Szia, Vendég
Felhasználói név: Jelszó: Emlékezz rám

TÉMA:

Re: Gasztronomia 2010 máj. 27 21:34 #5448

Vaj miről beszélhettem a telefonban?

Az is lehet,hogy a polipról. Az is , hogy nem a polipról ... , :P

Teli találat!!!!!!
Még mesélnék mást is, hogy mit láttunk a Vathi öblében, de ezekből a sorokból amit írtam azt is kitaláljátok. Látvány fürdő, Robinson Crousos szigete néven jellemezték a vendégek. Majd csodálkozva nézték a vízben a tengeri uborkákra rákérdezve: Ha sokáig sütteik a napon , leszárad és ilyen lesz?
Hát ezért pajzánkodtam, mert fulldákoltunk a nevetéstől.
:matróz: :megadós:

Kérjük, hogy Belépés vagy vagy Fiók létrehozása, hogy csatlakozhass a beszélgetéshez!

Re: Gasztronomia 2010 máj. 27 18:29 #5445

Az is lehet,hogy a polipról. Az is , hogy nem a polipról ... , :P

Kérjük, hogy Belépés vagy vagy Fiók létrehozása, hogy csatlakozhass a beszélgetéshez!

Re: Gasztronomia 2010 máj. 27 16:33 #5442

Zárod, és nőies laza mozdulatokkal addig vered, míg sűrű krém szerű hab nem lesz az elegy.

Na itt lesz az első gondom... ÉÉÉÉÉN laza nőies mozdulatokkal??? Na jó, megkérem a felesárgámat :)

Ezt a kérmet átmosod a hosszú vékony pohárba jéghideg vizzel.

Hajjajj de bonyolúúúúúlt!... Mi lehet az a kérm, és ha neadj'isten krém, akkor azt hogyan kell átmosni? :twisted:

Na jó, nem piszkoskodok tovább mert ráfázok.
Köszi a receptet, máris rárabolok a dologra!
JAMASZ! (vagy jaszasz?) :D

Hát kérem, görögidő szerint hajnali kettőkor írtam , így lesz a krémből, kérm! :roll:
De tudjátok... A görögök is tanulnak idétlen szavakat, ami se nem magyar, se nem görög, de jól hangzik.
ÉS A MAGYAROK IS TANULNAK ILY KÜLÖNLEGES SZAVAKAT PL: KOTOMATATÓ :mrgreen:

Arra nem gondoltam, hogy egyébként ez probléma lehet. Tudod, hogy az ó görögöknél nagy divat volt főleg az előkelő körökben, hogy a férfi helyetesíthette a nőt a férfi számára. Azt gondoltam, hogy az változó idők visszatérnek. Úgy tudom, hogy a hazafias felvonulások már tilosak otthon, viszont rendszeresen engedély kaphatnak a homoszexouálisok. Itt is nagy divat ez mostanság is. Santorinin már az ortodox egyház által esküvőt is köthetnek. Modern szabad világban élünk.

Ezért adok egy másik receptet a meleg kávé kedvelők részére.

Ha sokat készítesz és nincs hölgy a társaságba, akkor mixert is használhatsz.
A lényeg az , hogy kevés víz legyen.
Ha frappét szeretnél azt hideg vizzel.
Ha habos meleg nest, akkor csak egy pár csepp forró vizzel engeded fel a kávéd és kiskanállal vered fel.

Tavaly egy ennél kellemetlenebb, vagy inkább mókásabb esetem volt.
Vendégek hívtak telefonon. Kérdezték hogy ......-ot hogyan kell előkészíteni.
Körülöttem emberek. Hallották ők is a telefonos válaszomat. A kezed a bugyorba beledugod, jól erősen markolod. Majd legalább 300-szor igen erős határozott mozdulatokkal a földön, vagy kövön .- lehetőleg víz közelben- alaposan kivered. A kiverő mozdulatokat időnként válthatod körkörös dörzsöléssel is. A bugyros zacskos részt erősen fogva addig dörzsöld, míg a habos nyálkás rész el nem tűnik. Ezekután félig megpuhult. Ahhoz, hogy tökéletes legyen a puhulás, egy kicsit még a napon lógatod,- előtte olíva olajjal bekenve. Az jót tesz az állományának. ...

Re: Gasztronomia 2010 máj. 27 10:38 #5438

Zárod, és nőies laza mozdulatokkal addig vered, míg sűrű krém szerű hab nem lesz az elegy.

Na itt lesz az első gondom... ÉÉÉÉÉN laza nőies mozdulatokkal??? Na jó, megkérem a felesárgámat :)

Ezt a kérmet átmosod a hosszú vékony pohárba jéghideg vizzel.

Hajjajj de bonyolúúúúúlt!... Mi lehet az a kérm, és ha neadj'isten krém, akkor azt hogyan kell átmosni? :twisted:

Na jó, nem piszkoskodok tovább mert ráfázok.
Köszi a receptet, máris rárabolok a dologra!
JAMASZ! (vagy jaszasz?) :D

Re: Gasztronomia 2010 máj. 27 00:31 #5435

Na mostmár lassan diktálhatod a frappé készítést is, olyan melegen tűz a nap... :)

:D :D :D :lol: :lol: :lol:
Hogy mit hoz a gazdasági válság... :wink:
Először a sékerem tünt el.
Majd a 2dl-es csavaros kis dísz üvegem
De semmi gond!
Marci mindennap benyakal egy kis üveg üdítőt.
Tehát kell egy jól zárható kis valami. Abba beleteszed a szokásos kávéd, a cukrot és egy korty hideg vizet. Zárod, és nőies laza mozdulatokkal addig vered, míg sűrű krém szerű hab nem lesz az elegy.
Ezt a kérmet átmosod a hosszú vékony pohárba jéghideg vizzel. Dobhatsz bele jeget, ill. sűrített tejet. De ha a cukor mennyiséget csökkented és egy kis fagyival feljavítod, akkor az is aki nem kávézik, jó ízűen fogja majd fogyasztani.
Van belőle koffein mentes is. Majd holnap kattintok fotót milyen kávés dobozt kell néznetek az üzletekben.
Mikor még turistaként voltam itt, halomszámra vettem a méregdrága elegáns fém sékereket. Ma már beérem a műanyag üdítős dobozzal is!!!! :wink:
Te is teheted így. A hivatalos sékerek ritkán zárnak jól. Kinyitva azt szétfröccsen a kávé, ami kimoshatatlanul nyomot hagy a fehér ruhádban!

Re: Gasztronomia 2010 máj. 26 15:30 #5432

Na mostmár lassan diktálhatod a frappé készítést is, olyan melegen tűz a nap... :)

Re: Gasztronomia 2010 máj. 19 09:02 #5401

Szeretnétek egy jó görögös pörköltet készíteni?
Húsként lehet marha, kecske, birka, és nyúl....

Ági! Ez a stifado receptje volt?
Jut eszembe: leírhatnád, hogyan csinálják az igazi cipurót!
Én is csináltam itthon, saját fejem után: törkölypálinka, ánizs fűszer. Az arányok találomra, pár hétig állt benne aztán leszűrtem :)
Szilvából, almából, bármilyen pálinkából finom.
Elfogyott, csinálom a sokadik adagot :)

Most láttalak benneteket. Igen a Stifádó a marha pörkölt.
A cipurót meg nem tudom meg tudod e csinálni?
A titka, hogy a szőlőt bunkós bottal összetörik, hagyják csumán, szemen erjedni a hordókban. Majd a réz üstökben főzik. Ahogy kijön a friss párlat, átfuttatják egy másik rézüstön, amiben 70 féle fűszer van, amiben a legnagyobb arány az ánizs. Ez a fűszer keverék viszont olyan titkos, mint nálunk a téliszalámi receptje.
Azt is sokan próbálják de ugye nem tudják teljesen lekoppintani.
Az Ouzó eredeti receptje Mitiliniről származik.
Azt, ha üzletből akarjátok venni, akkor MITILINI, vagy PLUMÁRI.
Mivel Thassos közel van volt hogy,innen vendégmunkás dolgozhatott ottani pálinka főzőbe, és leshetett el a recepturából.
Ezért híres a Panagiai receptura is. De az üzletben hivatalos cimkével nem árulják, de Makedonia teljes területéről hozzák ide az erjedt szőlő levet kifőzésre.
Tehát először készítik a szőlő pálinkát, majd hőlég áramlattal forgatott fűszereken átfuttatják. Így lesz a cipuróból, azaz a rakiból,( szőlő pálinka) OUZÓ.
Sok részlet titkot még tudok Nikos úrtól az ókori borok kutatójától. Azok az érdekességek egy könyve sem férnének bele.

Re: Gasztronomia 2010 máj. 17 15:29 #5396

Mi (vagyis a párom és a fiam) meg ezt csináltuk meg a hétvégén:

Görög citromos süti
Hozzávaló:
20 dkg finomliszt
10 dkg gríz
2 kávéskanál szódabikarbóna
1 csipet só
35 dkg cukor
2 1/2 dl joghurt
3 tojás
1 citrom

a tepsi kikenéséhez kevés vaj

A sziruphoz:
1,5 dl víz
15 dkg cukor
4 citrom reszelt héja és leve

Előmelegítjük a sütőt 160 fokra (gázsütőn 3-as fokozat), és kivajazunk egy 30x20 cm-es tepsit.

A tészta nagyon egyszerű. Kell hozzá egy nagy tál, ahova a száraz hozzávalók kerülnek, és egy mérőkancsó, ahova pedig a nedvesek jönnek. Ezután fogjuk, és a kettő tartalmát fakanállal gyorsan összekeverjük. Tehát elő egy nagy tálat, és gyorsan összevegyítjük benne a lisztet, a grízt, a szódabikarbónát és a sót. Utána egy mérőkancsóban kézi habverővel összedolgozzuk a joghurtot a tojásokkal, majd hozzáreszeljük a citrom héját, és hozzáteszünk a levéből is 1 evőkanálnyit. A mérőkancsóban lévő hozzávalókat átöntjük a tálba, néhány mozdulattal az egészet összedolgozzuk, aztán a tésztát átkanalazzuk a tepsibe. Betesszük a meleg sütőbe, és 45-55 perc alatt megsütjük. Ha beleszúrunk egy tűvel, és tisztán jön ki belőle, akkor a süti készen van.

Amíg megsül a sütemény, összeforraljuk hozzá a citromos szirupot. A vizet beleöntjük egy fazékba, hozzászórjuk a cukrot, aztán hozzáreszeljük a citromok héját, és átszűrve hozzáadjuk a levüket is. Először takaréklángon addig keverjük az egészet, amíg a cukor fel nem oldódik, majd ha ez megtörtént, erősítünk a lángon, és felforraljuk. 3-4 percen át forrásban tartjuk, aztán levesszük a tűzről, és ha úgy döntöttünk, kipróbáljuk a gyógyszertári citromolajat étkezési célra is, akkor néhány cseppet belekeverünk az elkészült szirupba.

Ha a süti megsült, kivesszük a sütőből, és mint egy elvetemült, eszét vesztett késes gyilkos, sok-sok helyen megszúrkáljuk. Ehhez a brutális tettünkhöz ebben az esetben viszont nem kést, hanem kötőtűt használunk, hogy minél több apró lyukat hozhassunk létre. A még meleg sütire rákanalazzuk a citromos szirup felét, aztán lefedjük alufóliával. 15 perc múlva a maradék szirupot is rálocsoljuk, és megint lefedjük a fóliával.

Végül ha kihűlt, kockákra vágjuk, és ha igazán finomat akarnak enni, egy-egy citromfagyival fogyasztják.

Forrás: www.stahl.hu/index.nof?o=0&nyelvid=1&k1=1&k2=42&k3=102&receptid=242 - www.stahl.hu/index.nof?o=0&nyelv ... ceptid=242
De nekünk megvannak a szakácskönyvek, abból készült.

A dupla adag is vígan elfogyott.
Nagyon fincsi. :) :éhes:

Re: Gasztronomia 2010 máj. 17 15:20 #5395

Re: Gasztronomia 2010 ápr. 24 19:01 #5278

Húsként lehet marha, kecske, birka, és nyúl.
Ezekhez itt az alábbi fűszereket használják.

Ma megcsináltam (persze segítséggel :D) ezt a pörköltet.
Nagyon finom lett! Marha lábszár és comb volt az alapanyag, dupla mennyiségben készült, így holnap is lesz. :)

Tényleg Ági, hogy hívják ezt kint???

Re: Gasztronomia 2010 ápr. 05 11:59 #5218

Húsként lehet marha, kecske, birka, és nyúl....

Ági! Ez a stifado receptje volt?
Jut eszembe: leírhatnád, hogyan csinálják az igazi cipurót!
Én is csináltam itthon, saját fejem után: törkölypálinka, ánizs fűszer. Az arányok találomra, pár hétig állt benne aztán leszűrtem :)
Szilvából, almából, bármilyen pálinkából finom.
Elfogyott, csinálom a sokadik adagot :)

Re: Gasztronomia 2010 febr. 23 18:44 #4966

Ági!!!
Hogy sikerűlt a süti??

Re: Gasztronomia 2010 febr. 07 17:52 #4854

Szia Ági!
Tavaly Thassos-on nyaraltunk, keresek egy receptet, de angolul nem tudom a nevét, csak fonetikusan magyarul (görög nevet fordítva), ha jól emlékszem: bougyurgyi ????(bocs :oops: , ha már nem emlékszem pontosan a nevére). A Trata-ban ettük, előétel, cserépedényben, sztem több féle sajt, paradicsom, hagyma lehet benne. Próbáltam elkészíteni, nem sikerült :( olyan finomra. Ha tudnál nekem segíteni, nagyon megköszönném. Nem beszélve, arról, hogy másnak is ajánlom, mert piritóssal isteni. Köszönöm.

No, holnap majd egy kávézás közben kifaggatom őket. Bár most a mesterszakács nem dolgozik, de hátha Anna asszony is úgy készíti. Szakácskönyvbe is néztem, meg az internetten, ahol 2 hotel volt e néven! :P Tehát marad Anna asszony.

Re: Gasztronomia 2010 febr. 06 20:56 #4852

Szia Ági!
Tavaly Thassos-on nyaraltunk, keresek egy receptet, de angolul nem tudom a nevét, csak fonetikusan magyarul (görög nevet fordítva), ha jól emlékszem: bougyurgyi ????(bocs :oops: , ha már nem emlékszem pontosan a nevére). A Trata-ban ettük, előétel, cserépedényben, sztem több féle sajt, paradicsom, hagyma lehet benne. Próbáltam elkészíteni, nem sikerült :( olyan finomra. Ha tudnál nekem segíteni, nagyon megköszönném. Nem beszélve, arról, hogy másnak is ajánlom, mert piritóssal isteni. Köszönöm.

Re: Gasztronomia 2010 jan. 21 12:10 #4738

1 kg itt 10% joghurt, otthon a tejfölötök van.

Ahogy mi szoktuk:
Itthon vagy kifoghatsz görög joghurtot, vagy natúr joghurt - tejföl 2:1 arányú keveréke.
Nekünk ez jött be.

Mi tejfölt kerestünk Thassoson a túróscsuszára, de nem találtunk, ha jól emlékszem nem is ismerték. Aztán úgy döntöttünk, hogy megvesszük a legolcsóbb natúr joghúrtot, hát nem tejföl volt benne?!!

Látod milyen csalfa az otthoni tejfől! Mindent kilopnak ezekszerint belőle!
Nem, itt nem ismerik a tejfőlt. Ennek oka, hogy nem gyártanak vajat. Bennehagyják tehát a tejben a szír százalékot aszeint, hogy tejszínt vagy 10, 4, 2 0%-os joghurtot készítenek majd belőle.

A legsűrübb joghurt ami az otthoni tejfőlre emlékeztethet az Olimposz és a Totál márka.

Amin én egy alkalommal jót rötyögtem, hogy egy vendégemnek megigértem viszek neki köményt. Elfelejtettem azt. Majd közölte ne búsúljak, mert talált köményt. Igen rácsodálkoztam, mert a görögök nem ismerik a köményt. NEM LÉTEZIK ITT. ÉN IS MINDIG OTTHONRÓL HOZATOM KI. Van a koumenó, ami formára azonos a köménnyel, de ánizsos ízű. Mindegy, a vendégem ezzel bolondította meg a paprikáskrumpliját, amit dicsért, hogy finomabb lett mint otthon. Hogy más ízű lett az biztos!
A krumplink, a hagymánk, a paradicsomunk, a húsok a lencse, a sárgaborsó itt finomabb, mint az otthoni.
Ezért biztatok minden otthonról fagyasztottételt kihozó vendéget, ne cipelje. Hozzon otthonról fűszereket, tervezze meg mi mindent szeretne itt főzni, és csak azon alapanyagokat hozza ki, ami itt nincs. Karalábé, fehérrépa, tejfől, kömény, füstölt húsok, az otthoni sárgabaracklekvár. Paprikát szintén otthonról hozzatok. Ha itt készíti el az ételt, megmarad az izletesség a frisseségből eredendően is, árban ugyan ott van, és sokkal finomabbat készíthet.
Meg gond van a fagyasztó szekrények kicsiny méretével is ill., hogy nem hűtenek úgy mint az otthoni hütőszekrényetek!

Az itteni kenyereink nyomában sem léphetnek a magyarnak. Pedig egykor milyen fontos volt a magyar kenyér!!! De úgy elrontották.

A túrós palacsintások szoktak még gondba lenni, met a fetából lehet ugyan körözöttet készíteni, de az édes túróba nem jó.
Ahhoz 4-5 Euró egy 250 g-os kiszerelésű MIZITRA. Ez úgy néz ki mint a feta, de natur ízű. Sokkal finomabb, mint az otthoni túró. Igaz jóval drágább is!

Köszönöm a megemlékezésed. Hajnali kupica volt?

Re: Gasztronomia 2010 jan. 21 11:59 #4737

Ahogy mi szoktuk:
Itthon vagy kifoghatsz görög joghurtot, vagy natúr joghurt - tejföl 2:1 arányú keveréke.
Nekünk ez jött be.

Mi tejfölt kerestünk Thassoson a túróscsuszára, de nem találtunk, ha jól emlékszem nem is ismerték. Aztán úgy döntöttünk, hogy megvesszük a legolcsóbb natúr joghúrtot, hát nem tejföl volt benne?!!

Hát igen, a görögök nem ismerik a tejfölt. De a joghurtjuk sem olyan híg, mint a miénk.
Lehet, hogy ezért nem esznek túróscsuszát? :) :D

Re: Gasztronomia 2010 jan. 21 11:39 #4735

Ahogy mi szoktuk:
Nekünk ez jött be.

Re: Gasztronomia 2010 jan. 20 17:25 #4730

> Szlovákiában több évvel ezelőtt egy egész temetőnyi sírt kellett
> exhumálni, mert áthelyezték azt a falu túlsó oldalára. Mindenki
> legnagyobb meglepetésére a csontok teljesen ép állapotban voltak,
> olyannyira, hogy tudományos vizsgálatot indítottak az okok
> felderítésére. Az eredmény egyszerre volt banális és
> megdöbbentő. Kiderült, hogy a helyi lakosság rendszeresen, heti 3-5 alkalommal fogyasztott étkezési
> mákot különböző ételek formájában, mivel épp a máktermesztés volt a
> falu egyik fő bevételi forrása. A további tudományos kutatások
> kiderítették, hogy a mák olajának rendkívül magas foszfor tartalma
> volt a felelős a kalcium hatékony felszívódásáért, és a csontokba
> beépüléséért. A kutatások során létrehoztak két, egyenként 20-20
> fős csoportot, melynek tagjai előrehaladott csontritkulásban szenvedő
> nők voltak. Az egyik csoport hagyományos kezelést apott, míg a másik
> napi 1-1 = mokkáskanálnyi mákolajat szedett. Az eredmény mindenkit
> meggyőzött! A mákolajjal kezelt csoport valamennyi tagjának
> csontozata normális értéket mutatott már 12-16 hónapos kezelést
> követően. Tanácsom tehát: hetente 3-szor fogyasszon mákos
> ételeket, vagy rendszeresen alkalmazza a gyógynövény szaküzletekben is kapható mák-olajat. Vigyázat! Levegővel érintkezve gyorsan avasodik,
> ezért mihamarabb zárja vissza a kupakot, és tegye hűtőbe! A csontritkulás megelőzésére vagy az állapot javítására ugyancsak
> kedvező hatású a gyógynövényboltokban kapható medvehagyma alkoholos
> kivonatának tartós szedése. (Bálint János) Link: www.terebess.hu/tiszaorveny/zoldseg/mak.html - www.terebess.hu/tiszaorveny/zoldseg/mak.html És egy másik ugyanerről a témáról: Schirilla Györgyöt és Oláh Andort
> hosszú évekkel ezelőtt egy régész ismerősük elhívta egy XIX. század
> eleji csallóközi temető feltárására, mivel a kétszáz éves csontvázak
> egyike sem volt csontritkulásos (nem voltak meggörbült hátú anyókák
> stb.). A két természetgyógyászra várt a feladat, hogy kiderítsék, mi
> lehetett az oka. Ők a választ az akkori emberek életmódjában találták
> meg. Nem édesítettek semmit cukorral, csak mézzel, nem ettek annyi
> vöröshúst mit mi, mangalicát tartottak, ami jóval egészségesebb.
> És, ez volt a legfőbb: rengeteg mákot ettek. Schirilla György 58-féle
> mákos étel receptjét gyűjtötte össze. Az volt a szokás, hogy a
> vendéget mákos kaláccsal, bejglivel kínálták, a mákos süteménynek ki
> kellett tartania ünneptől ünepig. Márpedig a mák nagyon egészséges.
> Fantasztikusan nagy mennyiségben tartalmazza azokat az anyagokat,
> amelyek az egészséges táplálkozáshoz és a csont megtartásához szükségesek: ilyen a kalcium, a vas (a nagy vastartalomtól
> fekete), de tartalmaz folsavat is, ami megkönnyíti ezek felszívódását.
>
>
> Schirilla György természetgyógyászként egy maga által kreált
> mákreceptet ajánlott csontritkulásra, ami egyszerűen elkészíthető, és
> még finom is: 25 dkg mákot le kell darálni, kevés vizet kell hozzáadni, és annyi
> mézzel édesíteni, amennyitől kellemesen édes lesz. Ezt össze kell
> forralni, de éppen csak az első puttyanásig, mert különben a mák
> megkeseredik. Az elkészített mákot, ami tulajdonképpen olyan, mint a
> bejgli töltelék, be kell tenni egy befőttesüvegbe, és hűtőben tartani. Lényeg, hogy minden nap kell belőle enni legalább egy evőkanállal.
> Legjobb reggelire enni. Többet lehet, kevesebbet nem. Ha elfogyott,
> akkor újat készítünk. Az epebetegek keverhetnek hozzá reszelt almát, a
> cukorbetegek pedig használhatnak cukorpótlót és kicsit több vizet.
> Fontos, hogy ne cukorral édesítsék, mert a cukor kivonja a csontból a
> kalciumot. Jót tesz, ha utána például iszunk hozzá egy kis citromos
> vizet, mert a C-vitamin megkönnyíti a mákban levő anyagok felszívódását,
> beépülését. Mivel ez nem gyógyszer, csak egészséges táplálék, a hatását
> nem máról holnapra, hanem hosszabb távon fejti ki. Egyébként is arra is oda kell figyelni, hogy a mindennapi
> táplálkozásában cukor helyett mézet használjunk, húsból is
> kevesebbet, és akkor is inkább baromfit vagy mangalicát együnk. Nem
> tesznek jót a szénsavas üdítőitalok sem, mert a bennük levő foszforsav
> kivonja a csontból a kalciumot.

Re: Gasztronomia 2010 jan. 16 07:36 #4678

Ahogy mi szoktuk:
Nekünk ez jött be.

Re: Gasztronomia 2010 jan. 16 07:15 #4676

> A kanadai World News hetilap egyik számában jegyzéket készített
> azokról a betegségekről, amelyek mézzel és fahéjjal kezelhetők. Többek
> között felerősíti az immunrendszert, megvéd a vírusoktól,
> baktériumoktól, erőssé, munkabíróvá tesz...
>
>
>
> Szívbetegség:
>
> A mézet keverje össze törött fahéjjal, és lekvár helyett ezt kenje a
> kenyérre. Fogyassza rendszeresen. Csökkenti a koleszterinszintet, és
> véd az infarktus ellen. Akik már átestek infarktuson, és rendszeresen
> fogyasztják ezt a a keveréket, nagy az esélyük arra, hogy következő
> roham nem, vagy csak később következik be. Ezen kívül könnyíti a
> légzést és erősíti a szív munkáját. Amerikában és Kanadában ezzel
> gyógyítják azokat a betegeket, akiknek koruk miatt ereik már nem
> annyira rugalmasak. A méz és a fahéj visszaadja az erek rugalmasságát.
>
>
>
> Artritisz:
>
> Az ízületi kopásban szenvedő betegek reggel, délben és este egy pohár
> meleg vízbe tegyenek két kanál mézet és egy kanál törött fahéjat. A
> krónikus artritisztől is megszabadulhatnak, ha rendszeresen
> fogyasztják. A copenhaveni egyetemen végzett felmérés szerint 200
> beteg közül az ital fogyasztása után 73 beteg teljesen megszabadult a
> fájdalomtól, és azok, akik nem tudtak járni, fájdalom nélkül
> közlekedtek.
>
>
>
> Hólyagfertőzés:
>
> Egy pohár langyos vízbe tegyen két kanál mézet és egy kanál törött
> fahéjat. Megszünteti a húgyhólyag és a húgyutak fertőzését.
>
>
>
> Fogfájás:
>
> Öt kanál mézet keverjen össze egy kanál törött fahéjjal, naponta
> háromszor tegyen a masszából a fájós fogra. A fájdalom elmúlik.
>
>
>
> Koleszterinszint:
>
> Két kanál mézet és három teáskanál törött fahéjat keverjen öszsze 2 dl
> forró vízzel. Két órán belül 10 százalékkal csökkenti a
> koleszterinszintet. Ha naponta háromszor alkalmazza, a krónikus magas
> koleszterinszint lecsökken. Ha naponta fogyaszt mézet, megakadályozza
> a koleszterinszint emelkedését.
>
>
>
> Megfázás:
>
> Ha gyakran megfázik, három napon keresztül naponta háromszor egyen egy
> kanál mézet és negyed kanál törött fahéjat. Gyógyítja a megfázást, a
> krónikus köhögést és megtisztítja a légcsövet.
>
>
>
> Gyomorpanaszok:
>
> A méz és a törött fahéj keveréke gyógyítja a gyomorfájdalmat és
> megakadályozza a gyomorfekély kialakulását.
>
>
>
> Az immunrendszer erősítése:
>
> A méz és a fahéj rendszeres fogyasztása erősíti az immunrendszert,
> védi a szervezetet a vírusok, baktériumok ellen. A mézben nagyon sok
> vitamin és vas van. Rendszeres használata erősíti a fehér vérsejteket
> a baktériumokkal és a vírusokkal folytatott harcban.
>
>
>
> Nehéz gyomor:
>
> Egy kanál fahéj 2 kanál mézzel keverve megakadályozza a gyomorsav
> túlzott termelődését.
>
>
>
> Nátha:
>
> Spanyol tudósok rájöttek, hogy a méz olyan természetes anyagokat
> tartalmaz, amelyek megölik a nátha baktériumtörzseit.
>
>
>
> Pattanás:
>
> Három kanál mézet és egy kanál fahéjat keverjen össze. Lefekvés előtt
> kenje be vele a pattanásokat, majd mossa le meleg vízzel. Ha naponta
> elvégzi ezt a műveletet, egy héten belül eltűnnek a pattanások.
>
>
>
> Bőrfertőzés:
>
> A méz-fahéj páros gyógyítja az ekcémát, az övsömört és a bőrfertőzés
> minden formáját.
>
>
>
> Fogyás:
>
> Reggel éhgyomorra fél órával a reggeli előtt, este pedig lefekvés
> előtt igyon meg egy mézes fahéjas italt. Rendszeres fogyasztása
> csökkenti a súlyt a rendkívül kövérek esetében is. Még akkor is
> megakadályozza a zsír lerakódását, ha nagyon zsíros ételeket fogyaszt.
>
>
>
> Krónikus fáradtság:
>
> A testi erőt legjobban, a mézben lévő cukor regenerálja. A mézet és
> fahéjat fogyasztó idős emberek erősebbek és mozgékonyabbak. Ha délután
> három óra körül fogyasztunk el ilyen italt, egy héten belül helyreáll
> a szervezet vitalitása.

Re: Gasztronomia 2010 jan. 16 07:12 #4675

Húsként lehet marha, kecske, birka, és nyúl.
Ezekhez itt az alábbi fűszereket használják.
1kg húshoz 2 szem szegfűszeg, csipet fahéj, egy csipet kiminó, amit te helyettesíts köménnyel, csipet feletebors, egy mokkáskanál őrölt pirospaprika, 4-5 gerezd átnyomott fokhagyma, egy húsos édes pirospaprika, otthon nektek van pritaminpaprikátok, 3-4 fej nagyon apróra vágott vöröshagyma, egy natur maggi kocka, egy csapott evőkanálnyi paradicsom sűrtmény, egy pohárka olívaolaj 2dl vörösbor, két babérlevél.

A hagymát jól átdinszteled, a fokhagymát és a húsos pirospaprikádat egy kis vizzel felengedve leturmixolod, hozzátéve a hagymához tovább dinszteled. Ügyelsz, a kevergetésre, folyamatosan kevés vizet öntesz a dinszteléshez. Amikor úgy gondolod, hogy kezd krémes lenni ez a dincstelés, hozzáteszed a húst, átdinszteled, majd felöntöd száraz vörösborral.
Hozzáteszed az összes fűszert, kivéve a paradicsomot. A paradicsom savas, ami ha most hozzáteszed, nem engedi majd a húst puhulni! Felöntöd mindig hídegvizzel. A hideg víz összehúzza a húst és az íze benne marad a kötött húsban.
Majd a fedőd alá egy fakanalat teszel, és lassan rotyogtatod. ügyelve arra, hogy annyi lé legyen a fazékban, hogy a húst mindig elfedje. Amikor kezd a hús puhulni, akkor teszed hozzá a paradicsomot.
A végén lefedve, a már sűrű fűszeres szafttal még hagyod pár percig éppen csak pöszörögni, hogy végleg összeérjenek az ízek.
Készíthetik így is.
Ha egy kg gyöngyhagymához hozzájutsz, akkor annyiban módosul, hogy a gyöngyhagyma miatt az eredeti 4 fej vöröshagymából csak egyet használsz, és először a gyönyhagymát dinszteled. A többi változatlan.
(Amikor én ezt elöször hallottam, azt hittem, hogy a vöröshagyma nagyon édessé teszi az ételt, és féltem, hogy szétfő majd a gyöngyhagyma. De nem! Ez nem igaz. Isteni finom

Amikor elkezdődik a padlizsán szezonja, akkor a gyöngyhagyma helyett használhatsz padlizsánt is. Azt előzsőr nagy gerezdekre vágod, egy 10 percre megsózva állni hagyod. A kesernyés íz így kioldódik. Valamint amikor 3/4 puhára főtt a padlizsán, akkor azt egy tálba félreteszed, megvárod még készre főtt a pörkölt, és csak az utolsó pöszörgési szakaszba teszed vissza a húshoz.
A padlizsán ill a gyöngyhagymás változat esetén nem kell semmilyen más köret. Csak a friss kenyér! és egy kis vörösbor.
Jó éjvágyat!

Re: Gasztronomia 2010 jan. 16 06:39 #4674

Nem találom a tzatziki receptjét, pedig megvolt.
Pontos mennyiség nélkül:
Kell hozzá joghurt -leginkább a sűrű görög, itthon esetleg a lecsöpögtetett joghurtot keverhetjük tejföllel- , besózott, kinyomott uborka, fokhagyma, pár csepp olívaolaj, pár csepp citromlé. Esetleg egy kis bors (kaporral én nem találkoztam, de akár az is), de ezek már szabadon választottak.

Lereszeltek 3-4 uborkát. Én héjjastól szeretem. Egy nagy tálban megsózzátok. Addig még átjárja a só, addig elkészítítek a masszát.
Végy elő egy másik hatalmas tálat.
Ha itt készítesz, akkor vagy Totál, vagy Olimposz márkát vegyetek, mertbazok ízre eredetibbek, és kelő sűrűségűek.
No, tehát a joghousr vagy a tejfől. Az írt adagra számíts egy teli kávés pohár olivaolajat. Ha másfelet teszel bele az csak javít rajta. Az olaj szerepe nem csak íz, hanem főleg vízmegkötő. Cseppentesz kevés 5%-os szölő ecetet, amiből én a Krétait használom. Azt a mazsola szőlőből készítik, tehát annak az ecetnek is van egy kis aromája.
Feketebors, és akár másfélfej kinyomott fokhagymát teszek a masszába, és habverővel felverem. A habverő munkájára a szerintetek tulzott olaj belebolgozodik a fehér krémbe!!!!!
Ezekután az uborkádat teljesen kinyomod a levétől. Ezt úgy teszem, hogy egy fém szűrőlábasba hagyom a legtöbb levét kicsurogni, majd még tenyérbe véve átfacsarom. Ez fontos, mert elvizesítheti a krémet, és egy hét után megromlik és a tzatikidből csak ciki lesz.
Tehát, ha jól kinyomott udorkával és bőséges olívaolajjal meg ecettel készíted, akár hetegig is eláll a hütődben.
Mondjátok hogy másnapra ez úgy is elfogy.
Lehet. De pl, ha innen haza utazol, vihetsz magáddal több 1 kg-os joghourtot, és azt ha otthon elkészíted, akkor módodban van rá-rá járogatni.
A kapor?
Nem rontja el. Korfun ettem már reszelt sárgarépásat is. Az is jó volt. Ki ki fantáziája szerint tehet bele vagy ebből, vagy abból.
A kész üzletekben árult porok állományjavítóból, szárított kaporból és fokhagymából állnak. Tökéletesen egyetértek Bazsival.
Töröljétek a megvásárlandók sorából.!

Re: Gasztronomia 2009 dec. 12 17:22 #4544

Nálunk is mézeskalács készül otthon. Én meg bent vagyok a melóhelyen. :(
Pedig a cukormázat szeretem. :D

Re: Gasztronomia 2009 dec. 12 16:00 #4541

Ilyet készítettem ma. Persze nem ezt, de nagyon hasonlót.

Re: Gasztronomia 2009 nov. 10 18:32 #4428

Nagy fába készülöm vágni a fejszém. Szeretnék mikulásra házilag készített szaloncukrot készíteni és adni.
Ha valaki csinált már ilyet, adhatna pár tippet!

Oldalmegjelenítési idő: 0.209 másodperc