Szia, Vendég
Felhasználói név: Jelszó: Emlékezz rám

TÉMA:

Re: Általános 2009 ápr. 03 10:22 #2202

.....................................
Jut eszembe, otthon már elkezdték a Húsvétra való időjárás előre jelzést?
:húsvét:

Általában csak 5 napra előre jeleznek. A hosszabb időre szóló előrejelzések ált. külföldi oldalakról származnak.
Megnéztem - szerda-csüt.-ig szólnak, végig verőfény és 20-22 fok.
Az accuweather.com - amin a thassosi előrejelzés van a honlapon - már mond 15 napra, de sajnos azt mondja, hogy nagypéntekre elromlik az idő, húsvétra esős 9 fok lesz. Jaj! brrr. Ugye nem találja el?
:Esernyő:

Kérjük, hogy Belépés vagy vagy Fiók létrehozása, hogy csatlakozhass a beszélgetéshez!

Re: Általános 2009 ápr. 03 10:13 #2201

.................................................
Ha minden igaz, ma kapok ilyen szótárt. A hétvégén beszkennelem és vagy felrakom ide, vagy elküldöm neked. Jó volna eredeti méretben elérhetővé tenni a többiek számára is.
Majd meglátom mekkora méretűek lesznek. :D

Ügyes vagy, isten fizesse meg!
A technikai megoldást majdcsak kitaláljuk.
:dumcsi

Kérjük, hogy Belépés vagy vagy Fiók létrehozása, hogy csatlakozhass a beszélgetéshez!

Re: Általános 2009 ápr. 03 07:14 #2200

Mostanában sajnos sűrűn látogatom a patikákat.
Tegnap az egyik gyógyszertárban a kirakott ingyenes újságok meg kiadványok között egy nagyszerű dologra bukkantam. Kicsi füzetke, Fontos orvosi kifejezésket tartalmazó 5 nyelvű turista szótár. Remek! Ha találtok ti is, szerezzetek belőle, hasznos. A Novartis kiadványa, kerestem a honlapjukon, hátha letölthető, de semmit nem találtam. (Szkennelni nem tudom, mert a készülékem teljesen bedöglött.)
:ittvagyok:

Kicsit megkésve reagálok bocsi'. :oops:
Ha minden igaz, ma kapok ilyen szótárt. A hétvégén beszkennelem és vagy felrakom ide, vagy elküldöm neked. Jó volna eredeti méretben elérhetővé tenni a többiek számára is.
Majd meglátom mekkora méretűek lesznek. :D

Re: Általános 2009 ápr. 02 20:42 #2199

Nagy a csönd.
Be jött a jó időtök és kint csavarogtok?
Jól teszitek.
Hétvégére mindanny iotoknak szép kiránduló napot kívánok! :virágszippantós:

Jut eszembe, otthon már elkezdték a Húsvétra való időjárás előre jelzést?
:húsvét:

Re: Általános 2009 márc. 31 00:47 #2195

Kedves Ági!
Lehet, hogy nem jó helyre írom (bocsi), de légyszi, küldj egy kódot az olvasnivalóhoz!
Köszike, szekalmi
<!-- e --><a href="mailto:szekalmi@altavizsla.hu-szekalmi@altavizsla.hu

Re: Általános 2009 márc. 29 21:27 #2194

Kedves Honey!

Köszönöm a jókívánságot, remélem így lesz!
Nahát, mennyire kicsi a világ ! -hogy ezzel a már-már elcsépelt hasonlattal éljek.
Most, hogy írod, emlékszem Rád...
Valóban ott is jó a társaság, de szinte teljesen kicserélődött. Nekem a régi fórumozók nagyon hiányoznak. ( adamas, tb - vele még mindig levelezek...bár már rég írtam neki-kismancs, Andika Timike, ... ) És mivel ők nincsenek ott már, én is ritkábban vagyok.
Te kiket ismersz közülük?
Egyedül Vladó tartja még a frontot.) Hmmm, azért azok a régi marháskodások hiányoznak...
Semmi nem tart örökké. Még szernecse, hogy Görögorsazág most is a régi!

Kedves Verus!

Egy kicsit irígyellek azért a hangulatért, ami Rád vár azon a szép kis helyen, Sartin. Ez persze afféle jófajta irígység. Gyönyörű tenger és part, klassz társaság, jó zene... Ez igen!!! Kívánom, hogy érezzétek nagyon jól magatokat.

Ui.: Köszönöm, hogy felhívtad a figyelmemet erre a fórumra. (Verusnak köszönhető ugyanis, hogy idetaláltam. A sartis fórumról mi már 2 éve ismerjük egymást. Ott is ilyen jó a közhangulat. Mondhatni baráti!) :D

Re: Általános 2009 márc. 29 18:08 #2192

Kedves Verus!

Egy kicsit irígyellek azért a hangulatért, ami Rád vár azon a szép kis helyen, Sartin. Ez persze afféle jófajta irígység. Gyönyörű tenger és part, klassz társaság, jó zene... Ez igen!!! Kívánom, hogy érezzétek nagyon jól magatokat.

Ui.: Köszönöm, hogy felhívtad a figyelmemet erre a fórumra. (Verusnak köszönhető ugyanis, hogy idetaláltam. A sartis fórumról mi már 2 éve ismerjük egymást. Ott is ilyen jó a közhangulat. Mondhatni baráti!) :D

Re: Általános 2009 márc. 28 19:25 #2190

De igen ! Immár hatodszor ! De ez most rendhagyó lesz ! Kedvenc görög zenekarommal utazom sokad magammal. www.mydros.hu/ - www.mydros.hu/ ( Hallgassatok bele a Fonóban felvett koncertfelvételeikbe, érdemes! )
Csak velünk lesz tele a busz, és a szállás is.
Már út küzben is lesz zenebona, kis bevezetőképp . A beach- en lesz a szállás, ahol nem zavarjuk a helyieket a késő esti mulatságokkal. (tetőteraszon, a medence szélén, tengerpareton stb...) Négyszer lesz a Sirtaki tavernában buli, egyzszer játszanak köztéren felállított szinpadon is. Ahogy ismerem a helyieket, senki nem hagyja ki. Remélem találkozom az évek folyamán megismert kedves ottani ismerőseimmel is!

Leszenk az idén is görög hullámok, nagy bulikkal fűszerezve, majd nézek az Athos hegy felé, (mögé gondolatban) és gondolok az idén is a Thassoson nyaralókra! :-))

Csak nem Sarti lesz a cél?

Re: Általános 2009 márc. 28 19:15 #2189

Leszenk az idén is görög hullámok, nagy bulikkal fűszerezve, majd nézek az Athos hegy felé, (mögé gondolatban) és gondolok az idén is a Thassoson nyaralókra! :-))

Csak nem Sarti lesz a cél?

Re: Általános 2009 márc. 28 18:42 #2188

Kedves Pamag,Honey, Vihar66, Balázs !

Nagyon jól esik a figyelmességetek, nagyon köszönöm!

Vihar66: Szép a vers, szeretem Zelk Zoltánt, bár-hivatásomból adódóan- én leginkább gyerekeknek szóló verseivel találkozom.
Balázs:Nincs annyira messze . Az élet -egye inkább látom-olyan, mintha egy pillanat volna, mégsem érzem tragikusnak...
Pamag: Leszenk az idén is görög hullámok, nagy bulikkal fűszerezve, majd nézek az Athos hegy felé, (mögé gondolatban) és gondolok az idén is a Thassoson nyaralókra! :-))

Re: Általános 2009 márc. 28 15:38 #2187

Verus!
Messze van még az az 50! :)
Isten éltessen születésed napján!

Re: Általános 2009 márc. 28 12:57 #2186

Zelk Zoltán Ötven felé

Mondd, mért vénül veszteg, aki
vándornak született,
mért hullatod, mint őszi fák,
a pergamen-szín, zörgő éveket,
míg ágad hó üli, néma rigó,
s azt is elűzik parittyás szelek?

Kelj útra hát. Kössél batyut.
S mit tégy bele? Ne inget, kenyeret,
ne sót, dohányt - légy egyszer kapzsi már,
ha eddig csak pazaltad kincsedet:
emlékeid kösd bele,
mind-mind ahány alkonyod, reggeled.
Azt a köves udvart! anyád dalát!
rétet, mikor a pipacs parazsát
fölszítja a hajnal lehelete!

Botot vágni van még erőd
s a fütty is megterem
még ajkadon. Hát mondd, mi kell,
hogy áthaladj a földi téreken,
hogy hegyek kuporodjanak eléd,
hogy átgázolj folyókon, tengeren?
A kézben bot, a szájon fütty,
a szívben sose hunyó szerelem.

S ha majd utad végére érsz,
ha szív és elme tudja, nincs tovább:
egy dalt, egy dalt még akkor is,
ha együgyűt, ha bármi ostobát!
Mint varázsló, ki fölkúszik
a légbe dobott egy szál kötélen,
úgy csüngj te is, az űrben ott
egy szál énekké változott
utolsó perceden!

Én is kívánok sok boldog születésnapot

Re: Általános 2009 márc. 28 11:45 #2185

Kedves Verus!!

Isten éltessen születésed napján!!!!!! :legjobbakat: :taps: :éljen: :ölel: :piálós:

Re: Általános 2009 márc. 28 10:00 #2184

Kiírta alul, hogy Verusnak születésnapja van!

Nagyon sok boldogságot, szeretetet, és még nagyon sok görög hullámot és görög napsütést kívánok! Isten éltessen !!!
ciao :koccintás:

Re: Általános 2009 márc. 28 09:55 #2183

Tegnap előttem született egy kis bárány. .......................................

Ezek olyan JÓÓÓÓÓ élmények..... !!!!
:canabis:

Re: Általános 2009 márc. 28 06:59 #2182

Tegnap előttem született egy kis bárány. A pici azonnal talpra állt. A mama elrágta a köldök zsinórt és szoptatni kezdett. Ott az olívafa alatt egy pillanat műve volt. Először bénultan álltam és néztem, majd beszaladtam szólni a gazdának, gondolva talán segítség kell az állatnak. Azok mosolyogtak, hogy a természet mindent megold. Aztán kijöttek megnézni a kis csöppséget aki evett, sírt. Amitől megint megijedtem, hogy temérdek sólyom és sirály rajt vett körbe bennünket. Arra gondoltam a kis jövevényt akarják elvinni. De nem. Megérezték a vér szagot. A méhlepényre jöttek. Egy sólyom lett a győztes.
Meg fogták a kisbárányt, és ideadták az ölembe. A mama makulátlan tisztára nyalta az elő pillanatban, tehát mint amikor egy hosszú lábú, nagy fülű cicát fogtam olyan volt. Pihe könnyű. És igen idétlenül futott. Kicsi a feje. A láb és a fül aránya a testhez képest 2×es.
Erről jutott eszembe, hogy Krétán a kecske és birka pásztorok mind fegyverrel járnak. Ott 4 m szárny átmérőjű sasok és keselyűk is vannak. Most értettem meg milyen szükséges a fegyverük...

Re: Általános 2009 márc. 24 16:45 #2175

Kedves Ági!
Eddig is élvezettel olvastam az írásaidat, de ez az utóbbi nagyon tetszett. Ne tudd meg, mennyivel másképp tekint a szigetre az, aki az aktuális politikai helyzettel is tisztában van, ismeri az ottaniak napi gondjait. Szeretném, ha mégtöbb ilyen politikai híradást írnál, mert bizony az ottani és a mi helyzetünk közt van némi áthallás. Itt a Kádár-rezsím teremtett relatív jólétet, és azt lopták szét a rendszerváltók (gengszterváltók). Izgalmas, és persze kicsit elszomorító olvasni az ottani, hasonló helyzetet. De a görögök hamarabb kimásznak belőle, mert ott azért nincs akkora széthúzás, mint itthon. Vagy csak innen látszik úgy? Kérlek, ha időd engedi, írj hasonlókat. És akkor nem turisták leszünk. Hanem vendégek, akik átérzik az ottani emberek hétköznapi gondjait.
Köszi: szekalmi

Re: Általános 2009 márc. 24 07:00 #2174

Bízunk a pozitiv változásban. Az ország vegyesen kapitalista és kommunista szellemű ill. vezetésű. A hunta ideje alatt rengeteg fejlesztés, sokszor emberi áldozatok árán történt. Sok rossz, sok jó volt az idő alatt. Nem lehet eldönteni egyértelműen sem a jóságát, sem a rosszságát annak a politikai szakasznak. Ami egyértelmű, hogy a fejlődést annak is köszönhette az ország annak idején, hogy nem volt lelopás. Ezt az egyet minden görög akivel beszélek, kihangsúlyozza. Itt a szigeten bebörtönzések nem voltak. Itt csak óriási beruházások és pénzbeinvesztálás történt a katonai rezsim ideje alatt. Mindene amije ma van a szigetnek, e történelmi politikai szakasznak köszönheti. Utak, kikötő, hajók. 3 Euró ma egy hajórészvény. Az időben az egész ország egy népi részvénytársaság volt. A részvénytársaságok vezetésére a népből tettek be vezetőket. A kialakulás során minden és mindenki igyekezett. Majd az elmúlt 10-14 évben mikor az elsők kihaltak a sorból, akik átvették, azok már a mai modern szellemet követték. Saját zseb politika. Ők nem harcoltak meg azért a népi vagyonért, tehát megindult a lelopás. Az ország népi részvénytársaságából már csak itt a szigeten maradt meg ez a hajótársaság. A többiek az előbb említett okok miatt kibuktak. Az első vezetői gárda kihalása után a nem szívemberek csődre vitték a társaságokat. Miután azok banki kérre kerültek, a bank kiárverezi, a népi vagyon magán kézbe kerülhet. Itt is ez történik most. A megboldogult Haritopoulos úr gyermeke akkor nem vitte tovább a hajótársaságot. Nem lépett az apa nyomdokába. Csak a márványtelepet vette át, a hajótársaság elnökségét átadta másnak. Megmaradt főrészvényesnek, igy fél szeme rajta volt a társaságon, de a vezetésbe nem igen szólhatott bele. Már egy éve érződik a baj, ami tulajdonképpen 2007 májusában kezdődött. 2008 júniusa óta szervezkedik az elnökségi költségvetés újraelszámoltatásával. Az új hajó 6, 5 milló költségvetésre terveződött. Az eladósodást az új hajó okozta, mert a mai bizottsági emberek egyenlőre számlával igazolják, hogy 13, 5 millóba került egy 10 méterrel hosszab hajó, mint amit ismerünk. Ami még plusz a régi hajóktól, hogy van benne 40 kabin, meg több szalonja van. Haritoulos úr azért tudta elindítani a kivizsgálást, mert kötbérhez van kötve, ha 15-20%-kal meghaladja valami az eredeti költségvetést. Tehát messziről büzlik, de olyan nagy össszeg ment veszendőbe, hogy ebből akik loptak, jól tudtak takarózni. Nagy kenőpénzek mehettek mindenhova. Pénzügyisek vizsgálják, hogy hol történt még is egy hiba, ami alapján a vezetőség környezetének vagyoni vizsgálata is megkezdődhet. Haritoőpoulos urat a nép és a munkások akarják. A nép ugyan nem egyöntetű. A dél és az északiak között mindig van egy kis ellentét. Tehát Potámia_ Panagia_Limenás. Ez az északi rész. A maradék a dél. Tehát onnan nincs teljes erősítés. Ők inkább nem törödöm állásponton vannak most. Thesszaloniki polgármesterének testvére aki a Kavalai politikai életben tevékenykedik, a Pireusz banknál, ahonnan a társaság a kölcsönöket felvette, bejelentette igényét a hajótársaság megvételére. De addig nincs joga magánszemélynek megvásárolni, míg be nem kebelezi a bank. Mivel nép vagyonról van szó. Ha a kivizságálás gyorsan történik, és karkötőt viselve távoznak a vezetők, és ha egy hajót eltudnak adni az újonnan összeállított szakemberek, akkor megmenekül a társaság.
Ellenkező esetben???
Az országos hajósszakszervezet itt van, minden tv riporterével. Elég nagy a kavar. A régi bizottsági emberek egyenlőre szabadlábon. A munkások megszállták az irodákat, a hajókat éjjel-nappal őrzik. Volt arra példa, hogy egy hajó őrizetlenül maradt, és egy vezető felbérelt valakit, elvágta a hajókötelet. A hajó megsérül, és a munkásokat vonták anyagi felelősség alá, hogy nem vigyáztak a vagyonra. Ezt megelőzendő a hajón folyamatosan ott vannak a munkások. Az első napokban nagyon bizakodó hangulatban. Hogy kitartsanak az igazuk mellett, az országos ellenőrök és a sziget lakók segítik. A másik hajótársaság is kész leállni, hogy a sztrájkot segítse. Szerenére van összefogás. És ami jó, hogy értelmes, szívbeli emberek harcolnak a mocsok kiborítására.Aztán, hogy ők rámennek-e erre a harcra???Bízunk benne, hogy élvezhetik is majd a győzelem örömét. . Talán egy kicsit későn kezdték ezt az összeszerveződést, de talán még a szakadékba esés előtt.

Re: Általános 2009 márc. 23 13:15 #2172

Olyan jó ilyenekről olvasni!!! Végre valahol pozitív a változás... :D :D :D :D
Bár gyakrabban látnánk, olvasnánk és tapasztalnánk ilyesmit (akár a közvetlen környezetünkben is).

Re: Általános 2009 márc. 19 14:27 #2161

.........................................................
E hírt azért közöltem felétek, mert tudom sokan aggódtok a sziget sorsa miatt. Örömmel vette a szigeten minden lakós a munkások összefogását. És bíznak a pozitív változásokban.
Gondolom ti is kíváncsian várjátok a tárgyalások pozitiv eredményeiről szóló híreket.
Véleményünk, hogy a közelgő Húsvétra egy új erős, becsületes és hozzáértő vezetőség élén fognak újra vízre szállni az Anett modern hajói. :matróz:

Úgy legyen !!!
:P :P :P

Re: Általános 2009 márc. 19 11:01 #2160

Óriási változások vannak a sziget életében.
Emlékeztek a nagy hajótársaság gondjára utaló egy-két soromra.
Szerdai napon a 71 dolgozó megkezdte a bírósági eljárást a hajó vezetőinek leváltására.
A vezetők azonnali leváltására való igényüket a kikötőparancsnokság elfogadta, és bírósági eljárás indult az átszervezésre. Az új vezetést Haritopolos úr a sziget legjelentősebb márványtelepének tulajdonosa fogja átvenni.Átvállalva magára minden anyagi és erkölcsi felelősséget, az előző elnöki és bizottsági tagok okozta igen jelentős kárát.
Haritopouls úrról is egy pár szót.
Egy idős ember. A legnagyobb márvány teleppel rendelkezik itt a szigeten. Akalmatottjai a legbecsületesebb munkáltatóként szeretik. Vigyázza, védi, munkásait beleértve a családtagokat is. Az egész familája ős idők óta nagy szerepet vállalt a sziget életének fejlődésében. 37 éve édesapja kezdeményezésével alakul ez a hajótársaság. Ő volt a kezdeményező, hogy mindenki adjon be 1-5 DRX-t, és építsenek kikötőt, és hajókat. Ekkor váltották le a bárkákat a nagy hajókkal.
Elkezdődött a károkozók kivizsgálása, és az új vezetői kör összeállítása. A hajók ez időszak alatt nem közlekednek. Az sziget és a szárazföld közötti közlekedést a másik hajótársaság két hajója látja el.
A jelenlegi helyzet azt mutatja, hogy a hajótársaság élete méltó kezekbe kerül, és talán sikerül az új emberek által megmenteni a sziget tulajdonát képező hajókat.
E hírt azért közöltem felétek, mert tudom sokan aggódtok a sziget sorsa miatt. Örömmel vette a szigeten minden lakós a munkások összefogását. És bíznak a pozitív változásokban.
Gondolom ti is kíváncsian várjátok a tárgyalások pozitiv eredményeiről szóló híreket.
Véleményünk, hogy a közelgő Húsvétra egy új erős, becsületes és hozzáértő vezetőség élén fognak újra vízre szállni az Anett modern hajói. :matróz:

Re: Általános 2009 márc. 19 08:53 #2159

Itt is felébredtek már a méhek. De ők is becsapódnak, mert kissé csípős még az idő, bár már minden virágzik. A napokban megint vékony hóréteg vonta be az Ypszárió csúcsát. Fázhatnak a méhek is.
Kukucskálj bele az itteni maszek méhészek életébe.Egy házi mézpörgetés képeit örökítettem meg.

Re: Általános 2009 márc. 18 19:20 #2158

Most, hogy így belejöttem a képfeltöltésbe, felteszek néhány képet a méhecskéinkről és a kaptársorról.
Ők is várják már a tavaszt. (mármint a méhek).A hétvégén szépen röpködtek. Ez a mostani havas idő elszomorító!!! :(
Ha sikerül Thassoson is fotózni méheket, majd abból is teszek fel egyet! :igen:

Pamag! Remélem, hogy nem komoly a betegséged és hamarosn meggyógyulsz.

Re: Általános 2009 márc. 18 18:43 #2157

Mostanában sajnos sűrűn látogatom a patikákat.
Tegnap az egyik gyógyszertárban a kirakott ingyenes újságok meg kiadványok között egy nagyszerű dologra bukkantam. Kicsi füzetke, Fontos orvosi kifejezésket tartalmazó 5 nyelvű turista szótár. Remek! Ha találtok ti is, szerezzetek belőle, hasznos. A Novartis kiadványa, kerestem a honlapjukon, hátha letölthető, de semmit nem találtam. (Szkennelni nem tudom, mert a készülékem teljesen bedöglött.)
:ittvagyok:

Re: Általános 2009 márc. 18 12:02 #2156

Gondolkodtam, hogy esetleg a görög programok közé írjam-e, de ez nem a mai görögség témája.
Megismerhetjük a görög diaszpóra féltve őrzött műkincseit.........
A görög ortodox diaszpóra Magyarországon a 17-19. században.
Budapesti Történeti Múzeum - Budavári Palota

Megtekinthető: 2009. április 2. - július 2...
www.mult-kor.hu/cikk.php?id=23901 - www.mult-kor.hu/cikk.php?id=23901

Érdekes. Én biztos megnézem majd.
:Keres:

Oldalmegjelenítési idő: 0.487 másodperc