Szia, Vendég
Felhasználói név: Jelszó: Emlékezz rám

TÉMA:

Re: Általános 2010 nov. 23 15:14 #6619

A GOOGLE csodákra képes. :D

A „gebin” története

A szabad kasszától a „szabadságig”

Gebin szavunkat a nyelv-tudósok a német Gewinn szóból származtatják, mely magyarul nyereséget jelent. Hogy a vállalatnak, a vendéglősnek, netalántán a vendégnek-e, arról megoszlanak a vélemények. Eleinte úgy gondolták, hogy mindháromnak, később a felsorolásból ki-kimaradt a cég, majd néhol a vendég is. Az úgynevezett szabadkasszás boltok (1957) működésének lényege, hogy a vállalat lemond a napi bevétel tételes és közvetlen ellenőrzéséről, valamint a bizonylatok alapján történő elszámolásról – csak az összforgalomra kíváncsi. A megnövekedett személyes felelősségért cserébe a gebines megválogathatja munkatársait, bevonhatja a vezetésbe családtagjait.

A naivabbak eleinte azt hitték, hogy az önelszámolás azért vonzó, mert a vállalat nem kötelezi a boltost a többletjövedelem leadására, márpedig az úgynevezett „lédig” áruból – csapolt sörből, kimért borból, fagylaltból – származhat többlet, elég tehát ennek forgalmát maximálni, hogy gátat szabjanak a nyerészkedésnek. Később kiderült, hogy az ételadagok nagyságát szintén lehet csökkenteni, s ahol nincs pénztárgép, ebből is összejön némi plusz, melynek szakmai neve gebinhaszon, s a rutinos vendéglősök a forgalom öt–tíz százalékára becsülik.

vagy:

A gebin eléggé lebegő fogalom volt, a bérbeadás és a csalás között fújta a szél. „Szabadkasszás üzletnek” hívták – azt hiszem – hivatalosan, de be kell vallanom, a dolog lényegét nem értem. Jól lehetett vele keresni az biztos, egy olyan területen, ahol népgazdaság nem boldogult. Jellemző területe a vendéglátás volt, a „vendéglátóipari egységeket” alakították leginkább gebinné, a veszteségeseket. Leginkább kocsmákat, kisvendéglőket. A rendszer erősen csalásra ösztönzött, ha valaki meg akart élni félre kellet lépnie. Ha akarták, bármelyik gebinest megfoghatták, bebörtönözhették. És tették is időről-időre, hozzá tartozott a rendszerhez, ösztönző volt.

Kérjük, hogy Belépés vagy vagy Fiók létrehozása, hogy csatlakozhass a beszélgetéshez!

Re: Általános 2010 nov. 22 21:58 #6618

...
De még mindig nem tudom, mi az a gebin?

Azt a szót már hallottam, hogy gebines (mint valami hivatás4 vagy szakmát, ha jól emlékszem). Nagymamám sokszor emlegette valami kapcsán. Sajnos tőle megkérdezni már nem tudom, de majd holnap az idősektől kitudakolom. :roll:

Kérjük, hogy Belépés vagy vagy Fiók létrehozása, hogy csatlakozhass a beszélgetéshez!

Re: Általános 2010 nov. 22 15:37 #6617

Te csak azt hiszed,Kedves Barátom :P
Magdi már itt tart.! :örül:

Szerencsés ember(ek) vagy(unk).
Magdika mindenhez ért. :)

De még mindig nem tudom, mi az a gebin?

Re: Általános 2010 nov. 22 14:56 #6616

Sziasztok!
Valakinek nincs kedve képszerkesztést gebinbe válalni nekem :) ?
Fontos volna. Kevés az időm és nem érek rá megcsinálni .

Látom senki nem jelentkezik. Én sem. :)
De mi az a gebin? :D

Te csak azt hiszed,Kedves Barátom :P
Magdi már itt tart.! :örül:

Re: Általános 2010 nov. 22 12:01 #6615

Sziasztok!

Látom senki nem jelentkezik. Én sem. :)
De mi az a gebin? :D

Re: Általános 2010 nov. 19 23:57 #6614

Sziasztok!

Re: Általános 2010 nov. 15 16:52 #6606

Nagyon szépen köszönöm mindenkinek a köszöntőt!!!!! :Mythos :Mythos

Re: Általános 2010 nov. 15 10:37 #6605

Viktor78, aki látogat is minket, és még nálam is fiatalabb :)

BOLDOG SZÜLETÉSNAPOT!

Lassan átnevezhetjük ezt a rész, szülinapi köszöntőnek. :)

Re: Általános 2010 nov. 15 09:35 #6604

Újabb születésnapos!

viktor78 !

Isten éltessen!

Re: Általános 2010 nov. 10 10:53 #6598

Újabb születésnapos!

PEZE !
Isten éltessen !

Re: Általános 2010 nov. 07 13:54 #6596

VANDABA !!!

Boldog, boldog, boldog születésnapot !

Teljesítse három kívánságodat:

Re: Általános 2010 nov. 04 13:42 #6593

Hát barátom ráhibáztál!
Ezekszerint még sem vagy annyira öreg.:D
Vagy a szakmámhoz adódik és azért abban még otthon vagyok.
Az Amazonba dolgoztam régen és ott volt egy cukrászat,na fölötte van ez a patináns kis ivolda amit te nem ismersz.
Egyszer elviszlek egy esti csavargásra a vendéglátós világba és megtudod mi a Magyarok istene :P.

Én öreg vagyok, mert nem tudom. 15 éve még nem volt, még nem oda jártunk...
De mivel Te tudod, hogy hol van (meg hogy van), te később jöttél el onnét (de azért te is lehetsz öreg) . :)
Köszönöm a felajánlást, de nem nagyon csavargok éjszaka. Inni meg pláne nem iszom.

Re: Általános 2010 nov. 04 01:46 #6592

Te tudod hol az 512?

Hát barátom ráhibáztál!
Ezekszerint még sem vagy annyira öreg.:D
Vagy a szakmámhoz adódik és azért abban még otthon vagyok.
Az Amazonba dolgoztam régen és ott volt egy cukrászat,na fölötte van ez a patináns kis ivolda amit te nem ismersz.
Egyszer elviszlek egy esti csavargásra a vendéglátós világba és megtudod mi a Magyarok istene :P.

Re: Általános 2010 nov. 03 21:47 #6591

A Richter-skála szerinti 5-ös erősségű földrengés volt az Égei-tengeren fekvő görög Szamothraki szigetnél szerda hajnalban - közölte az athéni Nemzeti Obszervatórium, hozzátéve, hogy a görög fővárostól körülbelül 350 kilométerre északkeletre kipattant földmozgás nem okozott károkat.

Az obszervatórium illetékes szeizmológusa szerint a hajnali öt óra körül történt földrengés nem állt összefüggésben azzal, hogy néhány órával korábban Szerbiában is megmozdult a föld. Egy földrengés nem okozhat egy másikat, csak véletlen egybeesés volt - mondta Eftimiosz Lekkasz a NET állami televíziónak. Hozzátette, hogy a görögországi rengés a víz alatt pattant ki, ráadásul messze a lakott területektől, így jóval veszélytelenebb volt a szerbiainál.

Itt volt:<!-- ia0 -->foldreng.jpg<!-- ia0 -->
Forrás: www.ittvoltam.hu/foldrenges/ - www.ittvoltam.hu/foldrenges/

Re: Általános 2010 nov. 03 21:28 #6590

Hát igen!
10 éve eljöttem a tanyáról egy kis városkába,lehet hogy azért nem emlékeznek már rám. :(
De,ha egyszer hazatérek be fogom mutatkozni nekik ;).
Azért köszi a fáradozásotokat. :lol:

Látod ezzel én is így vagyok.
Te tudod hol az 512? Én azt sem tudtam, hogy van ilyen, pedig állítólag mindenki odajár szórakozni.....
Öregszünk....

Re: Általános 2010 nov. 03 21:27 #6589

Lassan-lassan készül az élménybeszámolóm, már az első hetet sikerült megírnom, még sosem írtam ilyet, de tényleg olyan mintha megint átélném a kalandokat. :P
Nem is gondoltam mennyi minden történt velünk a két hét során :wink:
Hamarosan elolvashatjátok az én mesémet, ami tényleg jó hosszú lesz :!:

Addig is mindenkinek jó munkát, vagy jó pihenést kívánok!

Melinda

Amint elkészül, jöhet az e-mail címemre, és már teszem is fel. Ha lesz hozzá kép is, az is jöhet oda. :)

Re: Általános 2010 nov. 02 12:13 #6588

Balázs!
Üdvözlök a nagy falúba mindenkit. :lol:

Mindenkinek mondtam, aki szembe jött velem,de csak néztek rám bután. :) :D :P :twisted:
Nem tudták, ki az a cserrobi. :( :|

Hát igen!
10 éve eljöttem a tanyáról egy kis városkába,lehet hogy azért nem emlékeznek már rám. :(
De,ha egyszer hazatérek be fogom mutatkozni nekik ;).
Azért köszi a fáradozásotokat. :lol:

Re: Általános 2010 nov. 02 11:41 #6587

Lassan-lassan készül az élménybeszámolóm, már az első hetet sikerült megírnom, még sosem írtam ilyet, de tényleg olyan mintha megint átélném a kalandokat. :P
Nem is gondoltam mennyi minden történt velünk a két hét során :wink:
Hamarosan elolvashatjátok az én mesémet, ami tényleg jó hosszú lesz :!:

Addig is mindenkinek jó munkát, vagy jó pihenést kívánok!

Melinda

Re: Általános 2010 nov. 01 22:08 #6585

Balázs!

Mindenkinek mondtam, aki szembe jött velem,de csak néztek rám bután. :) :D :P :twisted:
Nem tudták, ki az a cserrobi. :( :|

Re: Általános 2010 okt. 31 23:51 #6583

Balázs!

Re: Általános 2010 okt. 31 19:24 #6582

Én most értem haza mondhatom elég nagy a forgalom. :(
Vigyázzatok magatokra!

Én mindent megteszek a cél érdekében, (már a téli papucsokat is felszereltem végre), de szerintem nagyobb baj van a sok hétvégi autóssal. Hiába mondják a hírekben, hogy a gyorshajtás a fő baj. Szerintem meg sokkal nagyobb baj az, mikor valaki túlzott óvatosságból, de még inkább rutintalanságból 50-60-el döcög lakott területen kívül, mert a mögötte haladónak előbb-utóbb elfogy a türelme, és .................

Re: Általános 2010 okt. 31 18:44 #6581

Én most értem haza mondhatom elég nagy a forgalom. :(
Vigyázzatok magatokra!

Re: Általános 2010 okt. 31 18:43 #6580

Holnap Mindenszentek ünnepe. Holnapután Halottak napja.
Emlékezzünk eltávozott szeretteinkre, családtagokra, barátokra, ismerősökre.

Pont ezért nem leszek most két napig.
Aki autóval megy, az vigyázzon magára az utakon!

Re: Általános 2010 okt. 31 18:40 #6579

Átállítottátok az órát?

Én a saját fórumbeállításaimnál (felhasználói vezérlőpult) is átállítottam a beállítást a nyári időszámítás nincs érvényben opcióra.

Én meg elvileg mindenkiét átállítottam, hogy jó időt írjon a hozzászóláshoz. :)

Re: Általános 2010 okt. 31 10:11 #6578

Holnap Mindenszentek ünnepe. Holnapután Halottak napja.

Emlékezzünk eltávozott szeretteinkre, családtagokra, barátokra, ismerősökre

Oldalmegjelenítési idő: 0.423 másodperc