Szia, Vendég
Felhasználói név: Jelszó: Emlékezz rám

TÉMA:

Re: Időjárás itt a szigeten és máshol 2013 márc. 27 23:17 #11803

Április 24.-én az állatorvos feladata hogy a teheneket akik kijárnak a legelőre megfelelő vizsgálatnak alávesse és védőoltásokkal ellássa. Csak az mehet ki naponta a kijelölt legelőre amelyik TBC mentes. A birka legeltetés mostanában vándor modon történik ,a nyájat megvizsgálja és csak ha egészséges akkor engedélyezik a vándorlást. A birkák fürösztése gyogyszeres fürdetés az élősködök ellen szolgál.Ez van most, ez az állategészségügyi protokol.

Kérjük, hogy Belépés vagy vagy Fiók létrehozása, hogy csatlakozhass a beszélgetéshez!

Re: Időjárás itt a szigeten és máshol 2013 márc. 27 22:44 #11802

Birka nyírás... Otthon ezek szerint Szentgyörgy napján. Ez népi mondás számomra először hallott. És biztos mondták régen. Viszont ez sántít. Mert hogy Szentgyörgy mindig húsvétot követő szerda vagy csütörtök.
És ráadásul Húsvét mindig vándorol. Tehát ha a szerencsétlen birkákat egy hét múlva nyírják, akkor bizony azok bajban lesznek. A görög magyar filozófiámat Józsi kiegészíted? Vagy én tévedek súlyosan , vagy a mondás kitalálója nem jól beszél.

Szent György nap, mint Zsuzsa írja ápr. 24-én van.
Húsvét pedig a tavaszi napéjegyenlőséget követő első holdtölte utáni vasárnap.

Ápr 24 a tavasz kezdete . ősi pásztorünnep . Számos népszokás, népi hiedelem kapcsolódik hozzá az állattartással kapcsolatban. Ilyenkor takarították ki az istállókat, fertőtlenítették a téli szállásokat tűzzel, füsttel, vízbe mártott zöld ágakkal seperték fel.
A ritusok a rontó szellemek elűzését szolgálták.
Valójában a tél temetéséről volt szó a pásztornépeknél ezekkel az ünneppé azonosult népszokásokkal, babonákkal. A gonosz, a tél nehézsége, ember és állat számára.
Ehhez a tavaszi pásztorünnephez, kapcsolta hozzá az egyház a sárkányölő Szent György névünnepét. Valójában Szent Györgyben is a gonosz, a sárkány legyőzése, tulajdonképpen az újjáéledő természet győzelme a tél felett, testesül meg. A sárkány a telet személyesíti meg, míg Szent György az újjáéledő természet maga.
Valamikor valóban Szent György naphoz kötődött a „kihajtás”. Mára a társadalom változásával ennek már nincs jelentősége. Egyébként is főleg az istállóztatott állatokról, és nem elsősorban a juhokról szólt a Szent György napi kihajtás, hisz a juhok legeltetése már a hó elmúltával megkezdődik. Sőt, a vetésekre té^len is kihajtották a juhokat, lelegeltetni, hogy bokrosodjon a gabona
A juhok nyírása sem kötődik egyetlen naphoz. Nálunk sem (egyébként a régi időben sem), de Erdélyben ahol még léteznek többszáz egyedes nyájak ott sem. Időjárás függő. A juhász nem kockáztatja az állatok egészségét a Szentgyörgy nap miatt..Általánosan elfogadott szakmai körökben, hogy nyírni akkor lehet, ha a napi középhőmérséklet már meghaladja a 16 fokot
Általában inkább a májusi nyírás volt az elterjedt. Ma előfordul, hogy már áprilisban is nyírják. Korábban nyírt gyapjú tisztább, kevésbé szennyeződik
A fürösztés, nem a juhok tisztántartása miatt van, hanem a gyapjút szabadítja meg a szennyeződéstől, ezért mindig a nyírás előtt történik.
Már ahol fürösztik őket.
A népi mondások azért nem konkrétumokhoz kötketők, hanem statisztikai érvényűek.
Jelen esetben csak arról van szó. Hogy Szent György nap környékén azért statisztikai átlagban már tavaszi idő szokott lenni.

Kérjük, hogy Belépés vagy vagy Fiók létrehozása, hogy csatlakozhass a beszélgetéshez!

Re: Időjárás itt a szigeten és máshol 2013 márc. 27 18:59 #11801

Jajj, de unom már ezt a hülye havat, nálunk most is csak esik, esik és esik.
Az ablakpucolásos tervem igy teljesen dugába dől...nem is tudom, hogy ennek örüljek, vagy sem. :)

Re: Időjárás itt a szigeten és máshol 2013 márc. 27 16:56 #11800

Szent György nap április 24.-én van akkor hajtják ki a legelőre az állatokat és Szent Mihály napjáig szeptember 29-ig számadás napjáig vannak kint. A birkatartók a kihajtás előtt oltatják, fürösztik a birkákat, s gondolom a fürösztés előtt nyírják meg őket.

Re: Időjárás itt a szigeten és máshol 2013 márc. 27 15:39 #11799

Birka nyírás... Meg van. Pünkösd napján van itt a hivatalos birkanyírás. Panigiri formájában június 13.-a körül van pünkösd...Kinirában tartják. Otthon ezek szerint Szentgyörgy napján. Ez népi mondás számomra először hallott. És biztos mondták régen. Viszont ez sántít. Mert hogy Szentgyörgy mindig húsvétot követő szerda vagy csütörtök.
És ráadásul Húsvét mindig vándorol. Tehát ha a szerencsétlen birkákat egy hét múlva nyírják, akkor bizony azok bajban lesznek. A görög magyar filozófiámat Józsi kiegészíted? Vagy én tévedek súlyosan , vagy a mondás kitalálója nem jól beszél.

Igen, az árvizek...
Meg akik a földeket művelik.
Itt is bajban van mindenki.Tegnap este óta nálunk is esik. Kellemes az idő, de sok az eső, és a talajra nem lehet itt sem rámenni.

Meli, azt tudod, hogy Krétán is hordtam földig érő bundát.
Az, hogy a felvonuláson a gyerekekre adták a kis kabátot, az nem azt jelenti, hogy hideg volt.
Hanem azt, hogy az évszakhoz megfelelően öltöztünk.
Nappal 25 fok. este 8-10 C fok. A bundát felvettem, mert tél volt. És illik úgy öltözni. Ha kigyulladtam alatta, vittem a kezemben, vagy a vállamra vetettem. Kell a flanc, hogy mutassuk, igen is van téli holmink. Ha volt turista, azt onnan láttuk, hogy a helyi csizma, téli kabát, kis vagy nagy bunda. a turista szandál, vékony pamutnadrág, és trikó. Télen annak aki megjött a -5 fokból, annak ez a hőmérséklet igen meleg. Annak, aki itt él, az állandó 5 hónapos 30-40 c fok körüli meleg után a 10 fok, nagyon nagyon hideg.
Szeptember vége felé, mikor reggel itt mittingelni megyek felveszem az őszi kiskabátot. A jepp túrára is még sálat is viszek. reggel mikor meglátnak a vendégek így, megijednek. Ági, nem lesz jó idő? de, igen. de én most még fázom. Attól függ milyen klímát szoksz meg.

Re: Időjárás itt a szigeten és máshol 2013 márc. 27 09:36 #11798

Egy régi közmondás: Csak a bolond birka veszi le a bundáját György nap előtt Tehát Szent György napjáig lehet ilyen idő.Én nem örülök neki mert szobafogságra vagyok itélve a régen sérült térdem miatt.

Re: Időjárás itt a szigeten és máshol 2013 márc. 26 21:43 #11796

Nehéz elhinnem, de látom...A gyerekek még örültek a hónak, vagy már ők is besokaltak?
A fára mászó nyuszi telitalálat. Csúcs kép!!!
Gyerekek, ha elolvadnak a havak. Mi lesz a folyókkal?
Egy kicsit aggasztóan soknak tűnik a csapadék...

Nálunk már a gyerekek sem.
A folyók majd áradnak.
A mezőgazdák pedig nem az aszályra panaszkodnak majd, hanem a sok csapadékra. :)

Re: Időjárás itt a szigeten és máshol 2013 márc. 26 17:12 #11795

Idén inkább, hónyuszi építés lehet, a legjobb húsvéti program!?

Aztán fára mászunk, a sok tavaszi hótól.... :wink:

Nehéz elhinnem, de látom...A gyerekek még örültek a hónak, vagy már ők is besokaltak?
A fára mászó nyuszi telitalálat. Csúcs kép!!!
Gyerekek, ha elolvadnak a havak. Mi lesz a folyókkal?
Egy kicsit aggasztóan soknak tűnik a csapadék...

Re: Időjárás itt a szigeten és máshol 2013 márc. 26 12:47 #11794

Kicsit lassabban a klassz képekkel, nem győzőm másolni. Már csak arra kell vigyáznom, hogy nehogy a feladónak küldjem. Olvad a hó, éppen ezért nehéz a lapátolás. Azt mondják a gyerekek, ez is sport. Ja. :mrgreen:

Re: Időjárás itt a szigeten és máshol 2013 márc. 26 10:31 #11793

Idén inkább, hónyuszi építés lehet, a legjobb húsvéti program!?

Aztán fára mászunk, a sok tavaszi hótól.... :wink:

Re: Időjárás itt a szigeten és máshol 2013 márc. 26 08:36 #11790

Ez nagyon jó!! :wink: Csak milyen kár, hogy igaz. :shock:

Itt nem sok hó esett, eddig. 5-8cm lehet. Jelenleg olvad. Azt mondja a párom, hogy hajnalban viszont erősen kellett koncentrálnia, mert csúszkált a kocsi, a még járatlan, szűz, tapadós hóban. :shock:

Re: Időjárás itt a szigeten és máshol 2013 márc. 26 08:09 #11789

Ma reggelre 17 cm hó esett és azóta is esik folyamatosan.

Ezeket most találtam . :)

Re: Időjárás itt a szigeten és máshol 2013 márc. 25 21:26 #11787

A Ciculi sem hisz a saját szemének: március 25-én hóvihar és minimum 10 cm hó (jelen állás szerint)

Re: Időjárás itt a szigeten és máshol 2013 márc. 18 07:54 #11750

Ág!

Abból a zöld tojásból nagyon szeretnék egyet személyesen átvenni. Hozhatod ide Te is, persze nagyon nem bánnám, ha én mennék érte. :D
Különben terjesztem a 40- 50 centis zöldbabot amit Thassosról hoztam. Nagyon finom, gazdaságos a munka vele, és csodaszép virágja van, csak kora reggel látható. :ébresztő:

Majd teszünk a tojásról.
Hanem a babodról beszélgessünk már egy kicsit. Jól gondolom melyiket szerezted be????
Akitől kaptad az felhívott figyelmedbe a legfontosabb dolgot??? Áttettem az egészség rovatba. Ugye az a fajta bab?

Re: Időjárás itt a szigeten és máshol 2013 márc. 17 19:56 #11748

Ág!

Abból a zöld tojásból nagyon szeretnék egyet személyesen átvenni. Hozhatod ide Te is, persze nagyon nem bánnám, ha én mennék érte. :D
Különben terjesztem a 40- 50 centis zöldbabot amit Thassosról hoztam. Nagyon finom, gazdaságos a munka vele, és csodaszép virágja van, csak kora reggel látható. :ébresztő:

Re: Időjárás itt a szigeten és máshol 2013 márc. 17 19:27 #11747

Azt hiszem a jól előkészített talajban és a hó alatt a veteményeid megmaradnak.
Mi még régen kérdezgettünk idősebbeket, hogy mit, hogyan tegyünk. Meghallgatjuk őket, én is utána nézek az interneten, amikor itt vagytok, mindig kapok tőletek is jó tanácsokat. De azon belül úgy csinálunk minden, ahogy a lehetőségeink engedik. Egyszerűen, régiesen mindent.
13 kis kacsa úszkált ma a fagyos vizes kis tepsiben. Tavaly júniusig sok kis lényecskét elveszítettünk, mert nem készítettünk elég gondos elkülönítőt. Az idén már felkészültek voltunk. Remélhetőleg nagyobb számú szaporulat marad majd meg. Innen kezdve 6 másik kacsa mama fiókáit várjuk 2-3 héten belül. A kis libák egyenlőre 3 mamától április első napjaira, várhatók. Van több kacsánk is, amelyik a napokban rakott fészket, nekik a tojásaik ki lett cserélve tyúktojásra. Próbára az eddigi mamákhoz is tettünk tyúktojásokat. 3 már ki is kelt. Azokat lévén 10 nappal korábban kelnek, a kacsáknál, marokba vettük, és elvittük a közeli ismerősünkhöz, ki lámpával kis keltetőbe neveli a csibéket. Van zöld tojást tojó tyúk fajtánk. Ezek évi 180 tojást tojnak, és kétszer kotlanak. Nagyon jó fajta. a faluban nagyon nagy sikere van. Mi 2011 őszén kezdtük ezt a fajta baromfi tartást, teljes amatőr módon. Lassan megtanítottak sok mindenre a kis szeretet lényeink. ill. látván az ismerősök, hogy hogyan boldogulunk, meg hát a szükség is beleszól ebbe, mások is kihasználták 2012 őszétől a kertjüket. A visszajáró vendégek az idén majd döbbenve látják mennyi kacsa és tyúk szaladgál majd az olíva ligetek környékén. A liba az idén lesz nagy divat. Több párra van már megrendelésünk.
Ez mind jónak is tartom. Amit nem jó szemmel nézek. Sokszor az emberek felelőtlenül tartanak állatot. Ezt ismeritek ti is a kutyatartókról. Van ilyen is és olyan is. Több helyre hova csak úgy ajándékoztunk az állományunkból, nem figyeltek sem a helyes etetésre, sem a helyes körülményekre, és elvesztették az állatokat.
Örömmel töltjük ki a holt időket a mezőgazdasági munkával. És haszon ez is. Meg így tudjuk mi kerül az asztalra.

Re: Időjárás itt a szigeten és máshol 2013 márc. 17 18:41 #11746

Ó, nézzetek rá a webkameránkra. Egész éjjel havazott nálunk is. Kb 800 méter magasságig látszik a hó. Ma reggel 9.00 órakörül itt is voltak pelyhek, de aztán alább maradt. Megyek megnézni a 3. napos kiskacsáim. Remélem nem fáznak meg...

Ági nagyon bírom, hogy milyen komoly gazdaasszony is vagy - többek között - . Nekem csak kutyám van, meg jó nagy kertem. Mivel a borsót, zöldséget már vetettem, mosolyognom kell, ahogy a fagyos hóból kikandikálnak a leszúrt jelölések. Remélem mosolygók akkor is, ha megfagytak. :wink:

Re: Időjárás itt a szigeten és máshol 2013 márc. 17 09:59 #11745

Ó, nézzetek rá a webkameránkra. Egész éjjel havazott nálunk is. Kb 800 méter magasságig látszik a hó. Ma reggel 9.00 órakörül itt is voltak pelyhek, de aztán alább maradt. Megyek megnézni a 3. napos kiskacsáim. Remélem nem fáznak meg...

Re: Időjárás itt a szigeten és máshol 2013 márc. 16 19:46 #11744

Úgy látszik nemcsak Kostas járt nálunk a napokban. Most volt a híradóban.
Egy félóra múlva visszatudjátok nézni:
Larissai iskolai busz megrekedt otthon a hóban:
beta.antenna.gr/live Ezt élőben látjátok.
www.antenna.gr/webtv/ - www.antenna.gr/webtv/ Ez lesz a tárolt változat hogy visszanézzétek. 20.30-20.40. perc között
ANT1 News 16-03-2013 ???? 20:00
/20.30 perc magyarországi rendkívüli időjárás jelentés.
Görög iskolás busz akadt el, melyet hősiesen mentettek a magyarok.

Re: Időjárás itt a szigeten és máshol 2013 márc. 16 19:25 #11743

Ági,akkor egy kicsit Hozzátok is eljutott a rossz idő, de hidd el nem tart már sokáig! :)
Itt ma már minden olvadt, jövő héttől pedig kezdődik a felmelegedés - elvileg. :)
Majd mesélj, hogy mit mondott Kostas, hogy tetszett neki az ország!

Csinálsz képeket a karneválról? Hagy kapjunk mi is egy kis izelitőt az ottani hangulatból. :)

Re: Időjárás itt a szigeten és máshol 2013 márc. 16 17:51 #11742

Kostas most átalussza az utazás után a napot. Majd a jövőhéten kifaggatom mit mondott az idegenvezető, milyenek vagyunk mi magyarak.
Bár szerintem Kosti jobban ismer bennünket, mint maga az ottani idegenvezető. :D
Csak a hazautazás napján mondta, hogy akkor történt a rosszidő. 3 nap csodálatos időt mondott otthon.
Elmúlik a hó, és itt lesz majd a tavasz! Azért mára hozzánk is küldtetek egy kis esőt és hideget. A mai Potámiai karnevált elmosta az eső. Holnap Panagiában lesz, akkor a mieink is ott vonulnak fel, ha engedi majd az idő.

Re: Időjárás itt a szigeten és máshol 2013 márc. 16 14:15 #11741

Ágikám,
szivesen küldenénk ebből a hóból Nektek, ami most leesett, én már a hátam közepére sem kivánom a havat. Legyen szép, napsugaras idő, csiripeljenek a madarak, bújjanak elő a szerelmespárok, és minden ami ezzel jár...szóval legyen végre tavasz! :)
Szóval Efiék fia erre kirándult?:) Szegénykém, pont kifogta ezt a borzalmas időt...
Pusziljuk Efiéket, remélem jól vannak!
(Viki)

Re: Időjárás itt a szigeten és máshol 2013 márc. 16 06:45 #11740

Gyerekek...
Megtudjátok számolni, hányszor volt otthon az idén télen hó?
Az eszem megáll. Itt azon napokban míg kimaradásom volt teljes előnyári időjárás. Már 10 napja nem fűtünk még este sem, és trikóban szaladgálunk. Most 2. napja megint bolond szélorkán a déli széltől.
Marci mondja, hogy két hete fürdenek Krétán a tengerbe. Teljes nyári ruhában, bermudában és póloban vannak este is. Ott ez időszakban tőlünk számítva 10 C fokkal lehet melegebb.
E hétvégére nálunk esőt 7-9 bofor déli széllel mondtak. A karneválozókat ez zavarni nem fogja. A hétfői sárkány eregetéshez Rahoni faluján kívül a szelet is mindenki várja. Ott nem, mert este sárkányégetés szokott lenni, és erős szél esetén nem lesz tüzeskedés. És jövőhéttől megint nyárias tavaszi időt mondanak. Bennünket nagy szomorúságunkra elfelejtett a hó. Bár még lehet itt is. 2009.-ben március 21.én fent voltunk aludni az Ypszárió menedékházban. Mikor indultunk nyári időjárás. Éjszaka kezdődött heves déli szél, és hajnalra havazott.
Igyekeztünk le jutni onnan, nehogy gond legyen. És tényleg lett is a csúcson sokáig tartó hósapka azon a tavaszon.

Kitartást nektek a sok havazáshoz.
Vajon ma hajnali 2 órakor valaki hóakadályban volt otthon, és azért hívott telefonon?
Gondoltam rá, hogy jól be lehet havazva, de hogy tényleg hó is van, azt nem...
Akkor megbocsájtok neki az éjszaki ébresztőért. Péntek éjjel félméteres hóban.

Most beszéltem Efivel az Ifigéniából.
Kostis a fia iskolai kiránduláson volt. Prágába repültek, majd kedden érkeztek Budapestre. Teli van élményekkel. Mondja csodát látott otthon nálunk. Nagyon jó idegen vezetésekkel Peste és környékét járták be. Az idő is nagyon szép volt péntekig. Amikor is a semmiből rengeteg hó esett, és a tervezett visszaindulásuk Thassora autóbusszal lett volna, és a hó miatt pénteken vonattal indultak haza. Most ért ide, és mondja, mutatja a sok sok képet amit készített. A hónak is külön örült.
No, van egy thassosi legénykénk, ki láttam a március 15.i havatokat! KOSTASNAK hívják az Ifigéniából!
Katám, nem tudtam róla, hogy otthon jár. Tudom egy pusziig meglátogattátok volna.
..

Re: Időjárás itt a szigeten és máshol 2013 márc. 15 15:28 #11739

Balázs, akkor hál'Istennek Ti is megúsztátok ennyivel.
Szabolcsból irt egy ismerősöm, hogy náluk még mindig nincs áram, és sok a járhatatlan út is.

Itt nálunk, Borsodban már olvadásnak is indult a 20 cm-es hó...na ez is szép lesz, most meg jön majd az árviz...

Re: Időjárás itt a szigeten és máshol 2013 márc. 15 14:05 #11738

Sziasztok!
Nálatok milyen az időjárási helyzet?
Itt 20 cm hó esett, és döbbenet olvasni, hogy milyen helyzet alakult ki az ország egyes részein...áramkimaradás, lezárt utak és autópályák, nem járnak a vonatok, buszok, még tankokat is bevetettek a lezárt útszakaszokon.

Itt (Bp IV. ker) kb. 2 cm hó van és szinte szélcsend.
Jelentem az elektromos hálózat az ELMŰ Észak-budai és Észak-pesti üzemirányítási területén hibamentes! Persze, mert én vigyázok rá. :D
Pedig tegnap este úgy feküdtem le, hogy ma nem lesz egy egyszerű szolgálatom. Már tegnap délelőtt jöttek a hírek, hogy ma gáz lesz nálunk is. Szerencsére nem jött be!

Keszthelyen esett hó rendesen, de már ott is elállt. Viszont ott a szél még mindig nagyon fúj.....

Oldalmegjelenítési idő: 0.194 másodperc