Szia, Vendég
Felhasználói név: Jelszó: Emlékezz rám

TÉMA:

2008 szept. 25 10:27 #1443

Serresnél nyugatra fordultunk, utána Nea Zichninél délnek, Amfipoli felé. Erre a helyre kíváncsi voltam. Ez a bolgárul Sztruma, görögül Sztrimon folyó torkolata. Ahány ókori történetet olvastam, mindben hangsúlyosan fontos szerepet játszott Amphipolis kikötője, sőt az egész városállam. Dombok vigyázzák a torkolatot. Ahol az volt kiírva, hogy régészeti leletek (nemcsak Görögországban, máshol is a barna színű táblák jelzik a látnivalókat), ott nem fordultunk be, pedig lehet, hogy ott kellett volna. A múzeumhoz lyukadtunk ki, kis sétával a völgyben láttunk két torony-romot, a dombon meg valami erődítmény maradékát. A régi város ásatását nem találtuk meg, de nem baj, csak kora keresztény épületmaradványok kerültek elő. De a táj látképe mutatja, gazdag, termékeny vidék volt a valahai városállam fennhatósága alatt. Van egy másik barna tábla is, amelyik ókori sírkamrát jelez, erről nem olvastam előzetesen, amikor az útitervet állítottam össze. (Egy másikat akartam megnézni, ami végül nem volt nyitva.) A domb alatt, már a laposon, a torkolathoz közel, ahol az ókortól napjainkig működik híd, áll egy római kori emlékmű. Hatalmas oroszlán, de hogy mi célból került oda, azt csak találgatják a kutatók. Valószínűleg síremlék.
Továbbmentünk a parti úton, arrafelé, ahol Norigáék éjszakáztak. Egy helyen lementünk egészen a víz melletti üdülőtelepi útra, ami egyszercsak rázós földúttá vált, és mérgelődések után keveredtünk vissza a főútra. A tenger partján haladtunk, a fehér tarajokat vető kék víz mellett. Az út túloldalán, a Pangeon hegység oldalában már az ókori thasszosziak is alapítottak gyarmatot. A hegy keleti oldalán az egyik falu meg Dionüszosz szülőhelyeként ismert. (Ennyi és ilyen finom szőlőt még életemben nem ettem, gyerekkoromban sem.) Ahogy a térképen ívesen kanyarodik a part, Amfipoli és Kavala között kb. félúton, áll egy bizánci kori torony, Apollonia – az ókorban sok Apollonnak szentelt vagy ajánlott város volt a hellén és római területen. A magas parton még emelkedik egy domb, ennek a tetején áll a vártorony. De kerítéssel le van zárva, szemmel láthatóan most hozzák rendbe, látogatható állapotba, így pillanatnyilag nem lehet megmászni. De áll mellette a parkolóban egy lakókocsis kantin, ahol magunkévá tettünk egy-egy szuvlakit, és kicsit bámultuk, ahogy szép nagy tajtékot vetnek a hullámok. Tovább Kavala felé tervbe vettem a volt thasszoszi gyarmat, Iszimi (a prospektusban Oysimi) megtekintését, de ez nem volt kitáblázva – talán nem is baj, mert mintha előzetes telefonálás után lehetne csak látogatni.
Innen kezdve folyamatosan haladtunk úticélunk felé. Kavalát, majd a keramoti leágazást elhagyva, a Nesztosz előtt elfogy az autópálya, aztán egy idő után ismét van már. Xanthit elkerüli, kicsivel a város után ágazik el az út Porto Lagos felé. Jé, ott vannak a templomok! A másik oldalon a tavon meg madarak. Aztán elágazik ismét az út Fanari felé, az útelágazás szögletében áll a skanzen. Még pár km-t kanyarogtunk, aztán Fanariban kibukkantunk közvetlenül a szállodánk mellett.

Kérjük, hogy Belépés vagy vagy Fiók létrehozása, hogy csatlakozhass a beszélgetéshez!

2008 szept. 24 23:34 #1441

Elkezdem folytatásos regényként, aztán majd menet közben biztosan rájövök még, hogy itt-ott ki kell egészíteni, majd úgy lesz belőle végleges változat.

Nem minden látványt lehet fényképen megörökíteni. Legtöbbször, mikor hirtelen meglátunk valamit, ami a lélekbe markol, nem lehet megállni. Aztán meg a kis fényképezőgépem – noha nagyon elégedett vagyok vele – elég hosszú időt igényel, amíg aktivizálja magát, addig odébbmegy a téma, elmegy a kecske, a marha, az ember... ez a digitális gépek hátulütője. (És a képeket is fel kell majd töltenem, eddig csak megcímeznem és megszámoznom sikerült őket.)

Az utazás időpontját úgy kalkuláltam, hogy Szamothrakiról szeptember első hetében még este 8 után is vissza tudunk jönni a komppal, utána már csak du. 5 órakor indul az utolsó.

Két tranzitszállást terveztünk, így aug. 29-én, pénteken délután indultunk itthonról. A magyar munkaszervezés iskolapéldájaként az M5-ön pénteken csúcsforgalomban végezték a karbantartást. Horgosnál meglepődtünk, bár nem kellett volna – rettenetes hosszú sor várt Magyarország felé belépésre. Főleg hazatérő törökök. De alig lehetett elmenni a mi sávunkban, úgy elállták. Viszont az összes szerb rendőr a határnál volt szolgálatban. Újvidéken aludtunk. Este kimentünk a városba sétálni. Már Szerbiában is megjelent az OTP, a honlap szerint van egy automata ugyanazon a címen, mint a szállodánk, nosza, keressük meg, veszek ki valamennyi dínárt vacsorát fizetni, a hotelben elfogadják a kártyát. A szállodától a sarokig, a bútorboltok hosszú során át, semmi. Derékszögben a másik utcán, hiszen úgy látszik, egy épületkomplexum, sok bútorbolt, bankautomata semmi. A párom leült a buszmegállóban, én meg továbbrohantam, már csak azért is, hogy kiderítsem, nem hülyeséget találtam az interneten. Sokszáz méter után végre a bútorboltok után bankok következtek, megtaláltam az OTP-t, kártya be, szerbül és angolul tud, kérek ezer dínárt, a gép szépen lezongorázza a műveletsort, már amennnyit értek angolul, és nem ad ki egy fillért sem. Egy merő frászban voltam, amíg végül Thassosra nem értünk és végre meg tudtam nézni a neten a számlámat – nem vonták le az összeget, pedig meg voltam győződve róla, hogy ezt megszívtam. Szendvicset vacsoráztunk... Másnap mentünk keresztül Szerbián. Az autópályakapuknál kártyával fizettünk. Visa, Mastercard, Maestro, AmericanExpress és helyi szerb kártyát fogadnak el. Pillanatok alatt megy a dolog, ugyanannyi idő, mint pénzzel. (Eddig még amúgy mindig euróval fizettünk, kiszámolt apróval.) A bolgár határhoz érve még több török állt szemben a határ másik oldalán, de teljesen teleállták a mi sávunkat is. A bolgár officírok, ha lehet, még körülményesebbek lettek, mint eddig voltak. Iszonyú sok ablakon kellett ki és benyújtani a papírokat meg valami chipet, amit a markunkba nyomtak, aztán végül elvették. És az útdíj a fórumokról ismert 5 euró helyett 6 euró volt. A határtól Szófia felé az út kb. egyharmadánál van egy faluszéli rendőrörs (a faluból csak ez az egy ház van az út mentén, több nem látszik), ott már négy éve ismeretséget kötöttünk, azóta – mit tesz a helyismeret – ott mindig óvatosan haladunk, mert azok nonstop dolgoznak. Szófia bevezető részénél szó szerint lesben álltak a zsernyákok. Az út – Szófián kívül – jó. A körgyűrű elég siralmas, de nem vészes, viszont a városból kivezető út csak romlott, amióta ismerjük, akkora kátyúk vannak, majdnem az egész autó belefér. Most nem tévedtünk el Pernik felé, simán, eseménytelenül értünk Blagoevgradba. Ott viszont ettünk a hotel éttermében, adnak a saját vendégeiknek 20% kedvezményt. Vasárnap délelőtt a bolgár-görög határon meglepően sok autó összejött. Utána már Görögországban voltunk!

Kérjük, hogy Belépés vagy vagy Fiók létrehozása, hogy csatlakozhass a beszélgetéshez!

2008 szept. 09 15:05 #1389

az autós topikból:

...
Aki kirandulni akar Thassosrol, Xanthi kornyeken meglepodhet : nemcsak minareteket latni, de a piacon sok muzulman viseletu not latni, meg a fiatalabbak is hosszu zart ruhaban es kendoben.
Felmentunk a Nesztosz kanyarok kilatojahoz, de vagy 10 km szerpentin, a kisauto nem szerette, de a kilatas fantasztikus. Es az utat teljesen elalltak a kecskek.

részletek a Panoráma (1977-es kiadású :) )Görögország utikönyvéből:

Kelet-Makedónia és Thrákia Kisázsia kapuja, sőt az utóbbi már-már előcsarnoka is, hiszen Thesszalonikiből kelet felé haladva mind sűrűbben találkozunk jellegzetesen kisázsiai látnivalókkal, magas, karcsú mecsetekkel, törökös stílusú házakkal, sőt turbános férfival és bő szárú fekete nadrágot viselő asszonnyal is.
...
A Thesszalonikitől 220 km-re fekvő Xanthi, a kis, 30 000 lakosú városka már jellegzetes török település. Egy közeli faluban laknak az ún. pomákok, akik a bosnyákokhoz hasonlóan a XV., XVI. században mohamedán vallásra áttért keresztények leszármazottai.

kicsit off, csak a törökös hangulat miatt, a boszniai képeimből:

2008 szept. 09 09:12 #1385

...
Én meg már azt hittem, hogy elmentetek, olyan nagy volt itt a csend. :(
Hát hogy őszinte legyek, én is inkább délre mennék, mint holnapután megint a suliba.

nem volt mire írnom... ahová szoktam, ott mindenhol az én hsz-em a legfrissebb :P

amúgy meg megértelek. azt mondják hogy a gyerek mekkora kötöttség... én most úgy érzem, hogy a lehető legnagyobb szabadság. :D

2008 szept. 09 06:55 #1384

Üdv pamag!

Köszönjük a beszámolót. De inkább pihenj, mint a netcafe-ra vadássz.

További jó nyaralást!

Ha a számítógép javításban kell segítség, akkor hívj, mert van egy csomó felesleges alkatrészem.
Ha megjössz, megtudod a meglepetést. :wink: :)
A többiek meg majd később.

[/quote] :lol: :wink:

Lassan lassan mindig kiderül, hogy igazam van. Úgye, Bazsi? Otthon ezért a kijelentésemért vernek le cöveknek a kert végébe.
Bazsi a meglepetést ha én nem tudtam elküldeni, akkor gondolod Magdika fogja tudni? Vagy megint te dolgozol majd? :lol: :twisted:
Egyébként megérkeztek, jól vannak, és szerencsétlenségére az Ifigéniába még teltház van a magyaroktól, és ráismertek a vendégek, tehát a pihenésének annyi... Remélem, mert ő örül neki, ebben biztos vagyok!

2008 szept. 08 22:53 #1383

juuuj pamag, úúgy örülök hogy bejelentkeztél és írtál Samothrakiról. picit irigyellek... de nekünk is már csak 4 alvás és induluuuunk :D

Én meg már azt hittem, hogy elmentetek, olyan nagy volt itt a csend. :(
Hát hogy őszinte legyek, én is inkább délre mennék, mint holnapután megint a suliba.

2008 szept. 08 19:45 #1382

juuuj pamag, úúgy örülök hogy bejelentkeztél és írtál Samothrakiról. picit irigyellek... de nekünk is már csak 4 alvás és induluuuunk :D

2008 szept. 07 17:07 #1381

Üdv pamag!

Köszönjük a beszámolót. De inkább pihenj, mint a netcafe-ra vadássz.

További jó nyaralást!

Ha a számítógép javításban kell segítség, akkor hívj, mert van egy csomó felesleges alkatrészem.
A többiek meg majd később.

2008 szept. 07 11:24 #1380

Jaszasz!

Sajnos, eddig mindig tele volt ez a netcafe itt mellettunk.
Meg Fanariban vagyunk, holnap megyunk at Thassosra. Majd onnan tobbet irok.
Szamothrakira az auto a neten talalt arral szemben nem 50, hanem 55 euro volt, kisautora. Ket fo plusz auto 82 euro, vissza uannyi. A sziget szep, de faraszto. Kellett a 20.15-kor visszaindulo komp. Ez mostantol mar nem kozlekedik. Sajnos, a szel bekergetett minket a kulso fedelzetrol, pedig szerettunk volna romantikusan a csillagok alatt hajozni.
Sok mindent lattunk, volt, amit nem talaltunk meg, volt, amirol a foldut miatt viszafordultunk. (Otthon viszont megunta a szamitogep a mukodest,nem tudom, mikor fogok tudni rendesen beszamolni.)
Kepeslapot eddig nem kaptunk, csak Szamothrakin.
Benzinar : 1,14 es 1,29 kozott lattunk, a legtobb 1,2 korul van.

Tobbet kesobb!

2008 szept. 01 14:22 #1362

:Köszi:
pda-rol nem látszott :?

szóval a lényeg, hogy úgy néz ki a dolog hogy ha Milán is bírja a gyűrődést (bár a mi vérünk, úgyhogy gondolom menni fog a dolog :D), akkor vagy Samothrakin, vagy Fanari környékén húzunk rá pár napot. Samothrakira néztem kompot, Alexandropouliból megy naponta 2, viszont csak az autó 50 euro 1 útra. kicsit soknak találom. Xanti ill. Fanari környékén lévő 3 naphoz képest Samothrakin 3 nap 200 euros plusszköltség lenne...

2008 aug. 31 19:25 #1356

(ilyen vigyorgós-táncolós szmájlikat hogy lehet berakni?)

Emotikonok alatt A többi emotikon megtekintése -re kell kattintani, majd előugrik egy ablak.

2008 aug. 31 18:22 #1351

no ugy néz ki hogy megbeszéltük a zurammal. hogy melátjuk hogy alakulunk anyagilag, és hogy a MenőManónk hogy bírja a gyűrődést... ezek függvényében ráhúzunk pár napot Thassosra, vagy Fanari-környékén, vagy Samothrakin. jupiiiiiiiiiii 8)

(ilyen vigyorgós-táncolós szmájlikat hogy lehet berakni?)

2008 aug. 28 19:51 #1343

2008 aug. 28 19:47 #1342

2008 aug. 28 19:39 #1341

Ez a térkép talán még befér ide
(mert mindent lementettem, de ide csak neten lévő képet lehet betenni)

2008 aug. 28 19:31 #1340

:ébresztő:

www.villa-theodora.gr/profileEN.html - www.villa-theodora.gr/profileEN.html

Láttam egyéb felvételt is, de azt most nem hiszem, hogy megtalálom a neten. A ház a kikötőnél van.

2008 aug. 28 18:45 #1339

:ébresztő: :ébresztő:

Fanari közelében :

Hol ez a Fanari?

2008 aug. 27 21:50 #1338

:ébresztő: :ébresztő:

Fanari közelében :

Vistonida-tó :

2008 aug. 27 08:27 #1335

balazsh: A meglepetés azért olyan apró, mert nem mindenkinek szól , vagy még nem biztos, vagy félig titok?

Vigyázz, meeee' még a végén számonkérjük!

Mert még félig titok. És csak próbálkozom vele. Remélem bejön.

2008 aug. 26 22:37 #1334

balazsh: A meglepetés azért olyan apró, mert nem mindenkinek szól , vagy még nem biztos, vagy félig titok?

Vigyázz, meeee' még a végén számonkérjük!

2008 aug. 26 22:33 #1333

Na szóval, hamarosan indulunk.
Először Fanari van betervezve egy jó hétre. (Mármint ha végre kapok végleges választ a szálláshelytől.) Egynapos kirándulás Szamothrakira, és a környék bejárása a kb. hegyek lábáig, Alexandroupolin túl.
Aztán Ágizunk pár napot Thassoson. Aztán felmegyünk Xanthitól északra a hegyek közé, Ano Kariofito faluba, és bejárjuk azt a környéket. Terv szerint 20-án érünk haza.
Ha közben hozzájutok valahol nethez, bejelentkezem majd pár szóval.
:számítógépes:

Jó hosszú nyaralás lesz! :)
Várjuk majd a beszámolót!

Én meg készülök egy meglepetéssel, de ez még titok!

De izgi!! Már sárgulok is!! :roll: Látod?!

Túrázni a leg elhagyatottabb görög vadonban!!!
Ugye tudod hogy ezt részletes beszámoló nélkül nem úszod meg?![/img]

2008 aug. 26 21:30 #1331

Először Fanari van betervezve egy jó hétre. (Mármint ha végre kapok végleges választ a szálláshelytől.) Egynapos kirándulás Szamothrakira, és a környék bejárása a kb. hegyek lábáig, Alexandroupolin túl.
Aztán Ágizunk pár napot Thassoson. Aztán felmegyünk Xanthitól északra a hegyek közé, Ano Kariofito faluba, és bejárjuk azt a környéket. Terv szerint 20-án érünk haza.

Jó hosszú nyaralás lesz! :)
Várjuk majd a beszámolót!

Én meg készülök egy meglepetéssel, de ez még titok!

2008 aug. 26 21:19 #1329

2008 aug. 19 10:56 #1284

Na, találtam egyet.
Agia Varvara vízesés (megközelíthető Paranestitől) :

http://farm4.static.flickr.com/3125/2500696731_1e4f81fafd.jpg?v=0

(A fene egye meg! Ez már utólagos szerkesztés.
Link : www.flickr.com/photos/21045203@N04/2500696731 - www.flickr.com/photos/21045203@N04/2500696731
Pamag)

2008 aug. 19 10:26 #1281

már pedzegettem a zuramnak, hogy mi lenne, ha ráhúznánk pár napot Thassos után... 8)

:)

Inkább külön, ne Thassos után.... amikor belemélyed az ember, kiderül, hogy egy csomó megnéznivaló érdekes dolog van.
Ami engem meglepett, hogy (én előrefoglalós fajta vagyok) ezen a környéken, ahol kisebb a turistaforgalom, nem alacsonyabbak, hanem magasabbak a szállásárak.

Az Agia Varvara be van tervezve.... a Livaditis-vízeséshez (ami nagyobb) nem megyünk majd, mert oda 40 perc gyalogutat írnak.
Most nem találok képet az Ag.Varvaráról, pedig láttam már többet is. Majd beteszem, ha lelek egyet. De jobban szeretném a saját felvételemet közzétenni már.
:túra:

Oldalmegjelenítési idő: 0.238 másodperc