Szia, Vendég
Felhasználói név: Jelszó: Emlékezz rám

TÉMA:

Re: Gasztronomia 2009 okt. 26 18:36 #4308

Nem találom a tzatziki receptjét, pedig megvolt.
Pontos mennyiség nélkül:
Kell hozzá joghurt -leginkább a sűrű görög, itthon esetleg a lecsöpögtetett joghurtot keverhetjük tejföllel- , besózott, kinyomott uborka, fokhagyma, pár csepp olívaolaj, pár csepp citromlé. Esetleg egy kis bors (kaporral én nem találkoztam, de akár az is), de ezek már szabadon választottak.

Kérjük, hogy Belépés vagy vagy Fiók létrehozása, hogy csatlakozhass a beszélgetéshez!

Re: Gasztronomia 2009 okt. 26 17:54 #4307

A tzatziki fűszerkeverékkel nagyon műízű lesz. :(

De nem is tudom, hogy minek a keverék?
Mindenből lehet frisset beletenni, talán csak a kaporból nem.
Az lesz az igazi, ha magadnak kevered.

Számomra a mai napig kérdéses, hogy kell-e egyáltalán bele kapor. Bár már megszoktam, ha azzal készítem, de nem emlékszem az ízére a görög tzatzikiban.
Ági talán meg tudná mondani, hogy kell-e bele igaziból.

:Thassos-fan: :gyros:

Kérjük, hogy Belépés vagy vagy Fiók létrehozása, hogy csatlakozhass a beszélgetéshez!

Re: Gasztronomia 2009 okt. 12 15:13 #4206

A tzatziki fűszerkeverékkel nagyon műízű lesz. :(

De nem is tudom, hogy minek a keverék?
Mindenből lehet frisset beletenni, talán csak a kaporból nem.
Az lesz az igazi, ha magadnak kevered.

Re: Gasztronomia 2009 okt. 12 13:07 #4203

Mi is hoztunk tzatziki fűszer keveréket!---Gagyi :)----
Amit itthon tudunk venni a kotányitól az viszont hibátlan, a kintiben a fokhagyma garnulátom nagyon nem volt jó, Szoktunk itthon még görögsalit is csinálni, az egy kedvenc kaja grillezett husik mellé! Asszem írnom kéne az éttermes beszámolóba is bár nem tudok teljesen jót írni sajnálom, nekem mind 2 étteremben íztelenek voltak a kaják!!!
Trata volt az egyik a másik meg a.... nem jut neszembe a neve :)))))) az is nagy és felkapott étterem volt vissza felé a Tratától, megvan! Koralli!!!

Azóta többször is készítettem saját magam által kevert ízesítéssel, sokkal finomabb lett.

Re: Gasztronomia 2009 okt. 12 12:32 #4201

Amit itthon tudunk venni a kotányitól az viszont hibátlan, a kintiben a fokhagyma garnulátom nagyon nem volt jó, Szoktunk itthon még görögsalit is csinálni, az egy kedvenc kaja grillezett husik mellé! Asszem írnom kéne az éttermes beszámolóba is bár nem tudok teljesen jót írni sajnálom, nekem mind 2 étteremben íztelenek voltak a kaják!!!
Trata volt az egyik a másik meg a.... nem jut neszembe a neve :)))))) az is nagy és felkapott étterem volt vissza felé a Tratától, megvan! Koralli!!!

A Trata nekünk se annyira jött be, bár a görög saláta Number 1. Sok is és finom is.
A Koralli nekünk bejött. Amit választottunk (talán a kardhal nem bizonyult túl jó választásnak ott) ízletes volt. A kiszolgálás remek. Az árak elfogadhatóak.

Fűszerkeveréket (suvlaki-gyros) hoztam én is, de még nem tudok nyilatkozni róla, mert nem bontottam fel. Zsugorgatom még.

Re: Gasztronomia 2009 okt. 12 10:33 #4200

Re: Gasztronomia 2009 okt. 11 10:37 #4192

Milyen kár, hogy nem ír ide senki, hogy mit főzött mostanában, pedig várom ám.
:éhes:

Re: Gasztronomia 2009 szept. 19 09:15 #4080

Ez eszembe se jutott, pedig kint is ettünk uborkát.

Re: Gasztronomia 2009 szept. 18 21:45 #4073

..........Mégsem lett olyan az íze, mint kint. ..........

A magyar uborkának egész más íze van, mint odakint a görögnek. Azóta nem eszem meg itthon... :?

Re: Gasztronomia 2009 szept. 18 19:29 #4072

Úgy látom, főzni sem főz senki mostanában.
?

Lányoméktól kaptunk görög joghurtot és tzatziki fűszert. Mégsem lett olyan az íze, mint kint. Lehet, hogy a guargumihoz hasonlókat kevernek abba is? :éhes:

Re: Gasztronomia 2009 szept. 05 08:08 #4030

Szia Honey!
Remélem olvasod itt a hozzászólásomat, mert ide való a gasztronómiásba. Gyönyörű a fotóalbumod először is. Aztán kérdezed egy zöldségnél, hogy mi az. Az az okra. Talán paprikához tudnám leginkább hasonlítani, és a felhasználása is hasonló. Hozzá kell tennem, hogy még nem sikerült soha megkóstolnom, mert én mindig olyankor mentem ,amikor még nem érett, nem lehetett vásárolni.
:Thassos-fan:

Itt vagyok! Örülök, hogy tetszettek a fotók. Hallottam már az okra nevet, de fogalmam sem volt, hogy mi is lehet az. Ha legközelebb látom, majd veszek egy keveset.

A tintahalat Te is tisztítod meg? Én azt se tudnám, hogy fogjak hozzá, bár tv-ben már láttam. Ahol lakunk, ott nincs olyan üzlet, hogy frissen be lehetne szerezni tenger gyümölcseit. Fagyasztva ugyan éppen tegnap láttam a lidl-ben. Mibe panírozod? Olyan sörtészta szerűbe?

Szia!
Idehaza tintahalat egyben nem tudunk venni, csak a szeleteket, de legalább nem fagyaszott. (frissen kifogottat off: H.o.-ban vettünk a halászoktól, ott a férjem tisztította a tévében látottak szerint) Sörtésztába sütöttem ki, jól gondoltad.
Szép hétvégét, jó főzést!
:örül:

Re: Gasztronomia 2009 szept. 04 12:04 #4027

Szia Honey!
Remélem olvasod itt a hozzászólásomat, mert ide való a gasztronómiásba. Gyönyörű a fotóalbumod először is. Aztán kérdezed egy zöldségnél, hogy mi az. Az az okra. Talán paprikához tudnám leginkább hasonlítani, és a felhasználása is hasonló. Hozzá kell tennem, hogy még nem sikerült soha megkóstolnom, mert én mindig olyankor mentem ,amikor még nem érett, nem lehetett vásárolni.

Itt vagyok! Örülök, hogy tetszettek a fotók. Hallottam már az okra nevet, de fogalmam sem volt, hogy mi is lehet az. Ha legközelebb látom, majd veszek egy keveset.

A tintahalat Te is tisztítod meg? Én azt se tudnám, hogy fogjak hozzá, bár tv-ben már láttam. Ahol lakunk, ott nincs olyan üzlet, hogy frissen be lehetne szerezni tenger gyümölcseit. Fagyasztva ugyan éppen tegnap láttam a lidl-ben. Mibe panírozod? Olyan sörtészta szerűbe?

Re: Gasztronomia 2009 szept. 04 10:13 #4026

Szia Honey!

Re: Gasztronomia 2009 aug. 29 15:31 #3928

és egy kis nasi, csak úgy:

Re: Gasztronomia 2009 aug. 29 15:31 #3927

És a mai menü:
Tintahal karikák, (nem fagyasztott!) görög saláta, tzatziki,hasábburgonya,

Re: Gasztronomia 2009 aug. 27 06:42 #3892

Én is nagyon örülök, hogy feléledt ez a topic (is). Régebben szerettem főzni, mostanság már beérem az evéssel, mivel Zsuzsát úgyse tudom lekörözni főzésileg. Viszont imádok recepteket olvasni, mivel anno sokat főztem, így végig tudom élvezni a főzés-sütés minden leírt részletét, és meg tudom mondani, ehető lesz-e. Ahogy olvasom, már a számban érzem az ízeket. Úgyhogy nagyon kellemes perceket szereztek nekem ezek a fini kajareceptek...

Re: Gasztronomia 2009 aug. 26 18:55 #3883

Bocsánat az imént elfelejtettem, ez természetesen görög gyümölcsleves.

Re: Gasztronomia 2009 aug. 26 18:50 #3882

Az innen-onnan összegyűjtögetett receptek közt van egy egészen könnyen összedobható gyümölcsleves recept. Próbáljátok ki nagyon finom.

60 dkg vegyes gyümölcs (málna, őszibarack, ribiszke, egres, eper..., ami van)
1 citrom
9 dl 100 %-os narancslé
1 dl Triple sec
1 dl fehérbor
10 dkg porcukor
fél csomag vaníliáscukor
2 dl tejszín
A citromot alaposan meghámozom a húsát kockákra vágom és egy edényben a többi gyümölccsel, a cukorral, a likörrel és a borral összekeverem és lefedve egy órára a hűtőbe teszem.
A gyümölcskeveréket összeköntöm a narancslével, három deci vízzel és a tejszínnel.
Már készen is van, hűtőben vár, amíg tálaljuk.

Re: Gasztronomia 2009 aug. 26 17:46 #3879

Úgy örülök, hogy mostanában felfut ez a topik is. Én is imádok sütni-főzni.
Sheidi! Hogy sütöd a kenyeret?

Gépem nincs már kb 3 éve, miután javíthatatlanul elromlott jótállási idő alatt.
Azóta, ha kedvem van, csak kézzel dagasztok, szuperventillációs-turbolenciás (légkeveréses) sütőben sütöm.
Viszont most eszembe jutott a nicknevedről a méz, amit hoztunk.(szégyenszemre meg se kóstoltuk még)
Megyek és eszek egy kis kenyérrel.

Re: Gasztronomia 2009 aug. 26 17:43 #3878

Én még teszek bele szegfűborsot és vaníliás cukrot is. A többi ugyanaz.

Igen a vaniliáscukrot elfelejtettem leírni, de soha nem recept alapján főzök, hanem inprovizálok.

A tied is egy kicsit módosítani fogom legközelebb, mert addigra elfelejtem, hogy hogyan csináltam.

Re: Gasztronomia 2009 aug. 26 17:08 #3874

Úgy örülök, hogy mostanában felfut ez a topik is. Én is imádok sütni-főzni.
Sheidi! Hogy sütöd a kenyeret?

Re: Gasztronomia 2009 aug. 26 16:49 #3873

Ma totál görög napot tartottunk:
görög őszibarack(krém) leves

Sheidi, egyszer még megölsz... Gyümölcsleves-függő vagyok, ments meg a recepttel...!!!

Csak semmi cicó!
Cukros fahéjas, őrölt szegfűszeges vízben feltettem a sárgabelű darabolt őszibarackot főzni.
Amikor puha (hamar) vettem ki jó pár darabot a tálaláshoz, a többit összeturmixoltam, tejszínnel felöntöttem, felforraltam, visszatettem a megmentett barackokat és lehűtöttem, citrommal ízesítettem.(nincsen lisztes habarás, mert ügyelnék a vonalakra, csak így sem sikerül)
Tálaláskor tejszínhabrózsa és mentalevél díszítésnek.
Nyam-nyam.

Jujj, de durva... Ilyet akajoook.... Na ezt beiktatom a napirendbe. Köszi, életmentés megvolt...

Re: Gasztronomia 2009 aug. 26 16:23 #3872

Én még teszek bele szegfűborsot és vaníliás cukrot is. A többi ugyanaz.

Re: Gasztronomia 2009 aug. 26 16:09 #3871

Ma totál görög napot tartottunk:
görög őszibarack(krém) leves

Sheidi, egyszer még megölsz... Gyümölcsleves-függő vagyok, ments meg a recepttel...!!!

Csak semmi cicó!
Cukros fahéjas, őrölt szegfűszeges vízben feltettem a sárgabelű darabolt őszibarackot főzni.
Amikor puha (hamar) vettem ki jó pár darabot a tálaláshoz, a többit összeturmixoltam, tejszínnel felöntöttem, felforraltam, visszatettem a megmentett barackokat és lehűtöttem, citrommal ízesítettem.(nincsen lisztes habarás, mert ügyelnék a vonalakra, csak így sem sikerül)
Tálaláskor tejszínhabrózsa és mentalevél díszítésnek.
Nyam-nyam.

Re: Gasztronomia 2009 aug. 26 16:03 #3870

Hmmmmm, de guszta lett! Igen , így gondoltam.
Te aztán nem vesztegeted az idődet! De most az én gyomrom korog a főztöd láttán! :lol:
Azt azonban elfelejtettem, hogy amikor tepsibe teszem az egészet, vékony sugárban meglocsolom olivaolajjal.
(Bár gondolom erre Te is ügyelsz.)
Hát, további jó étvágyat!

Mégpedig görög olivaolajjal!
:lol: :Thassos-fan:

Oldalmegjelenítési idő: 0.400 másodperc