Szia, Vendég
Felhasználói név: Jelszó: Emlékezz rám

TÉMA:

Re: Általános 2014 ápr. 30 13:35 #14173

Zsuzsa! Hogy Te miket nem tudsz. :)
Először csak néztem, hogy mi van????

De aztán guglibácsit megkérdeztem.

Majd megtaláltam.
jelesnapok.oszk.hu/prod/unnep/a_mehek_napja_magyarorszagon - jelesnapok.oszk.hu/prod/unnep/a_ ... arorszagon

Honey!
Valóban jeles nap van ma! A készítőid napja!

A méhek napja

Tavasszal a méhek is élénk életet kezdenek élni: kitakarítják a kaptáraikat, felkészülnek az új, fiatal nemzedék érkezésére, majd a jó idő beálltával elkezdenek dolgozni, kirajzanak a virágzó erdőbe, mezőre. Virágport gyűjtenek, amiből készítik a finom mézet. Közben a gazdáknak is jó szolgálatot tesznek, mert amint virágról virágra szállnak, beporozzák a növényeket, és így lesz termés rajtuk. Nagyon hasznos rovarok ők, szeretnünk kell őket.

1994 óta ünnepeljük a Méhek napját minden április 30-án a Magyar Méhészek Egyesületének a kezdeményezésére. Célja az, hogy még jobban megkedveltessék az emberekkel a mézet és a méhészeti termékeket, és ezzel növeljék a rendkívül alacsony mézfogyasztást Magyarországon. Hiszen a méz nemcsak finom, hanem egészséges is.

A szakemberek a környezetvédelemre is szeretnék felhívni közvetve a figyelmet. A túlzott mennyiségű és nem megfelelő vegyszerek ugyanis megbetegíthetik a méheket, azok kipusztulnak, és nem lesz, aki beporozza, megtermékenyítse a növényeket, fákat. Nem lesz termés sem ezáltal. Tehát a méhek kimondhatatlanul szükségesek a természetben, mert velük együtt az élet is megszűnhet.

Ügyeljünk arra, hogy csak „tiszta forrásból” vásároljunk mézet, ne legyen hamisítvány. Akkor nem lesz gond a karácsonyi mézeskalács elkészítésénél sem.

A méheknek egyetlen kellemetlen tulajdonságuk van, igen csípősek. Igyekezzünk elkerülni azokat a helyeket, ahol kaptárak lehetnek telepítve. Ha mégis arra kell mennünk, nagyon csendben tegyük azt, hogy ne riasszuk fel őket. A lehető legkisebb mozgás és hadonászás nélkül keljünk át azon a területen, ahol méhek tanyáznak. De ne gyűlöljük a méheket, szorgos és hasznos élőlények ők. Sajnos, ebben az évben az időjárás tétlenségre kárhoztatta őket, ezért nem tudtak időben munkához látni, virágport gyűjteni. Sokkal kevesebb méz lesz az idén.

Gyurkovics Tibor: Méhmunkás

Zümmög, ahogy elsuhan,
virágokra rázuhan.
Begyűjti a nektárport,
királynőjének hódol.

Minden este elszámol,
minden reggel elindul
napsütésben, szélesésben
minden nap csak robotol.

Ha meglátod egy virágon,
hozzá ne érj, kardja van,
beléd szúrja, inkább meghal.

Télen ő csak vegetál,
nyári napsütésre vár,
alszik bundában egy báb.

Kérjük, hogy Belépés vagy vagy Fiók létrehozása, hogy csatlakozhass a beszélgetéshez!

Re: Általános 2014 ápr. 30 12:08 #14172

Kedves Honey!
Köszöntünk a méhek napja alkalmából!

Kérjük, hogy Belépés vagy vagy Fiók létrehozása, hogy csatlakozhass a beszélgetéshez!

Re: Általános 2014 ápr. 29 12:46 #14171

Boldog Születésnapot, és vidám szép ünnepet a Péter nevű társainknak.

Állitólag a következő dallam görög eredetű, meg különben is, most tobzódik a finom illatos gyöngyvirág. :D

Re: Általános 2014 ápr. 29 11:05 #14170

ttomi! Boldog szülinapot!!!!!

Re: Általános 2014 ápr. 22 10:14 #14126

Balazsh ez figyelmesség a javából . Köszi :P
Nem tudom, de én élvezem a locsolkodást, vidám színfoltja a húsvétnak. Ahány gyerek volt, mind más verset mondott. Egyik jobb, volt mint a másik. Pechjük, vagy szerencséjük, mert mi nők elég sokan voltunk. Ment a verselés, aratás főleg tojás, és csoki. Az idősebb korosztály is kitett magáért, de vers tanulással nem fárasztották magukat :lol:

Re: Általános 2014 ápr. 21 22:15 #14125

Jaj de kedves!
Locsolásért jár a piros tojás ! :D

Bizony, bizony! Köszönjük Balázs! Én speciel ennyi locsolkodást kaptam, amennyit Te itt virtuálisan adtál - de nem is bánom, annyira nem hiányzott a kölni...meg a víz sem... :)

Re: Általános 2014 ápr. 21 21:58 #14124

Lányok! Asszonyok!
.......................

Jaj de kedves!
Locsolásért jár a piros tojás ! :D

<!-- ia0 -->húsvéti tojás kosár piros.jpg<!-- ia0 -->

Re: Általános 2014 ápr. 21 13:05 #14123

Lányok! Asszonyok!
<!-- ia0 -->locsolo.jpg<!-- ia0 -->

Re: Általános 2014 ápr. 19 12:22 #14122

Csatlakozom: kellemes húsvéti ünnepeket Kedves fórumlakók! :) (locsolók helyett inkább sonkát és kalácsot kívánnék... :) )

Re: Általános 2014 ápr. 19 10:48 #14121

Kellemes Husvéti Ünnepeket,jó pihenést,,sok locsolkodót/aki várja :)/, kivánok Mindenkinek!!

Re: Általános 2014 ápr. 19 10:33 #14120

Áldott, békés húsvéti ünnepeket mindenkinek!

Re: Általános 2014 ápr. 18 22:55 #14119

:húsvét:

Hát én már nem festek tojást. (Jó az fehéren is...) Azt se tudom, hol lehet tojásfestéket venni. De gyerekkoromban nagymamámmal előfordult, hogy nem volt festék, és akkor a barna hagymahéjban főztük meg a tojásokat, szép barna lett tőle. Mintának meg levélkét, petrezselyemzöldet kis darabot tettünk a tojásra, aztán gézbe vagy harisnyadarabba bekötöttük, és a képen látható módon lett mintás a tojás.

:igen:

Re: Általános 2014 ápr. 18 22:26 #14118

Nagypéntek már ünnep, az evangélikusoknál különösen az. Nálunk sok az evangélikus. Ilyenkor, mi katolikusok is félig-meddig ünnepelünk. A harangok már tegnap Rómába mentek. Ma pedig a kora esti misére feketébe öltözve mentek, vagy valamilyen módon a ruhájuk kifejezte a gyászt. Ablakomból látom amikor mennek a misére. Meghatóan szép szokás. A kinti /látható/ takarítást én is befejeztem. Szerencsére az idő kedvezett. Az előkertben bokrokra tettem pár műanyag tojást. Ma a vacsoránk, bográcsba főtt halászlé. Minden alkalommal mosolyognom kell, mert ezt a férfiak művelik, és mindig elmesélik, hogy mi a jó halászlé titka :) /de ne kérdezze meg senki, mert már nem figyelem/ A főtt sonka kész, tojás festés szombatra maradt. Hétfőn várom a locsolókat, persze csak a szűkebb rokonság, és a közelebbi barátok, férfi tagjait.

Kívánok Kellemes Húsvéti Ünnepeket, jó locsolkodást.

Re: Általános 2014 ápr. 18 08:05 #14115

Szombaton későn este értünk haza. Vasárnap a legfontosabb ügyintézéseknek kezdtem neki.
Ma a szokásos kötelező utunk volt Limenasba, és most tudom folytatni a levelek ügyintézését.
GonDolom holnapig minden rendben lesz.
Most csak annyit, hogy a meglepetést adó nagy csapat felé nagy nagy köszönetet mondok Pános és az én nevemben.
Fantasztikusak vagytok, és nem találtunk szavakat. Itt többet erről nem szeretnék írni, amint végzek a sürgős sürgős dolgokkal, egy hosszabb zárt körű körlevelet írok majd felétek.
NAGYON NAGYON SZÉPEN KÖSZÖNÜNK MINDENT!

Ági! Neked és Családodnak különösen Áldott Húsvétot kívánunk sok szeretettel!

Re: Általános 2014 ápr. 18 08:03 #14114

Nyusziország erdejében nagy a sürgés-forgás,
halmokban vár festésre a sokezernyi tojás.

Nyuszi Anyó vizet tesz fel egy hatalmas üstbe,
Apókája dolga lesz, hogy ő tegyen a tűzre.

Lassan főnek a tojások, nagylány nyuszi dolga
szalvétára rakosgatni szép, katonás sorba.

Ezután az egész család apraja és nagyja
megtisztelő feladatként a kifestést kapja.

Színesednek piros, sárga, zöld és kék tojások,
nem láttál még soha ilyen szorgalmas családot.

Kerülnek a tojásokra hullámok és pöttyök,
némelyiken kiscsibe ül, máson lepke röpköd.

Elkészültek a nagy művel, vidám táncot járnak,
Nyuszi Gyuszi szállítja sok fiúnak és lánynak.

Húsvétkor az asztalunkon kicsi kosarakba,
bokor alá kerül hímes tojásoknak halma.

Gyermekeink szemeiben kis csillagok gyúlnak,
köszönjük a boldogságot a sok szorgos nyúlnak.

Tavasz, húsvét, megújulás, beteljesült álmok...
Mindenkinek örömteli ünnepet kívánok!

Re: Általános 2014 ápr. 14 13:51 #14097

Szombaton későn este értünk haza. Vasárnap a legfontosabb ügyintézéseknek kezdtem neki.
Ma a szokásos kötelező utunk volt Limenasba, és most tudom folytatni a levelek ügyintézését.
GonDolom holnapig minden rendben lesz.
Most csak annyit, hogy a meglepetést adó nagy csapat felé nagy nagy köszönetet mondok Pános és az én nevemben.
Fantasztikusak vagytok, és nem találtunk szavakat. Itt többet erről nem szeretnék írni, amint végzek a sürgős sürgős dolgokkal, egy hosszabb zárt körű körlevelet írok majd felétek.
NAGYON NAGYON SZÉPEN KÖSZÖNÜNK MINDENT!

Re: Általános 2014 ápr. 09 16:02 #14086

Jobban érzem magam úgy, ha nem vagyok premier plánba :oops:

Re: Általános 2014 ápr. 09 13:02 #14085

Lehet, de túl direkt volt az a közeli kép. Oda lett az inkognitóm. Így diszkrétebb... :) (rajtad legalább van napszemcsi :D )

:)
Inkognitó?? Minek?

Re: Általános 2014 ápr. 09 12:05 #14084

Honey!
A régi profilképed jobb volt. :)

Lehet, de túl direkt volt az a közeli kép. Oda lett az inkognitóm. Így diszkrétebb... :) (rajtad legalább van napszemcsi :D )

Re: Általános 2014 ápr. 09 11:48 #14083

Mi is várjuk a visszatérést. :)
Még 81 nap és ott leszünk.

Honey!
A régi profilképed jobb volt. :)

Re: Általános 2014 ápr. 09 08:19 #14081

Mi is nagyon várjuk már,mindennap nézem a webkamerát :D

Re: Általános 2014 ápr. 08 13:58 #14080

Egyre közelebb... Olyan szép!!

Re: Általános 2014 ápr. 05 08:34 #14064

Nem oscar dijas film amit ajánlok, de görögös :D . Azonkivül, anyósnak, és menynek tanulságos :örül:

A romantika hullámhosszán
... detailpage

Megnéztük .Jó volt. Könnyed.kis laza film . Köszönjük az ajánlást ! :)

Sok jó filmet nézek a youtubon, és nem zavarom a tv-t nézőket :wink:

Re: Általános 2014 ápr. 04 07:02 #14061

Nem oscar dijas film amit ajánlok, de görögös :D . Azonkivül, anyósnak, és menynek tanulságos :örül:

A romantika hullámhosszán
... detailpage

Megnéztük .Jó volt. Könnyed.kis laza film . Köszönjük az ajánlást ! :)

Re: Általános 2014 márc. 28 13:05 #13970

Verus valóban régen járt erre. :(
Isten éltesse sokáig!

Oldalmegjelenítési idő: 0.315 másodperc