Szia, Vendég
Felhasználói név: Jelszó: Emlékezz rám

TÉMA:

2008 júl. 01 11:45 #813

Pamag neked külön köszönet azért, hogy leírtad az ételek görög ill. magyar elnevezését is. Ezzel voltam igazán bajba, hogy nem tudtam mi mit jelent.

Hát én is valami fórumról másoltam, tavaly vagy tavalyelőtt. (Most látom, menyi hiba van benne...) De az útikönyvekben is van általában ilyen kajaismertető.
Limenasban a régi kikötő előtt, a kikötőben van a Simi, azt nagyon dícsérik, de sokan voltak, és inkább a Kalogeriko épülete fölötti Vasziliszhoz mentünk - nem volt szerencsés választás.
Skala Potamiában a Koralli tart magyar étlapot, de nagyon zsúfolt. Állítólag a mellette lévő Krambousa jobb, az igazi görög. De az egész parti sétány tele van tavernával, plusz a többi utca is...
:koccintás:

Kérjük, hogy Belépés vagy vagy Fiók létrehozása, hogy csatlakozhass a beszélgetéshez!

2008 júl. 01 09:01 #812

Kalimerá!

Ne felejtsük ki a narancsvirág-mézet, állítólag mennyei!

Kelike! Az egyik taverne amit említesz a kikötőnél, az nem a Mózesz? Olvastam róla több beszámolóban is, hogy milyen fincsi a kajájuk.

:oops:
Hát nem tudom, csak azt, hogy mindig oda kell beülni ahová a helybeliek is járnak. Zakynthoson ez nagyon igaz volt.Tsilivi mellett Tragakiba jártak a görög családok a tengerparti étterembe. Volt mikor kis busszal jöttek, népes családjukkal. Ez mindig tele volt, vele szemben lévő meg mindig üres.

Kérjük, hogy Belépés vagy vagy Fiók létrehozása, hogy csatlakozhass a beszélgetéshez!

2008 júl. 01 08:35 #811

Pamag neked külön köszönet azért, hogy leírtad az ételek görög ill. magyar elnevezését is. Ezzel voltam igazán bajba, hogy nem tudtam mi mit jelent.

2008 júl. 01 08:30 #810

Sziaszok! Hú annyi válasz érkezett, aminek nagyon örülök és köszönöm szépen. Lesz még mit áttanulmányozni. Skala Potamia-ba megyünk a Spitákia apartmanba, de nem az Apollónnal, hanem egyénileg. Természetesen a szállást Áginál intéztük. Jaj már nagyon várom, csak a hosszú utazástól félek egy kicsit. A férjem fog végig vezetni, mivel nekem nincs jogosítványom. :lol:

2008 júl. 01 08:00 #809

Pamag!

Megjött a pü válasz is ment rá.

Köszönöm a segítséged!

2008 júl. 01 07:28 #808

Kalimerá!

Ne felejtsük ki a narancsvirág-mézet, állítólag mennyei!

Kelike! Az egyik taverne amit említesz a kikötőnél, az nem a Mózesz? Olvastam róla több beszámolóban is, hogy milyen fincsi a kajájuk.

2008 júl. 01 07:16 #807

Pamag! köszönjük a görög ételek sorát, gyorsan én is lemásoltam.Én egy olyan kaját keresek hogy paradicsom és pepperoni lerakva rajta feta sajt rámorzsolva és talán felvert tojás a tetejére, a szállodában ettem nagyon fincsi volt.Lehet, hogy síma paprikával is jó, mert itthon még nem láttam pepperonit.Mióta haza jöttünk, nálunk görög hetek vannak.Félpanziós volt az ellátásunk így nem voltunk tavernában.Pedig Limenasban az a kis utca ahol csak tavernák vannak, csinosan megterítve látványnak is fantasztikus.A másik meg a régi kikötő felé , világos sárga és világos kék székekkel, és van egy gyönyörű padjuk.Azt nem tudom, hogy főznek az is lehet hogy valamelyik az, amelyiktől Pamag meg akar kimélni benneteket.Nekem csak vizuális tapasztalataim vannak, meg fotóim , de nem tudom, hogy kell ide bemásolni.Volt egy taverna az új kikötő felé, a sarki pitás, gyroszostól jobbra, itt viszont volt magyar étlapjuk, kedvesen invitáltak, miután megkérdezték honnan jöttünk.Nagyobb segítség lenne, ha tudnám a nevüket sorry :oops: kelike

2008 júl. 01 06:48 #806

kaló mina na éhete mindenkinek.

2008 jún. 30 21:01 #805

A joghurtjuk olyan, mint a mi tejfölünk.
A mézet !!!! különösen a fenyőmézet !!! feltétlenül kóstoljátok meg, reggelire vajas-mézes kenyér.... hmmm nymmmmmm
Hozni is kell belőle szuvenírnek.
:fülyül:

2008 jún. 30 20:52 #804

Na, megtaláltam. Megpróbálom bemásolni.

A LEGKEDVELTEBB GÖRÖG ÉTELEK:

Előételek (mezedesz):
• keftedákia = kis húsgombócok, fasírtok
• dolmadakia = szőlőlevélbe csomagolt fűszeres rízs és darált hús
• tiropita = feta sajttal töltött pita
• szpanakopita = spenótos pita
• feta szaganaki = rántott sajt
• feta psiti = sült sajt

Saláták (szalatesz):
• horiátiki (görög saláta) = vegyes zöldség saláta feta sajttal, olajbogyóval, oregánóval, és olivaolajjal leöntve
• tzatziki = joghurtos, foghagymás uborkasaláta
• domatosalata = paradicsomsaláta
• melitzanosalata = padlizsánsaláta
• taramosalata = halikrasaláta

Főételek:
• sztifado = vadaspörkölt foghagymával
• szuvlaki = rablóhús nyárson (sertés, csirke)
• gyros / gyros pitában
• brizola = sült karaj
• bifteki = sült hamburgerhús
• muszaka = rakott padlizsán (darált hús, paradicsom, hagyma, sajt, besamelmártás)
• papucáki = mint a muszaka, de itt a töltelék a félbevágott padlizsánban van benne
• jemiszto kotópulo = töltött csirke
• szkordosztumbi = fokhagymás – paradicsomos padlizsán
• jemisztesz = fűszeres rízzsel töltött paradicsom, paprika
• paszticio = rakott makaróni (darált hús, paradicsom, hagyma, besamel mártás)
• szutzukakia = kis kolbászkák
• arni = bárány
• kotópulo = csirke

Halételek és tenger gyümölcsei (thalassiná):
• asztakósz = homár
• garidesz = rák
• kalamári = tintahal
• ohtapódi = polip
• midia = kagyló
• barbúni = vörös márna
• glossza = nyelvhal
• xifiasz = kardhal
• gavrosz, atherina = kis néhány cm-es sült halak

Édességek (gliká):
• paszteli = szezámmagból, cukorral és mézzel
• mandoláto = tojásfehérjéből, pirított mandulából, mézből és cukorból készül.
• galaktoboureko = töltött vaníliás, leveles tésztalapok,
• kadaifi = dióval töltött, sziruppal leöntött rolád
• baklava = mandulás, diós rétestészta
• pagoto = fagylalt

Italok (potá):
• neró = víz
• kraszí = bor (ászpro = fehér, kókkino = vörös, xirósz = száraz, glikósz = édes)
• bíra = sör (Mythos, Alfa)
• ouzo = ánizslikőr
• raki, cipuro = törkölypálinka (főleg Kréta)
• portokalada = narancslé
• kafes = kávé
• frape = jegeskávé (me gála = tejjel, me záhari = cukorral, horís gála = tej nélkül, horís záhari = cukor nélkül)

Jó gyomorkorgást!
:zabálás: :pezsgő:

2008 jún. 30 20:31 #803

Sziasztok!

Jövő hét pénteken indulunk Thassosra. Ez lesz az első nyaralásunk Görögországba. Hosszú ideje tervezem ezt a nyaralást, most végre sikerült összehozni. Sokmindent elolvastam, hónapok óta gyűjtöm az infokat, de arra szeretnék választ kapni, hogy melyik tavernát érdemes felkeresni és mely ételeket érdemes megkóstolni? Itt olyan családias a hangulat, így remélem tudatlanságom nem okoz senkinek problémát. Előre is köszönöm a válaszokat.

Péntek? akkor Apollon, ugye?
Akkor Ági lesz az idegenvezető. Ne aggódj, mindent el fog mondani.
Sok jó kaja van, sok jó tavernában. (Limenasban kerüld el a Vasziliszt... mi pórul jártunk)
Nem vagyok igazán jó forrás, mert személy szerint igen változó szerencsével sikerült kifogni a kosztot.
De víz mellett feltétlen érdemes kipróbálni a halakat és az összes tengeri herkentyűt - max. a herkentyűk nem ízlenek... de van, akinek igen.
Érdemes a muszakát is megkóstolni. És feltétlenül kell görögsalátát enni.
Valahol van a zsákmányaim között valami görög ételszótár, majd megkeresem. Mindenképpen inkább viziélőlényt kell enni, meg zöldséget, a disznót nem igazán jól csinálják, nekünk a birka se jött be. De valószínűleg csak pechünk volt.
Rád is irigykedem, mert hamarabb utazol, mint én!
:éhes: :kakukk:

2008 jún. 30 20:04 #802

Sziasztok!

Jövő hét pénteken indulunk Thassosra. Ez lesz az első nyaralásunk Görögországba. Hosszú ideje tervezem ezt a nyaralást, most végre sikerült összehozni. Sokmindent elolvastam, hónapok óta gyűjtöm az infokat, de arra szeretnék választ kapni, hogy melyik tavernát érdemes felkeresni és mely ételeket érdemes megkóstolni? Itt olyan családias a hangulat, így remélem tudatlanságom nem okoz senkinek problémát. Előre is köszönöm a válaszokat.

Szia!
Tulajdonképpen én is a tudatlanok közé tartozom. De, nagyon sokat megtudhatsz, ha bekukkantasz a thassos-sziget.hu/ - thassos-sziget.hu/ oldalra. A segítség menü alatt találhatsz alcímeket, úgymint gasztronómia, taverna ajánlatok és a térképes információknál pedig megtalálhatod az éttermeket is. Azonkívül sok okosságot olvashatsz: egyebek menü, Balázs élménybeszámolója 2006. is.
Nem tudom melyik településen lesztek, de én úgy látom rengeteg taverna van. Érdemes kipróbálni a finom görög kajákat.

2008 jún. 30 19:11 #800

Sziasztok!

2008 jún. 30 18:53 #799

Pamag: Köszi a p.ü.-t, válasz is ment! www.freeweb.hu/thassos/forum/images/smiles/uddebele1.gif

2008 jún. 30 16:56 #798

Balázs !
Csak egy mondatot megnyugtatásul, ha rendben megérkeztetek, és ráérsz!
Többet ne, mert nyaralni tessék!
:úszógumi:

2008 jún. 30 16:54 #797

Sziasztok!

Amarandos : p.ü. ment!

Noriga : nagyon szívesen! Úgy örülök, ahogy a lelketeket is készítitek az élményekre!

Kelike : Igen, írjál mindenről! Kérdés nélkül is!
Jó időszak a szeptember. Volt egy kolleganőm, ők minden szeptemberben mentek Görögországba. A víz meleg, a levegő már nem annyira. Szezon elején a víz még hűsebb, persze van, aki azt is jól bírja. Voltunk egy nagy körúton május második felében - a vízért kellett legközelebb szeptemberben menni.
Remélem, nem maradok itthon... szeptemberre van tervezve, és Thrákia körbejárása, Thassos csak párnapos pihenő lesz közben. Addig bámultam tavaly Szamothrakit, hogy madzagon húz...
:autóvezető: :matróz: :melegedő: :túra:

2008 jún. 30 16:38 #796

Noriga, nagyon jó utat, szép nyaralást!

Köszönöm szépen!

Azért még alszunk ötöt, aztán......... !!! :matróz:

2008 jún. 30 14:55 #794

Noriga, nagyon jó utat, szép nyaralást!

2008 jún. 30 14:52 #793

Köszönöm a válaszod Kelike!
A gyerkek már nem kicsik, a mozgékonyságukért nem aggódom, tulajdonképpen mostmár semmiért, megnyugtattál.
Tavaly mi is június első felében voltunk, s a nyárból ami még előttünk állt, egy-egy nap Balatonnal enyhítettük.
Nem vagy csöpögős, a kis herceg ünnepváró mondatai, nagyon is ideillenek. Ma reggel, amikor lapoztam a naptáramban, bizony nagyot dobbant a szívem; hát, ez a hét is eljött?!! Jónéhány hónapja várjuk. :örül:
Azt még el kell, hogy mondjam, ezen a fórumon annyi odafigyelést kaptam. És mégtöbbet Pamagtól, aki priviben osztotta meg velem idevonatkozó tudását, és felkészített az útra. Nagyon sokat jelent ez nekem!

Köszönöm Pamag!!! :D

2008 jún. 30 14:29 #792

........itt lengyelekkel voltunk , nagyon tudnak mulatni, végig vernyákolták a busz utat hazafelé. ........:wink:

Off :
Hát a lengyelek mulatását a saját hazájukban tapasztaltam meg. Mikor megérkeztünk az illető helyre, éppen valami hétvégi kiránduláson lévő csoport mulatott. Ittak, persze, de nem részegek voltak !!! Nem arról szólt! Együtt örültek az életnek! Láttam, két korombeli banya éppen jött el a többiek mellől - összekapaszkodva, tánclépésben, énekelve... amíg este beszálltak a buszukba, végig énekeltek mind és integettek nekünk...

On :
...Úgy kell lelőni, ha utazásaimról elkezdek írni, mesélni....

De igen, tessék mesélni! Mindenről! Kíváncsian várjuk!

Helló Pamag!

A görög esten a lányok nagyon ügyesen táncoltak olyan hastáncot mutattak be, hogy na,és szőkék, hát mit mondjak sikerük volt és énekeltek amivel nem is volt baj, de ez a lengyel nyelv , pozmenáncsik stb ébren tartott bennünket hazafelé a buszon. Te itthon maradsz?Vagy csak felgyorsultak az események és nem tudom követni az utazásokat, ki mikor indul.Jövőre azt szeretném, ha én szeptemberben utaznék és csak olvasgatnám és csipegetném a jó storykat a hazatérőktől.De fogok én még irogatni addig.Legközelebb- bár senki nem kérdezte- arról fogok írni milyen a Makryammos szálloda ne kelljen másnak, mint nekem az angol és német hozzászólásokból kibogarásznom , hogy mi vár ránk/németül nem és angolul is,csak makogok/ :wink: kelike
:vigyor:

de le lehet szavazni! :wink:

2008 jún. 30 13:56 #791

Helló Noriga!
Másodszor írok mert valahova messze elszálltak a mondataim.Igen erős tériszonyom van, ha nektek nincs ilyen fóbiátok akkor nics probléma az úttal.Ha nagyon mozgékonyak a gyerekek, nem sokáig bírnak egy helyben ülni, akkor meggondolandó, itt nem lehet és nem is szabad rohanni, élvezni kell minden pillanatot. De ha megismered Ágit , elfogod tudni dönteni bevállaljátok- e az utat.Fent voltam, odatapadtam a földhöz, nem sétálgattam, a nevem azért beírtam a csúcskönyvbe, amibe már alig volt hely.Tényleg vitt fel valaki másik kötetet?Na de nem csináltam fotót, a beírásról meg a kis dobozbazárt könyvről, a látvány és a fóbiám lefoglalta az agyam.Hát maradandó érzés, mit mondjak.De hajóút is élmény, azt meg a gyerekeknek találták ki a horgászással.És ha most ki is hagyjátok Ypsariót, majd ha kirepülnek a gyerekek, mint nálunk, akkor meg is van az indok miért kell visszamenni.Engem is visszavár Zakynthos szigetén Louha egy kis falu a sziget belsejében, Bastia korzika szigetén, egy kis cukrászda almáspités illatával Passauban és Kazaviti meg a bibliai táj a rágicsás bokrokkal, ahol Ági sógornőjének a mézes joghurtja hűsített.Nem szeretnék csöpögős lenni, de olyan jó az út előtt, az ember készíti fel a szívét mint a kis herceg....Hát jó utat Nektek.kelike
/miért mentem én június elején, most végig sopánkázom az egész nyarat!/ :cry: kelike

2008 jún. 30 10:13 #790

........itt lengyelekkel voltunk , nagyon tudnak mulatni, végig vernyákolták a busz utat hazafelé. ........:wink:

Off :
Hát a lengyelek mulatását a saját hazájukban tapasztaltam meg. Mikor megérkeztünk az illető helyre, éppen valami hétvégi kiránduláson lévő csoport mulatott. Ittak, persze, de nem részegek voltak !!! Nem arról szólt! Együtt örültek az életnek! Láttam, két korombeli banya éppen jött el a többiek mellől - összekapaszkodva, tánclépésben, énekelve... amíg este beszálltak a buszukba, végig énekeltek mind és integettek nekünk...

On :
...Úgy kell lelőni, ha utazásaimról elkezdek írni, mesélni....

De igen, tessék mesélni! Mindenről! Kíváncsian várjuk!
:vigyor:

2008 jún. 30 09:03 #789

Szia Kelike!
Akkor rokonlelkek vagyunk, mármint a zene és tenger vonatkozásában. Milyen érdekes, tavaly mi is Zantén voltunk és természetesen görög est is volt a szállodában. Nagyon teszett, csak rövid volt.
Bízom benne, hogy most Thassoson sokkal jobb lesz.
Hát, bevallom nagy kedvet ébresztettél bennem a safari leírásával. Remélem nem túl veszélyes, ha két gyerekünkkel tesszük meg az utat. Mi a véleményed?
Még néhány napig itthon leszünk, aztán mi is követjük a többieket. :lol:

2008 jún. 30 08:44 #788

Nem tudom ki volt az énekesnő, még nyitva se volt a taverna, csak kintről hallgatóztunk, az is lehet, hogy nem volt autentikus a zene.Ha így visszagondolok az utazásainkra , Korzika szigetén Bastiában egy kis koszos kocsma előtt egy vendég gitározott-megismételhetetlen pillanat.Rosolinában meg az ott lakó falusiak szombat esti táncos-zenés estjükbe estünk be,hogy ott micsoda összeszokott , fiatal-idős /ülnek fél liter bor mellett, bizony kérges a kezük, 55-65 évesek/ táncospárokat láttunk.Nem úgy táncoltak mint mi magyarok, totyorogva, szinte egyhelyben, hanem el kell képzelni egy nagy tengerparti sátrat és a falu népe , mindenki a párjával,sorban körbetáncolják a teret.Megpróbáltuk hát nem volt könnyű. Rám nagy hatással van a zene. A zene és a tenger.
Előszezonban a zenéből kevesebbet kap az ember, de a görög est a thassosi felejthetetlen volt.Voltunk angol csoporttal Zakynthos szigetén görög este, mert megfogadatam, hogy ha addig élek is egy göröggel muszáj táncolnom sirtakit.Szép emlék. De a fasorba se volt a thassosihoz képest, itt lengyelekkel voltunk , nagyon tudnak mulatni, végig vernyákolták a busz utat hazafelé. .A zenész és táncos fiúk is beleadtak apait- anyait.A legnagyobb szerencsénk viszont az volt, hogy ott volt velünk Ági és a párja, Panos.
Nem kihagyni!
Úgy kell lelőni, ha utazásaimról elkezdek írni, mesélni.Lehet, hogy a szivárványba kellett volna leírnom.
ki maradt itthon, nem lelkiekben, fizikálisan értem:kelike :wink:

2008 jún. 30 00:12 #787

Oldalmegjelenítési idő: 0.172 másodperc