Szia, Vendég
Felhasználói név: Jelszó: Emlékezz rám

TÉMA:

Re: Autóval Thassos-ra 2010 máj. 14 11:02 #5368

Sajnos ,eddig mi csak 3x utaztunk Görögországba,igaz mindig hétköznap és június 20.-a körül,de minden esetben 17-18 óra között voltunk Röszkénél.
Aludni ,soha nem álltunk meg,de kényelmes tempóban haladtunk.
Soha, egyetlen határon sem vártunk 5 percnél többet. :)
A gyönyörű napfelkete pedig mindig Görögföldre érve következett be. Nagyon szép emlék ! Ott van az első 6-7 feledhtetlen hajnalok között . :wink:
(az első kettő a lányok születése, pár nap múlva ünnepeljük mindkettőt ! ) :D

Kérjük, hogy Belépés vagy vagy Fiók létrehozása, hogy csatlakozhass a beszélgetéshez!

Re: Autóval Thassos-ra 2010 máj. 14 09:51 #5367

TEHÁT MI MINDIG 19.00-21.00 óra körül hagyjuk el a röszkei határt......
Valamint a törökinvázios napokon mindig ment az éjszakai utazás.

Valószinű a török éjjel ugyanugy meg alszik, bizonyos időben tisztálkodással és imádkozással tölti az uti idejét.
A vendégeim, akik ide a szigetre reggel 8.- 9 órig érkeznek azok a török invázios napokon mondják ők üres határokon keltek át.
Akik ugyan e napon indultak, de már csak dél körül érnének a szigetre, azok folyamatos torlodásra panaszkodnak.
A határoknál órás várakozásokra. Mindez melegben.
Ez főleg a június 20.-aug 26. ig vonatkozó időszakra igaz.

Én ezzel vitatkoznék.
Török inváziós napon szombat dél elöttől vasárnap késő estig van sor a határon.
Mi eddig mindig vasárnap este 10-kor indultunk Bp-ről.
Éjfélre, mire leértünk elfogyott a sor, kivéve tavaly, mikor is sikerült 1 órát állni a két határ között.
És a magyar határőrök (+ a rádióhírek) szerint előtte még hosszabb volt sor.
Szóval én ezt a 19-21 órai röszkei határra érkezést hétvégén korainak tartom, persze hétköznap tökéletesen működhet.

Kérjük, hogy Belépés vagy vagy Fiók létrehozása, hogy csatlakozhass a beszélgetéshez!

Re: Autóval Thassos-ra 2010 máj. 14 07:09 #5365

IGEN MÁJUS ELSEJÉTŐL A TEMPI FELSZABADULT. BŐVÜLT AZ ÚT, ÉS MAXIMÁLISAN BIZTONSÁGOS.

MÁS.
TÖRÖKINVÁZIÓS NAPOKON VALÓ UTAZÁS. ILL. KÉSŐ ESTI MAGYARORSZÁGRÓL VALÓ ÚTNAK INDULÁS.

Egy gondolat az írt témához részemről is.
Az előző nap késői órájában induklást én is mindig teszem. Ennek hátránya, hogy napközben ugye akár hogy is szeretnél pihenni, NEM TUDSZ. TEHÁT MÁR FÁRADTAN INDULSZ ÚTNAK. EZ NÁLAM MINDIG AZT OKOZZA, HOGY NISNÉL EGY PARKOLÓNÁL MEGBUKUNK EGY MÁSFÉL ÓRÁS ALVÁSRA. Ezt kivétel nélkül tesszük. Hiába a váltott Vezetés, éjfél és hajnal 2 között a zsibbadás teljesen eluralkodik rajtunk, és megszunnyadunk az autóbaN.
Legalább 100 utat tettem már meg. Ez alól egy utam sem volt kívétel. Pedig ezerszer megfogadtuk, hogy nem alszunk majd útközben, de még is maradt:
NIS= ALVÁS.

A Nisnél való alvást és az éjszakai utazást még azért válaszjuk, mert amikor már az indulási nap közeledik, olyan uti izgalomban vagyunk, hogy így is, úgy is az nap éjszaka nem tudnánk aludni. Fáradt alvás lenne belőle. Tehát a poonkat vakaró kukac beindít bennünket. Hisz ha már össze vagyunk csomagolva, ahelyett, hogy álmatlanul az ágyban forgolodnánk, inkább megindulunk. Azon a részen, ahol éjjel haladunk ott úgy sincs látnivaló, lehet tempósan is haladni.
TEHÁT MI MINDIG 19.00-21.00 óra körül hadjuk el a röszkei határt.
Így tudunk,- Nisnél megalvás mellett- az első reggeli kompokkal a szigetre jönni.

Ami mellette szól, hogy mindig éjszaka utazunk:
Nincs meleg.
Nincs forgalom.
Reggelre már hullák vagyunk ugyan, de a kelő nap fénye feltölt energiával.
Napot nyerünk.
Valamint a törökinvázios napokon mindig ment az éjszakai utazás.
Valószinű a török éjjel ugyanugy meg alszik, bizonyos időben tisztálkodással és imádkozással tölti az uti idejét.
A vendégeim, akik ide a szigetre reggel 8.- 9 órig érkeznek azok a török invázios napokon mondják ők üres határokon keltek át.
Akik ugyan e napon indultak, de már csak dél körül érnének a szigetre, azok folyamatos torlodásra panaszkodnak.
A határoknál órás várakozásokra. Mindez melegben.
Ez főleg a június 20.-aug 26. ig vonatkozó időszakra igaz.

MÁS.
A napokban bulgár vendégekkel beszélgettem. Tőlük rákérdeztem, hogy hallottam az új Bulgár -Görög határátkelőkről Xanti és Dráma felett. Vajon igaz a hír? Mondták igen, mindkettő. De tapasztatuk szerint a Bulgár részől kiváló minőségű haladós új utak vannak, a görög részről NEM.
Az én véleményem, hogy bár közvetlen az új határok száját nem ismerek a környéket az utakat igen. Valóban nem egy sztráda, de arra a forgalomra megfeklelő és látványonyos.
Tehát, ha nem azzal a céllal jössz arra, hogy repülni szeretnél az úton, hanem kirándulásként fogod fel, akkor élvezetes az a szakasz.
Egy más világ. Nem görög ország. Pumák falvak. Más kultura. (Én úgyan mindig télen kirándulgattam arra.)

Re: Autóval Thassos-ra 2010 máj. 09 12:31 #5344

Hozzászólás a Hellászon:

Jelentem, tegnap óta újra járható az út Tembi-völgyében!
Egy barátomtól kaptam az infót, aki sokat jár arra. Ő mondta a hírt és azt is hogy most már nem is lesz lezárva.
Az alagutakat még nem fejezték be, de a régi műút használható!!!

(A hozzászóló Görögországban él.)

Hát ez ugyan nem érinti a Thassosra vezető utat, de aki idén másfelé (vagy másfelé is) veszi az irányt, annak hasznos információ.

Re: Autóval Thassos-ra 2010 ápr. 28 22:17 #5294

Találtam egy cikket :
Ön dönt : alszik vagy vezet
www.origo.hu/auto/20100423-autovezetes-megoldasok-az-elalvas-ellen.html

Nekem változatlanul az a véleményem, hogy a legjobb ellenszer a tranzitszállás és ágyban alvás. Senki és semmi nem kötelez arra, hogy egyben vezessem le a hosszú távot. Persze tudom, lehetnek körülmények...

Re: Autóval Thassos-ra 2010 ápr. 16 08:59 #5255

Gabrilosz!
Ezt már lerágtuk új információk szerint nem lesz gond a híddal,de várjuk a hazatérőket.

Re: Autóval Thassos-ra 2010 ápr. 14 11:33 #5248

Remélem jó Információk jönnek,a nyár elejéig mert a férjemnek így is aggályos minden út pedig nem az első.
Rettenetesen tart a Szerbeknél is és Skopjénél is.Nem szereti egyik társadalmat sem.

Nyugtatsd meg a férjed, nincs azokkal semmi gond, Skopjébe meg be se kell menni. Be kell tartani bizonyos szabályokat és nem szokott gond lenni :D

Re: Autóval Thassos-ra 2010 márc. 26 14:12 #5176

www.magyarszo.com/fex.page:2010-03-16_A_Gazela-hid_felujitasa.xhtml - www.magyarszo.com/fex.page:2010- ... tasa.xhtml

Idézet belőle:
A közvállalat képviselői kijelentették, hogy az előkészületi fázis szeptemberig tart majd, magába foglalva a felvezető út felújítását, azonban hozzátették, hogy ez idő alatt nem lesznek fennakadások a közlekedésben. Az ezt követő fázis, mely szeptemberben venné kezdetét, s az év végéig tartana, a hídon való munkálatokat ölelné fel. A jövő év elejéig a tervek szerint lezárják majd a közlekedést a belső sávokban.

Re: Autóval Thassos-ra 2010 márc. 26 14:01 #5175

Az első utunk előtt én is nagyon aggódtam, ez azt hiszem természetes is.
Amikor viszont egy közeli rokonom elmesélte, hogy ők végigautóztak Szerbián (nem a nemzetközi főúton) és milyen csodálatos helyeken vitt az utuk és az emberek mennyire kedvesek és segítőkészek voltak, bizony elgondolkodtam.
Nálunk is történnek fura dolgok, ez mindenütt így van. Az is valószínű, hogy ezt a gyűlöletet (is) gerjesztik. Mert más a politika és más az egyszerű kisember.

Re: Autóval Thassos-ra 2010 márc. 26 08:33 #5174

Remélem jó Információk jönnek,a nyár elejéig mert a férjemnek így is aggályos minden út pedig nem az első.
Rettenetesen tart a Szerbeknél is és Skopjénél is.Nem szereti egyik társadalmat sem.

Re: Autóval Thassos-ra 2010 márc. 25 22:09 #5173

Re: Autóval Thassos-ra 2010 márc. 24 20:39 #5170

Tegnap beszélgettem egy Nagykanizsai vendégpárral. ők még erről nem, hallottak. De miután megkértem, hogy mondjanak nekünk erről friss híreket, megigérték, hogy ők is adnak a valós helyzetről tájékoztatást. Ő szerintük, nem nagy gond, mert sok híd van, ahol át lehet menni. Tehát nem szakad ketté az ország.
Tehát várjuk mindenhonnan a friss jó híreket.

Mikor járnak arra?
Szerintem az INDEX-en stewie úgy is tájékoztat.

Én most ezt látom, de majd nyáron megmondom, hogy mi volt az igazság.

melléklet nem található

<!-- ia0 -->igo2.jpg<!-- ia0 -->

Re: Autóval Thassos-ra 2010 márc. 24 20:12 #5169

Milyen szerencse,hogy idén nem Görögország az úticél ! :) Azért szurkolok ,hogy megoldódjon ez a probléma nyárig,annál is inkább,mert a barátaink éppen idén szánták rá magukat,hogy autóval nekivágjanak az útnak.(3 évig tervezték)

Akkor nagyon meg van tervezve. Szinte minden cm.
Még talán az is, hogy hol mennyire nyomja be a gázpedált..... :D

Re: Autóval Thassos-ra 2010 márc. 24 19:54 #5168

Idézet az INDEX szaktopicból (tudósító stevie w):
Belgrád kikerülése alapértelmezésben nem egy nagy szám, simán át lehet hajtani rajta 80-as tábla hatálya alatt, összesen két lámpával.
Azért írom, hogy alapértelmezésben, mert a Gazela-híd egyik pillérje megroggyant, és fontolgatják, hogy 22 hónapra (!) lezárják.
Na, az viszont csúnya szopás :(
Csinálnak egy városon kívüli elkerülőutat a tranzitforgalomnak, de ahogy nézem, az jó egy órával meghosszabbítja a menetidőt.

erről a híd dologról beszélnél kicsit részletesebben? Az elkerülésről melyik az a híd pontosan stb....

A Gazela az a nagy híd a Száván, ami éppen Belgrád közepén viszi keresztül a tranzitforgalmat.
Január végén az egyik középső sáv beszakadt, szerencsére ne történt baleset. Kiderült, hogy a híd egyik tarópillére megrepedt. Azóta is le van zárva az a sáv (Magyarország irányába), de az egész hidat sürgősen tatarozni kell. A pénz megvan, most pedig azon megy a műszaki töprengés, hogyan kellene hozzáfogni, de valószínűleg teljesen lezárják a hidat :shock: Próbálkoznak más megoldásokkal is, mert a híd lezárása nagyon odabaszna Belgrád közlekedésének, de sajnos kicsi az esély.
Ha nincs a Gazela, három megfejtés van:
1) az eddigiekhez hasonlóan átvágni keresztben Belgrádon, de a városi utcákon át , és persze egy másik hídon. Hátrány: lámpák, belváros, előny: kellemes belgrádi városnézés.
2) Újvidéknél letérni az autópályáról és a régi úton érkezni a városba, a folyót az egyik külvárosban keresztezve. Ez úgy néz ki, mintha egy almát nem középen vágnánk ketté, hanem egy vastagabb szeletet vágnánk le róla. Tehát úgy keresztezzük a várost, hogy nem megyünk be a belvárosba. Hátrány: elvesztjük az Újvidék-Belgrád autópálya szakaszt (kb 70 km), előny: a másik két megoldásnál mégiscsak gyorsabb.
3) megkerülni Belgrádot: ez a hivatalos változat. Batajnicától indulva a Belgrád körüli településeket összekötő utakon visszajutni a pályára. Tehát Érd-Vecsés-Üllő :-) Hátrány: kilométerben jelentős kerülő. Előny: ez takkra ki lesz táblázva.
Az 1-es és a 2-es változatot megpróbálom ledokumentálni. Most márciusban leszek egy hetet Belgrádban, próbálok egy kis időt szakítani és bejárni ezeket az útvonalakat.

:(
Reméljük lesz valami fejlemény az ügyben. Természetesen, ha tudunk (tudtok) valamit írjuk (írjátok).

Tegnap beszélgettem egy Nagykanizsai vendégpárral. ők még erről nem, hallottak. De miután megkértem, hogy mondjanak nekünk erről friss híreket, megigérték, hogy ők is adnak a valós helyzetről tájékoztatást. Ő szerintük, nem nagy gond, mert sok híd van, ahol át lehet menni. Tehát nem szakad ketté az ország.
Tehát várjuk mindenhonnan a friss jó híreket.

Re: Autóval Thassos-ra 2010 márc. 24 14:03 #5167

Milyen szerencse,hogy idén nem Görögország az úticél ! :) Azért szurkolok ,hogy megoldódjon ez a probléma nyárig,annál is inkább,mert a barátaink éppen idén szánták rá magukat,hogy autóval nekivágjanak az útnak.(3 évig tervezték)

Re: Autóval Thassos-ra 2010 márc. 24 10:22 #5166

Idézet az INDEX szaktopicból (tudósító stevie w):
Belgrád kikerülése alapértelmezésben nem egy nagy szám, simán át lehet hajtani rajta 80-as tábla hatálya alatt, összesen két lámpával.
Azért írom, hogy alapértelmezésben, mert a Gazela-híd egyik pillérje megroggyant, és fontolgatják, hogy 22 hónapra (!) lezárják.
Na, az viszont csúnya szopás :(
Csinálnak egy városon kívüli elkerülőutat a tranzitforgalomnak, de ahogy nézem, az jó egy órával meghosszabbítja a menetidőt.

erről a híd dologról beszélnél kicsit részletesebben? Az elkerülésről melyik az a híd pontosan stb....

A Gazela az a nagy híd a Száván, ami éppen Belgrád közepén viszi keresztül a tranzitforgalmat.
Január végén az egyik középső sáv beszakadt, szerencsére ne történt baleset. Kiderült, hogy a híd egyik tarópillére megrepedt. Azóta is le van zárva az a sáv (Magyarország irányába), de az egész hidat sürgősen tatarozni kell. A pénz megvan, most pedig azon megy a műszaki töprengés, hogyan kellene hozzáfogni, de valószínűleg teljesen lezárják a hidat :shock: Próbálkoznak más megoldásokkal is, mert a híd lezárása nagyon odabaszna Belgrád közlekedésének, de sajnos kicsi az esély.
Ha nincs a Gazela, három megfejtés van:
1) az eddigiekhez hasonlóan átvágni keresztben Belgrádon, de a városi utcákon át , és persze egy másik hídon. Hátrány: lámpák, belváros, előny: kellemes belgrádi városnézés.
2) Újvidéknél letérni az autópályáról és a régi úton érkezni a városba, a folyót az egyik külvárosban keresztezve. Ez úgy néz ki, mintha egy almát nem középen vágnánk ketté, hanem egy vastagabb szeletet vágnánk le róla. Tehát úgy keresztezzük a várost, hogy nem megyünk be a belvárosba. Hátrány: elvesztjük az Újvidék-Belgrád autópálya szakaszt (kb 70 km), előny: a másik két megoldásnál mégiscsak gyorsabb.
3) megkerülni Belgrádot: ez a hivatalos változat. Batajnicától indulva a Belgrád körüli településeket összekötő utakon visszajutni a pályára. Tehát Érd-Vecsés-Üllő :-) Hátrány: kilométerben jelentős kerülő. Előny: ez takkra ki lesz táblázva.
Az 1-es és a 2-es változatot megpróbálom ledokumentálni. Most márciusban leszek egy hetet Belgrádban, próbálok egy kis időt szakítani és bejárni ezeket az útvonalakat.

:(
Reméljük lesz valami fejlemény az ügyben. Természetesen, ha tudunk (tudtok) valamit írjuk (írjátok).

Re: Autóval Thassos-ra 2010 febr. 28 23:08 #5016

Januárban Xanthitól északra új határátkelőt nyitottak Görögország és Bulgária között, Zlatograd közelében.
www.greeknewsagenda.gr/newsletter/archive.php?msg=898

De én egy másik határátkelő megnyitására várok, ami Komotinitől északra épül, ígéretek szerint idén átadják azt is.
:körömreszelő:

Re: Autóval Thassos-ra 2010 jan. 29 10:23 #4796

Már egy-két hete olvastam, csak valahogy nem volt érkezésem itt is közzétenni.

Hellászon, Indexen már fönt van.

Szerbiában 2009. december 11-től rendkívül kemény szigorítások lépnek életbe a közlekedési szabálysértések elleni büntetésénél, egyúttal több ponton módosulnak a szabályok és a járművekre vonatkozó előírások az ottani KRESZ-ben. A változások többsége a külföldieket, így akár az országon áthaladó magyar turistákat is érinti.

Decemberben déli szomszédunkban is bevezették a büntető pontok rendszerét. A szerbiai vezetők 18 pont elérése esetén számíthatnak külön retorzióra. Ezt akár egy településen belüli 21 kilométeres és egy lakott területen kívüli 80 kilométeres sebesség túllépéssel össze lehet hozni. Az új előírások között szerepel többek között, hogy fényvisszaverős mellényt kell kötelezően tartani a kocsiban, téli gumi helyett elfogadják a négy évszakost is, ha a barázdák mélysége legalább a 4 millimétert eléri és van hólánc is hozzá. A közutat használó traktorokon a jövőben sárga villogó lámpát kell működtetni. A motoros bukósisak gyártási dátuma nem lehet öt évnél régebbi. A már szabálysértésnek számító alkoholszint alsó határát 0.3 ezrelékben határozták meg. Tilos lesz a radarblokkoló berendezések használata. A jelentősen megemelt büntetési tételeknél fontos változás, hogy nem a helyszínen kell fizetni, hanem a rendőrtől kapott csekken kell feladni a pénzt. A szabályok változásánál talán a legfontosabb, hogy napközben is kötelező lesz a tompított fény használata, és Szerbiában is egységesen bevezették lakot terülten belüli sebességnél az 50 kilométeres felső határt. (Persze, egyedileg ennél alacsonyabb lehet.) Szigorították a gyalogátkelőhelyek megközelítésével kapcsolatos előírásokat. Ha a vezető a zebránál gyalogost lát, akkor meg kell állnia még akkor is, ha a gyalogos még nem lépett le a járdáról. Vezetés közben tilos lesz kihangosító illetve headset nélkül mobiltelefont használni. A büntetés a szabály megszegőinek 55 euró, plusz a helyiek még öt büntetőpontot is kapnak. Rendkívüli módon megszigorodtak a gyorshajtásért kiszabható büntetések. A konkrétan meghatározott túllépési sávoknál rögzítették azt is, hogy a konkrét mértékű vagy fix határok között mozgó pénzbüntetés illetve elzárás mellett legkevesebb mennyi időre veszik el a vezetői engedélyt és a helyieknek mennyi büntetőpontot adnak egy-egy ilyen szabálysértésért.

Az új büntetési tételeket az alábbi táblázatban foglaltuk össze
Túllépés Pont Büntetés Eltiltás
Településen belül 10 km/h-ig 3000 din
Településen kívül 20 km/h-ig 3000 din
Településen belül 11-20 km/h-ig 5000 din
Településen kívül 21-40 km/h-ig 5000 din
Településen belül 21-50 km/h-ig 4 6000 - 20000 din Legkevesebb 30 nap
Településen belül 51-70 km/h-ig 7 15000 - 30000 din Legkevesebb 4 hónap
Településen kívül 41-60 km/h-ig 3 6000 - 20000 din Legkevesebb 30 nap
Településen kívül 61-80 km/h-ig 6 15000 - 30000 din Legkevesebb 3 hónap
60 vagy több km/h iskola közelében 14 Legkevesebb 15 nap börtön

Végül még két érdekes szabály az újak közül. Ellenőrzéskor, igazoltatáskor a vezetőnek tilos kiszállni a kocsiból! Erre csak akkor van lehetőség, ha maga a rendőr szólítja fel erre. Enélkül támadási szándékként értékelik és 55 eurós büntetéssel honorálják. Új szabály az is, hogy dupla büntetést szabnak ki az elkövetőre, ha a szabálysértés idején egy vagy több gyermek is tartózkodik a gépjárműben. (<!-- w --><a class="postlink" href="www.utikalauz.hu-www.utikalauz.hu)
A büntetések táblázata kicsit rosszul jött át, de kifilózható.

Re: Autóval Thassos-ra 2010 jan. 10 20:36 #4647

Köszönjük Balázs. Ez tényleg nagyon jó oldal. :)

Ne nekem! Pamagnak!

A leírás aljára is bemásoltam. www.thasos.hu/index.php?option=com_content&view=article&id=259:a-sziget-megkoezelitese-autoval&catid=47:a-sziget-megkoezelitese&Itemid=77#yvComment259 - www.thasos.hu/index.php?option=c ... Comment259

Balázs neked is köszönjük és pamagnak is.
Hasznos oldalal gyarapodtunk.
Lehet ha pamag ilyen jó oldalakat talál már nem is lesznek kérdések,na ez csak vicc volt!?

Re: Autóval Thassos-ra 2010 jan. 10 16:27 #4642

Re: Autóval Thassos-ra 2010 jan. 10 16:17 #4641

Tartottam egy kis szünetet a tanulásban.
Betettem a Hasznos dolgok közé. :)

Köszönjük Balázs. Ez tényleg nagyon jó oldal. :)

Re: Autóval Thassos-ra 2010 jan. 10 16:08 #4640

Tartottam egy kis szünetet a tanulásban.
Betettem a Hasznos dolgok közé. :)

Re: Autóval Thassos-ra 2010 jan. 10 15:44 #4639

Találtam egy oldalt, ami jónak tűnik. Hasznos információk vannak rajta. (Még alaposan nem néztem át, remélem, tényleg jó.)
web.t-online.hu/dobaki2/index.html - web.t-online.hu/dobaki2/index.html

Be kell majd tenni a linkek közé, meg a leírás oldalra. :)

Én is megnézem ezt az oldalt.Tényleg jó. Egy oldalon rajta van szinte minden.
Aki gyakorlati segítséget szerente az úttal kapcsolatban az is megtalálja itt,pld Szekeres úr leírásait.
Én már kipróbáltam.
Bazsi ezt tényleg bekéne tenni a linkek közé. Nagyon jó és átfogó az oldal.
Köszönjük pamagnak a leleményességét! Mindenkinek ajánlom az oldalt mert nagyon hasznosnak jók és aktuálisak az információk.

Re: Autóval Thassos-ra 2010 jan. 10 12:56 #4638

Találtam egy oldalt, ami jónak tűnik. Hasznos információk vannak rajta. (Még alaposan nem néztem át, remélem, tényleg jó.)

Be kell majd tenni a linkek közé, meg a leírás oldalra. :)

Re: Autóval Thassos-ra 2010 jan. 10 12:24 #4636

Oldalmegjelenítési idő: 0.227 másodperc