Szia, Vendég
Felhasználói név: Jelszó: Emlékezz rám

TÉMA:

Re: Általános 2015 máj. 05 08:44 #15783

Vízparti jelenetek.

Kérjük, hogy Belépés vagy vagy Fiók létrehozása, hogy csatlakozhass a beszélgetéshez!

Re: Általános 2015 máj. 04 11:47 #15782

Ó kissé megkésve....de annál boldogabb névnapot kivánok Kiflic! :)

Kérjük, hogy Belépés vagy vagy Fiók létrehozása, hogy csatlakozhass a beszélgetéshez!

Re: Általános 2015 máj. 04 09:06 #15781

Tényleg, Kiflic!

Isten éltessen!

Re: Általános 2015 máj. 04 07:30 #15780

Sok boldog névnapot kívánunk. Pános és Ági

Re: Általános 2015 máj. 03 19:45 #15779

kiflic!
Boldog névnapot kívánok!!!!

Re: Általános 2015 máj. 03 13:48 #15777

Anyák napja!

Nem bánom, ha korhol, nem bánom, ha zsémbes.
Néha pedig fáraszt, egyenesen rémes,
de amikor elmegy, vágyódom utána.
- „Öregedő” gyermek kapaszkodó vágya.
A hangom elakad, a torkom kiszárad,
ilyennek szeretem drága Anyámat. :(

Re: Általános 2015 máj. 03 08:38 #15776

Elkezdődött a nyár!
Közlekedés.
A nyáron nagy lesz a meleg és a forgalom.
Mindenkinél kérem, hogy útjukat ide és hazafelé úgy tervezzék, hogy ne legyen rohanás.
Inkább kényelmesen kis sebességgel haladva de maximális odafigyeléssel és jól szervizelt, biztosított autókkal közlekedjenek. Nagy gondot szokott okozni úgy az itteni szervizelés, mint a mások által okozott balesetnél az ügyintézés.
Teli vagyunk felelőtlen, durva közlekedésű morálú bolgár és román autósokkal, motorosokkal.
A bérelt járművek műszaki állapota mindenhol tragédia. Szezon elején kicsit szervizelve vannak, majd nincs idő azok szervizelésére.
Tehát a fontos, hogy mások szabálytalanságaira is odafigyelve kell közlekedni.
Már megtelt a sziget. Majd kiürül egy kis időre, de június közepére újból a frekventált helyeken hatalmas forgalomra számíthatunk. A hegyi útjaink rosszak. Ahol jobb az út, ott legyünk felkészültek a fék vesztett kedvű mindenféle autóssal és motorossal. Szó szerint fék vesztettekkel.
A hegyi és a szerpentines utakhoz jó jármű és rutin kell. Mint tudjuk ezek nem léteznek az itt nyaraló vendégek közül. Ehhez hozzájön a nyaralás érzése adta felszabadult szabadság hangulata. Végzetes dolgokat okozhat ez a három tényező.
A többi, mi nagy nagy tiszteletet érdemel.
Hegyi túrák.
Csak kijelölt utakon. Mindig mobil telefonnal és mindig társsal. Soha ne túrázzatok egyedül. A szállásadónak is kérem jelentsétek be, hogy hova mely hegyi túrára indultok. Sötétedés előtt kérem a lejelentkezést, hogy épségben biztonságban hazaértetek. Egymás a hegyen soha el nem hagyjátok. Kellő mennyiségű ivóvizet és egy ficam esetére szolgáló kötőfáslit vigyetek magatokkal. Rovar csípésre allergia elleni szer legyen veletek. Mind ez egy kicsiny hátitáskában. A cipő, mindig vastagtalpú, kényelmes, bokát fogó cipő.
A tengeri fürdőzés.
Hullámzásban jó játszani. De veszélyes. Vannak öbleink mik hullámos időjárásban is biztonságos fürdőzést nyújtanak.
Ha a hullámzást választjátok, azt mindig csak a sekély vízben. Mindig egymásra figyelve. Egy mentő mellény és egy mentő öv életet menthet a gyermekeknél. Még a nagy kamaszoknál is. Az úszni tudás nem ment meg veszélyes helyzetben. A fulladások épp a jó úszó vendég körében fordul elő. A felnőtt is hordhat ilyet.
A túlzott napozás megégetheti még a szemíriszt is. A nyári nap sokaknak okoz napallergiát, mi viszketős, égő és nagyon kellemetlen. Lehet sortban, zokniban és pamut pólóban fürödni. Így lehet a nap allergia ellen természetes módon védekezni. Ezt tehetik gyermekek és felnőttek egyaránt!
Átforrósodott testtel soha ne vessétek magatok a tengerbe. Mindig csukló, szívtájék bevizesítése után fokozatosan menjetek a tengerbe.
A sziklás part szakaszoknál csúszósak a kövek és sünök lehetnek.
Amikor esik és villámlik, veszélyes fürödni. Történt haláleset fémvégű esernyővel a tengerparti sétán.
Tudom, ezeket miket írok, már lerágott csont a fületeknek.
De inkább gondoljatok engem házsártos, magát agyonaggódónak. Ezt viselem.
Csak legyen mindenki nyaralása felhőtlen!
[/color]

Re: Általános 2015 máj. 02 17:53 #15773

Mi még életünkbe sem béreltünk napágyat szerintem. Volt, ahol ingyen adták, ott rátelepedtünk. De nekem nem fontosak és még a zsúfoltnak mondott laganasi öbölben is megtaláltuk azt a helyet, ahol a népsűrűség alábbhagyott és volt bőven tér a nem kicsi fekhelyünknek. De van ahol tényleg a vízben kell menni, ha a parton akarsz sétálni, mert vagy nagyon lent vannak gyárilag a napágyak de van ahol a vendégek cibálják le. Ezzel mindenhol találkoztunk.

Re: Általános 2015 máj. 01 06:46 #15768

Hát ez az amit én is gondolok.
Ott ahol épp 5 méter széles a part és napágyak vannak ott mi lesz?
Itt valóban nem oly nagy gond. DE... Nagyon sok vendég panaszkodik már kettő éve, hogy mi ez a napágy háború. Mert tényleg sűrűn pöffeszkednek és egyre duzzadnak a partunkon az ágyak. És teljesen biztos, hogy az engedélyük felett teszik ki. Engem is riaszt a látványuk. Kell, de egészségesen.
Azt tudom, hogy kapnak ellenőrzést. Hallottam már erről. De hogy büntetést is kapnak-e, eddig már nem mentem el a hír kereséssel.
Még Krétán Stalidában tettünk feljelentést ágyasok ellen. Rég volt, de emlékszem. Ott elzavarták a törölközős vendéget. Pedig nem a part az ágyasoké. Letételi joguk van bizonyos távolságba. Akkor és ott a vendégeim, kik törölközősök voltak ha az ágyak közé tették magukat, onnan el lettek zavarva. Jogtalanul. Az ágyat elhúzniuk nem szabad volt, de joguk volt leteríteni a köztes részre a saját felszerelést.
Hogy mit követ ez a kormány, és hogy mennyire fog sikerrel járni? Ezt igazán nem tudom.
Sok olyan dolgot tesz viszont, mi örömet okoz.
Mostani új rendelete. Emlékeztek pár éve egyik napról a másikra eltűntek az állami Tv csatornáink.
Most született a rendelet, hogy újra kinyitják. Sokan örülnek. Annak a kormánynak az emberei kik bezáratták kígyót békát kiabálnak Cipraszra. Ha nem népbarát rendelkezéseket hozna, akkor már kitört volna a belső népháború. De egyre jobban az érezhető, hogy meghódítják a közembereket. És tényleg drukkolunk nekik , nyilván saját magunkért. Az biztos, hogy politikájuk borotvaélen táncolásnak tűnik.
A bizonytalanság megvan sajnos. De erre közhellyel tudok válaszolni. A remény hal meg utoljára. És még a halott is remél. Bízzunk hát bennük, mert sok jót fog hozni ha sikerül nekik. Soha nem követtem ilyen figyelemmel a politikát. Most minden hírt meghallgatok. Látom a támadásokat is. Néha én is azt gondolom, hogy blöffölnek mikor egy egy új rendelkezést hoznak. És tényleg lehetetlennek látszik mit megpróbálnak valósítani. Majd beszélgetek olyan emberekkel, kik megszállott Paszok, Neo Demokrácia voltak. És hallom, ők is Ciprasszal vannak. A kétely nagy. De erre azt mondják, ennél rosszabb, mint eddig volt már nem lehet. Egyfajta népfelkelési a hangulat.Lelkes. És most először lelkesen bizakodó.

Re: Általános 2015 ápr. 30 15:43 #15767

Remélem nem a kormányunkat követi Alekszisz Ciprasz, és a józan ésszel ellentétes döntéseket javasol. Mint nálunk a trafik fóliázás. Habár, a munka nélküliségen segítene a sok kormánytisztiviselő alkalmazása, aki ellenőrizné az 5 métert :D Csak az a kérdés, hogyan. :wink: Mert mi matracon napozunk, és ha hullámos a tenger, délutánra a hullámok nyaldossák a talpunkat :lol:
Különben meg helyesnek tartom, hadd sétáljak a homokos vízben. Skala Potamiában, ezzel eddig sem volt gond. Mi lesz a kő házakkal? Tolóban majd a tengerbe építették. Gondolom ott az adókat emelik, mert a tulaj is beszedi a pénzt, a közelségért. :P

Re: Általános 2015 ápr. 30 13:44 #15766

És kinél kell reklamálni, ha nincs helyem a napágyak előtt. :) :D

Minden szabály csak annyit ér, amennyire betartják.
Egyébként szerintem nincs a napágyakkal baj. Még nem találkoztam olyannal, hogy nem tudtam volna valahol a saját napernyőmet és gyékényemet leteríteni.....

Re: Általános 2015 ápr. 30 07:35 #15759

Jó híreim vannak. A napágyak a tengerparton immár kezdtek zavarók lenni a nagy tömegük miatt. Új törvényt hozott a Ciprasz féle kormány.
Eddig a víztől 3 méter távolságra helyezhették a napágyakat a bérlők. Az új rendelet szerint egy sorral kevesebbet helyezhetnek a partra. Tehát a tenger és az ágyak közti távolságnak 5 méternek kel lenni. Kicsit ugyan bizalmatlan vagyok. A 3 métert betartották? A most kötelező 5 métert befogják tartani? De jó, hogy tudjuk ezt a törvényt. Oda joga van mindenkinek a saját napozó törölközőjét lehelyezni. Háborítatlanul a parttól 5 méterig.

Re: Általános 2015 ápr. 23 16:21 #15742

Az északi oldalon a tenger zártabb és sekélyebb. 5-8 méter mélységű Maries -Limenas közt. Egy kis bibi ott valóban van. Szemben van a Kavalai műtrágyagyár, kik a szennyvizüket beengedik a tengerbe. Az áramlat abból a vízből odavihet Prenos - Rahoni vonalára. A többi részen oly mély a tenger a parttól távol, hogy ott semmi nem maradhat.
Amit vörös talajnak láttok, az az erdei talaj. Az a hegyről jön. 2013-ban augusztus 14.én mi egy hónapig tartott, volt egy hatalmas erdő tűzünk a Dio Kefalas csúcs felé az északi oldalán a szigetnek. Majd hatalmas esőzések. a talajt két éve hordja le esők idején a víz, mi olykor a sárréteggel a parti házakat, olívaligeteket is elborítja. Tavaly és tavaly előtt a szigetet napokra ketté is vágta. A hatalmas sárréteg eltakarítása hosszan tartott. Nem tudtunk ott közlekedni napokig. Ez az erdőtalaj réteg kerülhetett le a partra, mi szárazság idején és erős szél esetén biztos zavaró lehet.
A déli szél okozta porréteg finom porózus és valóban vörös, de ez elkeveredik a talajban. Mikroszkópnyi nagyságával inkább a levegő tisztaságát homályosítja.
Ez a déli szél nyáron i szokott fújnyi, de nem olyan erővel mint tavasszal. mikor meleget jeleznek, de a kamerán szürkés képben láttok mindent, akkor az fúj. A kiterígetett fehér ruhán, az autók ablakán a járóköveken nyomot hagy, de egy kis slagolással és újra mosással eltűntethető.

Re: Általános 2015 ápr. 23 13:42 #15741

Drága kedves, Ági és Balázs! Hálásan köszönöm a válaszotokat! Persze,hogy olvastam de a dátum miatt frissre vágytam :) Fidorrr a homok az észak-afrikai széllel került oda, a szomszéd említette tegnap( tegnap érkezett haza 1 másik szigetről és jó barnán) azt mesélte pl.Február elején beterítette szaharai homokkal és porral Görögországot...

Re: Általános 2015 ápr. 23 09:35 #15740

Sziasztok! Szia Ági!

Tavalya a szigeten, Skala Kallirachi mellet a parton volta a szállásunk augusztus végén!

Szokás szerint tökéletesen éreztük magunkat, a szigeten, minden jó volt, de egy kérdés azóta is bosszant bár eddig nem nagyon volt időm, hogy megkérdezzem de így az idei nyári szezon közeledtével csak megkérdem.

Nagyon puha vöröses homok szerű anyag volt leülepedve, a tengerben az egész partszakaszon ezért délutánra, amikor felkavarodott a víz, akkor egy vörösesbarna homokos (nem túl szép) tengert kaptunk!
Mennyire jellemző ez a sziget erre az oldalára? Vagy csak valami okból a tavalyi évben volt ilyen?
Én az figyeltem meg, hogy a környező hegyek talajához hasonlított a vöröses homok? Ez folyhatott le valami okból?

Re: Általános 2015 ápr. 23 09:01 #15739

Az itteni autóbuszok hogy milyen menet renddel járnak mindig az iskola, a hajó menetrend és a vendéglétszám határozza meg. Ez miatt van, hogy csak egy hétre adnak ki és nem szórólapos menetrendeket.
Tehát nincs hónapos menetrendjük a nyári időszakban, csak július és augusztusi időszakban. Előtte és utána hetenként változik a menetrend. Azt írtam, hogy az új azaz tavalyi hajótársaság hoz be egy új hajót, tehát az első nyári menetrend majd kb. akkor fog megjelenni, mikor az a hajó is beindul. tehát még van időtök ezt tervezgetni. Az irodás vendégek részére, mikor értük megyek a kikötőbe, a buszmegállóból viszek mindig friss menetrendet és az lesz nekik az információs könyvben. Ha nekem sem adnak menetrendet, mi előfordul, akkor pedig a központi helyeken: Korinás trafik megálló és a Skála Potámia megálló váró kis kitáblázását kell néznitek. Ott a buszosok cserélik a menetrendet akkor is ha csak pár napra szól.
Az idén minden előkészület az időjárási nehézségek miatt később indul be. 10 napja tudnak dolgozni a szállásadók a házak rendbetételén. elkezdődtek az újrafestések, az udvarok rendezése, a parkosítások. És ami fontos a parti út, mit elvit a tenger és a hegyről lefolyó vízáradatok. tehát hadiállapotok vannak még. De május közepén mikor első vendégeink megjelennek, remélhetőleg kész lesz minden.
Az biztos, hogy egy hónapos késésben van minden. de annál szebb lesz mire megérkeztek!

Re: Általános 2015 ápr. 23 07:42 #15738

Szia, Ági!
Szeretném megkérdezni, rendelkezel-e idei buszmenetrenddel Skala Potamiából induló busz a sziget városaiba érdekelne. Előre is nagyon szépen köszönöm!!
Köszönettel,Vicosz

Vicosz!

Ha olvastad ezt: www.thasos.hu/index.php/leiras/erdekessegek/95-thassosi-10-parancsolat - www.thasos.hu/index.php/leiras/e ... arancsolat

4. AUTÓBUSZOS - KTEL - KÖZLEKEDÉSNÉL TÜRELMES LÉGY!
A menetid?ket ritkán tartják. Utat elzáró parkírozás, szükségszerű üzemanyag-felvétel, útszéli árustól szufláki - nyársra szúrt rablóhús - vétele ebédidőben, ismerőssel való találkozás esetén a napi történések megbeszélése, csinos turistanőkkel kámki-zás, gyakran el?forduló tüntetési menetek, forgalomelterelés miatt ... stb.. Az autóbusz megállítása a várókban kézkitartással, stoppolással. Ellenkez? esetben unatkozó turistának vélnek, s csak az elsuhanó buszt szemlélhetjük értetlenül. Kézjelzésünkre, ha a hüvelykujj hátramutatásával válaszolva a sof?r továbbrobog buszával, az nem valami csúnyát jelent, hanem: neki már nincs ül?helye, de valamikor jön a következ? járat. Azzal újra próbálkozhatsz!.A Limenasból közleked? távolsági járatokra jegyvétel a csarnokban. A computer által kinyomtatott jegy az indulási id?t, járatszámot, az ülésszámot tartalmazza, modern id?k technikáját követve. Az autóbuszok a valóságban kb. 10 féle felmatricázott, festett számmal rendelkeznek. A helyes szám kiválasztása azok közül, a krétai agyagkorong szövegének megfejtésével felér! A számot keresve, buszunk nélkülünk eltávozhat a falunk felé! Nagyobb távolságokra csak reggel és kora délután van egy-egy járat, kis távolságra óránként közlekednek. De így a másnap ugyanebben az id?ben induló járatunk megtalálására marad elegend? id?nk.
Mindenféleképpen emlékezetes élményt nyújthat. Egy f? esetén olcsó is egy ilyen magánkirándulás. LIMENAS - THEOLOGÓ 5.10 Euro/f?, a sziget körbe autóbuszozása: 10.5 Euró/ f?.

akkor lehet, hogy nem is kell annyira már az a menetrend. :)

A google keresőjébe beírtam, hogy Thassos KTEL és ilyeneket találtam:

Egy 2014-est itt: www.thassos-view.com/information/bus-timetable - www.thassos-view.com/information/bus-timetable

Ez nem tudom mikori: www.thassosguide.gr/en/inthassoscoach - www.thassosguide.gr/en/inthassoscoach

De úgy látom, hogy a 2011-ben Ági által közzétett ( www.thasos.hu/index.php/informaciok-a-szigetrol/jol-jon-ha-mar-megerkeztunk/400-busz-menetrend-201014 - www.thasos.hu/index.php/informac ... end-201014 ) pl. 1 hónapra szólt. Lehet, hogy kis mértékben változik a menetrend időszakonként.

Szerintem ha ott lesztek, akkor kimentek a megállóba és megnézitek az aktuálisat. Addig a fentiek iránymutatásnak kb. jók lesznek.

Re: Általános 2015 ápr. 22 17:20 #15737

Szia, Ági!

Szeretném megkérdezni, rendelkezel-e idei buszmenetrenddel Skala Potamiából induló busz a sziget városaiba érdekelne. Előre is nagyon szépen köszönöm!!
Köszönettel,Vicosz

Re: Általános 2015 ápr. 19 08:02 #15724

Milyen változások lesznek a nyári turizmusban. Március végén kicsit kétkedve hallottam és olvastam a híreket. Az új kormány szabályzásokat vagy betiltást készül hozni a parti beach bárokra és a hozzátartozó napágyakra.
Talán emlékeztetek, tavaly a márványpartunkon Vathiban nem volt napágy. Az is ennek a vitának az előszele volt. azt most olvastam a helyi hetilapban, hogy az idén lesz és kettő évre engedélyt kap. Tehát ott a bár teljes erővel fog működni az idén, és hozzá napágy hadsereg lesz kitéve. /SAJNÁLATOS MÓDON. Sokunk számára./
A teljes görög parton betiltást akartak. Ennek gyanúm szerint a fő oka az, hogy a partot bérlő vállalkozók kicsiny összeget fizetnek a z önkormányzatoknak, ill a kiadott ágyakról nem adnak számlát, tehát az államkassza felé nem csurog be ebből az bevételből. Volt egy hónapos csend. Csend a kormány részéről. A sok ezer kisvállalkozó kiknek ez az egyetlen megélhetést adja ők természetesen fellázadtak e rendelkezés ellen.
És valahogy hihetetlen is hogy ne legyen beach bár és napágy a partokon. Nem térhetünk vissza az 50 évvel ezelőtti állapotokhoz. Túlzás persze az is mi most van. Szeretjük a magányos partokat, de szeretjük, ha van szervezett partszakasz is. A jó középarányt kellene ebben megtartani. Most kezdett újra a parlament a törvény módosításhoz. Még pontos infóm nincs. De gyanítom, hogy emelkedik majd a bérleti díj úgy a napozók számára, úgy a vállalkozók számára.

Re: Általános 2015 ápr. 17 12:43 #15721

:örül: 2015. április 21-23. Görög napok a budapesti Nagycsarnokban!!!

Re: Általános 2015 ápr. 12 08:17 #15703

Hát egy kicsi keveredés lett, ugyanis a lányunkat is Annának hívják, és az Ő születésnapja van.
De nagyon köszöni a jókívánságokat. (Pótlom a hiányosságomat :)
Három éve ebben az időszakban voltunk a szigeten, és ott ünnepeltünk. Idén egy kicsit később megyünk, és egy pálmafa alatt is megünnepeljük.

A csibész Panka Anna ki mindig ott van szótlanul, mosolyogva mellettetek. Pankám szándékos volt itt is a köszöntésed, hátha szóra bírunk. Te is mindig be- be kukucsálsz ide.
És ami a gyermeknek szülinapi ünnep, az az anyunak ugyanúgy ünnepe.

Pános nézte a pálmafás köszöntőt. Mondja akkor most nem a hegyre kell mennünk Pankát megpuszilni, hanem Prenos pálmafás partjaira. Örült neki, mert a hegyeink nem járhatók.
Igen, Annáék lesznek az idei első nyaralók. Évek óta járnak ide. A kedvenc időpontjuk augusztus közepe.
Egyszer sikerült őket rávennem tavaszi kezdetre. Azóta álmodják azt a szépséget, mit akkor lehet itt látni.
Egy ilyen ismétlés lesz most részükről.
Gondolkoztunk egy Hios szigeti átruccanásról, de a költségek és az idő hiánya ezt átgondolás után, kihúztuk, mint lehetőség. Helyette más kalandok várják majd őket.

Re: Általános 2015 ápr. 11 22:10 #15701

Hát egy kicsi keveredés lett, ugyanis a lányunkat is Annának hívják, és az Ő születésnapja van.
De nagyon köszöni a jókívánságokat. (Pótlom a hiányosságomat :)
Három éve ebben az időszakban voltunk a szigeten, és ott ünnepeltünk. Idén egy kicsit később megyünk, és egy pálmafa alatt is megünnepeljük.

Re: Általános 2015 ápr. 11 11:20 #15698

De Anna születésnapja itt nincs feltüntetve! (ejnye-bejnye :D )
Pedig az adatoknál meg lehet adni...

Anna!

Isten éltessen! békében-boldogságban-szeretetben-nyugalomban-a szeretteid kezét fogva!

<!-- ia0 -->virágkosár.jpg<!-- ia0 -->

Re: Általános 2015 ápr. 11 10:47 #15697

Kedves Anna!
Boldog születésnapot!

Már csak 20 nap? és ott lesztek? Nagyon irigyellek de majd nekünk is eljön az időnk!

Re: Általános 2015 ápr. 11 09:14 #15696

Anna nagyon köszöni a jókívánságot. 20 nap és találkozunk.

Oldalmegjelenítési idő: 0.272 másodperc