Szia, Vendég
Felhasználói név: Jelszó: Emlékezz rám

TÉMA:

Re: Általános 2015 máj. 12 11:18 #15816

Ezt ma olvastam a kiutazással kapcsolatban:

Macedón konzuli szolgálat : Az ország Koszovóval határos nyugati, észak-nyugati része: Skopska Crna Gora hegyvidék Kumanovo és Szkopje közötti régió, valamint a Tetovo-tól északra elhelyezkedő, Shar röghegység által határolt tájegység az utazás és ott tartózkodás szempontjából II. Fokozott biztonsági kockázatot rejtő országok és térségek kategóriába tartozik. Beutazás előtt ajánlott mindenre kiterjedő utas- és balesetbiztosítás megkötése.

Javasoljuk, hogy a beutazók regisztráltassák tartózkodásukat a konzuli szolgálat honlapján található „Regisztráció konzuli védelemhez” online bejelentkezési rendszeren keresztül.

Amennyiben tudomása van közutakon bajba jutott, vagy bűncselekmény áldozatává vált magyar állampolgárokról, kérjük lépjen kapcsolatba Nagykövetségünkkel. Munkaidőn kívül, kizárólag magyar nyelven hívható nagykövetségi ügyeleti számunk: +389-71-386-096.

A Szkopjétől 40 kilométerre fekvő Kumanovó 2015. május 9-10-én heves fegyveres incidens színtere lett, ami a helyszínen részleges forgalom és mozgáskorlátozást eredményezett, a szituáció a macedón-szerb határon (Tabanovce) is torlódást, fennakadásokat okozott. Teljes határzárról ugyanakkor nincs és nem is volt döntés.

Információnk szerint a helyzetet a helyi hatóságok megfelelően kezelik, a rendőri akció május 10-én hivatalos bejelentés szerint véget ért. Magyar vonatkozása az eseményeknek nincs, magyar bajbajutottakról nincs tudomásunk, az erőszak nem magyar/EU/NATO érdekeltségek ellen irányult.

Mindazonáltal a Macedóniába belépő és itt tartózkodó magyaroknak alapos körültekintést, nem biztonságos helyszínek vonatkozásában mozgáskorlátozást, az etnikai eszkalációs lehetőséggel párhuzamosan politikai/vallási (muszlim) események és tömegrendezvények látogatásának lehetőség szerinti mellőzését és Kumanovó városának – a krízis fennállásig követett - elkerülését javasoljuk. Minden egyéb szempontot Konzuli Szolgálat honlapunk macedón országmelléklete részletesen lefed.

Kérjük, hogy a macedóniai helyzetről a magyar beutazók folyamatosan, több forrásból is tájékozódjanak. Nagykövetségünk ügyeleti mobilszámon és más hivatalos elérhetőségein kínál bővebb felvilágosítást. Itt is javasoljuk elektronikus konzuli érdekvédelmi adatlap önkéntes kitöltését.

Kérjük, hogy Belépés vagy vagy Fiók létrehozása, hogy csatlakozhass a beszélgetéshez!

Re: Általános 2015 máj. 11 11:44 #15815

Gyanítom (remélem) arra ügyelnek, hogy a tranzitforgalom azért biztonságos legyen.....

Ebben reménykedünk mi is. De most, hogy a baba is jön velünk, a párom nagyon óvatos, ahogy meghallotta a hireket, rögtön mondta, hogy szerinte Bulgária felé kell majd menni. De ne legyen igaza. Hátha a macedónok addig megjavulnak. :)

Kérjük, hogy Belépés vagy vagy Fiók létrehozása, hogy csatlakozhass a beszélgetéshez!

Re: Általános 2015 máj. 11 10:14 #15814

Balázs, az új rendelkezések szerint, nyitva lesz Delfoi este 8-ig. Bár azért reggel kellemesebb ott hegyet mászni, mint estefelé, és a fények is szebbek, a képekhez. Utána meg lehet hűsölni a múzeumban.

Melus!
Köszi az infót!
Eddig mindenhol azt találtam, hogy 16-ig van nyitva. De kutakodtam egy kicsit és itt: odysseus.culture.gr/h/1/eh155.jsp?obj_id=3404 - odysseus.culture.gr/h/1/eh155.jsp?obj_id=3404 megtaláltam az esti zárást.
Akkor lehet, hogy még délután megnézzük. Majd kiderül milyen állapotban leszünk 1380 km után. :)

Re: Általános 2015 máj. 11 09:58 #15813

Szombaton az utunkon nem tapasztaltunk semmit. Viszont a hír olvasása után beugrott, hogy néztük, hogy a határon miért van gépfegyveres határőr? Akkor ezért történt.

No pont erre szerettem volna rákérdezni.
Gyanítom (remélem) arra ügyelnek, hogy a tranzitforgalom azért biztonságos legyen.....

Re: Általános 2015 máj. 11 09:19 #15812

Szombaton az utunkon nem tapasztaltunk semmit. Viszont a hír olvasása után beugrott, hogy néztük, hogy a határon miért van gépfegyveres határőr? Akkor ezért történt.

Re: Általános 2015 máj. 10 14:12 #15810

Hallottátok?
www.hir24.hu/kulfold/2015/05/10/ot-rendor-halt-meg-a-macedoniai-osszecsapasokban/ - www.hir24.hu/kulfold/2015/05/10/ ... apasokban/

Remélem az átutazókat nem érinti. Most volt a hiradóban is, elég gáz a politikai helyzet, emiatt sok összecsapásra számit a kormány.
(nem ijesztgetés, csupán meglátok egy ilyet, rögtön a nyaralás jut eszembe :) )

Re: Általános 2015 máj. 10 07:02 #15809

Sikeresen hazaérkeztünk. Fantasztikus hetet töltöttünk a szigeten és környékén. Igyekszem a beszámoló elkészítésével.

Köszönünk mindent

Re: Általános 2015 máj. 09 16:52 #15808

Kiegészítés a szigetre érkezés előtti útszakaszokról.

A fenti link mutatja a környék túra lehetőségeit .

Az a fürdőhöz közeli partszakaszokat láthatjátok.

A fürdőváros mai története.

www.architects-kavalas.gr/loutra-eleytheron.html - www.architects-kavalas.gr/loutra-eleytheron.html

Eleftheron fürdők rövidített története.

A források a termálfürdőtől Eleftheres belül 45 km-
nyugatra Kavalától és 1,5 km-re a tengertől,
egy erdős völgyben - egy különlges
természetes szépségű szurdokvölgyben - amely átszeli a folyó Marmara.

A fürdőváros Zachos dohánykereskedő révén alakult ki. 1908-1910
Addig török fenhatóság alatt mint töröök fürdő működött.
A dohánytermékek kereskedelmi Zachos. Zachos a török kormánytól átvette a területet.Mivel a terület messze esett a várostól, mindenféle vendégellátó egységet létre kellett hoznia. Pék, üzletek, stb.
Pihenő és gyógyászati központ lett.

A víz alapvető összetétele nátrium-hidrogén-szulfid. A teljes felület biztosít ebben az időben mintegy 267 köbméter per óra. A víz hőmérséklete 37-41,5 Celsius fok. 4 természetes hőforrása van a Marmaros patak mentén.
Krónikus betegségekre gyógyító.. A kénes forrásvíz ideálisak mozgásszervi megbetegedések, bőr keringési, eispnefsiotherapeia asztma, nőgyógyászati betegségekre. stb

Ma a fürdő egy építészeti egységet alkot, épületeinek száma 31. Beleértve az Oszmán fürdő 18. századi épületei is.
Különlegességét még is az adja, hogy ilyen természeti szépségű és ilyen dús ásványanyag összetételű vize az egész országban máshol nincs.
Sajnos a fürdő 2012 év végén bezárt. Azóta elhagyott állapotban van. Magát a fürdőt régi látogatói hűségesen látogatják.
Vannak közöttük, kik vigyáznak a környezetre, de sajnos nem eléggé. Sok a szemét.
A Kavala megyei természetjáró csoport hetente megy a területet kitakarítani.
A hírek szerint a fürdővárost egy magánvállalkozó kibérelte, de még ez évben a beüzemeltetést nem tudta elkezdeni.
A megye szeretné visszavenni, hogy maga üzemeltesse, de erre anyagi fedezet nincs.
Így várhatólag 2016- ban fog mint nagyon drága fürdő újra beindulni.
Addig ha van kedvetek, látogassátok meg egy szabad fürdőzésre.

Re: Általános 2015 máj. 09 07:46 #15806

HÍREK
Több kérdés elhangzott felém a kompok indulására.
Még minden képlékeny.
Hol tudtok erről egyénileg pontos információt keresni:
www.thasos.hu/index.php/informaciok-a-szigetrol/a-sziget-megkozelitese/523-komp-menetrend - www.thasos.hu/index.php/informac ... -menetrend
Kiderül ezekre rákattintva, hogy 4-10 májusi időszakra vonatkozik.
10.- től változik és bővül a menetrend.

b529fba9b7ac754e897455aae9d51ce2909214e4.googledrive.com/host/0B1zU6Uh4CTz-eWppZlU2U25nMUU/4%2010%20MAIOY%202015.pdf-https://b529fba9b7ac754e897455aae9d51ce ... 202015.pdf

A változást itt kell majd néznetek.
www.thasos.hu/index.php/informaciok-a-szigetrol/a-sziget-megkozelitese/523-komp-menetrend - www.thasos.hu/index.php/informac ... -menetrend
www.go-thassos.gr/thassos-ferries/?lang=en&rt=l2k - www.go-thassos.gr/thassos-ferrie ... =en&rt=l2k

A kedvezményes hajótársaság a FILIAGKOS HAJÓ TÁRSASÁG.
A mostani táblázat szerint
Keramotiból Limenásba 8.15 perckor indul.
Limenas- Keramoti 11.00 óra

Most az utolsó komp Keramotiból- Limenasba 21.15 perckor van. Majd látjuk, hogy a május közepétől ez változhat akár 22.00 órára is. Júniustól pedig 22.30 órára is.

A kompok első reggeli időpontja mindig állandó. Csak az utolsó húzódik ki az éjszakába, ahogy megyünk be a nyári szezonidőszakba.

Ez a hajótársaság egész szezonra kitartja a kedvezményes árakat. A másik kettő hajótársaság áremelkedésen gondolkozik.
Majd nézem a jövőhéten is, de ti is bármikor ránézhettek.

Van arról szó mi nagy vitát vált ki, hogy a másik kettő hajótársaság emelni szeretne. A normál személyi jegyet 3,50- ról 4,00 Euróra szeretnék emelni. Állami rendelet szerint nem lehet, de mivel ezek magán hajótársaságok nem fogják figyelembe venni a tiltást. Ha a személy jegy ára emelkedik, akkor a járművek ára is nőni fog. De erről pontos információt majd a jövő héten.
De szeretnék kérni minden érintett utazót, hogy kiindulása előtti napokban maga is nézze meg ezeket a táblázatokat.
Azt kell tudni, hogy nagyon nagyon sűrű hajójárat lesz. Senkinek nem kell várakoznia.
Mindenki ahogy odaérkezik a jegypénztárhoz való besoroláshoz, attól tud pavilontól fog tudni jegyet venni, amelyik épp indul.
Tehát besoroltok az autók közé. 3 sorba lehet beállni párhuzamosan. Egy valaki ki kell szálljon az autóból és az épp nyitva levő jegypénztárhoz odamenni. Az autó típusát és a gyermekek életkorát kell majd mondani a jegyvételnél. A sofőrnek is jegyet kell venni. Az autóárban ez nincs benne. Retur jegy vásárlás nem létezik.

Re: Általános 2015 máj. 08 16:05 #15804

Igen, Zsu, tudom!!!
Sokan vagyunk akik tudják amit írtam. Az irodák nem tudnának másként dolgozni.
Sőt azt is tudom, a május közepén kiérkezett vendégektől, hogy jöttek volna korábban is, ha lehetett volna lehetőség. Fiatalok, érettebb korosztály. És hiszem, hogy nem az árfekvés miatt jönnek akkor. Hanem épp a tömeg elkerülése és a paradicsomi állapotok miatt. Nem véletlen hogy ezek a kezdő szakaszok fogynak el elsőként az irodák részéről. Már februárban azokból nem lehet kapni.
A szervezett utak autóbuszai nem tudják megtenni a kitérőt. A nagyobb embercsoportok esetén nagyon hosszú időre húzódna egy út.
Ezért a személyautók felé tettem főleg gondolataim.
Azt is tudom, hogy olyat kértem, mi már a múlté.
Ma már mindenhol autópályák vannak, gyors forgalmuk. És gyors autók.
Ahogy az autóutakat felváltották ezek az új utak, egy új generáció nevelkedett ki.
Ott hol a régebbi generációk vendégei is utaznak, ott fordulhat elő ilyen kis kitérő. Vagy a megrögzött természetrajongók esetén, vagy ott ahol egyszerűbb járművel jönnek a vendégek.

Re: Általános 2015 máj. 07 21:12 #15799

Mi az utóbbi két évet leszámítva mindig az évi első görög utunkat május közepére tettük, amikor Toroni nyugalmáról, szépségéről áradoztunk az a májusban tapasztaltuk, csoda szép volt a természet, minden zöld, csodálatos virágok nyíltak, a tenger nyugodt , nincs tömeg, nagyon messzire el tudunk menni a hajóval, igaz a 8-10órás vízen töltött idő végére már eléggé áthűltünk, de a látvány emlékezetesé tette az utat.Thassosra most egy héttel később megyünk mint 2013-ban mert akkor elég mostoha volt velünk az idő /havas eső esett az Ypsarion amikor fent voltunk/ hátha most kegyesebb lesz velünk az idő.
Az ércbányákhoz mi is szeretnénk az idén eljutni.

Re: Általános 2015 máj. 07 19:30 #15798

Most nem vagyok otthon, mert északi tájakon csavargok :D

Nemrégen szereztem egy kis könyvet, inkább füzetet: Seres megye kolostorai.
Majd beszkennelem, ötletet adhat, a sziget felé vagy hazafelé valami érdekeset megnézni.

Az az igazság, mi már könnyen utazunk akárhány napig, de a fiataloknak kötött a szabadság kivétele, azért sietnek odaérni.

Re: Általános 2015 máj. 07 18:44 #15797

Mi reggel érkeztünk legutóbb. De pusztán azért, mert dél körül indultunk itthonról- valalmiért utazás szempontjából ez jött be - igy az első kompot már elértük, alvás is volt benne. Most a gyerekkel este indulunk, igy csak valamikor kora délután érünk majd a szigetre. Nálunk a minél hamarabbi érkezésnek a legfontosabb előnye az, hogy akkor már az első napot is ott tölthetjük, majdnem egészében. :)

Balázs, Delfoiról majd jó sok képet készitsetek, hagy csorgassam a nyálam. :) Nagyon szeretném én is látni, de ki tudja a csöppség mellett mikor fogunk tudni egy ilyen területet bejárni. :)

Re: Általános 2015 máj. 07 17:39 #15795

Mi pont az ellentétje vagyunk. :P Sosem érkezünk reggel. Úgy kalkulálok, hogy jól érkezzünk. És ha lehet, még előtte megnézünk ezt-azt. Ezért iktatunk be tranzit szállást mostanában. :D

Balázs, az új rendelkezések szerint, nyitva lesz Delfoi este 8-ig. Bár azért reggel kellemesebb ott hegyet mászni, mint estefelé, és a fények is szebbek, a képekhez. Utána meg lehet hűsölni a múzeumban.

Re: Általános 2015 máj. 07 17:25 #15794

Szívemre tettem. Tudok! ;) No nem sűrűn. :)
Sőt már meg is kaptam, hogy mióta Zafiránk van papás lettem. :)
Volt mikor az autópálya helyett a mellette menő főutakon mentünk le Bükfürdőre (200 km). De utoljára Felsőtárkányba (Eger mellett) is csak egy darabig mentünk autópályán (hazafele meg semmit). Akkor volt rá idő.
De hidd el, egy 1200 km-es út utolsó 200 km-én senki nem vágyik a csavargásra. Minél hamarabb biztonságban a célnál szeretnénk lenni, mivel már fáradt mindenki. Azt Te is tudod, hogy fáradtan, nyűgösen nem ugyan az az élmény.
A korán érkezőknek nem a csavargást kellene választani, hanem a megfelelő időben való elindulást. :)

De másik megközelítésből nézve. Biztosan volt már olyan vendéged, akinek elsőre nem tetszett a szállás amit kapott. De később már nem volt gond. Miért volt ez? Mert fáradt és nyűgös volt a megérkezéskor.... Fárasztó az út na.

Re: Általános 2015 máj. 07 17:03 #15793

Bazsi, tedd a kezd a szívedre és mond meg, tudsz lassan autózni?
Ha igen, akkor hol, mikor és hányszor teszed azt?
Erre írom, hogy én egy immár kötelező élet formává vált szokást nem tudok megváltoztatni.
Az egész élet egy rohanás lett. Minden felgyorsult, így a tempónk is.
Nem arra gondoltam, hogy mindent meg kell nézni.
De ha van lehetőség egy kis megállóra, akkor azt tedd.
Itt nyaraláskor már teszitek.
Miért ne lehetne egy kis megállót betenni ideérkezés előtt? Azokra gondolok, kik kora délelőtt érnek be a szigetre. Oly szép előjáték lehet egy kis kalandra letérni arról a rohanásra késztető autópályára.
Ezeket a helyeket miről beszélek, most egy út alkalmával, hazafelé tettük meg. A szándékosság Annáék miatt volt. mi magunk is minden utunk alkalmával egyet, maximum 3 kis kitérőt tettünk, hogy megfűszerezzük a hosszú utat. És hogy ne érezzük utazásnak, hanem kirándulásnak a kötelező megteendő hosszú távot.
Az ételben is van előétel és desszert.
A sexben is.
Miért ne lehetne egy kiutazásba is ilyet belevegyíteni?

Re: Általános 2015 máj. 07 15:40 #15792

Ági!

Hozzászólásodat a BLOG-ba át kellene emelni, hogy többen olvassák. A fórum régi hozzászólásait azért nem nagyon szokták az emberek átnézni.
Anna beszámolóját pedig majd tesszük az élménybeszámolóba. :)

Viszont egy-két észrevétel, gondolat az írásodhoz.
1.
Abba gondolj bele, hogy miért rohannak végig az emberek általában az autópályán. Mire Thesszalonikit elérjük kb. 1000 km van mögöttünk és nagy valószínűséggel az éjszakát is végig vezettük, hiszen legtöbben nem vesznek igénybe tranzit szállást. Akkor már nem olyan a kedve az embernek, mint mikor reggel felkel és elmegy kipihenten kirándulni. Jobb az utolsó 200 km-en gyorsan és biztonságosan túl lenni és ennek legmegfelelőbb módja az autópálya.
De ugyan ez van hazafele is, Szalonikiig csak az út 1/6-át tudjuk le. Onnét van még 1000 km.

2.
Korán érkezők. Nem tudom miért gond. (Vagyis érzem, de nem értem.) Egyszerű a megoldás. Mivel le van írva, hogy a szállás elfoglalása x órától, addig nem kell lelkiismereti kérdést csinálni abból, ha nincs készen a szállás. Nincs és kész. Szépen udvariasan meg lehet kérni az érkezőt, hogy várakozzon a tengerparton, vagy bárhol máshol. Persze természetesen feltétele az időben átadásnak a távozó időbeni távozása is. Itt nem szoktak gondok lenni?
Mondjuk az is más, ha előre lelevelezik a korán érkezést. De akkor sincs joga a korán érkezőknek semmihez.
(Mi is így voltunk Krétán. A komp megérkezett hajnali 6-kor. Ekkor bevásároltunk és lementünk a tengerpartra megreggeliztünk. Majd felmentünk a szálláshoz, ami még nem volt kész. De ebből nem volt probléma, vártunk. Pedig előzetesen levélben leegyeztettük, hogy a komp miatt korán érkezünk. ......)

3.
Tavaszi Thassos. Régi vágyam, de egyenlőre nem jött össze. Nem egyszerű ezt összehozni iskoláskorú gyerekekkel. De ami késik nem múlik! Vigyázz, mert egyszer minket kell tavasszal kísérgetned. :)
Addig is marad a június végi, július eleji időpont a nyaralásra, ami azért még szerencsére nem a főszezon.

..............................
Más.
Már nagyon várjuk az idei nyaralást. még 44 nap az indulásig.
Viszont az úti terv készítésekor vált világossá, hogy Kilini messzebb van mint Athén. Kérdeztem is a Zsuzsát, hogy tudja-e hogy mit vállalt, mikor Zakynthost mondta uticélnak?. Persze nem tudta.
Most úgy néz ki, hogy odafele lemegyünk Delfoi-ig, majd ott alszunk egyet, majd reggel megnézzük a megnézendőket és indulunk a komphoz. (Azért reggel, mert úgy látom, hogy a múzeum nagyon korán zár. De majd kiderül a látogatás időpontja, ha ott leszünk.)
Haza fele még nem tudom a konkrétat, de én Verginát tervezem megnézni, majd valahol aludni egyet, és reggel kipihenten hazaindulni.

Jó tervezgetést mindenkinek!

Re: Általános 2015 máj. 07 15:37 #15791

Csatlakoznék Ágihoz és Judithoz.Mi általában Június elején megyünk még akkor is csodás a természet. Mi is leszoktunk térni az autópályáról mint ahogy már többször írtam a beszámolóimban. Nagyon szép az a része az útnak. Hallgassatok Ágira egyszer próbáljátok ki és ismét nem fogtok csalódni.

Re: Általános 2015 máj. 07 11:29 #15790

Ági minden szavával egyetértek. Lenyűgöző a sziget ilyenkor májusban.
A természet gyönyörű, rengeteg forrás, eldugott vízesés, virág áradat mindenhol és nem utolsó sorban rengeteg a zsenge gyógynövény. Nincs nagy tömeg, mindehol kipihent kedves emberek fogadnak, nem kell tolongani sehol és nincs tele a part napágyakkal sem.
Egészen más oldaláról ismertük meg a szigetet. Többen kérdeztétek tőlem a víz hőmérsékletét, mi már 2-szer voltunk májusban, és minket is megpirított a nap (mint Annáékat) és fürödtünk is minden nap. Nyílván nem annyira meleg mint augusztusban, de kifejezetten kellemes a tenger.

Re: Általános 2015 máj. 07 10:06 #15789

Szajkónak jó lennék.
Az év legszebb szakasza ez az időpont. Június közepe végéig. Nem lehet sem a természetet sem a hangulatot összehasonlítani az év egyéb szakaszaival. Teljes győztesként van. Amit még mindig mondok. Rohantok kifelé az autópályán. A szállások normálban 12.00 óra és 14.00 óra közt elfoglalhatok. Sokan befuttok már a hajnali első komppal. Rettenetes stresszes ez a szállásadónak. És rossz szájízt adunk a hazatérő vendég felé is, ki az utolsó óráit nem szeretné úgy érezni, mintha kidobnánk. De a hajnali érkezők miatt üldözés kezdődik, hogy mikor tud a takarítás bemenni újjá varázsolni a lakásokat. Ez olyan csúnya dolog, mint mikor egy szép filmet vagy egy színházi előadásnál a befejezés előtt felállnak a nézők és elhagyják a termet. Mindez kiküszöbölhető lenne, azzal, a reggeli érkezők nem jönnének ilyen korán. Nehéz nálatok egy beidegződött rendszert megváltoztatnom. Rohantok az autópályán, ahelyett, hogy azt a sok szépséget látnátok, mi a régi autóúton van Thesszaloniki és Keramoti közt. Azokból a téli tavaszi írásaimból már említettem és képeket is tettünk fel.
Kettő napot kitöltő fantasztikus kis programok vannak.
Tegnap a szokásos kötelező utunkra mentünk Pánossal Thesszalonikibe.
Annáék mondták, hogy nem baj, ha nekünk van olyan prpgram részünk is, mi nem jó, szeretnének velünk tartani egész napra. Örömmel vettük. Az odafelénk olyan idegbajos rohanás volt, mint a ti utatok szokott lenni ide és hazafelé. Azt nem tudtuk másként megoldani, mert időhöz voltunk kötve. Azzal a résszel végeztünk 11 óra felé. Majd mondtuk, hogy innentől kezdve gázt le. És csak az a fontos, hogy az utolsó hazakompot elérjük. De ha azt sem érjük el, hát na bumm. Azt is a sorsra bízzuk.
Majd elkezdtük az élvezeteket.
Thesszaloniki Váci utcai sétája, kis bazár, kis piac, és kocsma kávézás.
A fontos, hogy azt mondtuk semmit nem kötünk időhöz. Amennyi jó esik, csak annyit teszünk abból is. Nem túl megülve, de nem is kapkodva rohanva. Majd a tömegből kiszerettünk volna menni enni. Az autópályát rögtön a körgyűrű elhagyása után váltottuk a régi parti úttal. Forgalom mentes eszméletlen szép úton. Tavak, hegyek, zöld környezet kicsiny falvakkal, virág kertészetekkel.
Ebédre nem a drágább és zajosabb éttermet vagy tavernát választottuk, hanem egy útszéli KATINÁT. Magyarul büfét. Friss, tiszta minden és üdítő környezetben. Majd a következő megállónk Asprovalata után egy parti büfé kávézó volt. Ha fért volna belénk, ott is ehettünk volna fillérekért abban az órában fogott sült halat. Egy étteremben ilyenhez NEM JUTHATSZ!!! Sajnos teli volt a pocakunk, így annak nemet kellett mondanunk. Majd Amfipoli múzeumát néztük meg. Ezek után lementünk egy 10 km hosszú új tengerparti városka vizmenti útján. szépen, lépésbe csodálva a tengert és a helyet. egy idő után újra felkaptattunk a régi útra, mi párhuzamosan volt 3 km távolságra a parti úttól. Kicsiny táblák jelzik ezeket az utakat. de akik fogékonyak a szépre, megláthatják, és letudnak ott menni. A kis kitérőnk után meseúton haladtunk Elevteres immár bezárt termálfürdője felé. Ott Annáék teljes döbbenettel fogadtak mindent. Mondhatom megrökönyödve. Majd győzött a természet. És átadták magukat ők is a gyönyör élvezésnek. Ha még lett volna több időnk, akkor a thermálozás után a thermál patak deltájánál folytattuk volna.
Ezek után már közel Kavalához lementünk a felétek már bemutatott Ammolofo partjaira egy rövid üdítő sétára. Onnan Iraklica Nea Peramos öbléből jöttünk fel. Itt megint tölthettünk volna a rómaikor időkből itt maradt vár romoknál. De nem tettük. A parti úton hazakanyarogtunk Kavaláig, honnan már a sötétedésben érkeztünk Keramiotiba. Ha nyár lett volna mikor később sötétedik, Keramoti előtti parti tengeri tavaknál még tettünk volna egy félórás megállót. Ott mit lehet tenni? Ez egy széles hosszú homokos tengerpart Thassos északi oldalával szemben. A parton kicsiny görög nyaraló viskók. horgászok és sétálok a parti fövényen. Kristálytiszta mindig nyugodt víz. Egy jó minőségű homokos út szegélyezi ezt a szakaszt. Az út másik oldalán sással és vízparti növényekkel benőtt kicsiny sós édes vizű tó telis- teli hallal és madárral.
Titkos tengerparti szakasz ez. Kevés kicsiny táblák jelzik ezt a partot. De csak azok veszik észre, kik nem rohannak! És nem gépirányításal, hanem figyelemmel kísérik az utat. Ti jók vagytok a gépi irányításba. Elfelejtettétek már, hogy lehet lassan és élvezettel is haladni.
Annáékat kérdeztem, most hogy láttátok ezeket a helyeket, máskor is 170-es sebességgel rohantok majd ide a szigetre? Anna csak nevetett.
Csaba, mondta, hogy hetedjéra jött a szigetre. És most azt fogja elmesélni barátainak, hogy Thesszaloniki és Thasos egy napi csodálatos útra van egymástól. Ez lehet csak 200 km távolság. De milyen távolság? Meggyőztem őket, hogy mások így jöjjenek.
Most várom majd Annáék távozása után Emőéket. Ők is a veterán thassosi körhöz tartoznak. Ha lesz lehetőségem velük is teszünk majd egy kicsiny hasonló utat. Anna amikor lesz ideje feldolgozza ezt az anyagot felétek. Tehetném én is. De hosszú évek beszédeiből kiderült, nekem nem hisztek. Mindig azt gondoljátok csak az előszezont szeretném beindítani. Nem. Tömeget semmi esetre nem szeretnék. Viszont azt igen, hogy azon vendégek, kik az én ízlés világomban vannak, igen is próbáljanak ki egy ilyen nyárelő nyaralást.

Judit annak idején emlékeztek a tombolán nyert is pár májusi napot. Ő is augusztus 15.i vendégem volt. A májusi útja után egy gyönyörű változás állt be a családja életébe. Lehet megint földtől elragadottnak gondoltok. Juditékat sok gondolat teherként foglalkoztatta. Életükön változást szerettek volna. Nem tudták hogyan, csak a szükségét érezték és az utat keresték. Majd kijöttek életükben először tavasszal. 10 éjszaka lett az útjukból. Olyan energiával sikerült feltöltődniük az itt létük során, hogy minden gondolatukra választ kaptak, és azóta a megvalósításon dolgoznak. Ezt a májusi Thassosnak köszönhetik. Most berzenkedtek. Nyári nyaralás alatt is ezt az eredményt megkaphatták volna. Nem. A tömeg, a túl meleg, a természet hiányossága eltolja az energiamezőket. Igen, csodálatos lehet a nyaralás, és pihenhettek. De ... És itt ismétlem az előző soraim.
Emit és Annáékat elcsábítottam már. De sokan vagytok még, kiknek szeretném ezt a szépséget átadni. Hátha Anna majdani írása segítség lesz ehhez.

Anna, a bányás képetek csúcs lett!! Mind nagyon tetszik, de az még az én szememnek is szokatlan volt.
Köszönöm én is.

Re: Általános 2015 máj. 06 08:16 #15788

Anna!

Köszönjük a képeket!
Egyszer már nekünk is el kellene menni tavasszal Görögországba!

További jó pihenést!

Re: Általános 2015 máj. 05 22:45 #15787

Anna!
Köszönjük !!!
Csodálatos képek! :igen:

Ági!
Az a béka szenzációs :lol: :lol: :lol:

Re: Általános 2015 máj. 05 19:04 #15786

melléklet nem található

<!-- ia0 -->Vízesés.jpg<!-- ia0 -->

Re: Általános 2015 máj. 05 18:57 #15785

melléklet nem található

<!-- ia0 -->Márványbánya.jpg<!-- ia0 -->

Re: Általános 2015 máj. 05 18:49 #15784

Üdv Thasosról!

Gondoltam megosztok veletek pár gondolatot az eddig eltelt napjainkról. Természetesen össze fogok állítani egy bővebb élménybeszámolót is majd.
Először is az időnk fantasztikus, sikerült már szépen leégnünk.

Mennyivel másabb így májusban? Mások a színek, a hangok. Épp ma beszéltük a hegyről lefelé jövet, hogy még nem hallottunk kabócákat, viszont rengeteg madár beszédet. Rendkívül tiszta az idő, az egész szárazföldi részt lehet látni az Athos hegytől.

A hosszú hétvége után kiürült a sziget, alig vannak turisták.

Csatolok pár képet

melléklet nem található

melléklet nem található

<!-- ia0 -->Metalia beach.jpg<!-- ia0 -->

Oldalmegjelenítési idő: 0.146 másodperc