt láthattok:
www.google.com/search?q=%CE%B3 - www.google.com/search?q=%CE%B3%C ... 24&bih=519

Re: 2011 febr. 28 11:40 #7132

Gorgostól a hentestől készen vehettek itteni fűszerekkel befüszerezett biftekit. 7 Euró/kg. Ebből kis gombocokat készítetek, és a faszénen lassan kisütve lásd az eredményt.
Hozzásüthetsz sufflakit(ezt szintéln a hentes 6 Euró/kg a pálcikára feltűzve árulja.

a férjem általában grill tálat kér, és az asztalról nem hiányozhat a tzatziki és a horiatik sem... ;)

Re: Gasztronomia 2011 febr. 28 11:30 #7130

Kálmi repepjéhez hozzáteszem Noriga finomságát is.

( Kálmit a napokban hívtam volna. Az ő telefonszámán más jelentkezett be. :( . Csak remélem hogy Kálmink jól van.)
60 dkg vegyes gyümölcs (málna, őszibarack, ribiszke, egres, eper..., ami van)
1 citrom
9 dl 100 %-os narancslé
1 dl Triple sec
1 dl fehérbor
10 dkg porcukor
fél csomag vaníliáscukor
2 dl tejszín
A citromot alaposan meghámozom a húsát kockákra vágom és egy edényben a többi gyümölccsel, a cukorral, a likörrel és a borral összekeverem és lefedve egy órára a hűtőbe teszem.
A gyümölcskeveréket összeköntöm a narancslével, három deci vízzel és a tejszínnel.
Már készen is van, hűtőben vár, amíg tálaljuk.

Csak semmi cicó!
Cukros fahéjas, őrölt szegfűszeges vízben feltettem a sárgabelű darabolt őszibarackot főzni.
Amikor puha (hamar) vettem ki jó pár darabot a tálaláshoz, a többit összeturmixoltam, tejszínnel felöntöttem, felforraltam, visszatettem a megmentett barackokat és lehűtöttem, citrommal ízesítettem.(nincsen lisztes habarás, mert ügyelnék a vonalakra, csak így sem sikerül)
Tálaláskor tejszínhabrózsa és mentalevél díszítésnek.
Nyam-nyam.[/quote]
Jujj, de durva... Ilyet akajoook.... Na ezt beiktatom a napirendbe. Köszi, életmentés megvolt...[/quote]

Ma totál görög napot tartottunk:
görög őszibarack(krém) leves

Re: Gasztronomia 2011 febr. 28 11:16 #7129

Itt megvehetitek. 15 Euró/kg a friss tisztítva. Fagyasztott 7 Euró/kg. Érdemes frisset venni. Fontos a bő olaj, forrón. Lisztbe megmártogatjátok, sózás nélkül. és a közepes lángon sütitek.
Lehet tölteni is, ha egészben van. Fetéval, paradicsomkockával, origánóval. Hozzá héjában sült krum,pli a faszénen dukál.
A töltött tintahal készítése szintén faszénen történik. Hosszú ideig, közepes parazson.

Szia!
Idehaza tintahalat egyben nem tudunk venni, csak a szeleteket, de legalább nem fagyaszott. (frissen kifogottat off: H.o.-ban vettünk a halászoktól, ott a férjem tisztította a tévében látottak szerint) Sörtésztába sütöttem ki, jól gondoltad.
Szép hétvégét, jó főzést!

És a mai menü:
Tintahal karikák, (nem fagyasztott!) görög saláta, tzatziki,hasábburgonya,

Re: Gasztronomia 2011 febr. 28 11:04 #7128

2011-ben is emlékezzünk e fontos repeptre

Nem találom a tzatziki receptjét, pedig megvolt.
Pontos mennyiség nélkül:
Kell hozzá joghurt -leginkább a sűrű görög, itthon esetleg a lecsöpögtetett joghurtot keverhetjük tejföllel- , besózott, kinyomott uborka, fokhagyma, pár csepp olívaolaj, pár csepp citromlé. Esetleg egy kis bors (kaporral én nem találkoztam, de akár az is), de ezek már szabadon választottak.

Lereszeltek 3-4 uborkát. Én héjjastól szeretem. Egy nagy tálban megsózzátok. Addig még átjárja a só, addig elkészítítek a masszát.
Végy elő egy másik hatalmas tálat.
1 kg itt 10% joghurt, otthon a tejfölötök van.
Ha itt készítesz, akkor vagy Totál, vagy Olimposz márkát vegyetek, mertbazok ízre eredetibbek, és kelő sűrűségűek.
No, tehát a joghousr vagy a tejfől. Az írt adagra számíts egy teli kávés pohár olivaolajat. Ha másfelet teszel bele az csak javít rajta. Az olaj szerepe nem csak íz, hanem főleg vízmegkötő. Cseppentesz kevés 5%-os szölő ecetet, amiből én a Krétait használom. Azt a mazsola szőlőből készítik, tehát annak az ecetnek is van egy kis aromája.
Feketebors, és akár másfélfej kinyomott fokhagymát teszek a masszába, és habverővel felverem. A habverő munkájára a szerintetek tulzott olaj belebolgozodik a fehér krémbe!!!!!
Ezekután az uborkádat teljesen kinyomod a levétől. Ezt úgy teszem, hogy egy fém szűrőlábasba hagyom a legtöbb levét kicsurogni, majd még tenyérbe véve átfacsarom. Ez fontos, mert elvizesítheti a krémet, és egy hét után megromlik és a tzatikidből csak ciki lesz.
Tehát, ha jól kinyomott udorkával és bőséges olívaolajjal meg ecettel készíted, akár hetegig is eláll a hütődben.
Mondjátok hogy másnapra ez úgy is elfogy.
Lehet. De pl, ha innen haza utazol, vihetsz magáddal több 1 kg-os joghourtot, és azt ha otthon elkészíted, akkor módodban van rá-rá járogatni.
A kapor?
Nem rontja el. Korfun ettem már reszelt sárgarépásat is. Az is jó volt. Ki ki fantáziája szerint tehet bele vagy ebből, vagy abból.
A kész üzletekben árult porok állományjavítóból, szárított kaporból és fokhagymából állnak. Tökéletesen egyetértek Bazsival.
Töröljétek a megvásárlandók sorából.!

Re: Időjárás itt a szigeten és máshol 2011 febr. 25 08:37 #7108

SZINTÉN FONTOS , HOGY ERRE IS EMLÉKEZZETEK.

............Szivesen veszek minden receptet!! :P

Vannak receptek a honlapon! ( A Letöltések között.) (Meg a fórum hozzászólásai között is.)
:zabálás:

Re: Gasztronomia 2011 febr. 25 08:34 #7107

EZ IS HOZZÁTARTOZIK A FELELEVENÍTENDŐK KÖZÉ.

Görögország ízei

A mai görög gasztronómia három jól elkülöníthető stílus keverékeként jött létre.

Az első a szárazföldi Görögország konyhakultúrája. A második a szigetvilág gasztronómiai értékeiből ered. A harmadik és talán legösszetettebb az úgynevezett kisázsiai görög konyha.

A szárazföldi Görögország, mint az ókori görög kultúra bölcsője, alapként szolgált az étkezéseket tekintve is. Ki ne olvasott volna a hatalmas ókori evés-ivásokról, ahol még az istenek is - ahogy az emberek - jobbnál jobb falatokat tömtek magukba, miközben borral, sörrel, nektárral öblítették le. A szárazföld konyhája - a földrajzi viszonyok miatt is - rengeteg zöldség, gyümölcs és egyéb növény termesztésének lehetőségét kihasználva, lényegében ezekre alapozva jött létre. Rengeteg hüvelyes termést használva a konyha igen egészséges alapokat kapott. A babfélék (kicsi fehér bab, fekete szemű bab, óriás(ló)bab, disznóbab), a csicseriborsó, a lencsefélék, a tökfélék (cukkinik, padlizsán- és uborkafélék), a hegyi fűfélék (pl. pongyola pitypang virágzás előtti talajközeli zöld levelei), a gabonafélék, a káposztafélék, a paradicsom és a parika és természetesen a legfontosabb növény az olívafa termése olyan hatalmas választékot jelentenek, hogy önmagában is, az ezekből előállított ételek leírása több kötetre való receptgyűjteményt eredményezne. Ezekhez kapcsolódnak a húsok és különösen a halak hihetetlen választéka. Talán ez is lehet a magyarázata annak, hogy ma Európában a várható életkor a görögöknél a legmagasabb. A nők esetében 79 év, míg a férfiak esetében 77 év!

A második alkotója a görög konyhának a szigetvilág gasztronómiai értékei. A szigetek, mint a tengeri kereskedelem tranzitállomásai, az egész Földközi-tenger gasztronómiai értékeiből is részesedtek. A Jón-tenger szigetei (Kerkira-Korfu, Zákinthosz, Lefkada) az olasz és kontinentális európa hatásait ötvözték a saját és szárazföldi görög konyhával, a krétai és ciprusi konyha az arab és észak-afrikai konyha elemeit ötvözte a sajátjaival, míg a kisázsiai partvidékhez közeli szigetek konyhája (Rodosz, Kosz, Leszbosz) - a nemegyszer hallótávolságon belül lévő - mai Törökország partjainál fekvő görög városok (Szmirna-Izmír) és a saját konyhájuk ötvözete. Ennek köszönhetően mind fűszerezésében, mind pedig sütési és főzési szokásait tekintve is különbözik minden szigetcsoport gasztronómiája. Ez persze a mai görög konyhának újabb és újabb lehetőségeket teremt a választék növelésére úgy, hogy nem válik uniformizált européer konyhává.

A harmadik, talán leginkább látványos és ízvilágában legösszetettebb része a mai görög konyhának a kisázsiai. Sokan azt állítják, hogy annak semmi köze a görög konyhához, az valójában török, de ez nem felel meg a valóságnak. A türkök, mint nomád népek nem voltak berendezkedve olyan sütési és főzési eljárásokra, hogy kemencéket használjanak, olyan edényeket cipeljenek magukkal a vándorlás során, mint a cserépből készült edények. Az viszont kétségtelen tény, hogy a későbbiek során, amikor már letelepedtek a mai Törökország területén és kapcsolatba kerültek az ott már évszázadok vagy talán évezredek óta élő népekkel, mint a görögökkel, örményekkel, perzsákkal átvették azok szokásait és ötvözték saját hagyományaikkal és vándorlásaik során magukkal hozott gasztronómiai értékekkel, ezzel nem egyszer rendkívüli ízvilágú ételkölteményeket is alkottak és alkotnak a mai napig is.

A kisázsiai görög konyha tehát, a bevándorló törökök és a szomszédos örmények, perzsák konyhájából a sajátjukkal keverve jött létre. Ez a konyha sokkal fűszeresebb, zamatosabb a többi görög sütés-főzési szokástól. Olyan fűszerek, mint a szumaki (szelíd szömörce), a baharati (speciális fűszerkeverék), a píneamag (fenyőmag) a különböző borsfélék (pl. török vörösbors) vagy olyan gyümölcsök használata a sütés-főzés során, mint az aszalt szilva, aszalt sárgabarack, mazsola a többi görög konyha összetevőjeként nem lelhető fel.

A nagy változás a mai görög konyha életében a huszadik század elejétől következik be, amikor az ország javarészt felszabadul a közel 500 éves török uralom alól, és azután, hogy a huszas évek elején a Kemal Atatürk vezette török csapatok kiüldözik a kisázsiai tengerparti városokból és Konstantinápolyból (Istambul), illetve a Fekete-tenger partvidékén az ókor óta ott élő pondoszi görögöket, örményeket, nagy mészárlások közepette. A távozni kényszerülő lakosság házaikat, értékeiket hátrahagyva az anyaország területére menekültek és ezzel megkezdődött a különböző gasztronómiai értékek keveredése a szárazföldi és szigeti lakókkal. Ez teremtette meg a mai görög konyha sikerének alapját. Talán a leginkább összetett konyha a görög itt Európában, hiszen az előbb említettek alapján az európai, az afrikai-arab és a kisázsiai konyhaművészet olyan egységet alkot a mai görög konyhában, amilyen talán csak a spanyol konyhában lelhető fel hasonlóképpen. Hiszen ezek az irányzatok integrálódtak és alkotják a mai modern görög konyhát.

Az étkezési szokásokról
Akik már jártak Görögországban, talán tudják, tapasztalták, hogy a különböző tavernák esetlegesen előforduló étlapján rengeteg előételt, kevés főételt találnak és szinte soha nem találnak édességet. Ez a számunkra furcsa struktúra csak addig marad különös, amíg nem világítunk rá a miértjére a dolgoknak.

A görögök számára az étkezés a társadalmi élet egy formája, ezért általában csapatosan járnak tavernázni. Nem ritka jelenség, hogy 3-4 autónyi baráti társaságok veszik be magukat egy-egy tavernába és szinte otthonosan mozogva rendezgetik az asztalokat egységbe, hogy mindannyian együtt költhessék el az ebédet-vacsorát, miközben jókat beszélgetnek, iszogatnak és a velük levő gyerekek az asztal körül lebzselnek. Ez a baráti légkör szinte követeli azt, hogy az asztalra kerülő étkek is közösen kerüljenek használatba. A társaság méretétől függően rendelik az előételeket, salátákat és főételeket. Desszertet valódi görög tavernában nem találunk, vagy csak nagyon ritkán, ha a taverna háziasszonya bokros teendői ellenére is tud időt szakítani édesség készítésre, ezért a legtöbb helyen desszert helyett a szezonnak megfelelő gyümölcsöt hoznak az asztalhoz, a legtöbb esetben a ház ajándékaként.

Mivel a görögök beszélgetés közben esznek, - nem úgy mint Magyarországon, ahol szinte udvariatlanságnak számít némely családban evés közben beszélni - ezért olyan ételeket fogyasztanak, amiket csipegetni lehet. A választás az étlapról, - már ahol van ilyen - általában a férfiak dolga, figyelembevéve az asszonyok és gyerekek igényét is. A taverna pincérje általában a legtekintélyesebb férfihoz fordul a megrendelést felvenni. A legtöbb görög nem is kéri az étlapot, még ha van is ilyen, hanem visszakérdez: - Mi van ma, amit ajánl? - és a pincér szinte követhetetlen tempóban felsorolja a napi ajánlatot, ami a szezon és a piac fellelhető termékeiből, aznap vásárolt alapanyagaiból készült ételek sora. Ezért nem ritka, hogy két egymást követő napon, ha ugyanazt az ételt szeretnénk fogyasztani, a második napon már nem lesz belőle. Ezáltal a taverna mindig változatos tud maradni, mindig alkothat valami újat, mást mint amit eddig. Ezért sok görög családnak van úgynevezett saját tavernája, ahol szinte otthon vannak, hiszen majd mindennap megfordulnak egy kis harapnivalóért, és ha a háziasszony fáradt ahhoz, hogy főzzön a családnak, nem ritkán letelefonálnak a tavernásuknak, hogy rakjon össze pár fogást, és majd a gyerek vagy a papa leszalad a kész kajáért, amit aztán otthon a háziasszony néhány saját gyártású aprósággal kiegészít. Régebben a városokban is, de vidéken a mai napig is megszokott dolog, hogy a háziasszony, hogy időt spóroljon meg a főzés-takarítás-gyerekgondozás nem kevés időt felemésztő munkája miatt, néhány olyan ételt, amit sütőben kell készíteni és sokszor kell odafigyelni, locsolgatni, forgatgatni előre tepsibe készítettek és a közeli pékségbe vittek át, ahol a pék kemencéjében - ami a reggeli kenyérsütés miatt amúgy is felfűtött állapotban volt - készresütött a pék. A pék a munkájáért és a hozzávaló olívaolaj, fűszerek, citrom hozzáadásáért és persze a kemence használatáért jelképes pár drachmát számolt fel, hiszen a szolgáltatása máshol - a kenyér eladása - térült meg. Persze, ennek a szolgáltatásnak más haszna is van, hiszen a háziasszony által áthozott étel elárulta azt is, hogy vendégség érkezik és ezáltal a pék általában a legjobban informált emberek egyike volt és maradt a mai napig is. Mondhatnánk azt is, hogy a pék kissé családtaggá is vált emiatt a görög családok egy részében. Sajnos mára, a technika fejlődésének köszönhetően ez a rendkívül rokonszenves szokás kihalófélben van, hiszen az egyre tökéletesebb sütést produkáló háztartási sütők-tűzhelyek, amelyek már közel azonos eredményt képesek elérni, mint a hagyományos kemencék, megadják a lehetőséget a háziasszonynak, hogy saját maga, a programozható, csilingelő, időjelző sütőjében készítse el az ételt. Igaz a munka nem lett ettől kevesebb, de a különböző háztartási gépeknek köszönhetően a házimunka lényegesen kevesebb időt emészt fel, mint annak előtte.
Koccintás
Sztin ijia szasz! (Egészségére!) - mondják a görögök, mikor felemelik itallal teli poharukat. Koccintáskor figyeljünk arra, hogy csak a poharak felső pereme érjen össze, mert a pohár talpához, aljához koccintás durva sértésnek, átoknak minősül. A házigazda dolga, hogy újratöltse a kiürült poharakat, ha nem akar szégyenben maradni. Aki viszont rögvest fenékig üríti azt, mohónak fogják tartani.

Görög konyha magyarul (külső linkek):
<!-- m --><a class="postlink" href="gorogrecept.homestead.com/">gorogrecept.homestead.com/
<!-- m --><a class="postlink" href="b2.grocceni.com/gorog.html">b2.grocceni.com/gorog.html
<!-- m --><a class="postlink" href="www.greekcafe.net/newsgroups.php?category=4">www.greekcafe.net/newsgroups.php?category=4
<!-- m --><a class="postlink" href="www.freeweb.hu/creta/etlap/index.php3">www.freeweb.hu/creta/etlap/index.php3
<!-- m --><a class="postlink" href="www.konyhamester.hu/vilagkonyha/gorogorszag.htm">www.konyhamester.hu/vilagkonyha/gorogorszag.htm
<!-- m --><a class="postlink" href="www.worldpoint.hu/travelpont/europa/gorog/gorog-receptek.htm">www.worldpoint.hu/travelpont/eur ... ceptek.htm
<!-- m --><a class="postlink" href="www.hhrf.org/ujszo/2001/155/melleklet.htm">www.hhrf.org/ujszo/2001/155/melleklet.htm
<!-- m --><a class="postlink" href="epresso.hu/component/option,com_content/task,view/id,3724/Itemid,42/">epresso.hu/component/option,com_ ... Itemid,42/
Görög húsvéti ételek
<!-- m --><a class="postlink" href="ebookz.hu/ebook.php?azon=c8824c">ebookz.hu/ebook.php?azon=c8824c

Görög növénynevek:
<!-- m --><a class="postlink" href="www.plantnames.unimelb.edu.au/Sorting/Greek_index.html">www.plantnames.unimelb.edu.au/So ... index.html
Surányi Dezső: A görög hitvilág növényei[/quote:]

Re: Gasztronomia 2011 febr. 25 08:29 #7106

Mit találtam:
Grill feta (kicsit későn fényképeztem, már félig elfogyott :) :

Feta szaganaki (nem saját kép):

EZT ÚGY HÍVJÁK BUGYURDI.
HOGYAN KÉSZÍTED.
SÜTÉSE MIKROBAN 3 PERC, SÜTŐBEN AKÁR 20 IS LEHET.
EGY KIS EDÉNYBE BELETESZEL 2 SZLET FETÁT, EGY KIS SZELET KEFALITIRIT, RÁSZELSZ PIROS SZAFTOS PARADICSOMOT, EGY KÉT VÉKONY SZELET PARADICSOMOT, PAPRIKÁT, KIS FOKHAGYMÁT. PÁR KORTY OLÍVAOLAJAT. MEGFŰSZEREZED BORS, ORIGÁNÓ. SÓT NEM SZABAD, MERT A SAJTOT ÉS A FETA SÓS. ÉS KÉSZRE SÜTÖD.

A FETA SAGANAKI AZ PEDIG EGY SZELET FÉLKEMÉNY KEFALITIRI SZELET. FELFORROSÍTOD VAGY AZ OLIVAOLAJAT VAGY A VAJAT EGY SERPENYŐBE. BETETESZED SÜLNI. KB 1 PERC AZ EGYIK OLDALALA, MÁSIK PERC A MÁSIK. ÉS KÉSZ. EZT CSAK FORRÓN LEHET ENNI, AKKOR ROPOGOS, HA KIHÜL, MINT A CIPŐTALP OLYAN.
SUPERMARKETTBEN ÍGY KÉRITEK.
KEFAFALITIRI GIA SAGANAKI.(IMI SKLIRO PARAKALÓ. 1....FETES) 8-14 EURÓ/KG MIVEL EZT CSAK ELŐÉTELNEK VAGYKÖRETNEK ESZÜK, ELÉG KETTŐ FŐRE EGY SZELET, AMI KB 2 EURÓ AZ ÜZLETBEN MEGVÉVE.
EMLÉKEZZETEK ARRA, HOGY SEM LISZTBE, SEM SEMMIBE NEM FORGATJÁTOK. AHOGY VAN AZ ÚJNYI SZELET, ÚGY SÜTITEK.

Re: Gasztronomia 2011 febr. 25 08:15 #7105

Ismét gyarapítottam a görög gasztronómia iránti ismereteimet. Megkóstóltam a stifadot. Igazából fogalmam sincs, hogy milyennek kell lennie. De így nézett ki....ld.kép. Egy kicsit több husit vártam, de végül is ízlett. Ja az fura volt, hogy sültkrumplit adtak köretnek. Én inkább kenyeret ettem.

Stifádó ez megfelel a mi marhapörköltünknek.
A különbség.
Megdinszteled az apróra vágott vöröshagymát. rádinszteled a marhahúsit.
Felöntöd vörösborral. Befűszerezed. Babérlevél, őröltbors, én egy marha maggi kockát is teszek, csipet fahéj, és szegfűszeg.
Amikor félig főtt a hús, akkor egy kg húshoz egy kg mini gyöngyhagymát teszek hozzá, ekkor már nem kavargatom, csak rázogatom. hozzáadok az itteni friss piros szaftos paradicsomból is egy dl-t. Ez enged sok levet. Készre főzöm.
Igen itt sültkrumplit adnak, vagy valóban csak kenyeret. Hisz a hagymácskák, mint köretnek felelnek meg.

Re: Gasztronomia 2011 febr. 24 21:09 #7104

Sziasztok!
Jánosnak írtam e sorokat.
Nagyon megköszönöm, ha segítetek tanácsot adni ti is, hogy itt mit szoktatok egyszerűen elkészíteni.
/NEM ELŐFŐZŐTT ÉS FAGYASZTOTT ÉTELEKET/
Ez volt az én egy heti menüm.

A többit én magam is hogy teszem.
Nem tudom én sem a tavernázást fizetni. Csak néha, néha.
Én is főzök, és sokan mások!!!Igen, nyaralás alatt is!

Reggeli ötlet:
A péktől kettő darab kenyeret egy napra 4 főnek.
1.80.ért vesztek isteni kenyeret 2-t. Azért kettúőt, mert oly finomak hogy felét már akkor elpusztítjátok, mire hazaértek a péktől. Ezt hidd!!!!
Reggelire hozok otthonról füstölt dolgokat, házi lekvárt.
Mondjuk egy capátá-t, és egy horiátiki-t 90-90 Cent.
Esetleg 4db nagy szenvicskenyeret. 30 Euró/db.
(Gorgos fő úton levő pékségének termékei. Isteni finomak!)
Egy kis tejet, vesztek 0.90-1.50 Euró/liter
Vesztek 1kg fenyő mézet 7 Euró/kg.
Teát tudtok főzni, kávát is.
Van meleg szendvics készítő, sütő, flekkenező.( Ezt a Kohili stúdióra írtam feléjük)
Néhaa egy tojásos rántottát elkészíthettek.

Főétel
1. Egy kg hús friss hús 8-10 Euró/kg közt van.
pl. marhadarálthús. Ezt megfőzitek makarónival.
Ez tehát meg van 12 Euróból négyötöknek.

2. Másnap vesztek sertésnyak bordát.Faszénen megsütöd. Fűszerként csak origánó, só, bors.
Ehhez sütsz sült krumplit, salátát. 15 Euróból meg vagy.

3. nap. Veszel 3 db cipura halat. Tisztítva a kikötőben levő halasnál. Ezt 20 Euróból megveszed. Kb 2,50 kg
Faszénen megsütöd. fűszerként csak origánó, só, bors. Friss citromlé fogyasztáskor.

4. nap Sajtos makaróni, salátával. Itt kipróbálsz a super marketből vett helyi sajtot. pl. kefalotiri. Uzsonnára egy kis palacsinta.

5. nap Gyümölcsleves, rántott húsi, rizssel, . 15 Euróból meg vagy.

6. nap Paprikás krumpli. Vagy. Sültkruplit kisütsz. Felversz 8 tojást, borssal, sóval befűszrezed, és a tepsibe a sültkrumplira ráöntöd. Kicsit mmegmozgatod a sültkrumplit, hogy a tojás jól átjárja a krumplit. A végén míg forró, reszelt sajtot teszek rá.
Egy kis saláta még köretnek.

Egyszer kipróbálhattok egy tavernát is. Ott 30-40 Euróból lakoma jön ki.

Esténkét egy giros, vagy sufláki szendvics vacsinak 2, 40 /db.

Ha halasak vagytok, akkor mást is meg lehet próbálni.
Gavros,
Ez olyan kicsi hal, amit tisztítás után csak sima lisztbe megforgatunk, és olajban serpenyőben kisütjük. 4-6 Euró/kg. 1,5 kg elég 4 nagyevőnek.
Friss citromlé fogyasztáskor.
Sardella Ez olyan kicsi hal, amit tisztítás után a flekkenező rácsra rakunk, és csak addig sütjük, míg épp megpirul, és még kicsit csöpög a leve. ekkor tehetünk rá kis sót, origánót, és a friss citromlevet. 5 -6 Euró/kg. 1, 5 kg-ból 4 nagyevő jól lakik.
Minden halat készre tisztítanak ha kivárod a sorod. Ingyen. Mindenkinek megteszik.

Köretnek készítetek egy nagy tál salátát.

Tehát én úgy számolom, ha besegítetek főzéssel, akkor napi
Reggeli kb 10 Euró, ebéd 20-vacsora 15 Euró_ /TEHÁT ÉN ÚGY GONDOLOM MAX 45 EURÓ/4 fő/nap

Sört itt is kaptok 40 centért is.
Üdítőt is 1.20 körül.

Én egy olyan étrendet állítottam össze, amit itt is eltudsz készíteni nagyobb előkészületek nélkül.

Én úgy gondolom, hogy ha otthon összeállítotok egy étrendet azokra a napokra, míg itt vagytok. És csak száraz kiegészítőket pl. fűszer, szalámi félék, lekvár hoztok ki, a többit itt is meg lehet venni.

Re: Gasztronomia 2010 dec. 16 06:58 #6653

Kipróbáltam az évek alatt néhány receptet, de nem mindegyik jó.Sokszor kiderül, hogy az egyszerű recept a nyerő.A kislányommal én is készítettem színeset, de ahogy mondod a fehér ünnepélyesebb. Az idén személyes ajándékként is megcsinálom. Mindenkinek a jellemző tárgyát sütjük ki. Gitár, kólás üveg, autó,vonat... Tavaly még mézeskalácsházat is készítettem. Aki süt, annak jó munkát.

Oldalmegjelenítési idő: 0.167 másodperc